Koelhouden.nl

Grote vriezer

Een grotere vriezer heeft een inhoud van 250 liter of meer. Dit kan erg voordelig zijn als je veel wil invriezen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je voor de aanschaf goed op moet letten. Zo wil je bijvoorbeeld niet meer energie verbruiken dan nodig is, maar ook niet voor minder ruimte kiezen dan je nodig hebt. Op deze pagina lees je precies waar je op moet letten als je op zoek bent naar een vriezer met een grote inhoud.
1

Bosch GSN54DWDV

2

Bosch GSN58DWDV

3

Bosch GSN58AWCV

4

Siemens GS58NDWDV

5

Bosch GSN54DWCV

Laatste update: 24 juni 2024

1

Bosch GSN54DWDV

2

Bosch GSN58DWDV

3

Bosch GSN58AWCV

4

Siemens GS58NDWDV

5

Bosch GSN54DWCV

Laatste update: 24 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een grote vriezer heeft een inhoud van 250 liter of meer.
  • Met een grote vriezer heb je altijd genoeg ruimte.
  • Een grote vriezer verbruikt meer energie.
  • De grote vriezer is de Bosch GSN54DWDV

Wat is een grotere vriezer

Soms heb je niet voldoende ruimte in de vrieslades die in je koelkast inbegrepen zitten en een vriezer met groot formaat kan de ideale oplossing voor wat extra ruimte zijn. Je kunt meer producten bewaren.

Er wordt over het algemeen gesproken van een grotere vriezer als je een inhoud van meer dan 250 liter hebt. Je kan ervan uitgaan dat de meeste modellen een vrieskist zijn, die dus veel ruimte in de breedte innemen.

Bij grote modellen is het heel belangrijk dat je altijd goed let op het energielabel. Grote modellen verbruiken veel energie en door voor bijvoorbeeld een energiezuinige Haier te kiezen, kun je per jaar flink besparen op je energierekening.

Beste grote vriezers van 2024            

Lijkt het jou wel wat om extra veel te kunnen vriezen? Dan is een grotere vriezer misschien precies wat je nodig hebt. Iedere vriezer vanaf 250 liter wordt gezien als groot, dus het aanbod is erg ruim.

Om je alvast een beetje op weg te helpen met het maken van je keuze, hebben we een groot aantal vriezers getest en met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we niet alleen gekeken naar de netto inhoud, maar ook naar de geschiktheid voor de garage of schuur, het geluidsniveau, de energieklasse en de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

De Bosch GSN54DWDV vrieskast is een interessante optie voor wie op zoek is naar een combinatie van ruimte en energiezuinigheid. Met 328 liter aan opslag en handige functies zoals No Frost en supervriezen, biedt dit apparaat veel gebruiksgemak. Toch zijn er ook aandachtspunten, zoals het geluidsniveau en de bouwkwaliteit, die in de middenklasse valt.

Wat betreft energieverbruik, de vrieskast valt in energieklasse D. Het is niet de zuinigste optie op de markt, maar met jaarlijkse energiekosten van ongeveer 85 euro is het ook niet de slechtste. Het apparaat biedt een goede balans tussen opslagcapaciteit en energieverbruik.

Als je de vriezer in een schuur of garage wilt plaatsen, is dat mogelijk zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft. Dit maakt het apparaat veelzijdig inzetbaar, of je nu extra ruimte in je keuken wilt besparen of simpelweg op zoek bent naar een extra plek voor bulkopslag. Het geluidsniveau van 38 dB is normaal, maar iets om rekening mee te houden als de vriezer in een open ruimte staat.
De Bosch GSN58DWDV vrieskast combineert functionaliteit en betrouwbaarheid met kenmerken als energiezuinigheid en een stabiele diepvriestemperatuur. Dankzij de No Frost-technologie hoeft het apparaat nooit ontdooid te worden, wat het onderhoud vermindert. Toch zijn er enkele overwegingen bij het kiezen van dit specifieke model.

