Wat is een vrieskist?
Een vrieskist is een vrijstaande, liggende vriezer die de deur aan de bovenkant heeft zitten. Niet te verwarren met een vrieskast! Dit zijn staande vriezers met de deur aan de voorkant. Je hebt vast wel eerder gehoord dat warme lucht opstijgt. Dat komt doordat koude lucht zwaarder is. Om die reden kan een liggende diepvrieskist de koude temperatuur goed bewaren, zelfs als de deur open gaat. Hierdoor is het energieverbruik van een vrieskist relatief laag.
Je ziet vrieskisten veel in horecavoorzieningen voor het opslaan van grote hoeveelheden etenswaren, maar ook steeds meer huishoudens hebben een vrieskist in huis. Bijvoorbeeld in de bijkeuken, schuur of garage. Je kunt in een vrieskist namelijk veel meer etenswaren invriezen dan in de gemiddelde koelvriescombinatie. De meeste vrieskisten beschikken niet over lades of vakken, waardoor je hem precies kunt indelen zoals jij wilt.
Tegenwoordig zijn vrieskisten voorzien van veel invriescapaciteit, waardoor je altijd genoeg ruimte hebt. En no-frost zorgt ervoor dat er geen ijsvorming ontstaat, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onderhoud.
De beste vrieskist van 2024
Als je graag eten invriest – zoals pizza’s, broden, saus of noem maar op – om het op een later te ontdooien en gebruiken, is een vrieskist ideaal! Wil jij een vrieskist kopen? Hieronder vind je de beste vrieskisten die nu op de markt zijn!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Qua stroomverbruik scoort de vrieskist niet goed met een energieklasse van E en een jaarlijkse energierekening van ongeveer €91,60. Dit kan op de lange termijn oplopen, dus hou daar rekening mee bij de aanschaf. De bouwkwaliteit is gecategoriseerd als 'basisklasse', wat betekent dat het apparaat betrouwbaar is maar niet de duurzaamheid en robuustheid van een topklasse model biedt.
De vriezer heeft een netto inhoud van 290 liter, wat hem ideaal maakt voor grote gezinnen of bulkinkopen. Hij heeft ook twee voorraadkorven voor snelle toegang tot veelgebruikte items. Echter, met een geluidsniveau van 43 dB is hij relatief luid, dus als een stille omgeving voor je belangrijk is, is dit misschien niet de beste keuze.
Toch zijn er ook minpunten. Het apparaat valt in energieklasse E, wat aangeeft dat het niet de meest energiezuinige keuze is. Het jaarlijkse energieverbruik komt uit op 269 kWh, wat ongeveer 107,6 euro aan energiekosten betekent. Daarnaast mist de vriezer een anti-ijsvorming functie, wat betekent dat je het zes keer per jaar moet ontdooien.
Qua bouwkwaliteit is het een basisklasse model, wat betekent dat het redelijk betrouwbaar en duurzaam is, maar niet zo robuust als een topklasse model. Als duurzaamheid een belangrijke overweging is, kun je beter naar een ander model kijken. Het geluidsniveau van 44 dB is relatief hoog, wat storend kan zijn als je een rustige leefomgeving belangrijk vindt.
Voordelen | Nadelen |
Schuur-bestendig | Niet zuinig Bouwkwaliteit - Geen alarm |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop Is stil Schuur-bestendig | Niet zuinig Geen no frost Bouwkwaliteit - Geen alarm |
Qua energieverbruik heeft deze vriezer een energieklasse E, wat betekent dat het redelijk zuinig is, maar er zijn zuinigere modellen beschikbaar. Het jaarlijkse energieverbruik bedraagt 200 kWh, wat neerkomt op ongeveer 56 euro per jaar. De bouwkwaliteit is basisklasse, wat betekent dat het degelijk en betrouwbaar is, maar zonder de extra duurzaamheidskenmerken van topklasse modellen. Desondanks levert het solide prestaties voor zijn prijsklasse.
Het geluidsniveau van de vriezer is 41 dB, wat als 'Luid' wordt beschouwd. Voor diegenen die overwegen de vriezer in een schuur of garage te plaatsen, is er goed nieuws: dit is mogelijk, mits de temperatuur boven de -15 graden Celsius blijft.
Verschillende soorten vrieskisten
Tegenwoordig is er een ruim aanbod aan vrieskisten. Voor het vinden van de juiste vrieskist voor jouw huishouden, heeft iedereen andere eisen en behoeften. Om die reden worden er een verschillende soorten vrieskisten gemaakt. De belangrijkste vind je hieronder.
Energiezuinige vrieskist
Als je je energieverbruik zo laag mogelijk wilt houden, kies je voor een energiezuinige vrieskist. Omdat je je vriezer dag in, dag uit aan hebt staan, zul je naar alle waarschijnlijkheid een verschil in je energierekening zien nadat je je nieuwe vrieskist hebt aangeschaft. Voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee is het daarom voordelig om te kiezen voor een energiezuinige vrieskist. Hiervoor kijk je naar de energieklasse van het apparaat. In principe is energieklasse A het beste, echter heeft de meest zuinige vrieskist van het moment energieklasse C. We spreken van een energiezuinige diepvrieskist bij energieklasse C en energieklasse D.
