Koelhouden.nl

Grote vriezer

Een grotere vriezer heeft een inhoud van 250 liter of meer. Dit kan erg voordelig zijn als je veel wil invriezen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je voor de aanschaf goed op moet letten. Zo wil je bijvoorbeeld niet meer energie verbruiken dan nodig is, maar ook niet voor minder ruimte kiezen dan je nodig hebt. Op deze pagina lees je precies waar je op moet letten als je op zoek bent naar een vriezer met een grote inhoud.
1

Siemens GS58NDWDV

2

Bosch GSN54DWDV

3

Zanussi ZCAN31FW1

Laatste update: 8 juni 2023

1

Siemens GS58NDWDV

2

Bosch GSN54DWDV

3

Zanussi ZCAN31FW1

Laatste update: 8 juni 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een grote vriezer heeft een inhoud van 250 liter of meer.
  • Met een grote vriezer heb je altijd genoeg ruimte.
  • Een grote vriezer verbruikt meer energie.
  • De grote vriezer is de Siemens GS58NDWDV

Wat is een grotere vriezer

Soms heb je niet voldoende ruimte in de vrieslades die in je koelkast inbegrepen zitten en een vriezer met groot formaat kan de ideale oplossing voor wat extra ruimte zijn. Je kunt meer producten bewaren.

Er wordt over het algemeen gesproken van een grotere vriezer als je een inhoud van meer dan 250 liter hebt. Je kan ervan uitgaan dat de meeste modellen een vrieskist zijn, die dus veel ruimte in de breedte innemen.

Bij grote modellen is het heel belangrijk dat je altijd goed let op het energielabel. Grote modellen verbruiken veel energie en door voor bijvoorbeeld een energiezuinige Haier te kiezen, kun je per jaar flink besparen op je energierekening.

Beste grote vriezers van 2023            

Lijkt het jou wel wat om extra veel te kunnen vriezen? Dan is een grotere vriezer misschien precies wat je nodig hebt. Iedere vriezer vanaf 250 liter wordt gezien als groot, dus het aanbod is erg ruim.

Om je alvast een beetje op weg te helpen met het maken van je keuze, hebben we een groot aantal vriezers getest en met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we niet alleen gekeken naar de netto inhoud, maar ook naar de geschiktheid voor de garage of schuur, het geluidsniveau, de energieklasse en de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Duur
Zoek je een ruime én extra brede vrieskast die van fijne gemakken is voorzien, dan is Siemens GS58NDWDV een goede oplossing. Deze vrieskast biedt met een inhoud van 365 liter genoeg ruimte voor een voorraad friet, diepvriesmaaltijden, vissticks en waterijsjes. Dankzij de energieklasse van D koelt hij zeer zuinig. Daarnaast is hij met een geluidsniveau van 38 decibel relatief stil tijdens het koelen en dankzij No Frost heb je geen last van ijsvorming. En of je het pak gehakt boven of onderin de vriezer legt, maakt niet uit. De luchtcirculatie zorgt ervoor dat de vrieslucht beter verspreidt, waardoor je op elke plank dezelfde, koude temperatuur hebt.
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Ben je op zoek naar een ruime én energiezuinige vrieskast, dan zit je bij de Bosch GSN54DWDV goed. Je hebt bij deze 70 centimeter brede vriezer 328 liter tot je beschikking voor je boodschappen. En dat allemaal energiezuinig, want met een energieklasse van D heb je geen last van hoge kosten. In één keer je boodschappen invriezen is ook geen probleem, dankzij het supervriezen. Je houdt hiermee de binnentemperatuur van de vriezer laag en je boodschappen blijven langer vers. Dankzij de No Frost ben je geen tijd kwijt aan het ontdooien en schoonmaken van je vriezer. Dat scheelt weer. De 6 plateaus en 5 lades deel je naar eigen wens in, zodat je snel ruimte maakt voor een stapel diepvriespizza's.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Veel geluid
Geen no frost
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
De Zanussi ZCAN31FW1 heeft met een inhoud van 308 liter genoeg ruimte voor je ingevroren restjes of een flinke voorraad aan diepvriesfruit en -pizza's. Je vult deze vrijstaande vrieskist met 7 volle boodschappentassen. Gebruik de 3 voorraadkorven voor diepvriesproducten waar je vaak bij moet, zodat je deze snel uit de vriezer pakt. Dankzij zijn roestvrijstalen deur kan hij prima tegen een stoot en is hij gemakkelijk schoon te maken. Het rooster hoef je niet schoon te maken: deze is afgedekt, zodat er geen stof op komt. En wanneer je niet meer weet waar je favoriete ijs staat, helpt de led verlichting je een handje.

