Koelhouden.nl

Vriezer tafelmodel

Wanneer je meer vriesruimte nodig hebt dan er bij je koelkast zit, kan een tafelmodel vriezer een goede oplossing zijn. Met een gemiddelde van 130 liter netto inhoud kun je net even wat meer dingen invriezen dan je normaal gewend bent, waardoor je slimmer boodschappen kunt doen. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een tafelmodel vriezer, moet je goed nadenken over wat het precies is, wat de voor- en nadelen zijn en natuurlijk wat het beste model van 2024 is. Op deze pagina hebben we alle informatie die je nodig hebt voor je op een rijtje gezet!
1

Liebherr GP 1376-21

2

Liebherr GNP 1066-21

3

Liebherr GP 1213-21

4

Liebherr GP 1486-21

5

Veripart VPVR701

Laatste update: 19 juli 2024

1

Liebherr GP 1376-21

2

Liebherr GNP 1066-21

3

Liebherr GP 1213-21

4

Liebherr GP 1486-21

5

Veripart VPVR701

Laatste update: 19 juli 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Standaard tafelmodellen zijn ongeveer 85 cm hoog
  • De inhoud van een tafelmodel ligt tussen de 120 en 140 liter.
  • Een tafelmodel vriezer is perfect voor een huishouden van 1 of 2 personen.
  • De vriezer tafelmodel is de Liebherr GP 1376-21

Wat is een tafelmodel vriezer

Een tafelmodel vriezer is heel geschikt wanneer je in de keuken niet zo veel ruimte hebt en ook niet te veel spullen kwijt wil. Bij een tafelmodel vriezer kun je voor één tot drie personen voldoende diepvriespizza’s, vers brood, bevroren fruit en ijs bewaren.

Standaard tafelmodellen zijn ongeveer 85 cm hoog en 60 cm, waardoor ze precies onder ieder tafelblad passen. De inhoud van een tafelmodel ligt tussen de 120 en 140 liter, wat precies genoeg is voor een huishouden van 1 of 2 personen. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van hoeveel je wil invriezen. Er zijn ook genoeg huishoudens die bijna nooit iets invriezen en zij hebben ook zeker genoeg aan een tafelmodel vriezer met een netto inhoud van 140 liter.

Je kunt een tafelmodel vriezer onder je aanrechtblad plaatsen, maar ook er naast. Houd er wel rekening mee dat een vrijstaande tafelmodel vriezer niet altijd geschikt is om ook echt als aanrecht te gebruiken. In het beste geval kun je er altijd een extra plank op leggen om als werkblad te gebruiken. Bij compactere ruimtes kun je er ook voor kiezen om je kookplaat op je vrijstaande tafelmodel vriezer te plaatsen.

De beste tafelmodel vriezers van 2024            

Is een vrijstaande vriezer ideaal voor jou? Dan wil je natuurlijk wel meteen een model in huis halen wat als beste getest is. Wij hebben voor jou gekeken naar alle belangrijke factoren, zoals het vulgewicht, het geluidsniveau, anti-vriessysteem en natuurlijk het energielabel.

Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een Liebherr gp, Bosch vriezer of Inventum vrieskast, de ideale vijf sterren vriezer van 2024 vind je hier:

De Liebherr GP 1376-21 is een compacte, vrijstaande vriezer die uitstekend past in kleinere ruimtes zoals studentenkamers en kleine keukens. Een van de belangrijkste voordelen is de Low Frost-technologie, die het ontdooien van het apparaat tot een minimum beperkt. Daarnaast zorgt de goede luchtcirculatie voor een gelijkmatige temperatuur in alle laden, wat handig is bij het opbergen van etenswaren.

Een nadeel van dit model is het energieverbruik. Met een energieklasse E is het niet de meest energie-efficiënte optie en de jaarlijkse kosten worden geschat op €68. Toch kan dit voor sommigen een acceptabel compromis zijn, gezien de andere voordelen zoals de betrouwbare bouwkwaliteit en de veelzijdigheid van het apparaat.

