Of je nu een nieuwe keuken of een al bestaande keuken hebt waar je een nieuwe vrijstaande koelvriescombinatie voor zoekt, er is voor elke keuken wel een passende koelvriescombinatie te vinden. Het aanbod is groot en koelvriescombinaties verschillen in grootte, inhoud, indeling, energielabel, prijs en gebruikersgemak. Omdat te voorkomen dat jij alle eigenschappen van de koelvriescombinaties tegenover elkaar moet zetten, helpen we je op weg en zetten we de beste vrijstaande koelvriescombinaties op een rij. Ook zetten we op een rij waar je op kunt letten bij de keuze voor een nieuwe vrijstaande koelvriescombinatie. Zo kies je met gemak de voor jou het meest geschikte koelvriescombinatie.
De Samsung RB34C605CB1/EF is een slimme koel-vriescombinatie die helpt om voedsel langer vers te houden. Met de Optimal Fresh+ lade kun je kiezen tussen één grote ruimte of twee aparte zones met verschillende temperaturen. Perfect voor het bewaren van verschillende soorten voedsel zoals vis en groenten. In de Humidity Fresh lade regel je zelf de luchtvochtigheid, waardoor fruit langer goed blijft.
Deze koelkast is met 35 decibel heel stil, wat fijn is voor een open keuken. Dankzij energieklasse C verbruikt hij minder stroom, wat goed is voor je energierekening. Via de SmartThings app bedien je de koelkast op afstand met je telefoon, wat super handig is als je niet thuis bent.
In de vershoudzones blijven groente, fruit, vlees en vis langer goed, wat voedselverspilling vermindert. Het enige minpunt is dat deze koelkast geen hevelgreep heeft om de deur snel en makkelijk te openen. Toch biedt hij alles wat nodig is voor het goed bewaren van je boodschappen.
De Samsung RB34C605CS9/EF is een stille koel-vriescombinatie die je producten langer vers houdt. Met de Optimal Fresh+ lade kun je kiezen tussen één grote zone of twee losse zones met verschillende temperatuurinstellingen. Zo bewaar je verschillende soorten voedsel op de juiste temperatuur naast elkaar.
In de Humidity Fresh lade regel je zelf de luchtvochtigheid, waardoor fruit zoals bessen en perziken langer goed blijven. Met slechts 35 decibel is deze koelkast super stil, wat fijn is in een open keuken. Dankzij energieklasse C bespaar je jaarlijks op je energiekosten.
Een handige extra is de SmartThings app waarmee je de koelkast op afstand kunt bedienen via je telefoon. De vershoudzones zorgen ervoor dat groente, fruit, vlees en vis langer vers blijven. Het enige minpunt is dat deze koelkast geen hevelgreep heeft voor het snel en gemakkelijk openen van de deur.
De Bosch KGN39AIAT is een zeer stille koelkast met maar 29 decibel, waardoor je hem ook in een open keuken kan zetten zonder geluidsoverlast. Met energieklasse A bespaar je tot wel €750 aan energiekosten over de levensduur. Deze koelkast heeft een ruime inhoud van 363 liter, zodat er genoeg plek is voor al je boodschappen.
In de VitaFresh lade kun je de luchtvochtigheid aanpassen, waardoor groenten en fruit langer knapperig blijven. Daarnaast is er een speciale 0-graden zone waar vlees en vis langer vers blijven. Het MultiAirflow systeem zorgt ervoor dat de koude lucht goed wordt verspreid en het overal in de koelkast even koud is.
Het koel- en vriesgedeelte hebben aparte koelcircuits, zodat geuren niet in elkaar overgaan. Let wel op dat de koelkast geen BigBox vrieslade heeft voor grote diepvriesproducten zoals een hoge ijstaart. Door het gewicht en de omvang kan de bezorging soms lastig zijn, dus check goed of hij door de trap en deur past.
Een vrijstaande hoge koelvriescombinatie biedt een aantal voordelen, die we voor jou op een rij gezet hebben:
Of je nu gaat voor een opvallende koelvriescombinatie of een neutrale koelvriescombinatie zodat deze juist niet teveel opvalt, er zijn voldoende opties voor iedereen. Naast de looks, de afmetingen van de koelvriescombinatie en de draairichting van de deur, koop je een koelvriescombinatie ook op andere kenmerken. Zo kun je bijvoorbeeld ook letten op de inhoud en de praktische kant van de koelkast. We zetten voor je op een rij waar je op kunt letten bij de keuze voor een geschikte vrijstaande koelvriescombinatie, zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet!
Het energielabel van een vrijstaande koelvriescombinatie varieert van A+ tot A+++-10%. Een koelvriescombinatie is milieubewust bij een A+++ energielabel of hoger. Dit kan aanzienlijk schelen in energiekosten. Hoeveel je bespaart met een energiezuinigere koelvriescombinatie is te berekenen aan de hand van het energielabl zelf, kijk hiervoor naar het aantal kWh per jaar. Een zuinig model kost vaak in aanschaf wat meer, maar dit verdien je vrijwel altijd terug. Nog een tip om energiezuinig te koelen: kijk goed naar de afmeting die je nodig hebt. Koop geen onnodig grote koelkast.