Smalle vrieskist
De meeste vrieskisten zijn 80 cm of breder. Als je, bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek, daar geen plek voor hebt, kun je ook een smalle vrieskist kopen. Deze werkt precies hetzelfde als andere soorten vrieskisten, maar is slechts 60 cm breed (of minder). De netto inhoud is hierdoor uiteraard minder, maar een kleiner huishouden kan hier alsnog alles in vriezen wat ze zouden willen omdat de vriezer erg diep is. Denk aan een hoogte van circa 85 cm.
Vrieskist met anti-ijsvorming
Een klusje waar niemand op zit te wachten, is het ontdooien van de vriezer… Als je een vrieskist koopt met anti-ijsvorming of een low-frost of no-frost systeem, hoef je dit in mindere mate of zelfs helemaal niet meer te doen! Vrieskisten zonder anti-ijsvorming moet je ongeveer 6 keer per jaar ontdooien. Bij een vrieskist met low-frost hoeft dat nog maar 1 a 2 keer per jaar. En bij een no-frost vriezer hoeft dat helemaal niet meer! Houd er wel rekening mee dat deze vriezers iets meer geluid maken.
Waar let je op bij het kopen van een vrieskist
Vriezers zijn apparaten die relatief lang meegaan. Hierdoor zal het niet vaak voorkomen dat je een nieuwe moet kopen. Omdat het geen product is dat je vaak aanschaft, is het extra belangrijk om te goed voor te bereiden en om te weten wat je precies wilt. Hieronder leggen we per stap uit waar je aan moet denken bij de aanschaf van een nieuwe vrieskist.
Afmetingen
Over het algemeen hebben vrieskisten meer ruimte dan andere vriezers, maar de grootte van diepvrieskisten varieert. De meeste vrieskisten zijn tussen de 80 en 155 cm breed, 80 tot 90 cm hoog en 65 tot 75 cm diep. Al komt je nieuwe vriezer in een krappe ruimte te staan, raden we aan de exacte afmetingen te controleren voor je hem aanschaft.
Geluidsniveau
Als je er belang bij hebt dat je vrieskist zo min mogelijk geluid maakt, moet je kijken naar het geluidsniveau. Daar wordt in decibel (dB) aangegeven hoeveel geluid het apparaat maakt. Vriezers worden in gedeeld is geluidsniveau luid (41 dB of meer), geluidsniveau normaal (39 of 40 dB) en geluidsniveau stil (38 dB of minder).
Netto inhoud
Je koopt een nieuwe vrieskist omdat je op het moment niet al je boodschappen kwijt kunt. Om die reden is het formaat van je nieuwe vriezer een erg belangrijke eigenschap. Hiervoor kijk je naar de netto inhoud of nettocapaciteit vriezer, daar wordt in liter aangegeven hoeveel extra vriesruimte een diepvrieskist je geeft.
Energieklasse
Vriezers staan dag en nacht aan. Na de aankoop van een diepvrieskist zul je daarom een verschil merken in je energierekening. Om dat verschil zo klein mogelijk te houden, kies je voor een energiezuinige vriezer. We spreken van een energiezuinige vrieskist bij energieklasse C en energieklasse D, waarvan energieklasse C het beste is. Helaas zijn er op het moment (nog) geen vrieskisten met energieklasse A of B.
Extra opties
Iedere diepvriezer is anders. Fabrikanten verzinnen steeds meer manieren waardoor hun producten efficiënter, beter en/of gebruiksvriendelijker worden. Verschillende vrieskisten beschikken over opties waar jij mogelijk baat bij hebt. Zoals de eerder genoemde anti-ijsvorming, maar denk ook aan een snelvriesfunctie en binnenverlichting.
Veelgestelde vragen bij het kopen van een vrieskist
Wat is energiezuiniger een vrieskist of vrieskast?
Over het algemeen is een vrieskist energiezuiniger dan een vrieskast. Dat komt omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. Bij een vrieskist zit de deur aan de bovenkant, waardoor er weinig koude lucht ontsnapt. Een vrieskast heeft de deur aan de voorzijde zitten, waar makkelijker koude lucht uit ontsnapt bij het openen. Maar als je nog twijfelt, kun je hiervoor het beste naar de energieklasse kijken van de vriezers die je overweegt.
Wat is een goede vrieskist?
Het verschilt per huishouden wat de beste vrieskist is. Dit is namelijk afhankelijk van waar je hem wilt plaatsen (bijvoorbeeld bijkeuken, garage of schuur), hoeveel ruimte je hebt en hoeveel invriescapaciteit je nodig hebt. Los daarvan raden wij het liefst energiezuinige producten aan, dat is namelijk goed voor het milieu én je energierekening. Onder het kopte ‘De beste vrieskist van 2024‘ vind je onze selectie van de beste vrieskisten van het moment!
Wat is de zuinigste vrieskist?
Momenteel heeft de meest energiezuinige diepvrieskist energieklasse C. Dat is de Bauknecht GT 219 A3+. Helaas zijn er op het moment nog geen vrieskisten met energieklasse B of A.
Hoeveel stroom verbruikt een vrieskist?
Het verschilt per vrieskist hoeveel energie hij verbruikt. Gemiddeld ligt het stroomverbruik tussen de 170 en 350 kilowattuut (kWh) per jaar.