Koelhouden.nl

Vriezer tafelmodel

Wanneer je meer vriesruimte nodig hebt dan er bij je koelkast zit, kan een tafelmodel vriezer een goede oplossing zijn. Met een gemiddelde van 130 liter netto inhoud kun je net even wat meer dingen invriezen dan je normaal gewend bent, waardoor je slimmer boodschappen kunt doen. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een tafelmodel vriezer, moet je goed nadenken over wat het precies is, wat de voor- en nadelen zijn en natuurlijk wat het beste model van 2023 is. Op deze pagina hebben we alle informatie die je nodig hebt voor je op een rijtje gezet!
1

Liebherr GP 1486-21

2

Liebherr GPesf 1476-21

3

Liebherr GP 1476-21

4

AEG ATB48E1AW

5

Liebherr GN 1066-21

Laatste update: 25 september 2023

1

Liebherr GP 1486-21

2

Liebherr GPesf 1476-21

3

Liebherr GP 1476-21

4

AEG ATB48E1AW

5

Liebherr GN 1066-21

Laatste update: 25 september 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Standaard tafelmodellen zijn ongeveer 85 cm hoog
  • De inhoud van een tafelmodel ligt tussen de 120 en 140 liter.
  • Een tafelmodel vriezer is perfect voor een huishouden van 1 of 2 personen.
  • De vriezer tafelmodel is de Liebherr GP 1486-21

Wat is een tafelmodel vriezer

Een tafelmodel vriezer is heel geschikt wanneer je in de keuken niet zo veel ruimte hebt en ook niet te veel spullen kwijt wil. Bij een tafelmodel vriezer kun je voor één tot drie personen voldoende diepvriespizza’s, vers brood, bevroren fruit en ijs bewaren.

Standaard tafelmodellen zijn ongeveer 85 cm hoog en 60 cm, waardoor ze precies onder ieder tafelblad passen. De inhoud van een tafelmodel ligt tussen de 120 en 140 liter, wat precies genoeg is voor een huishouden van 1 of 2 personen. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van hoeveel je wil invriezen. Er zijn ook genoeg huishoudens die bijna nooit iets invriezen en zij hebben ook zeker genoeg aan een tafelmodel vriezer met een netto inhoud van 140 liter.

Je kunt een tafelmodel vriezer onder je aanrechtblad plaatsen, maar ook er naast. Houd er wel rekening mee dat een vrijstaande tafelmodel vriezer niet altijd geschikt is om ook echt als aanrecht te gebruiken. In het beste geval kun je er altijd een extra plank op leggen om als werkblad te gebruiken. Bij compactere ruimtes kun je er ook voor kiezen om je kookplaat op je vrijstaande tafelmodel vriezer te plaatsen.

De beste tafelmodel vriezers van 2023            

Is een vrijstaande vriezer ideaal voor jou? Dan wil je natuurlijk wel meteen een model in huis halen wat als beste getest is. Wij hebben voor jou gekeken naar alle belangrijke factoren, zoals het vulgewicht, het geluidsniveau, anti-vriessysteem en natuurlijk het energielabel.

Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een Liebherr gp, Bosch vriezer of Inventum vrieskast, de ideale vijf sterren vriezer van 2023 vind je hier:

Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
In de Liebherr GP 1486-21 bewaar je met gemak 3 volle shopper boodschappentassen met dozen bevroren groente en fruit. De tafelmodel vriezer koelt stiller, gelijkmatiger en zuiniger dankzij de inverter compressor. Met een geluidsniveau van 38 decibel heb je geen last van een irritant zoemend geluid. Je plaatst de vriezer dus ook in een open keuken of een klein appartement. Doordat de vriezer energiezuinig is, betaal je weinig energiekosten. Zo draag jij je steentje bij aan het milieu.
Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Niet zuinig
De Liebherr GPesf 1476-21 heeft een roestvrijstalen deur, die langer meegaat dan een kunststof deur. Je maakt deze gemakkelijker schoon. Achter de deur beschik je over een vriesinhoud van 103 liter. In de 4 transparante lades passen meer dan 3 volle boodschappentassen, met bijvoorbeeld broden of diepvriespizza's. Gebruik de supervriezen functie om de temperatuur tijdelijk te verlagen, zodat je diepvriesproducten langer vers blijven. Je maakt slechts 2 keer per jaar tijd om de vriezer te ontdooien. Met Low Frost ontstaan namelijk minder ijskristallen op je diepvriesproducten dan bij een vriezer met ijsvorming.
Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Niet zuinig
Ondanks het compacte formaat, heeft deze Liebherr GP 1476-21 een vriesinhoud van 103 liter. Dit betekent dat je ruimte hebt voor 3 volle boodschappentassen. Deze tafelmodel vriezer plaats je in kleine keukens of in de schuur voor extra vriesruimte. Met een minimale omgevingstemperatuur van -15 °C kan hij prima tegen een koude stoot. Dankzij Low Frost vermindert de vriezer ijsvorming, waardoor je hem slechts één of 2 keer per jaar hoeft te ontdooien.
Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Is stil
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
De AEG ATB48E1AW zet je gerust in een kleine of open keuken. Met een geluidsniveau van 38 decibel heb je geen last van hard of storend geluid. Zo geniet je ongestoord van een spannende serie of film. De tafelmodel vriezer hoef je slechts 2 keer per jaar te ontdooien. Dankzij Low Frost heb je minder last van ijsvorming, wat jou tijd en onderhoud scheelt. Met een netto inhoud van 85 liter heb je ruimte voor 3 volle boodschappentassen. De roestvrijstalen deur kan prima tegen een flinke stoot, zodat de vriezer langer meegaat.
Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Niet zuinig
Veel geluid
De Liebherr GN 1066-21 hoef je nooit te ontdooien. Dankzij No Frost vormt ijs zich niet in de vrieslades of op de verpakkingen van je diepvriespizza's. Zo ben je geen tijd kwijt aan onderhoud. In deze tafelmodel vriezer bewaar je ongeveer 3 volle boodschappentassen met brood, ijsjes en diepvriesfruit. Waar je je gehakt neerlegt, maakt dankzij de luchtcirculatie niet uit. Het is in de bovenste lade even koud als onder in de vriezer. Zo deel jij de vriezer geheel naar wens in.

Voor en nadelen van een tafelmodel vriezer

Lang niet ieder huishouden heeft alleen de optie om een tafelmodel vriezer neer te zetten. In sommige gevallen kun je er ook voor kiezen om een koelkast met een ingebouwde vriezer neer te zetten of om juist een grote vriezer te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, hebben we hier de voor- en nadelen van een tafelmodel vriezer voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Het eerste voordeel van een tafelmodel vriezer is dat hij ook in compacte ruimtes kan staan. Als je kiest voor een model met een strak design en geïntegreerde deurgreep, kan hij zelfs helemaal opgaan in de rest van je keuken.

Daarbij heb je bij een tafelmodel vriezer vaak veel meer ruimte dan wanneer je afhankelijk bent van een vriesvak in een koelkast. Je kunt veel meer producten bewaren, waardoor je slimmer boodschappen kunt doen.

Nadelen

Een tafelmodel vriezer neemt vaak meer ruimte in dan wanneer je de vriezer uit de koelkast model. Als je geen vrijstaande tafelmodel vriezer hebt, moet je een keukenkastje opofferen, waardoor je weer minder andere spullen in je keuken kwijt kunt.

Het andere nadeel is de prijs. Een Salora tafelmodel vriezer, een van de meest gangbare modellen op de markt, kost al snel €300. Voor een vriesvak in een koelkast hoef je in principe helemaal niet bij te betalen, waardoor je erg veel op de kosten kunt besparen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een tafelmodel vriezer?  

Voordat je overgaat tot de aankoop van een nieuw tafelmodel vriezer, zijn er een aantal dingen waar je goed over na moet denken. Natuurlijk wil je een vriezer die niet te prijzig is en die ook nog een beetje leuk in je interieur past, maar er zijn ook wat functionele dingen waar je goed over na moet denken. Wij hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet:

Het vulgewicht

Een tafelmodel vriezer is altijd groter dan wanneer je het met een klein vakje in je koelkast moet doen. Gemiddeld heeft een tafelmodel diepvrieskast een netto inhoud tussen de 120 en 140 liter, waarbij je er rekening mee moet houden dat je per persoon ongeveer 50 liter nodig hebt. Natuurlijk geldt dat niet als je weinig invriest thuis, dan zit je met een compacte vriezer ook goed. Vergeet niet dat een volle vriezer beter de kou kan vasthouden dan een vriezer die bijna leeg is. Het apparaat verbruikt dan minder energie.