Wat betreft bouwkwaliteit en duurzaamheid scoort de vriezer goed; je kunt een lange levensduur en minder onderhoud verwachten. Het apparaat is zelfs geschikt om in een schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de -15 graden blijft. Over het geluidsniveau hoef je je ook geen zorgen te maken; met 39 dB is dit binnen acceptabele grenzen. Het is een veelzijdige en robuuste vriezer die goed in verschillende omgevingen kan functioneren.
De Liebherr GNP 1066-21 is een praktische, vrijstaande tafelmodel vriezer met No Frost-technologie, waardoor je geen tijd en moeite hoeft te besteden aan het ontdooien. Dankzij de gelijkmatige luchtcirculatie in het apparaat hoef je je geen zorgen te maken over waar je jouw voedsel plaatst. De transparante lades en het voedsel blijven ijsvrij, waardoor smaak en kwaliteit behouden blijven. Het is een no-nonsense keuze voor iemand die een functionele vriezer zoekt.

Hoewel het apparaat op zich handig en duurzaam is met een middenklasse bouwkwaliteit, heeft het enkele nadelen als het gaat om energieverbruik en grootte. Het valt in energieklasse E en heeft een jaarlijks energieverbruik van 186 kWh, wat het niet de meest energiezuinige keuze maakt. Bovendien heeft het een netto inhoud van 99 liter, wat het misschien niet ideaal maakt voor grotere gezinnen of als je veel diepvriesproducten wilt bewaren.

Wat betreft geluidsniveau en locatieflexibiliteit scoort de vriezer redelijk. Met een geluidsniveau van 39 dB is het niet te luid en is het geschikt voor plaatsing in de keuken of een andere leefruimte. Het apparaat kan zelfs in een schuur of garage worden geplaatst, mits de temperatuur daar boven de 0 graden blijft. Maar let op, de energie-efficiëntie kan dalen in een onverwarmde ruimte.
De Liebherr GP 1213-21 is een compacte vriezer, ideaal voor kleine huishoudens of ruimtes met beperkte oppervlakte zoals een keuken of schuur. Met een hoogte van 88 cm en een inhoud van 98 liter biedt het apparaat voldoende opslagruimte voor 1 tot 2 personen. Een interessante feature is de "supervriezen" functie, die niet alleen de invriestijd van nieuwe producten verkort maar ook energie bespaart. Het geluidsniveau van 39 dB en de jaarlijkse energiekosten van 68 euro zijn beide redelijk.

Qua technologie komt de vriezer met Low Frost, wat betekent dat je het maar twee keer per jaar hoeft te ontdooien. Dit bespaart zowel tijd als energie. Echter, de bouwkwaliteit wordt als 'middenklasse' beschouwd, dus verwacht niet dat het net zo duurzaam is als sommige high-end modellen. Desondanks biedt het een goede betrouwbaarheid voor zijn prijs en specificaties.

Wat betreft flexibiliteit in plaatsing, de vriezer is ook geschikt voor gebruik in een schuur of garage zolang de temperatuur boven de -15 graden Celsius blijft. Hoewel het energielabel E niet het meest efficiënt is, valt het stroomverbruik binnen acceptabele grenzen. Al met al, een solide keuze als je op zoek bent naar een functionele, compacte vriezer zonder al te veel toeters en bellen.
De Liebherr GP 1486-21 is een compacte tafelmodel vriezer, ideaal voor huishoudens van 1 tot 2 personen. Met vier vrieslades en een netto inhoud van 103 liter is er genoeg ruimte voor jouw essentiële bevroren producten. De vriezer heeft een inverter compressor, waardoor het apparaat zowel stil als energiezuinig is. De Low Frost-technologie minimaliseert ijsvorming, zodat je maar 1 tot 2 keer per jaar hoeft te ontdooien. Toch is er een nadeel: de energieklasse is D, wat minder efficiënt is dan nieuwere modellen.

Qua energieverbruik en -kosten scoort de vriezer redelijk. De jaarlijkse energiekosten komen uit op ongeveer 55 euro, wat redelijk beperkt is. Maar het apparaat valt in energieklasse D, wat niet de meest efficiënte categorie is. Dit is iets om in gedachten te houden als je kijkt naar de lange termijn impact op je energierekening.

