Koelhouden.nl

Vrijstaande koelvriescombinatie

Een vrijstaande koelvriescombinatie kun je overal plaatsen. Opzoek naar de beste vrijstaande koelvriescombinatie van 2023? Neem dan een kijkje hieronder!
1

Samsung RB36T602CSA

2

Samsung RB34T605CB1

3

Samsung RB34T672DWW

4

Samsung RB38A7B6BS9/EF

5

Samsung RB38A7B6BB1/EF

Laatste update: 25 september 2023

1

Samsung RB36T602CSA

2

Samsung RB34T605CB1

3

Samsung RB34T672DWW

4

Samsung RB38A7B6BS9/EF

5

Samsung RB38A7B6BB1/EF

Laatste update: 25 september 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een koelvriescombinatie kan eten en drinken koelen en invriezen.
  • Een vrijstaande koelvriescombinatie kan overal worden geplaatst.
  • Het scheelt vaak behoorlijk in aanschafprijs: twee apparaten kosten namelijk meer dan één.
  • De vrijstaande koelvriescombinatie is de Samsung RB36T602CSA

De beste vrijstaande koelvriescombinatie van 2023

Of je nu een nieuwe keuken of een al bestaande keuken hebt waar je een nieuwe vrijstaande koelvriescombinatie voor zoekt, er is voor elke keuken wel een passende koelvriescombinatie te vinden. Het aanbod is groot en koelvriescombinaties verschillen in grootte, inhoud, indeling, energielabel, prijs en gebruikersgemak. Omdat te voorkomen dat jij alle eigenschappen van de koelvriescombinaties tegenover elkaar moet zetten, helpen we je op weg en zetten we de beste vrijstaande koelvriescombinaties op een rij. Ook zetten we op een rij waar je op kunt letten bij de keuze voor een nieuwe vrijstaande koelvriescombinatie. Zo kies je met gemak de voor jou het meest geschikte koelvriescombinatie.

1

Beste vrijstaande koelvriescombinatie

Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
De Samsung RB36T602CSA is een vrijstaande koelkast met voldoende koel- en vriesruimte voor huishoudens van 3 of 4 personen. Het koelgedeelte van 251 liter ruim je dankzij de 3 deurvakken en 2 plateaus naar eigen wens in. Op het wijnplateau leg je al je favoriete flessen. Door het vlakke oppervlakte passen alle vormen flessen hierop. De koelkast beschikt daarnaast ook over een vriesruimte van 114 liter met 3 vrieslades. Dankzij het No Frost-systeem ontstaat er geen ijsvorming. Het is daarom niet nodig om het vriesgedeelte te ontdooien. Dat scheelt jou weer een vervelend klusje.
2
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
De zwarte Samsung RB34T605CB1 heeft allerlei handige snufjes in huis om jouw boodschappen zo goed mogelijk te bewaren. De Optimal Fresh+ lade heeft 2 apart instelbare zones, zodat je zelf bepaalt of je meer ruimte voor gehakt of wortels maakt. Je kiest dan voor één of 2 temperaturen, zodat je zeker weet dat je vlees en groenten allebei de juiste temperatuur behouden. Je legt je mango's, druiven en bloemkool in de Humidity Fresh lade met instelbare luchtvochtigheid. Zo behouden je boodschappen hun vitamines en blijven ze langer vers. Dit alles doet de koelkast dankzij de inverter motor ook nog eens stil, zodat je geen last hebt van harde geluiden. Daarnaast betaal je met zijn C energieklasse weinig energiekosten per jaar.
3
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
De Samsung RB34T672DWW koelt alle boodschappen gelijkmatig. Door All Around Cooling maakt het niet uit waar je jouw product neerlegt. Het is overal even koel. Onder in de 230 liter koelruimte vind je een ruime groentelade met daarboven 4 plateaus en een flessenrek. Zo heb je altijd voldoende ruimte voor je flessen fris en water. Dankzij het geluidsniveau van 35 decibel heb je niet door dat de koelkast aanstaat. In het onderste, brede deurvak heb je genoeg ruimte voor al je grote pakken sap en melk. De vriesruimte is verdeeld over 3 lades. Dankzij No Frost is het ontdooien hiervan verleden tijd.
4
Voordelen Nadelen
Zuinig
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
Je gebruikt de Convertible Zone van de Samsung RB38A7B6BS9 koel-vriescombinatie als vries- of koelgedeelte. Handig, wanneer je een feestje organiseert en meer koelruimte nodig hebt. De vershoudzone gebruik je als één zone voor je paprika's en bleekselderij. Je deelt deze ook op in 2 zones, zodat je hamburgers in het koude gedeelte bewaart. Dankzij de ruime inhoud bewaar je de boodschappen van 5 gezinsleden of meer. De Metal Cool Plate houdt koude lucht vast wanneer je iets uit de koelkast past, zodat je etenswaren langer vers blijven. Dankzij Twin Cooling Plus komen de geuren uit het koelgedeelte niet bij je ingevroren soep. Hierdoor drogen je boodschappen niet uit. Dankzij energieklasse B betaal je weinig energiekosten per jaar.
5
Voordelen Nadelen
Zuinig
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
Je gebruikt de Convertible Zone van de Samsung RB38A7B6BB1 koel-vriescombinatie als vries- of koelgedeelte. Handig, wanneer je een feestje organiseert en meer koelruimte nodig hebt. De vershoudzone gebruik je als één zone voor je paprika's en bleekselderij. Je deelt deze ook op in 2 zones, zodat je hamburgers in het koude gedeelte bewaart. Dankzij de ruime inhoud bewaar je de boodschappen van 5 gezinsleden of meer. De Metal Cool Plate houdt koude lucht vast wanneer je iets uit de koelkast pakt, zodat je etenswaren langer vers blijven. Dankzij Twin Cooling Plus komen de geuren uit het koelgedeelte niet bij je ingevroren soep. Hierdoor drogen je boodschappen niet uit. Dankzij energieklasse B betaal je weinig energiekosten per jaar.

