Koelhouden.nl

Vrieskist

Een diepvrieskist geeft je extra ruimte om je boodschappen, zoals diepvriespizza's en broden, in de vriezen en te bewaren voor een later moment. Je kunt je vrieskist prima kwijt in je bijkeuken, schuur of garage, zo neemt het geen extra ruimte in beslag. Ideaal omdat je zo minder vaak boodschappen hoeft te doen!
1

Beko HSA32530N

2

Inventum VK561

3

Zanussi ZCAN38FW1

4

Zanussi ZCAN31FW1

5

AEG AHB526D1LW

Laatste update: 27 september 2023

1

Beko HSA32530N

2

Inventum VK561

3

Zanussi ZCAN38FW1

4

Zanussi ZCAN31FW1

5

AEG AHB526D1LW

Laatste update: 27 september 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • De beste vrieskisten van 2023: onze selectie aan aanbevelingen.
  • Wat zijn de verschillende soorten diepvrieskisten waaruit je kan kiezen?
  • Keuzehulp: Hier moet je op letten bij het kopen van een vrieskist.
  • De vrieskist is de Beko HSA32530N

Wat is een vrieskist?

Een vrieskist is een vrijstaande, liggende vriezer die de deur aan de bovenkant heeft zitten. Niet te verwarren met een vrieskast! Dit zijn staande vriezers met de deur aan de voorkant. Je hebt vast wel eerder gehoord dat warme lucht opstijgt. Dat komt doordat koude lucht zwaarder is. Om die reden kan een liggende diepvrieskist de koude temperatuur goed bewaren, zelfs als de deur open gaat. Hierdoor is het energieverbruik van een vrieskist relatief laag.

Je ziet vrieskisten veel in horecavoorzieningen voor het opslaan van grote hoeveelheden etenswaren, maar ook steeds meer huishoudens hebben een vrieskist in huis. Bijvoorbeeld in de bijkeuken, schuur of garage. Je kunt in een vrieskist namelijk veel meer etenswaren invriezen dan in de gemiddelde koelvriescombinatie. De meeste vrieskisten beschikken niet over lades of vakken, waardoor je hem precies kunt indelen zoals jij wilt.

Tegenwoordig zijn vrieskisten voorzien van veel invriescapaciteit, waardoor je altijd genoeg ruimte hebt. En no-frost zorgt ervoor dat er geen ijsvorming ontstaat, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onderhoud.

De beste vrieskist van 2023

Als je graag eten invriest – zoals pizza’s, broden, saus of noem maar op – om het op een later te ontdooien en gebruiken, is een vrieskist ideaal! Wil jij een vrieskist kopen? Hieronder vind je de beste vrieskisten die nu op de markt zijn!