De bouwkwaliteit van de vriezer is uitstekend; het materiaal voelt robuust en de afwerking is van hoge kwaliteit. Met een geluidsniveau van slechts 37 dB is de vriezer nauwelijks hoorbaar, wat prettig is als je een open keuken hebt. Bovendien is het apparaat veelzijdig en geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, mits de temperatuur boven de -15 graden blijft.
De Veripart VPVR701 is een tafelmodel vriezer die een goede balans biedt tussen prijs, energiezuinigheid en opslagcapaciteit. Het heeft een unieke luchtcirculatie functie die zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in de vriezer. Maar met een energielabel van D is het niet de meest energiezuinige keuze. Ook heeft het apparaat geen anti-ijsvorming en valt de bouwkwaliteit in de basisklasse, wat vragen oproept over de levensduur.

Het apparaat is vrijstaand en compact, waardoor het gemakkelijk te plaatsen is in diverse keukenopstellingen. De afgedekte condensor beschermt tegen stofophoping, wat gunstig is voor een stabiel energieverbruik. De inhoud van 85 liter maakt het ideaal voor kleinere huishoudens; je kunt er twee volle boodschappentassen in kwijt.

Op het gebied van energieverbruik zijn de jaarlijkse kosten ongeveer € 52. Dit is niet buitensporig maar ook niet superzuinig. Het geluidsniveau van 40 dB wordt als luid beschouwd, wat een overweging kan zijn als je een stille leefomgeving prefereert. Ten slotte is het apparaat niet geschikt voor plaatsing in een schuur of garage vanwege zijn specificaties.

Voor en nadelen van een tafelmodel vriezer

Lang niet ieder huishouden heeft alleen de optie om een tafelmodel vriezer neer te zetten. In sommige gevallen kun je er ook voor kiezen om een koelkast met een ingebouwde vriezer neer te zetten of om juist een grote vriezer te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, hebben we hier de voor- en nadelen van een tafelmodel vriezer voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Het eerste voordeel van een tafelmodel vriezer is dat hij ook in compacte ruimtes kan staan. Als je kiest voor een model met een strak design en geïntegreerde deurgreep, kan hij zelfs helemaal opgaan in de rest van je keuken.

Daarbij heb je bij een tafelmodel vriezer vaak veel meer ruimte dan wanneer je afhankelijk bent van een vriesvak in een koelkast. Je kunt veel meer producten bewaren, waardoor je slimmer boodschappen kunt doen.

Nadelen

Een tafelmodel vriezer neemt vaak meer ruimte in dan wanneer je de vriezer uit de koelkast model. Als je geen vrijstaande tafelmodel vriezer hebt, moet je een keukenkastje opofferen, waardoor je weer minder andere spullen in je keuken kwijt kunt.

Het andere nadeel is de prijs. Een Salora tafelmodel vriezer, een van de meest gangbare modellen op de markt, kost al snel €300. Voor een vriesvak in een koelkast hoef je in principe helemaal niet bij te betalen, waardoor je erg veel op de kosten kunt besparen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een tafelmodel vriezer?  

Voordat je overgaat tot de aankoop van een nieuw tafelmodel vriezer, zijn er een aantal dingen waar je goed over na moet denken. Natuurlijk wil je een vriezer die niet te prijzig is en die ook nog een beetje leuk in je interieur past, maar er zijn ook wat functionele dingen waar je goed over na moet denken. Wij hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet:

Het vulgewicht

Een tafelmodel vriezer is altijd groter dan wanneer je het met een klein vakje in je koelkast moet doen. Gemiddeld heeft een tafelmodel diepvrieskast een netto inhoud tussen de 120 en 140 liter, waarbij je er rekening mee moet houden dat je per persoon ongeveer 50 liter nodig hebt. Natuurlijk geldt dat niet als je weinig invriest thuis, dan zit je met een compacte vriezer ook goed. Vergeet niet dat een volle vriezer beter de kou kan vasthouden dan een vriezer die bijna leeg is. Het apparaat verbruikt dan minder energie.

De plek waar je hem wil zetten

Niet iedereen zal de vriezer in de (bij)keuken plaatsen, bij veel huishoudens is de extra vriezer vaak ook in de schuur of garage te vinden. Op deze plekken is het vaak aanzienlijk kouder dan in huis en niet iedere vriezer kan zomaar in een onverwarmde ruimte staan. Over het algemeen wordt de weerstand van de vriezers ingedeeld in verschillende temperaturen: -15 graden, 0 graden, +10 graden en +16 graden. Alleen vriezers in de eerste twee categorieën kunnen in de garage staan.

