Koelhouden.nl

Levensduur van een koelvriescombinatie

De meeste koelvriescombinaties hebben een technische levensduur van tussen de 13 en 15 jaar. De meeste mensen veravangen hun koelvriescombinatie ongeveer na 15 jaar.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • De meeste koelvriescombinaties hebben een levensduur tussen de 10 & 15 jaar.
  • Koelvriescombinaties met een langere levensduur zijn meestal iets duurder.
  • Een energiezuinige koelvriescombinatie heeft een langere levensduur.

Hoe lang gaat een koelvriescombinatie mee

Als het gaat om huishoudelijke apparatuur, wil je natuurlijk goede kwaliteit in huis halen dat nog minimaal 10 jaar meegaat. Dit geld ook voor de levensduur van een koelvriescombinatie, wat een dure investering is maar eentje die het zeker waard is. Aangezien het aardig wat geld kost, is het handig om te weten waar je op moet letten als je er eentje wilt aanschaffen. In dit artikel zullen we behandelen wat de gemiddelde levensduur van een koelvriescombinatie is en welke aspecten/onderdelen meespelen bij de levensduur. Bij een duurdere koelkast zullen de essentiële aspecten waarschijnlijk van wat betere kwaliteit zijn bijvoorbeeld. Na het lezen zal je een beter beeld hebben geschetst van koelvriescombinatie en waar op te letten bij de aanschaf.
Uiteraard is dit heel fijn om te weten als je in de winkel staat, zodat je kunt inschatten of je het waard vind om een bepaald model aan te schaffen. Het is namelijk redelijk lastig om een gemiddeld levensduur van een koelvriescombinatie vast te stellen, aangezien dit ook word beïnvloed door het merk en het type koelkast waar je interesse in hebt. Natuurlijk gaan kwalitatieve merken langer meer, en dit zie je ook terug in de prijs. 

Een dure koelvriescombinatie hoeft niet per se langer mee te gaan, maar er is dan waarschijnlijk gewerkt met wat minder sterke materialen, waardoor de koelkast dus minder lang mee zal gaan. In de volgende alinea zullen we hier verder op ingaan. Zoals hiervoor beschreven is er ook een verschil tussen verschillende types koelvriescombinaties, denk hierbij aan bijvoorbeeld een Amerikaanse koelkast of een inbouw koelvriescombinatie. Uit de resultaten van onderzoeken is gebleken dat een koelvriescombinatie een technische levensduur heeft van ongeveer 13 tot 15 jaar. Het onderzoek heeft aan de respondenten gevraagd na hoelang mensen hun koel vriescombinatie vervangen, en dit was na ongeveer 15 jaar. Dit komt dus overeen met de technische levensduur, mensen willen wellicht ook het nieuwste model met nieuwe eigenschappen aanschaffen. In de volgende alinea zullen we ingaan op de eigenschappen die bepalen of je koelvriescombinatie ook daadwerkelijk 15 jaar mee zal gaan.

Welke aspecten tellen mee bij de levensduur van een koelvriescombinatie

Het type koelvriescombinatie telt in beginsel dus al mee, het is van belang dat je hier al de juiste keuze maakt. Als je een wat luxere en grote koelvriescombinatie wilt, zal je gaan kiezen voor een Amerikaanse variant. Echter kunnen deze extra’s natuurlijk ook eerder kapot gaan en de levensduur van je koelvriescombinatie verkorten. Daarnaast heb je zelf ook redelijk wat invloed op de levensduur van je koelvriescombinatie, bijvoorbeeld als je hem van binnen vaak schoonmaakt heb je minder kans dat er onderdelen verstopt komen zitten. Ook de plaats waar je je koelkast neerzet heeft invloed op de levensduur. Als het apparaat bijvoorbeeld in de volle zon staat kan dit de prestaties verminderen, maar ook als er op tafelmodellen bijvoorbeeld word gekookt door bijvoorbeeld studenten. Het koken op de koelkast kan ervoor zorgen dat je koelkast dusdanig beschadigd word dat je er maar een paar jaar mee kunt doen en dus de levensduur heftig heeft aangetast.

Energiezuinigheid

Tegenwoordig is het natuurlijk belangrijk dat een huishoudelijk apparaat energiezuinig is om je op de lange termijn koste te besparen. Tevens heeft dit ook invloed op de levensduur van je koelvriescombinatie, aangezien een minder zuinige koelkast wellicht minder goed koelt dan eentje in de topklasse. Dit word veroorzaakt door het stroomverbruik; de koelkast moet zoveel stroom trekken dat daardoor de koelfuncties dus minder goed zullen presteren. Dit resulteert natuurlijk in een koelkast die niet goed meer werkt en dus sneller afgeschreven zal zijn.

Levensduur van een koelvriescombinatie

Om even samen te vatten; de levensduur van een koelvriescombinatie is dus gemiddeld 10 tot 15 jaar, afhankelijk van de materialen, type, energiezuinigheid, en je eigen omgang met de koelkast. Het is daarom wellicht beter om een koelkast te kopen die met degelijke materialen gebouwd is. Met deze categorie spreken we de topklasse koelvriescombinaties aan. Wil je wat minder geld uitgeven dan kun je voor de middenklasse gaan, wat natuurlijk ook prima is en goed zal werken. Heb je weinig budget, dan kies je voor de basisklasse; heb je snel even een koelkast nodig of gaat er iemand studeren? Al met al is het goed om je er in te verdiepen voor je een aanschaf doet, maar je weet het immers nooit met huishoudelijke apparaten.