Koelhouden.nl

Hoe kun je een koelvriescombinatie ontdooien

Een koelvriescombinatie kun je op de volgende manier ontdooien:

 1. Plaats handoeken onder de koelvriescombinatie. 
 2. Verwijder al het eten & drinken.
 3. Verwijder alle lades, schappen & flessenhouders.
 4. Laat het ijs ontdooien.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Trek de stekker uit het stopcontact en zet de deur open.
 • Vergeet het voedsel niet uit de vriezer te halen.
 • Maak de vriezer altijd schoon na het ontdooien.

Stappenplan voor het ontdooien van een koelvriescombinatie

De beste manier om uw vriezer te ontdooien is om hem ‘gewoon’ te laten ontdooien als je hem hebt uitgezet. Als je online zoekt naar ‘vriezer ontdooien’, kom je allerlei suggesties tegen hoe je het proces kunt versnellen. Echter deze methoden zijn niet altijd veilig en veel werken niet even goed. Ze kunnen ook uw vriezer beschadigen of breken en uw garantie ongeldig maken. Om snel een vriezer te ontdooien, volg je deze 10 eenvoudige stappen:

 1. Schakel de vriezer uit en leg een oude krant rond de vriezer om te voorkomen dat water de vloer bereikt wanneer het ijs smelt. Leg vervolgens droge handdoeken in uw vriezer om water op te nemen terwijl het ontdooit. Vergeet niet om deze zo vaak uit te wringen of te vervangen door droge handdoeken om te voorkomen dat ze volgezogen raken.
 2. Verwijder al het bevroren voedsel meteen. Om te voorkomen dat voedsel ontdooien, kun je ze in een koeltas of koelbox met koelelementen plaatsen. Als je geen koelbox hebt, kijk dan of een bereidwillige buur tijdelijk een deel of al je diepvriesproducten kan bewaren.
 3. Verwijder alle laden, schappen en flessenhouders – alles dat kan worden verwijderd – en leg ze apart om te reinigen. Probeer ze niet te forceren als ze vastzitten vanwege het ijs. Je kunt ze later verwijderen wanneer het ijs smelt.
 4. Als de vriezer een afvoerslang of een bak eronder heeft, zorg er dan voor dat dit klaar staat om het water hierin af te voeren terwijl het ijs smelt.
 5. Wacht tot het ijs smelt. Je hebt waarschijnlijk een aantal van de volgende methoden gezien om dit proces te versnellen: het gebruik van een haardroger, behangstrippers, een warmtepistool, een stoomreiniger, ontdooien met autode-icer, ontdooien met zout of hakken op het ijs met een mes. Geen van deze methoden werken echt en met elke methode kun je de vriezer kapot maken. Daarbij is het ook niet veilig wanneer je elektriciteit met water mengt. Er zijn ook speciale diepvriesontdooiingssprays beschikbaar, maar de reviews die hierbij gegeven zijn, zijn gemengd en houd er dan ook rekening mee dat alles wat niet wordt aanbevolen door de fabrikant, de garantie ongeldig kan maken.
 6. Maak de vriezer schoon, door ook in al die hoeken en gaten te komen waar stukjes vuil zich hebben verzameld. Droog de vriezer zo veel mogelijk door deze goed af te vegen met droge handdoeken, voordat je hem weer inschakelt. Doe je dit niet, dan zal er meteen weer ijs opbouwen tegen de rand aan.
 7. Nadat de vriezer weer is ingeschakeld, geeft je hem de tijd om weer af te koelen voordat je het ingevroren voedsel weer in de koelkast legt. Dit kan enkele uren duren. Let op: al het voedsel dat is ontdooit is, mag niet opnieuw worden ingevroren.