Voordelen Nadelen
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
Met een inhoud van 298 liter heb je veel ruimte tot je beschikking in de Beko HSA32530N vrieskist. Je bewaart zonder problemen 7 boodschappentassen vol brood, bakken ijs en zakken friet in de vriezer. Dankzij de luchtcirculatie in de hele vriezer is het overal even koud. Het maakt dus niet uit waar je jouw boodschappen bewaart. Door Low Frost wordt de ijsvorming in de vriezer verminderd. Je hoeft deze hierdoor maar één of twee keer per jaar te ontdooien. Opbergbakjes met kliekjes berg je op in de meegeleverde opbergmand. Zo zie je snel welke restjes je nog in huis hebt.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Is stil
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Geen no frost
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
De Inventum VK561 vrieskist vriest je diepvriespizza's, -fruit en vlees in. In totaal heb je 99 liter aan vriesruimte, dat is goed voor 3 volle shopper boodschappentassen. Gebruik de bovenste korf zodat je snel bij etenswaren komt die je veel gebruikt. De achterkant van de vriezer is afgedekt, zodat er geen stof op het rooster komt. Je hoeft deze dus niet schoon te maken. De behuizing en deur van de kist zijn voorzien van een metaal met coating, zodat hij goed tegen een stoot kan. Wil je hem in de schuur zetten? Let er dan op dat deze boven de 10 graden Celsius is.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Veel geluid
Geen no frost
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
Bij de Zanussi ZCAN38FW1 heb je met een inhoud van 371 liter alle ruimte voor 7 volle boodschappentassen. Genoeg ruimte voor ingevroren restjes en diepvriespizza's dus. Gebruik de 3 voorraadkorven om je boodschappen overzichtelijk in te delen. Weet je niet meer waar je het gehakt hebt neergelegd? Dan helpt de led verlichting je een handje. De deur is gemaakt van roestvrijstaal, waardoor hij gemakkelijk schoon te maken is en prima tegen een stootje kan. Heb je last gehad van een stroomstoring? Dan geeft deze vrieskist je een seintje. En dankzij de afgedekte condensor komt er geen stof terecht op het rooster, zodat je deze niet hoeft schoon te maken.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Veel geluid
Geen no frost
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
De Zanussi ZCAN31FW1 heeft met een inhoud van 308 liter genoeg ruimte voor je ingevroren restjes of een flinke voorraad aan diepvriesfruit en -pizza's. Je vult deze vrijstaande vrieskist met 7 volle boodschappentassen. Gebruik de 3 voorraadkorven voor diepvriesproducten waar je vaak bij moet, zodat je deze snel uit de vriezer pakt. Dankzij zijn roestvrijstalen deur kan hij prima tegen een stoot en is hij gemakkelijk schoon te maken. Het rooster hoef je niet schoon te maken: deze is afgedekt, zodat er geen stof op komt. En wanneer je niet meer weet waar je favoriete ijs staat, helpt de led verlichting je een handje.
Voordelen Nadelen
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Geen alarm
Je zet de AEG AHB526D1LW neer waar het jou uitkomt. De vrieskist heeft namelijk 4 wielen en verplaats je daarom gemakkelijk. De schuur of garage is ook geen probleem, want de vriezer blijft werken bij een temperatuur tot - 15 graden Celsius. In de 2 voorraadkorven leg je de producten die je vaak gebruikt, zodat je niet lang hoeft te zoeken. Haal je al je diepvriesproducten in één keer? Gebruik dan de functie supervriezen. Hiermee daalt de temperatuur tijdelijk, zodat de vriezer niet opwarmt door de nieuwe producten. Dankzij de led verlichting zie je ook wat er helemaal onder in de vrieskist ligt.

Verschillende soorten vrieskisten

Tegenwoordig is er een ruim aanbod aan vrieskisten. Voor het vinden van de juiste vrieskist voor jouw huishouden, heeft iedereen andere eisen en behoeften. Om die reden worden er een verschillende soorten vrieskisten gemaakt. De belangrijkste vind je hieronder.

Energiezuinige vrieskist

Als je je energieverbruik zo laag mogelijk wilt houden, kies je voor een energiezuinige vrieskist. Omdat je je vriezer dag in, dag uit aan hebt staan, zul je naar alle waarschijnlijkheid een verschil in je energierekening zien nadat je je nieuwe vrieskist hebt aangeschaft. Voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee is het daarom voordelig om te kiezen voor een energiezuinige vrieskist. Hiervoor kijk je naar de energieklasse van het apparaat. In principe is energieklasse A het beste, echter heeft de meest zuinige vrieskist van het moment energieklasse C. We spreken van een energiezuinige diepvrieskist bij energieklasse C en energieklasse D.

Smalle vrieskist

De meeste vrieskisten zijn 80 cm of breder. Als je, bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek, daar geen plek voor hebt, kun je ook een smalle vrieskist kopen. Deze werkt precies hetzelfde als andere soorten vrieskisten, maar is slechts 60 cm breed (of minder). De netto inhoud is hierdoor uiteraard minder, maar een kleiner huishouden kan hier alsnog alles in vriezen wat ze zouden willen omdat de vriezer erg diep is. Denk aan een hoogte van circa 85 cm.

Vrieskist met anti-ijsvorming

Een klusje waar niemand op zit te wachten, is het ontdooien van de vriezer… Als je een vrieskist koopt met anti-ijsvorming of een low-frost of no-frost systeem, hoef je dit in mindere mate of zelfs helemaal niet meer te doen! Vrieskisten zonder anti-ijsvorming moet je ongeveer 6 keer per jaar ontdooien. Bij een vrieskist met low-frost hoeft dat nog maar 1 a 2 keer per jaar. En bij een no-frost vriezer hoeft dat helemaal niet meer! Houd er wel rekening mee dat deze vriezers iets meer geluid maken.

