Koelhouden.nl

Installatie van een koelvriescombinatie

Een koelvriescombinatie kun je op de volgende manier installeren:

 1. Zet de koelvriescombinatie in een droge ruimte met goede ventilatie. 
 2. Zet hem op een stevige en rechte ondergrond.
 3. Stel de pootjes van de koelvriescombinatie zo dat hij recht staat
 4. Sluit de koelvriescombinatie aan op een waterkraan. (Zorg dat de watertoevoerslang niet langer is dan 12 meter)
 5. Sluit als laatste de koelvriescombinatie aan op de stroom. (Gebruik hiervoor geen verlengsnoeren).
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Volg het onderstaande stappenplan om je koelvriescombinatie te installeren.
 • Verleng de levensduur van je koelvriescombinatie door op een aantal zaken te letten.
 • Belangrijk is dat je de koelvriescombinatie neerzet in een droge ruimte.

Stappenplan voor het installeren van een koelvriescombinatie

Volg onderstaande belangrijkste stappen wanneer je de installatie start:

 1. We beginnen bij de elektriciteitsinstallatie. Er is een geaard stopcontact met 230 V nodig voor een koelvriescombinatie. Daarnaast is er ook een differentieelschakelaar en een zekering van 10 of 16 A nodig. Dit is een standaard stopcontact en zal in de meeste huizen ter beschikking zijn. Voorkom gebruik van een verlengkabel of stekkerdoos.
 2. Daarna is de waterdruk van belang als je een amerikaanse koelvriescombinatie wilt installeren. De druk van het water moet minimaal 1,47 bar zijn. Dit betekend dat je een glas water in 3 seconden kunt vullen. Als de druk te laag is zal er een aparte pomp geïnstalleerd moeten worden. Bij een druk hoger dan 5 bar is het handig om een overdrukventiel aan te schaffen aangezien een druk van 6 bar of meer de koelvriescombinatie kan beschadigen. Zorg dat je voor de toevoer van water een toevoerslang gebruikt welke niet langer is dan 12 meter en voorkom contact met warmtebronnen.
 3. Een inbouw koelvriescombinatie moet op de plek gezet worden. Het is handig om eerst het stopcontact en de eventuele watertoevoer aan te sluiten. Schuif daarna de koelvriescombinatie voorzichtig op zijn plek. Houdt er rekening mee dat er aan de achterkant van de koelvriescombinatie 5 centimeter en aan de bovenkant 30 centimeter vrij moet blijven zodat de koelvriescombinatie voldoende kan ventileren. Als de koelvriescombinatie recht op zijn plek staat, eventueel iets achterover gekanteld om er zeker van te zijn dat de deur goed sluit, kan de plint weer op zijn plek gezet worden.
 4. Soms is het handig, of noodzakelijk, om de draairichting van de deur aan te passen. De gebruiksaanwijzing geeft aan hoe dit moet, aangezien dit per koelvriescombinatie kan verschillen. Over het algemeen kun je met een schroevendraaier de deur los krijgen en weer vast maken.
 5. Indien de koelvriescombinatie horizontaal vervoerd is, kan het handig zijn om de koelvriescombinatie eerst 2 uur lang rechtop te zetten voor je deze in het stopcontact doet. Dit komt omdat er mogelijk olie naar het koelcircuit is gestroomd. 
 6. Indien de koelvriescombinatie aangesloten is, kan de gemiddelde temperatuur bepaald worden. Na het aanzetten kun je het beste enkele flessen drinken in de koelvriescombinatie zetten, dit zorgt er namelijk voor dat de koelvriescombinatie sneller koelt.

Installatie koelvriescombinatie

Om de kwaliteit van de koelvriescombinatie te behouden en de levensduur optimaal te houden, is het belangrijk dat er een aantal dingen voorkomen worden in de omgeving van de koelvriescombinatie. De volgende punten zijn belangrijk om rekening mee te houden:

 1. Zorg voor een droge, geventileerde ruimte.
 2. Zet de koelvriescombinatie in de buurt van een waterkraan, zodat de watertoevoerslang niet langer dan 12 meter hoeft te zijn.
 3. Voorkom het gebruik van stekkerdozen en verlengsnoeren.
 4. Zet de koelvriescombinatie op een stevige, rechte ondergrond. Is dit niet mogelijk, zorg dan dat de koelvriescombinatie alsnog zo goed als mogelijk waterpas staat (over de breedte). Gebruik desnoods een plank onder de koelvriescombinatie voor stevigheid.
 5. Voorkom dat warmtebronnen of vochtigheid te dicht in de buurt komt van de koelvriescombinatie.
 6. Zorg er bij een inbouw koelvriescombinatie voor dat er boven de koelvriescombinatie een ruimte van minimaal 30 centimeter over is, en aan de zijkanten minimaal 5 centimeter.
 7. Stel de pootjes van de koelvriescombinatie zo af dat de deze licht achterover helt, zodat de deur goed sluit en energieverspilling wordt tegengegaan.
 8. Vermijdt temperatuurschommelingen. De omgevingstemperatuur dient dan ook zo stabiel mogelijk te zijn. Als de koelvriescombinatie in een schuur staat, is dat minder makkelijk. Er zijn dan ook bepaalde voorwaarden waar een koelvriescombinatie voor de schuur aan moet voldoen.