Koelhouden.nl

Vriezer

Heeft je oude vriezer het begeven en heb je nu een nieuwe vriezer nodig? Wij zetten hier op een rijtje waar je op moet letten bij het kopen van jouw nieuwe vriezer, uit wat voor soorten diepvriezers je kunt kiezen en wat de verschillende energielabels betekenen voor het energieverbruik. Daarnaast laten wij ook zien wat de beste vriezers van 2023 zijn!
1

Haier H2F-245WSA

2

Liebherr GP 1486-21

3

Siemens GS58NDWDV

4

Haier H2F-210WE

5

Liebherr GPesf 1476-21

Laatste update: 27 september 2023

1

Haier H2F-245WSA

2

Liebherr GP 1486-21

3

Siemens GS58NDWDV

4

Haier H2F-210WE

5

Liebherr GPesf 1476-21

Laatste update: 27 september 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

 • Een vrieskist is energiezuiniger dan een vrieskast.
 • De optimale temperatuur voor een vriezer is -18°C.
 • Een vriezer met de no-frost techniek hoeft niet ontdooit te worden.
 • De vriezer is de Haier H2F-245WSA

De beste vriezer van 2023

Als je er over nadenkt om een vriezer aan te schaffen, wil je natuurlijk wel de beste van het jaar 2023 in huis halen. Wij een groot aantal vrieskasten met elkaar vergeleken om jou te helpen bij deze zoektocht. Bij onze vergelijking van de producten product keken we naar het geluidsniveau, het aantal liter inhoud, de verhouding tussen de prijs en kwaliteit en de energieklasse. Ook extra functies zoals een digitaal display, snelvriesfunctie en een doorzichtige klapdeur zijn in onze beoordeling meegenomen.

1

Beste vriezer

Voordelen Nadelen
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Niet zuinig
Zie in één oogopslag wat je in huis hebt met de Haier H2F-245WSA. De doorzichtige lades laten je duidelijk zien welke etenswaar je in huis hebt. Met een inhoud van 262 liter heb je altijd genoeg diepvriesruimte. Doe je al je boodschappen in één keer? Selecteer supervriezen bij het inladen van al de pizza's, doosjes vriesfruit en zakken diepvriesgroenten, zodat deze hun smaak en vitamine behouden. De vriezer heeft een No Frost systeem die ijs- en rijpvorming voorkomt. Hierdoor hoef je de vriezer nooit te ontdooien. Bovenin zitten 2 leggers, zodat je de meest gebruikte diepvriesproducten direct uit de vriezer pakt.
2
Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
In de Liebherr GP 1486-21 bewaar je met gemak 3 volle shopper boodschappentassen met dozen bevroren groente en fruit. De tafelmodel vriezer koelt stiller, gelijkmatiger en zuiniger dankzij de inverter compressor. Met een geluidsniveau van 38 decibel heb je geen last van een irritant zoemend geluid. Je plaatst de vriezer dus ook in een open keuken of een klein appartement. Doordat de vriezer energiezuinig is, betaal je weinig energiekosten. Zo draag jij je steentje bij aan het milieu.
3
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Duur
Zoek je een ruime én extra brede vrieskast die van fijne gemakken is voorzien, dan is Siemens GS58NDWDV een goede oplossing. Deze vrieskast biedt met een inhoud van 365 liter genoeg ruimte voor een voorraad friet, diepvriesmaaltijden, vissticks en waterijsjes. Dankzij de energieklasse van D koelt hij zeer zuinig. Daarnaast is hij met een geluidsniveau van 38 decibel relatief stil tijdens het koelen en dankzij No Frost heb je geen last van ijsvorming. En of je het pak gehakt boven of onderin de vriezer legt, maakt niet uit. De luchtcirculatie zorgt ervoor dat de vrieslucht beter verspreidt, waardoor je op elke plank dezelfde, koude temperatuur hebt.
4
Voordelen Nadelen
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Niet zuinig
In de Haier H2F-210WE bewaar je 3 tot 7 tassen met boodschappen. Je verdeelt je dozen diepvriesfruit, bitterballen en waterijsjes over de transparante vriesvakken. Zo zie je in één oogopslag wat je in huis hebt. Dankzij No Frost komt er geen ijslaag op je pizzadozen of op de zijwanden van je vrieskast. Hierdoor hoef jij het apparaat niet te ontdooien. Dankzij de anti-vacuüm hevelgreep open je zonder moeite de deur, ook met één hand. De hevelgreep drukt de deur van de vriezer af om het vacuüm op te heffen. De deurrubbers slijten hierdoor minder snel. Dat scheelt jou weer onderhoud.
5
Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Niet zuinig
De Liebherr GPesf 1476-21 heeft een roestvrijstalen deur, die langer meegaat dan een kunststof deur. Je maakt deze gemakkelijker schoon. Achter de deur beschik je over een vriesinhoud van 103 liter. In de 4 transparante lades passen meer dan 3 volle boodschappentassen, met bijvoorbeeld broden of diepvriespizza's. Gebruik de supervriezen functie om de temperatuur tijdelijk te verlagen, zodat je diepvriesproducten langer vers blijven. Je maakt slechts 2 keer per jaar tijd om de vriezer te ontdooien. Met Low Frost ontstaan namelijk minder ijskristallen op je diepvriesproducten dan bij een vriezer met ijsvorming.

