De prijs van een inbouw koelvriescombinatie liggen ongeveer tussen de €300 en €1700. De vuistregel, “hoe duurder, hoe beter” is hierbij meestal van toepassing, maar de prijs-kwaliteit verhouding varieert. Om deze te bepalen, kijken we naar verschillende factoren. Denk hierbij aan: het energielabel, de kwaliteit, de duurzaamheid, de gebruikte materialen en de gebruiksvriendelijkheid. Hierbij spelen ook de reviews van de gebruikers een grote rol: zij weten tenslotte of de inbouw koelvriescombinatie ook echt heeft wat er beloofd wordt. Om te voorkomen dat je zelf de specificaties en kosten tegenover elkaar moeten zetten, hebben wij voor jou een top 5 gemaakt. Zo zie je gemakkelijk welke inbouw koelvriescombinatie het beste uit de test komt, wel zo handig!
De ETNA KCS7178 inbouw koel-vriescombinatie is handig voor het bewaren van je wekelijkse boodschappen. Met de SuperCool functie zorg je dat de koelkast extra koud wordt, waardoor nieuwe producten langer vers blijven. De in hoogte verstelbare plateaus maken het makkelijk om grote dingen zoals een karaf fruitwater in de koelkast te zetten.
Onderin de koel-vriescombinatie bevindt zich het vriesgedeelte met 3 lades voor het opbergen van pizza's en brood. Als je veel diepvriesproducten haalt, kun je de FastFreeze functie aanzetten. Zo behoudt verse zalm al zijn smaak en vitaminen.
Een nadeel van deze koelkast is dat je relatief veel energiekosten per jaar hebt door energieklasse D. Maar een voordeel is dat je producten snel koelt dankzij de SuperCool functie. De ETNA KCS7178 biedt dus voldoende ruimte voor zowel je verse als bevroren producten en laat zich makkelijk indelen naar jouw behoefte.
De Beko BCSA283E4SN is een inbouw koel-vriescombinatie die erg handig is voor dagelijks gebruik. In de CoolRoom lade blijft de temperatuur rond de 0 graden Celsius, wat ervoor zorgt dat vlees zoals biefstuk langer vers blijft. Met de 2 uitschuifbare plateaus heb je genoeg ruimte voor grote pannen en dankzij het handige flessenrek blijft er meer ruimte over voor andere etenswaren.
Een groot voordeel is het lage geluidsniveau van 35 decibel, waardoor je nauwelijks hoort dat de koelkast aanstaat. De koelkast heeft ook Low Frost technologie, waardoor er minder ijs ontstaat in de vriesruimte. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan onderhoud en dat de vrieslades en verpakkingen langer ijsvrij blijven.
Met de supervriezen en -koelenfunctie kan je tijdelijk de temperatuur verlagen, zodat je boodschappen sneller afkoelen. Wel is het goed om te weten dat de koelkast energieklasse E heeft, wat betekent dat de jaarlijkse energiekosten relatief hoog zijn. In de vershoudzone blijven vlees en vis extra lang goed, wat handig is als je niet elke dag boodschappen wilt doen.
De Samsung BRB26715EWW/EF is een inbouw koel-vriescombinatie met SpaceMax technologie die extra ruimte biedt zonder dat het apparaat zelf groter wordt. Het heeft een speciale 0 graden Celsius vershoudlade voor vlees en vis, waardoor je eten langer vers blijft en je minder weggooit.
Deze koelkast is uitgerust met een All Around Cooling systeem dat zorgt dat de temperatuur overal in de koelkast gelijk blijft. Groenten blijven hierdoor beter gekoeld. De No Frost technologie zorgt ervoor dat je het vriesgedeelte nooit hoeft te ontdooien, wat veel tijd scheelt.
Met slechts 35 decibel merk je nauwelijks dat deze koelkast aanstaat. Dit is handig tijdens het kijken van films of series. Let wel op dat deze koelkast met 74 liter vriesruimte minder invries-capaciteit heeft dan sommige andere modellen. Voor mensen die niet zoveel invriezen is dit echter geen probleem.