Formaten van een vriezer

Misschien weet je wel dat je op zoek bent naar een grotere vriezer, maar heb je geen idee wat dat betekent met betrekking tot het formaat. In deze sectie kun je vinden op welke netto inhoud je moet zoeken en hoe je aan de hand van je huishouden bepaalt wat voor vriezer je nodig hebt.

Klein

De allerkleinste vriezers beginnen al vanaf 30 liter. Dit zijn modellen die je in een studentenkamer kunt plaatsen of mee kunt nemen naar de camping. Vriezers van deze grootte worden ook wel een barmodel genoemd. Voor een huishouden heb je over het algemeen niet genoeg aan een vriezer van dit formaat.

Houd er rekening mee dat je per persoon een vriescapaciteit van ongeveer 50 liter nodig hebt. Een tafelmodel vriezer heeft een inhoud van minimaal 80 liter en deze worden gezien als ideaal voor een huishouden van 1 á 2 personen.

Met een vriezer van 110 liter haal je nog steeds een tafelmodel vriezer in huis, waarin je genoeg ruimte hebt voor 2 personen, maar als je vaak vooruit kookt of andere producten hebt die je graag invriest, is dit formaat al snel te klein.

Normaal

Zodra je op zoek bent naar een vriezer met een inhoud van ongeveer 200 liter kom je vaak bij een vrieskist of een vrieskast uit. Je kunt de boodschappen van 2 á 3 personen kwijt.

Bij de keuze tussen een vrieskist en vrieskast moet je er rekening houden dat een vrieskist een meer energiezuinige vriezer is. Wanneer de klep opengaat, komt er minder warme lucht in de binnenkant van de vriezer, waardoor het apparaat minder hard hoeft te werken om dezelfde temperatuur te behouden.

Groot

Vriezers met een inhoud tussen de 250 en 350 liter zijn over het algemeen een vrieskist. Deze zijn aan de binnenkant helemaal open, waardoor je vaak meer ruimte overhoud voor je producten.

Dit formaat is voor jou geschikt als je een huishouden van 3 á 4 personen hebt en echt veel wil invriezen. Houd er rekening mee dat het niet zuinig is om een vriezer leeg te houden, je bent dan namelijk alleen lucht aan het koelen. De perfecte en meest energiezuinige omstandigheden voor een vriezer is wanneer hij voor 90% gevuld is.

Zeer groot

Wanneer je veel boodschappen tegelijk inkoopt, kan het nodig zijn om een vriezer van 400 liter of meer aan te schaffen. Vriezers van dit formaat worden ook vaak in de horeca gebruikt.

Het model vriezer bij deze grootte is vrijwel altijd een vrieskist en soms een vrieskast met aantal lades. Bij de eerste variant kun je gemakkelijker producten met afwijkende afmetingen invriezen, een vrieskast met zeven transparante vakken biedt daarentegen de mogelijkheid om je etenswaren netjes te ordenen.

Voor- en nadelen van grote vriezers

Het kan heel voordelig zijn om een grote vrijstaande vriezer aan te schaffen voor wat extra vriesruimte, aar je moet er wel rekening mee houden dat er ook een aantal nadelen zijn. Denk voordat je overgaat tot de aankoop eens na over deze voor- en nadelen:

Voordelen

De extra vriesruimte die je met een vriezer met een grote inhoud kunt winnen is natuurlijk een groot voordeel. Voornamelijk huishoudens die veel vooruit koken of die graag een voorraad aanleggen, kunnen veel profiteren van een lekker groot model.