De plek waar je hem wil zetten

Niet iedereen zal de vriezer in de (bij)keuken plaatsen, bij veel huishoudens is de extra vriezer vaak ook in de schuur of garage te vinden. Op deze plekken is het vaak aanzienlijk kouder dan in huis en niet iedere vriezer kan zomaar in een onverwarmde ruimte staan. Over het algemeen wordt de weerstand van de vriezers ingedeeld in verschillende temperaturen: -15 graden, 0 graden, +10 graden en +16 graden. Alleen vriezers in de eerste twee categorieën kunnen in de garage staan.

Anti-ijsvorming

Een vriezer moet een aantal keer per jaar ontdooien, zo voorkom je dat de deur vastvriest en je hem niet langer kunt openen. Modellen met Low Frost hoeven slechts 1 á 2 keer per jaar te worden ontdooit, terwijl dat bij vriezers zonder anti-ijsvorming 5 á 6 keer per jaar is. Een smart vriezer is uitgerust met No Frost, deze hoef je nooit te ontdooien, omdat het vocht uit de binnenruimte wordt gezogen, waardoor er geen ijsvorming kan ontstaan. Hierdoor krijg je gladde binnenwanden en heb je ook geen ijskristallen op de producten die in de vriezer liggen.

Aantal lades

Het aantal lades en de grootte van deze lades is altijd belangrijk wanneer je een nieuwe tafelmodel vriezer uitkiest. Denk van tevoren goed na over welke dingen je in de diepvries wil bewaren. Pizza’s kunnen beter worden bewaard in een lage lade, verse broden zijn hoger en daarbij heb je meer aan een hogere lade. Met de juiste lades haal je het optimale uit je tafelmodel vriezer.

Geluidsniveau

Bij het plaatsen van de vriezer moet je er altijd rekening mee houden dat het apparaat altijd aanstaat en dus geluid maakt. Vriezers met een hoog geluidsniveau (41 dB of meer), zijn duidelijk te horen en daardoor niet geschikt om in kleine ruimtes of open keukens te plaatsen. Vanaf 40 db of lager kan een vriezer prima binnen staan. Houd er rekening mee dat vriezers met No Frost vaker een hoger geluidsniveau hebben, omdat je goed kunt horen dat het systeem aan het werk is. Bij een vrijstaand model wordt het geluid niet gedempt door de omliggende keukenkastjes, hier moet je altijd rekening mee houden.

Energieklasse

Ben je op zoek naar de zuinigste tafelmodel diepvrieskast? Houd er dan rekening mee dat energielabel C op dit moment het zuinigst is. Energieklasse D of E is ook nog een zuinige tafelmodel diepvrieskast, F of lager is niet zuinig. Vriezen verbruikt over het algemeen veel energie, waardoor er nog geen modellen met een beter label zijn.

Veelgestelde vragen over een tafelmodel vriezer

Voordat je een kleine vrieskast in huis haalt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over alle eigenschappen. Hier onder vind je de vragen die het vaakst worden gesteld over een tafelmodel vriezer, zodat je je goed kunt voorbereiden op je aankoop.

Wat is een goede tafelmodel vriezer?

Wat voor jou een goede vriezer is, hangt af van jouw voorkeuren. Als je op zoek bent naar een energiezuinig vrijstaand tafelmodel vriezer, kun je het beste naar een energielabel D of E zoeken. Heb je liever een tafelmodel vrieskast met weinig onderhoud? Zoek dan naar een een model met No Frost.

Deze eigenschappen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Liebherr’s zuinigste tafelmodel diepvrieskast heeft bijvoorbeeld energielabel D en een systeem waarbij je slechts 1 á 2 keer per jaar hoeft te ontdooien.

Hoe zwaar is een tafelmodel vriezer ?

Het gewicht van een tafelmodel vriezer hangt af van een aantal factoren. Je kan ervan uitgaan dat een compacte tafelmodel vriezer van 85 liter iets meer dan 30 kilo weegt.

Hoe hoog is een tafelmodel vriezer?

De meeste tafelmodel vriezers hebben een hoogte van 85 cm, waardoor ze onder ieder standaard keukenblad passen.

Hoeveel liter is een tafelmodel vriezer?

Een gemiddelde tafelmodel vriezer heeft een netto inhoud tussen de 120 en 140 liter. Dit is in principe voldoende voor een huishouden van 1 a 2 personen.

Hoe groot is tafelmodel vriezer?

Standaard tafel model vriezers zijn 85 cm hoog en 60 cm breed, door dit kleine formaat passen ze gemakkelijk onder je keukenblad. Er zijn ook tafelmodellen die 55 cm breed zijn of juist 65 cm of 70 cm breed. Welke vriezer het beste bij je past is afhankelijk van de ruimte die je (nodig) hebt.