Koelhouden.nl

Vriezer in schuur

Voordat je je vriezer in een schuur of andere niet geïsoleerde ruimte plaatst, moet je altijd goed controleren of dit wel mogelijk is. Dit doe je door bij de klimaatklasse te kijken of de vriezer tegen lage omgevingstemperaturen bestand is.

Als je een vriezer met No Frost hebt gevonden, bestaat de kans dat deze wel in een ruimte met temperaturen onder de 0 graden Celsius geplaatst kan worden. Is de ruimte geïsoleerd en wordt het niet kouder dan 10 graden Celsius? Dan is de kans ook groot dat je je vriezer in schuur of garage kunt zetten zonder enige problemen.

Lees op deze pagina alles wat je moet weten over het plaatsen van een vriezer in een schuur of garage.

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Controleer de klimaatklasse voor de min. & max. temperatuur.
  • De minimumtemperatuur ligt tussen de 10 en 16 graden Celsius
  • De maximale temperatuur ligt rond de 32 tot 43 graden Celsius.

Kan een vriezer in de schuur of garage?

Een schuur of garage is in principe een prima plek om een vriezer neer te zetten. Je hebt er vaak veel meer ruimte dan binnen, waardoor je extra veel boodschappen kunt invriezen. Daarnaast heb je in de schuur of garage ook geen last van het brommen van het apparaat en dat is wel zo rustig.

Helaas is niet iedere vriezer zomaar geschikt om in een onverwarmde schuur of garage geplaatst te worden. Het hangt af van de klimaatklasse en de temperatuur van de ruimte of een vriezer er geplaatst kan worden. Daar kun je verderop meer over lezen.

Waarom kunnen veel vriezers niet goed tegen lage temperaturen?

Als je wil dat je vriezer goed werkt, moet je hem altijd in een ruimte plaatsen waar de temperatuur goed is. Bij lage temperaturen kan de compressor van het apparaat namelijk niet goed functioneren, waardoor er veel energie nodig is om de vriezer goed koud te houden.

Het verschil tussen de druk aan de buitenkant van de vriezer en de binnenkant wordt te klein, waardoor de thermostaat niet goed werkt. Dit zorgt ervoor dat het te lang duurt voordat de compressor inschakelt, waardoor de temperatuur in de vriezer oploopt. Hierdoor zullen je ingevroren producten niet langer goed bevroren blijven.

Bevroren fruit kan onder deze omstandigheden al gaan ontdooien, waardoor het veel minder lang houdbaar is dan wanneer je het in een goed werkende vriezer bewaart.

De volgende stap is dat je vriezer te hard moet werken, waardoor hij veel sneller kapot zal gaan dan andere modellen.

Maximale en minimale omgevingstemperatuur

Om te controleren wat de maximale en minimale temperatuur voor de omgeving van je vriezer mag zijn, moet je altijd de klimaatklasse controleren. Over het algemeen ligt de laagste minimumtemperatuur tussen de 10 en 16 graden Celsius en de maximale temperatuur ligt rond de 32 tot 43 graden Celsius. De klimaatklasse geeft aan welke temperaturen je precies moet aanhouden.

Er zijn ook fabrikanten die beweren dat ze een vrijstaande vrieskist hebben die ook blijft functioneren bij temperaturen onder de 0 graden Celsius, sommige fabrikanten stellen de grens zelfs bij -15 graden Celsius. Voor deze categorie is nog geen klimaatklasse ontwikkeld, je moet dus altijd vertrouwen op de informatie die je van de fabrikant krijgt.

Je meet de temperatuur van een ruimte heel simpel door er een thermometer op te hangen. Op de koudste dagen kijk je dan welke temperatuur er wordt aangegeven en op basis daarvan kan je de juiste vriezer uitkiezen. Bij een niet geïsoleerde schuur of garage kun je er altijd vanuit gaan dat er in de winter temperaturen onder de 16 graden Celsius worden bereikt.

Verschillende klimaatklassen

Om te bepalen of jouw vriezer in de schuur of garage geplaatst kan worden, moet je altijd naar de klimaatklasse kijken. Deze vind je op het etiket van de vriezer, waar ook het serienummer op staat.

Hier leggen we je uit hoe je kunt bepalen of je vriezer geschikt is voor een onverwarmde ruimte:

Klimaatklasse N

Voor vriezers met een klimaatklasse N moet je een minimale temperatuur van 16 graden Celsius aanhouden en een maximale temperatuur van 32 graden Celsius. Het is dus niet mogelijk om deze vriezer in een koude ruimte te plaatsen.

Klimaatklasse ST

Met klimaatklasse ST is een vriezer geschikt voor temperaturen tussen de 16 en 38 graden Celsius. Wanneer je deze vriezer in een onverwarmde schuur plaatst, zal hij moeten hebben met het bevriezen van je etenswaren, waardoor je het risico loopt op bacteriën.