Als vrijstaande vrieskast biedt het flexibiliteit in plaatsing en heeft het 7 plateaus en 5 lades die naar wens kunnen worden aangepast. De grote BigBox-lade is perfect voor grotere items. Ondanks dat het valt onder energieklasse D, wat wijst op een redelijk energiezuinig apparaat, zijn de jaarlijkse energiekosten slechts €89. Daarnaast beschikt het over een zeer ruime opslagcapaciteit van 366 liter, ideaal voor grote huishoudens of bulkinkopers.

Qua bouwkwaliteit zit het in de middenklasse, wat betekent dat het duurzaam en betrouwbaar is, maar misschien niet zo robuust als topklasse modellen. Het geluidsniveau van 38 dB wordt als normaal beschouwd, wat aangenaam is voor de meeste gebruikers. En een belangrijk pluspunt: het is geschikt voor plaatsing in schuren of garages, mits de temperatuur boven de 10 graden blijft.
De Bosch GSN58AWCV vrieskast valt op door zijn royale capaciteit van 366 liter, waardoor hij voldoende ruimte biedt voor diverse diepvriesproducten. Daarnaast zijn de ijstwister en de BigBox vrieslade handige toevoegingen voor het snel maken van ijsblokjes en het opslaan van grotere items. Het vrijstaande model met een breedte van 70 centimeter is vooral geschikt voor grotere huishoudens die behoefte hebben aan extra vriesruimte.

Wat betreft energieverbruik valt het apparaat in energieklasse C, met een jaarlijkse kostenpost van ongeveer €71. Ondanks dat het niet het meest zuinige model is, zijn de energiekosten nog steeds redelijk. Op het gebied van bouwkwaliteit bevindt het zich in de middenklasse, wat betekent dat het betrouwbaarder is dan basismodellen, maar mogelijk niet zo robuust als topklasse vrieskasten.

Interessante kenmerken zijn het geluidsniveau van 38 dB, wat als 'normaal' wordt beschouwd, en de geschiktheid voor plaatsing in een schuur of garage, mits de temperatuur boven de 10 graden blijft. Deze aspecten maken de Bosch GSN58AWCV een veelzijdige keuze voor diverse huishoudens.
De Siemens GS58NDWDV vrieskast is ideaal voor mensen die behoefte hebben aan veel opbergruimte. Deze vrieskast beschikt over een capaciteit van 365 liter en is uitgerust met functies zoals No Frost, wat de vorming van ijs in de vriezer voorkomt. Bovendien is het energiezuinig, wat wordt benadrukt door de energieklasse D. Dit draagt bij aan lagere elektriciteitskosten op de lange termijn.

Wat betreft de technische specificaties valt de Siemens GS58NDWDV in de categorie 'zeer groot', waardoor het ideaal is voor grote gezinnen of mensen die in bulk kopen. De vrieskast heeft een bouwkwaliteit van topklasse, wat garandeert dat het apparaat lang meegaat en betrouwbaar is. Bovendien is het geluidsniveau van 38 dB, wat als normaal wordt beschouwd, waardoor het rustig opereert in een woonomgeving.

Een ander belangrijk kenmerk is dat het geschikt is voor plaatsing in schuren of garages, zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft. Dit biedt gebruikers meer flexibiliteit bij het kiezen van een locatie voor hun vrieskast.
De Bosch GSN54DWCV is een vrijstaande vriezer die goed geschikt is voor grote huishoudens dankzij zijn ruime capaciteit van 328 liter. Het apparaat is uitgerust met handige functies zoals No Frost, waardoor je nooit meer hoeft te ontdooien. Ook heeft het een supervriezen-functie die ervoor zorgt dat de temperatuur in de vriezer onmiddellijk daalt als je de deur opent. Dit is handig om etenswaren snel weer op de gewenste temperatuur te krijgen. Er zijn zeven transparante lades, wat het makkelijk maakt om je voedsel te ordenen. Het enige nadeel is dat het apparaat wat ruimte inneemt, maar dat komt door de grote capaciteit.

Wat betreft het stroomverbruik, deze vriezer heeft een energieklasse C en verbruikt 170 kWh per jaar, wat neerkomt op zo'n €68 aan jaarlijkse stroomkosten. Hoewel er energiezuinigere modellen beschikbaar zijn, biedt deze vriezer een goede balans tussen capaciteit en energieverbruik. De LED-verlichting in de vriezer draagt ook bij aan de energie-efficiëntie. Dus als je niet extreem milieubewust bent, is dit zeker een goede keuze.