De koelkwaliteit bepaald hoe goed jou drinken en eten wordt bewaard. Een betere koelkwaliteit zorgt er uiteraard voor dat eten minder snel bederft. De koelkwaliteit van een koelvriescombinatie wordt bepaald door meerdere factoren: of er een inverter compressor aanwezig is, welke luchtcirculatie er gebruikt wordt, of er een vershoudzone is, of de temperatuur apart instelbaar is, of er een superkoel functie is en of er een anti-ijsvorming is. Daarnaast kijken we ook naar de bewaartijd bij stroomuitval, want hoe lang houdt de koelvriescombinatie het eten dan nog koel? Tenslotte kijken we naar de hoeveelheid invriesbaar eten per 24 uur: dus hoeveel kilogram kan er per 24 uur bevroren worden?
We delen de koelkwaliteit vervolgens op in drie klassen: de basisklasse, de middenklasse en de topklasse. We raden aan om een topklasse te kiezen. In deze koelvriescombinaties is het interne klimaat het beste geregeld.
De indeling van de koelvriescombinatie is iets waar je in eerste instantie niet direct bij stil staat. Nu is het zonde om er tijdens het indelen van de geïnstalleerde koelvriescombinatie achter te komen dat de schappen niet praktisch zijn voor de voedingsmiddelen die jij kwijt wilt.
Het is altijd handig om te weten of de indeling aangepast kan worden. Bij sommige koelvriescombinaties is dit niet het geval, bij anderen kun je de schappen enkele centimeters aanpassen, en er zijn ook koelvriescombinaties waar je eindeloos creatief kunt zijn. Dat laatste is natuurlijk onwijs handig, maar misschien voor jou niet nodig.
Nog een tip om op te letten: het vriesgedeelte kan zowel boven als onder het koelgedeelte zitten. Het vriesgedeelte zit vaak onderaan, maar mocht het handig zijn om deze bovenaan te hebben dan kun je hier rekening mee houden.
Welke inhoud de koelruimte heeft hangt af van de grootte en de indeling van de koelvriescombinatie. Een vrijstaande koelvriescombinatie is variabel in grootte, dit geldt ook voor de verhouding tussen het koelgedeelte en het vriesgedeelte. Het koelgedeelte varieert van 150 tot 350 liter, waar het vriesgedeelte varieert van minder dan 60 tot meer dan 90 liter. Wil je weten of je pizzadoos in het vriesgedeelte past? De afmeting van een medium pizzadoos is 27 centimeter, een large pizzadoos 32 centimeter en een X-large pizzadoor 36 centimeter.
Ook is het nuttig om rekening te houden met de draairichting van de deur, met name bij een vrijstaande koelvriescombinatie. Bij een vrijstaande koelvriescombinatie is de kant van de deur vaak te wisselen, waardoor je zelf je voorkeur kunt instellen. Wel zo handig wanneer de koelkast naast een andere kast of muur staat en de draairichting inde ene richting dus wenselijker is dan de andere. Echter zijn er ook koelkasten waar dit niet het geval is, houdt hier dus wel rekening mee.
Tegenwoordig hebben steeds meer koelkasten de anti-frost, smart-frost of low-frost functie. Dit zorgt ervoor dat je het vriesdeel (bijna) niet meer handmatig hoeft te ontdooien en schoonmaken. Deze functie voorkomt dat er ijs op de zijkanten van de vriezer verzameld, wat ruimte kan schelen in een vriezer, vooral wanneer je een kleine vriesruimte hebt. Bij een no-frost hoeft het vriesdeel helemaal niet ontdooit te worden, bij een low-frost moet dit ongeveer twee keer per jaar. Bij een koelvriescombinatie zonder deze functie wordt aangeraden om het vriesdeel zes keer per jaar te ontdooien.
De gebruiksvriendelijkheid wordt onder andere bepaald door de no-frost of low-frost functie en het kunnen herindelen van de indeling van de vrijstaande koelvriescombinatie. Toch zijn er nog wat kleine dingen waar je op kunt letten, welke wel degelijk handig kunnen zijn bij het gebruik van de koelvriescombinatie. Denk hierbij aan een flessenrek, of de deureigenschappen. Zo voorkomt een koelvriescombinatie met een soft closing deur dat de deur te hard dicht gaat. Ook kun je kiezen voor een koelvriescombinatie met een deuralarm of vrieslades in plaats van één vriesvak.
Een koelvriescombinatie kan ook in de schuur geplaatst worden. Wel zo handig, een extra opbergruimte die geen plaats inneemt in de (bij)keuken. Zeker bij een kleine keuken maar een groter huishouden is dit een ideale oplossing. Hiervoor houd je rekening met de temperatuur. Komt de temperatuur niet onder de 0 graden in de schuur? Dan kies je een koelvriescombinatie met een omgevingstemperatuur van 0 graden. Is de schuur geïsoleerd? Dan kun je ook kiezen voor een koelvriescombinatie met een SN, SN-T of SN-ST klimaatklasse. Deze koelvriescombinaties hebben een ondergrens van 10 graden. Is het toch kouder in de ruimte? Dan zal de koelvriescombinatie niet voldoende goed werken en kan het eten onvoldoende bevroren of gekoeld worden en hierdoor bederven. Het is dus handig om hier rekening mee te houden bij de aanschaf voor een koelvriescombinatie voor de schuur!