Voordelen van een vrijstaande koelvriescombinatie

Een vrijstaande hoge koelvriescombinatie biedt een aantal voordelen, die we voor jou op een rij gezet hebben:

  1. Een koelvriescombinatie combineert beide functies: het koelen en vriezen van het eten en drinken. Hierdoor kun je, indien deze groot genoeg is, vaak met één apparaat uit de voeten en voorkom je dat je meerdere apparaten nodig hebt. Dit scheelt niet alleen in ruimte, maar ook in energiekosten.
  2. Een vrijstaande koelvriescombinatie wordt, zoals de naam al zegt, niet verstopt in een keukenkastje, maar krijgt een zichtbare plek in de keuken. Gelukkig zijn er tegenwoordig fraaie modellen zodat er voor elke keuken een geschikte koelvriescombinatie te vinden is. Van ‘camouflage koelvriescombinaties’ tot echte eye-catchers.
  3. Het scheelt vaak behoorlijk in aanschafprijs: twee apparaten kosten namelijk meer dan één.

Waar let je op bij de aankoop van vrijstaande koelvriescombinaties

Of je nu gaat voor een opvallende koelvriescombinatie of een neutrale koelvriescombinatie zodat deze juist niet teveel opvalt, er zijn voldoende opties voor iedereen. Naast de looks, de afmetingen van de koelvriescombinatie en de draairichting van de deur, koop je een koelvriescombinatie ook op andere kenmerken. Zo kun je bijvoorbeeld ook letten op de inhoud en de praktische kant van de koelkast. We zetten voor je op een rij waar je op kunt letten bij de keuze voor een geschikte vrijstaande koelvriescombinatie, zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet!

Energielabel

Het energielabel van een vrijstaande koelvriescombinatie varieert van A+ tot A+++-10%. Een koelvriescombinatie is milieubewust bij een A+++ energielabel of hoger. Dit kan aanzienlijk schelen in energiekosten. Hoeveel je bespaart met een energiezuinigere koelvriescombinatie is te berekenen aan de hand van het energielabl zelf, kijk hiervoor naar het aantal kWh per jaar. Een zuinig model kost vaak in aanschaf wat meer, maar dit verdien je vrijwel altijd terug. Nog een tip om energiezuinig te koelen: kijk goed naar de afmeting die je nodig hebt. Koop geen onnodig grote koelkast.

Koelkwaliteit

De koelkwaliteit bepaald hoe goed jou drinken en eten wordt bewaard. Een betere koelkwaliteit zorgt er uiteraard voor dat eten minder snel bederft. De koelkwaliteit van een koelvriescombinatie wordt bepaald door meerdere factoren: of er een inverter compressor aanwezig is, welke luchtcirculatie er gebruikt wordt, of er een vershoudzone is, of de temperatuur apart instelbaar is, of er een superkoel functie is en of er een anti-ijsvorming is. Daarnaast kijken we ook naar de bewaartijd bij stroomuitval, want hoe lang houdt de koelvriescombinatie het eten dan nog koel? Tenslotte kijken we naar de hoeveelheid invriesbaar eten per 24 uur: dus hoeveel kilogram kan er per 24 uur bevroren worden? 