Waar let je op bij het kopen van een vriezer

Inbouw of vrijstaand

Bij het aanschaffen van de juiste vriezer is het belangrijk om van tevoren te bepalen of je een inbouw vriezer of een vrijstaande vriezer wilt. Een inbouw vriezer wordt volledig in je keuken gebouwd met een speciale keukendeur, waardoor het niet opvalt dat er een vrieskast achter deze deur zit. Bij het kopen van een inbouw vriezer is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de afmetingen aangezien de vrieskast perfect in de keuken moet passen.

Een vrijstaande vriezer kun je overal plaatsen waar je maar plek hebt. Er moet alleen een stopcontact in de buurt zijn. Het fijne aan een vrijstaande vriezer is dat hij dus niet per se in de keuken hoeft te staan, maar je hem bijvoorbeeld ook in de bijkeuken kunt plaatsen.

Inhoud en indeling

Het is verstandig om een vriezer uit te kiezen die bij de grootte van je huishouden past. Voor een huishouden van 3 a 4 personen wordt een vrieskast met een inhoud van 110 liter geadviseerd, voor een gezin van vijf personen of meer is minimaal 250 liter nodig. Vriezers hebben verder allerlei verschillende indelingen en het verschilt per persoon welke indeling het best geschikt is. Je kunt bijvoorbeeld 4 vriesvakken en vijf lades kiezen of een aparte ijsblokjesmaker.

Energieklasse

Bij het kopen van een nieuwe vriezer is het belangrijk om ook rekening te houden met de energieklasse. Een vriezer verbruikt veel energie aangezien het apparaat altijd aan staat. De meest energiezuinige vriezer is die met energielabel A. Als je voor een energiezuinige vriezer kiest houd je rekening met het milieu en op de lange termijn ook met je portemonnee. Het kan een grote investering zijn, maar op de lange termijn bespaar je meer energie. Heb je een minder groot budget? Dan kun je ervoor kiezen om voor een goedkopere vrieskast met een lager energielabel te gaan. Je zult er dan op de lange termijn wel meer geld aan kwijt zijn.

Prijs

De prijs is afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het apparaat. Hoewel duurder natuurlijk niet altijd beter betekent, worden duurdere vriezers meestal wel met sterkere materialen gebouwd. Een goedkope vriezer kan betekenen dat je er minder lang meedoet.

Functies

No-frost techniek

De no-frost techniek van een vriezer zorgt ervoor dat je de vriezer niet meer hoeft te laten ontdooien. Bij een vriezer zonder no-frost techniek is het verstandig om dit een paar keer per jaar te doen. De no-frost techniek werkt door de vochtige lucht uit de vriezer op te nemen en deze buiten de vriezer om te laten bevriezen. Hierna wordt de gekoelde lucht weer de vriezer ingeblazen.

Geschikt voor schuur

De meeste vrieskasten zijn niet geschikt om in de schuur te plaatsen. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur. De producten in de vriezer zullen dan ontdooien en bederven. Enkele vriezers zijn hier wel geschikt voor, omdat ze hier speciaal voor zijn gemaakt. Meet van tevoren de temperatuur in je schuur om te kijken of de vrieskast geschikt is om in jouw schuur te plaatsen.

Het verbruik van een vrieskast

Elke vriezer beschikt over een energielabel. De energielabels lopen van C tot en met F, waarbij C het meest energiezuinige label is en F het minst energiezuinige label is. Hieronder hebben wij per energielabel de gemiddelde specificaties opgeschreven.

Energielabel C

Energielabel C is momenteel het meest energiezuinige label voor vriezers.

 1. Energieverbruik per jaar: 110 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 50 euro

Energielabel D

 1. Energieverbruik per jaar: 160 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 70 euro

Energielabel E

 1. Energieverbruik per jaar: 230 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 100 euro

Energielabel F

Energielabel F is het minst energiezuinige label voor vriezers.

 1. Energieverbruik per jaar: 270 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 120 euro

Soorten vriezers

Bij het kopen van een nieuwe vriezer heb je de keuze uit allerlei verschillende soorten en maten vriezers. Om jou een handje te helpen bij het maken van deze keuze hebben wij hieronder een aantal verschillende vriezers besproken.

