Koelhouden.nl

Koelvriescombinatie in de schuur

Bij het plaatsen van een koelvriescombinatie in de schuur moet je altijd rekening houden met de minimale en maximale omgevingstemperatuur waarin een koelvriescombinatie mag staan. De klimaatklasse laat zien wat de minimale en maximale omgevingstemperatuur mag zijn. 

  • Klimaatklasse T: min. 16 graden / max. 43 graden.
  • Klimaatklasse ST: min. 16 graden / max. 38 graden
  • Klimaatklasse N: min. 16 graden / max 32 graden
  • Klimaatklasse SN: min. 10 graden / max. 32 graden.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Controleer de klimaatklasse voor de min. & max. temperatuur.
  • De minimumtemperatuur ligt tussen de 10 en 16 graden Celsius
  • De maximale temperatuur ligt rond de 32 tot 43 graden Celsius.

Koelvriescombinatie plaatsen in de schuur

Een koelvriescombinatie in de schuur is een ideale oplossing om meer voorraad te kunnen koelen. In de schuur heb je daarentegen wel te maken met temperatuurschommelingen (dag versus nacht) en met lagere temperaturen, aangezien de koelkast vaak niet of minder goed geïsoleerd is. Of een koelvriescombinatie in de schuur kan staan is afhankelijk van de klimaatklasse van de koelvriescombinatie en de minimale temperatuur van de schuur. Mensen zijn vaak geneigd om een oude koelvriescombinatie in de schuur te zetten, maar wanneer je hier de klimaatklasse en het energielabel niet van weet is dit sterk af te raden.

De kans dat de koelkast kapot gaat of het eten onvoldoende koelt of vriest is dan erg groot. Daarbij is de energieklasse van een oude koelvriescombinatie veel minder zuinig en slurpen deze koelvriescombinaties enorm veel energie. Het is dan voordeliger om een simpele koelvriescombinatie aan te schaffen met de juiste energieklasse, want dat verdien je in de loop der jaren met de lagere energierekening makkelijk terug.

Wat is een klimaatklasse

De klimaatklasse van een koelvriescombinatie vind je op de productpagina maar ook in de handleiding. Het wordt aangegeven met een icoontje van een thermometer. Elke klimaatklasse heeft een andere minimale en maximale temperatuur. De onderstaande tabel geeft te temperatuur van de verschillende klimaatklassen weer. Een koelvriescombinatie met een SN-T klasse heeft van beide temperaturen de meest extreme als minimum en maximum, en kan dus een omgevingstemperatuur van 10 tot en met 43° Celcius hebben.

KlimaatklasseMin omgevingstemperatuurMax omgevingstemperatuur
T16 graden43 graden
ST16 graden38 graden
N16 graden32 graden
SN10 graden32 graden

Welke koelvriescombinatie is geschikt

Een geïsoleerde schuur heeft vrijwel altijd een temperatuur boven de 10° Celcius, ook in de winter. In dat geval zijn alle koelvriescombinatie welke geschikt zijn voor een temperatuur van 10° of hoger een optie. Dit betreft de koelvriescombinatie met een klimaatklasse van SN, SN-T, SN-ST, welke allemaal een ondergrens van 10° Celsius hebben. Wanneer de ondergrens in jouw schuur 0° Celcius betreft, kun je kiezen voor een koelvriescombinatie met een minimale omgevingstemperatuur van 0°. Deze klasse is nog niet gekenmerkt door een klimaatklasse, maar er zijn een aantal merken welke deze koelvriescombinatie verkopen en een garantie bieden op een goede werking.

Sommige koelvriescombinaties adverteren ermee het ‘buitenkoelkasten’ zijn, echter moet je bij deze koelkasten nog steeds op de klimaatklasse letten, want dit kunnen ook koelvriescombinaties met een minimale temperatuur van 10° Celcius zijn. Let er bij koelvriescombinaties daarbij nog op het koel- en het vriesdeel apart ingesteld moeten kunnen worden.

Wat als de ruimte voor de koelvriescombinatie te koud is

De temperatuur in de schuur bepalen kun je doen door een thermometer op te hangen op de plek waar de koelkast kan komen te staan. Controleer de temperatuur in de koudste winternachten om te weten wat de minimale temperatuur is. Een koelvriescombinatie in een te koude omgevingstemperatuur stopt of werkt minder goed. Vooral het vriesvermogen zal van mindere kwaliteit zijn. Daarbij is het belangrijk dat een verminderde werking of kapotte koelvriescombinatie door een te lage omgevingstemperatuur niet onder de fabrieksgarantie valt. Je kunt de ruimte isoleren om deze wel geschikt te maken. Het is af te raden om de koelkast te isoleren. Dit omdat de koelkast voldoende moet kunnen ventileren.

Mocht je de koelvriescombinatie toch in de schuur of garage willen plaatsen, kun je kiezen voor een winterschakelaar. Deze schakelaar genereert een kleine warmtebron zodat de koelvriescombinatie voor de gek gehouden wordt, en denkt dat de temperatuur hoger is. Echter is er verder geen optimale oplossing, behalve de koelkast in een geïsoleerde garage zetten. Let er tenslotte op dat wanneer de temperatuur echt erg laag of hoog is, je de koelkast uit zet met de deur open. Dit geldt ook voor de mini koelvriescombinaties.