We delen de koelkwaliteit vervolgens op in drie klassen: de basisklasse, de middenklasse en de topklasse. We raden aan om een topklasse te kiezen. In deze koelvriescombinaties is het interne klimaat het beste geregeld.

Indeling

De indeling van de koelvriescombinatie is iets waar je in eerste instantie niet direct bij stil staat. Nu is het zonde om er tijdens het indelen van de geïnstalleerde koelvriescombinatie achter te komen dat de schappen niet praktisch zijn voor de voedingsmiddelen die jij kwijt wilt.

Het is altijd handig om te weten of de indeling aangepast kan worden. Bij sommige koelvriescombinaties is dit niet het geval, bij anderen kun je de schappen enkele centimeters aanpassen, en er zijn ook koelvriescombinaties waar je eindeloos creatief kunt zijn. Dat laatste is natuurlijk onwijs handig, maar misschien voor jou niet nodig.

Nog een tip om op te letten: het vriesgedeelte kan zowel boven als onder het koelgedeelte zitten. Het vriesgedeelte zit vaak onderaan, maar mocht het handig zijn om deze bovenaan te hebben dan kun je hier rekening mee houden.

Inhoud

Welke inhoud de koelruimte heeft hangt af van de grootte en de indeling van de koelvriescombinatie. Een vrijstaande koelvriescombinatie is variabel in grootte, dit geldt ook voor de verhouding tussen het koelgedeelte en het vriesgedeelte. Het koelgedeelte varieert van 150 tot 350 liter, waar het vriesgedeelte varieert van minder dan 60 tot meer dan 90 liter. Wil je weten of je pizzadoos in het vriesgedeelte past? De afmeting van een medium pizzadoos is 27 centimeter, een large pizzadoos 32 centimeter en een X-large pizzadoor 36 centimeter.

Draairichting van de deur

Ook is het nuttig om rekening te houden met de draairichting van de deur, met name bij een vrijstaande koelvriescombinatie. Bij een vrijstaande koelvriescombinatie is de kant van de deur vaak te wisselen, waardoor je zelf je voorkeur kunt instellen. Wel zo handig wanneer de koelkast naast een andere kast of muur staat en de draairichting inde ene richting dus wenselijker is dan de andere. Echter zijn er ook koelkasten waar dit niet het geval is, houdt hier dus wel rekening mee.

Anti ijs- en rijpvorming

Tegenwoordig hebben steeds meer koelkasten de anti-frost, smart-frost of low-frost functie. Dit zorgt ervoor dat je het vriesdeel (bijna) niet meer handmatig hoeft te ontdooien en schoonmaken. Deze functie voorkomt dat er ijs op de zijkanten van de vriezer verzameld, wat ruimte kan schelen in een vriezer, vooral wanneer je een kleine vriesruimte hebt. Bij een no-frost hoeft het vriesdeel helemaal niet ontdooit te worden, bij een low-frost moet dit ongeveer twee keer per jaar. Bij een koelvriescombinatie zonder deze functie wordt aangeraden om het vriesdeel zes keer per jaar te ontdooien.

Extra functies

De gebruiksvriendelijkheid wordt onder andere bepaald door de no-frost of low-frost functie en het kunnen herindelen van de indeling van de vrijstaande koelvriescombinatie. Toch zijn er nog wat kleine dingen waar je op kunt letten, welke wel degelijk handig kunnen zijn bij het gebruik van de koelvriescombinatie. Denk hierbij aan een flessenrek, of de deureigenschappen. Zo voorkomt een koelvriescombinatie met een soft closing deur dat de deur te hard dicht gaat. Ook kun je kiezen voor een koelvriescombinatie met een deuralarm of vrieslades in plaats van één vriesvak.

Geschikt voor een schuur

Een koelvriescombinatie kan ook in de schuur geplaatst worden. Wel zo handig, een extra opbergruimte die geen plaats inneemt in de (bij)keuken. Zeker bij een kleine keuken maar een groter huishouden is dit een ideale oplossing. Hiervoor houd je rekening met de temperatuur. Komt de temperatuur niet onder de 0 graden in de schuur? Dan kies je een koelvriescombinatie met een omgevingstemperatuur van 0 graden. Is de schuur geïsoleerd? Dan kun je ook kiezen voor een koelvriescombinatie met een SN, SN-T of SN-ST klimaatklasse. Deze koelvriescombinaties hebben een ondergrens van 10 graden. Is het toch kouder in de ruimte? Dan zal de koelvriescombinatie niet voldoende goed werken en kan het eten onvoldoende bevroren of gekoeld worden en hierdoor bederven. Het is dus handig om hier rekening mee te houden bij de aanschaf voor een koelvriescombinatie voor de schuur!