Klimaatklasse T

Vriezers met klimaatklasse T kunnen ook een minimale temperatuur van 16 graden aan, maar de maximale temperatuur ligt wat hoger, namelijk op 43 graden Celsius. Deze vriezer is nog steeds niet geschikt om in een schuur of garage zonder isolatie te plaatsen, maar is wel geschikt voor een tropisch klimaat.

Klimaatklasse SN

Klimaatklassen kunnen ook worden gecombineerd. Wanneer je een vriezer vindt waar op staat dat de klimaatklasse SN T is, betekent dit dat je de minimale temperatuur van de eerste moet nemen en de maximale van de laatste. De vriezer kan dus geplaatst worden in een ruimte met temperaturen tussen de 10 en 43 graden Celsius.

No Frost of FreezerGuard vriezers in schuur

Er is nog geen aparte klimaatklasse voor, maar een moderne vriezer met No Frost of FreezerGuard werken bij lage omgevingstemperaturen tot -15 graden Celsius. De technologie zorgt ervoor dat de vriezer niet afslaat en de temperatuur gewoon gereguleerd blijft.

Een bijkomend voordeel is dat je met deze technieken ook een energiezuinige vriezer in huis haalt. Doordat er aan de binnenkant van de vriezer geen ijslaag kan ontstaan, hoeft de vriezer minder hard te werken om de temperatuur constant te houden.

Houd er rekening mee dat dit niet geldt voor Low Frost vriezers, deze kunnen nooit zomaar neergezet worden in een ruimte die niet geïsoleerd is. Ook vriezers met automatisch ontdooien zijn niet hetzelfde als No Frost en hierbij moet je altijd bij de fabrikant controleren of je de vriezer kunt neerzetten in een koude ruimte.

Voor en nadelen van een vriezer in schuur

Alle soorten vriezers hebben hun eigen voor- en nadelen. Als je op zoek bent naar een vriezer die zonder problemen in een koudere ruimte geplaatst kan worden, is het goed om de voor- en nadelen goed door te lezen.

Voordelen

Als je vriezer in de schuur geplaatst kan worden, betekent dit dat je geen ruimte vrij hoeft te maken in je woning. In de garage of schuur heb je vaak voldoende ruimte, waardoor je lekker veel extra dingen kunt invriezen. Als je in de keuken al een vriezer hebt, kun je de andere vriezer gebruiken om producten in te vriezen die je minder vaak nodig hebt.

Nadelen

Het nadeel van een vriezer in de schuur is dat het niet altijd even makkelijk is om een model te vinden dat in een niet geïsoleerde ruimte kan staan. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een tafelmodel vriezer, is de kans groot dat je alleen modellen kunt vinden die temperaturen van 10 graden Celsius of hoger aan kunnen.

De modellen die goed bestand zijn tegen lagere temperaturen zijn ook vaak wat groter, waardoor je met een witte diepvrieskast in plaats van een strak vormgegeven vrieskast eindigt. Dat kan nadelig zijn als je de vriezer in het zicht wil plaatsen.

Isoleer je schuur of garage  

Heb je een vriezer nodig, maar heb je een kleine keuken? Denk er dan eens over na om de ruimte waar je het apparaat wil plaatsen te isoleren. In een geïsoleerde schuur kun je ervoor zorgen dat de temperatuur nooit onder de 10 graden Celsius zakt, waardoor je bijvoorbeeld wel een vriezer met klimaatklasse sn kunt plaatsen.

Veelgestelde vragen over een vriezer in de schuur

Door de veelgestelde vragen over het plaatsen van een vriezer in de schuur te lezen, kun je ontdekken wat je moet weten voordat je een vriezer in de schuur plaatst. Wij hebben de meest gestelde vragen hier voor je verzameld.

Kan een vriezer in de schuur staan?

De meeste vriezers kunnen niet in de schuur staan. Zij werken niet goed bij temperaturen onder de 16 of 10 graden Celsius en dat heeft nadelige gevolgen voor je ingevroren producten. De klimaatklasse geeft aan wat de minimale en maximale temperaturen voor de vriezer zijn.

Kan NoFrost vriezer in schuur?

De meeste vriezers die zijn uitgerust met No Frost techniek kan vaak wel in een onverwarmde ruimte staan. Voor deze vriezers is nog geen aparte klimaatklasse, dus controleer van tevoren altijd wat de fabrikant zegt over plaatsing in koude ruimtes.

Hoe koud kan een vriezer staan?

Hoe koud een vriezer kan staan hangt altijd af van het model. De inventum vrijstaande vrieskist kan bijvoorbeeld gemakkelijk temperaturen tot 0 graden aan, maar hetzelfde model van een ander merk moet in een ruimte van meer dan 10 graden Celsius geplaatst worden. Kijk altijd naar de klimaatklasse en raadpleeg anders de fabrikant.