Vrieskast

De vrieskast is een van de populairste vriezers. Een vrieskast is een staande vriezer met de opening aan de voorkant, vandaar de naam ‘vrieskast’. Je opent de vriezer namelijk echt als een kast. Zo heb je een duidelijk overzicht van alle producten in de vrieskast. Het nadeel van de vrieskast is dat als je de deur voor een tijdje open laat staan er erg veel kou ontsnapt. Hierdoor is de vrieskast niet een erg energiezuinige vriezer.

Bekijk hier de beste vrieskast van 2023

Vrieskist

De vrieskist is in tegenstelling tot de vrieskast een energiezuinige vriezer. De deur van de vrieskist zit namelijk aan de bovenkant van de vriezer. Kou zakt van naar de bodem van e vriezer, waardoor er dus minder kou ontsnapt bij het openen van de vriezer. Een vrieskist heeft een erg grote capaciteit, wat een groot voordeel is van deze vriezer. Een minpuntje van de grote diepvries is dat het minder comfortabel is om producten uit de vriezer te halen. Het is lastiger om ze te pakken aangezien je voorover moet bukken.

Bekijk hier de beste vrieskist van 2023

Inbouw vriezer

Als je niet echt fan bent van het uiterlijk van een vriezer is een inbouw vriezer wellicht een goede optie. Een inbouw vriezer wordt volledig verwerkt in het ontwerp van je keuken door de vriezer achter een keukendeur te plaatsen. Hierdoor zie je van buitenaf niet dat het in een vriezer is, maar heb je wel genoeg ruimte om je producten in te vriezen in je keuken.

Bekijk hier de beste inbouw vriezer van 2023

Vrijstaande vriezer

Een vrijstaande vriezer staat vrij van de rest van je keuken, hierdoor valt de vriezer in vergelijking met de inbouw vriezer meer op. Het voordeel van een vrijstaande vriezer is dat je hem overal kunt plaatsen, als er maar een stopcontact in de buurt is.

Bekijk hier de beste vrijstaande vriezer van 2023

Kleine vriezer

Een kleine vriezer wordt ook wel een mini vriezer genoemd vanwege het compacte formaat. Een kleine vriezer is tot 80 cm hoog en heeft een gemiddelde inhoud van 32 liter. Het formaat is perfect voor naast een wat kleinere koelkast of als je niet veel ruimte ter beschikking hebt. Ook is een kleine vriezer energiezuiniger dan grotere vriezers.

Bekijk hier de beste kleine vriezer van 2023

No Frost vriezer

Een no frost vriezer hoef je nooit te ontdooien omdat het apparaat ijsvorming tegen gaat. Het vriesgedeelte is helemaal ijsvrij doordat de vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt gezogen. Hierdoor ontstaat er geen ijslaag. Een ijslaag kan ervoor zorgen dat je vriezer minder goed werkt en het zorgt voor minder opslagruimte.

Bekijk hier de beste No Frost vriezer van 2023

Veelgestelde vriezer vragen

Hoe koud moet een vriezer zijn?

De optimale temperatuurinstelling van een vriezer is -18°C. Bij deze temperatuur stopt de bacteriegroei en kan voedsel lang worden bewaard. Vriezers zijn vaak nog kouder ingesteld, maar dat is niet nodig. Een lagere temperatuur is namelijk geen garantie dat voedsel langer houdbaar is en het verhoogt bovendien het energieverbruik.

Vriezers werken met een sterrensysteem van 4 sterren in totaal. Een 4-sterren vriezer is het koudst en een 0-sterren vriezer is het minst koud. Hoe meer sterren de vriezer heeft, hoe langer het bevroren product kan worden bewaard.

Hoe lang kun je vlees bewaren in de vriezer?

Het in de vrieskast bewaren van vlees stopt de groei van bacteriën. Hoe lang je het kunt bewaren hangt af van verschillende factoren, zo hangt het af van wat voor soort vlees het is en hoe groot het is. Over het algemeen geldt: hoe groter het stuk vlees, hoe langer de houdbaarheid. Gehakt blijf bijvoorbeeld 2 maanden goed, een massief stuk rundvlees of een stuk kipfilet wel 9 maanden.

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Het ontdooien van je vriezer hoeft niet heel vaak te gebeuren, maar een paar keer per jaar is wel noodzakelijk. Als je dit niet doet zal er meer ijs ontstaan waardoor je minder opslagruimte hebt en de vrieskast uiteindelijk ook minder goed zal werken.

Wanneer mag je een nieuwe vriezer aanzetten?

Het is verstandig om na het plaatsen van je vriezer 4 tot 24 uur te wachten met het gebruiken. De koelvloeistof moet namelijk zakken wat even kan duren. Kijk voor de exacte tijd in de handleiding van de vriezer.