Een inbouw koelvriescombinatie wordt in een keukenkast geplaatst. Zo heb je wel de voordelen van een koelvriescombinatie, maar is deze niet zichtbaar in je keuken. Een inbouw koelvriescombinatie heeft altijd één enkele deur, maar kan zeker variëren in grootte. Ben je op zoek naar een nieuwe koelvriescombinatie en weet je al dat dit een inbouw koelvriescombinatie moet zijn, dan ben je al een eind op weg. Toch is er ook bij de inbouw koelvriescombinaties veel variatie: de grootte, de indeling, het energielabel, de kwaliteit en de prijs.
Om het internetgeweld aan inbouw koelvriescombinaties overzichtelijk te maken, hebben we hier alle informatie die nodig is over de beste inbouw koelvriescombinatie van 2025 op een rij gezet. Zo maak je gemakkelijk een keuze voor de voor jou meest geschikte inbouw koelvriescombinatie!
Bij een inbouw koelvriescombinatie moet je goed letten op de afmeting, je wilt dat deze precies past. Deze moeten op een bepaalde manier gemeten worden binnen de ruimte waar de koelvriescombinatie komt. Tip: meet de hoogte van het onderste meubeldeur op. Dit komt dan overeen met de “hoogte onderste deurpaneel” bij de productinformatie van een koelvriescombinatie. In principe zijn de nismaten gestandaardiseerd maar zorg dat je deze toch even controleert.
Naast de afmetingen en draairichting, is er meer waar je op kunt letten bij de aankoop van een inbouw koelvriescombinatie. Zo let je bijvoorbeeld ook op de inhoud en de indeling. Wel zo praktisch wanneer je deze bijvoorbeeld naar wens kunt aanpassen. We zetten een aantal onderdelen op een rij om rekening mee te houden, zodat je zeker weet dat je niks over het hoofd ziet in de keuze voor de geschikte inbouw koelvriescombinatie:
Het energielabel van een koelvriescombinatie is van belang omdat dit de kosten en de ecologische voetafdruk voor de komende jaren gaat bepalen. Een zuinige koelvriescombinatie brengt aanzienlijk lagere kosten met zich mee. De inbouw koelvriescombinaties hebben een energielabel van A+ tot A+++-10%. Nu lijkt A+ al erg zuinig, maar een inbouw koelvriescombinatie mag zich pas milieubewust noemen bij een energielabel met A+++ of zuiniger.
Door naar de energielabels te kijken zie je wat het aantal kWh per jaar is en zo bereken je gemakkelijk hoeveel energiekosten je bespaard. De aankoopprijs van een milieubewuste koelvriescombinatie is vaak wat hoger, maar dit verdien je zeker terug tijdens het gebruik.
De koelkwaliteit bepaald hoe goed jou drinken en eten wordt bewaard. Een betere koelkwaliteit zorgt er uiteraard voor dat eten minder snel bederft. De koelkwaliteit van een koelvriescombinatie wordt bepaald door meerdere factoren: of er een inverter compressor aanwezig is, welke luchtcirculatie er gebruikt wordt, of er een vershoudzone is, of de temperatuur apart instelbaar is, of er een superkoel functie is en of er een anti-ijsvorming is. Daarnaast kijken we ook naar de bewaartijd bij stroomuitval, want hoe lang houdt de koelvriescombinatie het eten dan nog koel? Tenslotte kijken we naar de hoeveelheid invriesbaar eten per 24 uur: dus hoeveel kilogram kan er per 24 uur bevroren worden?
We delen de koelkwaliteit vervolgens op in drie klassen: de basisklasse, de middenklasse en de topklasse. We raden aan om een topklasse te kiezen. In deze koelvriescombinaties is het interne klimaat het beste geregeld.
De indeling van de koelvriescombinatie is iets waar je in eerste instantie niet direct bij stil staat. Toch is het zonde om er tijdens het indelen van de geïnstalleerde koelvriescombinatie achter te komen dat de schappen niet praktisch zijn voor de voedingsmiddelen die jij kwijt wilt.