Nadelen

Hoe groter is niet altijd hoe beter. In de eerste plaats is een grotere vriezer natuurlijk veel duurder. Niet alleen in de aankoop, maar ook het stroomverbruik is aanzienlijk hoger. Daarbij moet je er rekening mee houden dat een type vriezer van groot formaat veel meer ruimte inneemt, waardoor je hem vaak niet in de keuken kwijt kan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een grote vriezer?

Van vrieskasten tot aan vrieskisten, er zijn altijd dingen waar je extra op moet letten als je op zoek bent naar een grotere vriezer. Hier hebben wij alvast de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet.

1. Supervriezen

Als je grote hoeveelheden tegelijk wil invriezen, moet je de vriezer altijd even open laten staan. Hierdoor verlies je snel veel kou, wat ervoor zorgt dat je vriezer extra hard moet werken om dat weer te compenseren. Met de functie supervriezen kun je de temperatuur tijdelijk verlagen, waardoor je dit voorkomt. Ook worden de nieuwe producten sneller ingevroren, waardoor ze langer houdbaar blijven.

2. De plaatsing van de vriezer

Een vrijstaande vriezer met een grote inhoud wordt vrijwel altijd in een ruimte buiten de keuken geplaatst. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat niet iedere vriezer geschikt is om in een onverwarmde ruimte te staan. Sommige vriezers werken niet of gaan stuk bij temperaturen onder de 0 graden en kunnen dus niet in de schuur of garage staan.

3. Anti-ijsvorming 

Het wordt aangeraden om je vriezer 5 á 6 keer per jaar helemaal te ontdooien. Op die manier voorkom je dat er een ijslaag aan de binnenkant van de wand komt te zitten, waardoor het apparaat minder zuinig kan werken. Bij een No Frost vriezer wordt er lucht door de binnenkant geblazen, waardoor er geen ijsvorming kan optreden. Hierdoor hoef je de vriezer nooit handmatig te ontdooien.

4. Energieklasse

Het is niet te vermijden dat een groot type vriezer ook meer energie verbruikt dan een compacte vriezer. Door te zoeken naar een diepvries met een zuinig energielabel en No Frost systeem kun je op de kosten voor je energie besparen. De Nofrost technologie zorgt er namelijk voor dat er geen ijs op de binnenkant van je vriezer komt en een laag van 2 millimeter kan er al voor zorgen dat je tot 10% meer energie verbruikt.

5. Het type vriezer

Een staande diepvrieskast neem meer ruimte in de hoogte in, terwijl een liggende diepvrieskist juist meer ruimte in de breedte nodig heeft. Denk goed na over de plek waar je de vriezer wil zetten en controleer of de draairichting deur verwisselbaar is. Als het scharnier links zit, gaat de deur aan de rechterkant open. Het is niet bij alle vriezers mogelijk om dit achteraf nog aan te passen. Let ook op verstelbare poten om eventueel de hoogte aan te passen.

6. Tempratuurregeling

Bij een vriezer kun je de temperatuur digitaal of analoog instellen. Met een draaiknop heb je verschillende standen, waarbij je nooit helemaal zeker weet wat de temperatuur aan de binnenkant is. Een digitale display zorgt er juist voor dat je precies kunt afstellen hoe koud de temperatuur is. Dit is vooral bij grote vriezers die worden gebruikt in de horeca erg belangrijk.

7. Geluidsniveau

Een groot model vriezer maakt nu eenmaal meer geluid dan een compacte vriezer en daar moet je rekening mee houden. Vriezers met een geluidsniveau tussen de 39 dB en 40 dB worden gezien als normaal en alle vriezers onder de 38 dB zijn stil. Plaats je de vriezer in een ruimte in je woning? Ga dan niet voor meer dan 40 dB.

8. Inbouw vriezer

Het kan heel handig zijn om je vriezer in de keuken naast je koelkast in te bouwen en er zijn ook zeker grote vriezers die ingebouwd kunnen worden. Je hebt wel beperktere keuze, meestal kom je toch bij een vrijstaand model uit. Houd er rekening mee dat je voor een inbouw model altijd een aantal keukenkastjes moet opofferen.