Anti-ijsvorming

Een vriezer moet een aantal keer per jaar ontdooien, zo voorkom je dat de deur vastvriest en je hem niet langer kunt openen. Modellen met Low Frost hoeven slechts 1 á 2 keer per jaar te worden ontdooit, terwijl dat bij vriezers zonder anti-ijsvorming 5 á 6 keer per jaar is. Een smart vriezer is uitgerust met No Frost, deze hoef je nooit te ontdooien, omdat het vocht uit de binnenruimte wordt gezogen, waardoor er geen ijsvorming kan ontstaan. Hierdoor krijg je gladde binnenwanden en heb je ook geen ijskristallen op de producten die in de vriezer liggen.

Aantal lades

Het aantal lades en de grootte van deze lades is altijd belangrijk wanneer je een nieuwe tafelmodel vriezer uitkiest. Denk van tevoren goed na over welke dingen je in de diepvries wil bewaren. Pizza’s kunnen beter worden bewaard in een lage lade, verse broden zijn hoger en daarbij heb je meer aan een hogere lade. Met de juiste lades haal je het optimale uit je tafelmodel vriezer.

Geluidsniveau

Bij het plaatsen van de vriezer moet je er altijd rekening mee houden dat het apparaat altijd aanstaat en dus geluid maakt. Vriezers met een hoog geluidsniveau (41 dB of meer), zijn duidelijk te horen en daardoor niet geschikt om in kleine ruimtes of open keukens te plaatsen. Vanaf 40 db of lager kan een vriezer prima binnen staan. Houd er rekening mee dat vriezers met No Frost vaker een hoger geluidsniveau hebben, omdat je goed kunt horen dat het systeem aan het werk is. Bij een vrijstaand model wordt het geluid niet gedempt door de omliggende keukenkastjes, hier moet je altijd rekening mee houden.

Energieklasse

Ben je op zoek naar de zuinigste tafelmodel diepvrieskast? Houd er dan rekening mee dat energielabel C op dit moment het zuinigst is. Energieklasse D of E is ook nog een zuinige tafelmodel diepvrieskast, F of lager is niet zuinig. Vriezen verbruikt over het algemeen veel energie, waardoor er nog geen modellen met een beter label zijn.

Veelgestelde vragen over een tafelmodel vriezer

Voordat je een kleine vrieskast in huis haalt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over alle eigenschappen. Hier onder vind je de vragen die het vaakst worden gesteld over een tafelmodel vriezer, zodat je je goed kunt voorbereiden op je aankoop.

Wat is een goede tafelmodel vriezer?

Wat voor jou een goede vriezer is, hangt af van jouw voorkeuren. Als je op zoek bent naar een energiezuinig vrijstaand tafelmodel vriezer, kun je het beste naar een energielabel D of E zoeken. Heb je liever een tafelmodel vrieskast met weinig onderhoud? Zoek dan naar een een model met No Frost.

Deze eigenschappen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Liebherr’s zuinigste tafelmodel diepvrieskast heeft bijvoorbeeld energielabel D en een systeem waarbij je slechts 1 á 2 keer per jaar hoeft te ontdooien.

Hoe zwaar is een tafelmodel vriezer ?

Het gewicht van een tafelmodel vriezer hangt af van een aantal factoren. Je kan ervan uitgaan dat een compacte tafelmodel vriezer van 85 liter iets meer dan 30 kilo weegt.

Hoe hoog is een tafelmodel vriezer?

De meeste tafelmodel vriezers hebben een hoogte van 85 cm, waardoor ze onder ieder standaard keukenblad passen.

Hoeveel liter is een tafelmodel vriezer?

Een gemiddelde tafelmodel vriezer heeft een netto inhoud tussen de 120 en 140 liter. Dit is in principe voldoende voor een huishouden van 1 a 2 personen.

Hoe groot is tafelmodel vriezer?

Standaard tafel model vriezers zijn 85 cm hoog en 60 cm breed, door dit kleine formaat passen ze gemakkelijk onder je keukenblad. Er zijn ook tafelmodellen die 55 cm breed zijn of juist 65 cm of 70 cm breed. Welke vriezer het beste bij je past is afhankelijk van de ruimte die je (nodig) hebt.