Qua bouwkwaliteit valt de Bosch GSN54DWCV in de middenklasse. Dit betekent dat je een goede betrouwbaarheid en levensduur kunt verwachten. De vriezer voelt stevig aan en de lades zijn makkelijk uitneembaar. Het geluidsniveau van 38 dB is acceptabel en zorgt niet voor overlast. Het apparaat is zelfs geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, mits de temperatuur boven de 10 graden blijft. Kortom, het is een solide apparaat dat veel te bieden heeft, vooral als je veel vriesruimte nodig hebt.

Formaten van een vriezer

Misschien weet je wel dat je op zoek bent naar een grotere vriezer, maar heb je geen idee wat dat betekent met betrekking tot het formaat. In deze sectie kun je vinden op welke netto inhoud je moet zoeken en hoe je aan de hand van je huishouden bepaalt wat voor vriezer je nodig hebt.

Klein

De allerkleinste vriezers beginnen al vanaf 30 liter. Dit zijn modellen die je in een studentenkamer kunt plaatsen of mee kunt nemen naar de camping. Vriezers van deze grootte worden ook wel een barmodel genoemd. Voor een huishouden heb je over het algemeen niet genoeg aan een vriezer van dit formaat.

Houd er rekening mee dat je per persoon een vriescapaciteit van ongeveer 50 liter nodig hebt. Een tafelmodel vriezer heeft een inhoud van minimaal 80 liter en deze worden gezien als ideaal voor een huishouden van 1 á 2 personen.

Met een vriezer van 110 liter haal je nog steeds een tafelmodel vriezer in huis, waarin je genoeg ruimte hebt voor 2 personen, maar als je vaak vooruit kookt of andere producten hebt die je graag invriest, is dit formaat al snel te klein.

Normaal

Zodra je op zoek bent naar een vriezer met een inhoud van ongeveer 200 liter kom je vaak bij een vrieskist of een vrieskast uit. Je kunt de boodschappen van 2 á 3 personen kwijt.

Bij de keuze tussen een vrieskist en vrieskast moet je er rekening houden dat een vrieskist een meer energiezuinige vriezer is. Wanneer de klep opengaat, komt er minder warme lucht in de binnenkant van de vriezer, waardoor het apparaat minder hard hoeft te werken om dezelfde temperatuur te behouden.

Groot

Vriezers met een inhoud tussen de 250 en 350 liter zijn over het algemeen een vrieskist. Deze zijn aan de binnenkant helemaal open, waardoor je vaak meer ruimte overhoud voor je producten.

Dit formaat is voor jou geschikt als je een huishouden van 3 á 4 personen hebt en echt veel wil invriezen. Houd er rekening mee dat het niet zuinig is om een vriezer leeg te houden, je bent dan namelijk alleen lucht aan het koelen. De perfecte en meest energiezuinige omstandigheden voor een vriezer is wanneer hij voor 90% gevuld is.

Zeer groot

Wanneer je veel boodschappen tegelijk inkoopt, kan het nodig zijn om een vriezer van 400 liter of meer aan te schaffen. Vriezers van dit formaat worden ook vaak in de horeca gebruikt.

Het model vriezer bij deze grootte is vrijwel altijd een vrieskist en soms een vrieskast met aantal lades. Bij de eerste variant kun je gemakkelijker producten met afwijkende afmetingen invriezen, een vrieskast met zeven transparante vakken biedt daarentegen de mogelijkheid om je etenswaren netjes te ordenen.

Voor- en nadelen van grote vriezers

Het kan heel voordelig zijn om een grote vrijstaande vriezer aan te schaffen voor wat extra vriesruimte, aar je moet er wel rekening mee houden dat er ook een aantal nadelen zijn. Denk voordat je overgaat tot de aankoop eens na over deze voor- en nadelen:

Voordelen

De extra vriesruimte die je met een vriezer met een grote inhoud kunt winnen is natuurlijk een groot voordeel. Voornamelijk huishoudens die veel vooruit koken of die graag een voorraad aanleggen, kunnen veel profiteren van een lekker groot model.