Het is handig om te weten of de indeling aangepast kan worden. Bij sommige koelvriescombinaties is dit niet het geval, bij anderen kun je de schappen enkele centimeters aanpassen en er zijn ook koelvriescombinaties waar je eindeloos creatief kunt zijn. Dat laatste is natuurlijk onwijs handig, maar misschien voor jou niet nodig.
Welke inhoud de koelruimte heeft is afhankelijk van de totale afmeting van de plek waar de koelvriescombinatie ingebouwd gaat worden. Mocht je specifiek meer koel- of vriesruimte willen, dan kun je er altijd voor kiezen om een koelvriescombinatie te kopen met een groter of juist een kleiner vriesvak.
Ook is het nuttig om rekening te houden met de draairichting van de deur, met name bij een inbouw koelvriescombinatie. Bij een inbouw koelvriescombinatie is de kant van de deur vaak te wisselen, waardoor je zelf je voorkeur kunt instellen bij het inbouwen van de koelvriescombinatie. Dit is echter niet voor iedere inbouw koelvriescombinatie het geval.
Ook niet onbelangrijk, is de manier waarop de deur van de keukenkast op de koelvriescombinatie bevestigd moet worden. Er zijn 2 opties: sleepdeur en deur-op-deur. Bij een inbouw koelvriescombinatie met sleepdeur zit het frontpaneel met een deurbegeleider vast aan de koelvriescombinatie, hierdoor zit het frontpaneel niet direct op de deur van de koelvriescombinatie. Mocht je nu een deur-op-deursysteem hebben, dan kun je geen koelvriescombinatie met een sleepdeur kiezen omdat hier andere nismaten voor gelden. Een inbouw koelvriescombinatie met een deur-op-deursysteem zit direct vast aan het frontpaneel, bij dit scharniersysteem gaat de koelvriescombinatie verder open en dicht dan bij een sleepdeur. Ben je nu in het bezit van een sleepdeursysteem, dan kan je deze vervangen voor een deur-op-deursysteem door de deurgeleiders en scharnieren van het frontpaneel te verwijderen.
Tegenwoordig hebben steeds meer koelvriescombinaties de anti-frost, smart-frost of low-frost functie. Dit zorgt ervoor dat je de vriezer (bijna) niet meer handmatig hoeft te ontdooien en schoonmaken. Deze functie voorkomt namelijk dat er ijs op de zijkanten van de vriezer verzameld, wat ruimte kan schelen in een vriezer. Wel zo handig wanneer je een kleine vriezer hebt, maar ook gebruiksvriendelijk. Bij een no-frost hoeft het vriesdeel helemaal niet ontdooit te worden, bij een low-frost moet dit ongeveer twee keer per jaar. Bij een koelvriescombinatie zonder deze functie wordt aangeraden om het vriesdeel zes keer per jaar te ontdooien.
Weet jij op voorhand dat je een grote batch aan eten wilt invriezen? Dan is een snelvries-functie erg handig. Deze maakt het mogelijk om veel eten in een korte tijd voldoende goed te bevriezen. Zo blijft je eten langer goed.
De gebruiksvriendelijkheid is afhankelijk van de indeling van de koelvriescombinatie en hoe handig deze is. Zo is een variabele indeling erg gebruiksvriendelijk, want je past deze aan als het nodig is. Maar ook een flessenrek kan erg handig zijn. Daarbij zijn er nog deureigenschappen zoals een soft closing door deur die voorkomt dat de deur te hard dichtvalt, of een deuralarm die jou erop wijst dat de deur te lang open staat en de koelvriescombinatie onnodig hard moet werken om de ruimte koel te houden. Daarbij kun je nog denken aan vrieslades in plaats van één vriesvak met een deur. Andere extra functies zijn ijsblokjesmakers, een extra deur-in-een-deur waarbij je de meest gebruikte flessen gemakkelijk kunt pakken zonder de gehele deur te openen. Zo kies je een koelvriescombinatie die bij jou en je huishouden past.