Waar let je op bij het kopen van een vrieskist

Vriezers zijn apparaten die relatief lang meegaan. Hierdoor zal het niet vaak voorkomen dat je een nieuwe moet kopen. Omdat het geen product is dat je vaak aanschaft, is het extra belangrijk om te goed voor te bereiden en om te weten wat je precies wilt. Hieronder leggen we per stap uit waar je aan moet denken bij de aanschaf van een nieuwe vrieskist.

Afmetingen

Over het algemeen hebben vrieskisten meer ruimte dan andere vriezers, maar de grootte van diepvrieskisten varieert. De meeste vrieskisten zijn tussen de 80 en 155 cm breed, 80 tot 90 cm hoog en 65 tot 75 cm diep. Al komt je nieuwe vriezer in een krappe ruimte te staan, raden we aan de exacte afmetingen te controleren voor je hem aanschaft.

Geluidsniveau

Als je er belang bij hebt dat je vrieskist zo min mogelijk geluid maakt, moet je kijken naar het geluidsniveau. Daar wordt in decibel (dB) aangegeven hoeveel geluid het apparaat maakt. Vriezers worden in gedeeld is geluidsniveau luid (41 dB of meer), geluidsniveau normaal (39 of 40 dB) en geluidsniveau stil (38 dB of minder).

Netto inhoud

Je koopt een nieuwe vrieskist omdat je op het moment niet al je boodschappen kwijt kunt. Om die reden is het formaat van je nieuwe vriezer een erg belangrijke eigenschap. Hiervoor kijk je naar de netto inhoud of nettocapaciteit vriezer, daar wordt in liter aangegeven hoeveel extra vriesruimte een diepvrieskist je geeft.

Energieklasse

Vriezers staan dag en nacht aan. Na de aankoop van een diepvrieskist zul je daarom een verschil merken in je energierekening. Om dat verschil zo klein mogelijk te houden, kies je voor een energiezuinige vriezer. We spreken van een energiezuinige vrieskist bij energieklasse C en energieklasse D, waarvan energieklasse C het beste is. Helaas zijn er op het moment (nog) geen vrieskisten met energieklasse A of B.

Extra opties

Iedere diepvriezer is anders. Fabrikanten verzinnen steeds meer manieren waardoor hun producten efficiënter, beter en/of gebruiksvriendelijker worden. Verschillende vrieskisten beschikken over opties waar jij mogelijk baat bij hebt. Zoals de eerder genoemde anti-ijsvorming, maar denk ook aan een snelvriesfunctie en binnenverlichting.

Veelgestelde vragen bij het kopen van een vrieskist

Wat is energiezuiniger een vrieskist of vrieskast?

Over het algemeen is een vrieskist energiezuiniger dan een vrieskast. Dat komt omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. Bij een vrieskist zit de deur aan de bovenkant, waardoor er weinig koude lucht ontsnapt. Een vrieskast heeft de deur aan de voorzijde zitten, waar makkelijker koude lucht uit ontsnapt bij het openen. Maar als je nog twijfelt, kun je hiervoor het beste naar de energieklasse kijken van de vriezers die je overweegt.

Wat is een goede vrieskist?

Het verschilt per huishouden wat de beste vrieskist is. Dit is namelijk afhankelijk van waar je hem wilt plaatsen (bijvoorbeeld bijkeuken, garage of schuur), hoeveel ruimte je hebt en hoeveel invriescapaciteit je nodig hebt. Los daarvan raden wij het liefst energiezuinige producten aan, dat is namelijk goed voor het milieu én je energierekening. Onder het kopte ‘De beste vrieskist van 2023‘ vind je onze selectie van de beste vrieskisten van het moment!

Wat is de zuinigste vrieskist?

Momenteel heeft de meest energiezuinige diepvrieskist energieklasse C. Dat is de Bauknecht GT 219 A3+. Helaas zijn er op het moment nog geen vrieskisten met energieklasse B of A.

Hoeveel stroom verbruikt een vrieskist?

Het verschilt per vrieskist hoeveel energie hij verbruikt. Gemiddeld ligt het stroomverbruik tussen de 170 en 350 kilowattuut (kWh) per jaar.