Nadelen

Hoe groter is niet altijd hoe beter. In de eerste plaats is een grotere vriezer natuurlijk veel duurder. Niet alleen in de aankoop, maar ook het stroomverbruik is aanzienlijk hoger. Daarbij moet je er rekening mee houden dat een type vriezer van groot formaat veel meer ruimte inneemt, waardoor je hem vaak niet in de keuken kwijt kan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een grote vriezer?

Van vrieskasten tot aan vrieskisten, er zijn altijd dingen waar je extra op moet letten als je op zoek bent naar een grotere vriezer. Hier hebben wij alvast de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet.

1. Supervriezen

Als je grote hoeveelheden tegelijk wil invriezen, moet je de vriezer altijd even open laten staan. Hierdoor verlies je snel veel kou, wat ervoor zorgt dat je vriezer extra hard moet werken om dat weer te compenseren. Met de functie supervriezen kun je de temperatuur tijdelijk verlagen, waardoor je dit voorkomt. Ook worden de nieuwe producten sneller ingevroren, waardoor ze langer houdbaar blijven.

2. De plaatsing van de vriezer

Een vrijstaande vriezer met een grote inhoud wordt vrijwel altijd in een ruimte buiten de keuken geplaatst. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat niet iedere vriezer geschikt is om in een onverwarmde ruimte te staan. Sommige vriezers werken niet of gaan stuk bij temperaturen onder de 0 graden en kunnen dus niet in de schuur of garage staan.

3. Anti-ijsvorming 

Het wordt aangeraden om je vriezer 5 á 6 keer per jaar helemaal te ontdooien. Op die manier voorkom je dat er een ijslaag aan de binnenkant van de wand komt te zitten, waardoor het apparaat minder zuinig kan werken. Bij een No Frost vriezer wordt er lucht door de binnenkant geblazen, waardoor er geen ijsvorming kan optreden. Hierdoor hoef je de vriezer nooit handmatig te ontdooien.

4. Energieklasse

Het is niet te vermijden dat een groot type vriezer ook meer energie verbruikt dan een compacte vriezer. Door te zoeken naar een diepvries met een zuinig energielabel en No Frost systeem kun je op de kosten voor je energie besparen. De Nofrost technologie zorgt er namelijk voor dat er geen ijs op de binnenkant van je vriezer komt en een laag van 2 millimeter kan er al voor zorgen dat je tot 10% meer energie verbruikt.

5. Het type vriezer

Een staande diepvrieskast neem meer ruimte in de hoogte in, terwijl een liggende diepvrieskist juist meer ruimte in de breedte nodig heeft. Denk goed na over de plek waar je de vriezer wil zetten en controleer of de draairichting deur verwisselbaar is. Als het scharnier links zit, gaat de deur aan de rechterkant open. Het is niet bij alle vriezers mogelijk om dit achteraf nog aan te passen. Let ook op verstelbare poten om eventueel de hoogte aan te passen.

6. Tempratuurregeling

Bij een vriezer kun je de temperatuur digitaal of analoog instellen. Met een draaiknop heb je verschillende standen, waarbij je nooit helemaal zeker weet wat de temperatuur aan de binnenkant is. Een digitale display zorgt er juist voor dat je precies kunt afstellen hoe koud de temperatuur is. Dit is vooral bij grote vriezers die worden gebruikt in de horeca erg belangrijk.

7. Geluidsniveau

Een groot model vriezer maakt nu eenmaal meer geluid dan een compacte vriezer en daar moet je rekening mee houden. Vriezers met een geluidsniveau tussen de 39 dB en 40 dB worden gezien als normaal en alle vriezers onder de 38 dB zijn stil. Plaats je de vriezer in een ruimte in je woning? Ga dan niet voor meer dan 40 dB.

8. Inbouw vriezer

Het kan heel handig zijn om je vriezer in de keuken naast je koelkast in te bouwen en er zijn ook zeker grote vriezers die ingebouwd kunnen worden. Je hebt wel beperktere keuze, meestal kom je toch bij een vrijstaand model uit. Houd er rekening mee dat je voor een inbouw model altijd een aantal keukenkastjes moet opofferen.