Koelhouden.nl

Vriezer

Heeft je oude vriezer het begeven en heb je nu een nieuwe vriezer nodig? Wij zetten hier op een rijtje waar je op moet letten bij het kopen van jouw nieuwe vriezer, uit wat voor soorten diepvriezers je kunt kiezen en wat de verschillende energielabels betekenen voor het energieverbruik. Daarnaast laten wij ook zien wat de beste vriezers van 2024 zijn!
1

Haier H2F-245WSA

2

Haier H2F-210WE

3

Liebherr GP 1376-21

4

Liebherr GNP 1066-21

5

Liebherr GP 1213-21

Laatste update: 19 juli 2024

1

Haier H2F-245WSA

2

Haier H2F-210WE

3

Liebherr GP 1376-21

4

Liebherr GNP 1066-21

5

Liebherr GP 1213-21

Laatste update: 19 juli 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Een vrieskist is energiezuiniger dan een vrieskast.
 • De optimale temperatuur voor een vriezer is -18°C.
 • Een vriezer met de no-frost techniek hoeft niet ontdooit te worden.
 • De vriezer is de Haier H2F-245WSA

De beste vriezer van 2024

Als je er over nadenkt om een vriezer aan te schaffen, wil je natuurlijk wel de beste van het jaar 2024 in huis halen. Wij een groot aantal vrieskasten met elkaar vergeleken om jou te helpen bij deze zoektocht. Bij onze vergelijking van de producten product keken we naar het geluidsniveau, het aantal liter inhoud, de verhouding tussen de prijs en kwaliteit en de energieklasse. Ook extra functies zoals een digitaal display, snelvriesfunctie en een doorzichtige klapdeur zijn in onze beoordeling meegenomen.

1

Beste vriezer

De Haier H2F-245WSA vrieskast valt direct op dankzij de transparante lades waardoor je makkelijk ziet wat je op voorraad hebt. Het model biedt een royale capaciteit en is uitgerust met handige functies zoals No Frost en supervriezen. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor mensen die een betrouwbare vriesoplossing zoeken.

Hoewel het apparaat een energieklasse E heeft en dus niet het meest energiezuinig is, heeft het een redelijk jaarlijks energieverbruik. De bouwkwaliteit is topklasse, wat suggereert dat het een lange levensduur heeft en bestand is tegen reguliere slijtage. Met een inhoud van 262 liter biedt het voldoende opslagruimte voor grotere huishoudens.

Het geluidsniveau van 40 dB classificeert het als 'Luid', maar dit zou voor de meeste huishoudens acceptabel moeten zijn. Een bijkomend voordeel is dat het geschikt is voor plaatsing in een schuur of garage, mits de temperatuur boven de 10 graden blijft, wat extra flexibiliteit biedt voor opslag.
2
De Haier H2F-210WE vrieskast is een innovatief apparaat met een focus op gebruiksgemak en functionaliteit. Uitgerust met No Frost technologie wordt het ontdooien van de vriezer overbodig gemaakt, wat zowel tijd als energie bespaart. Bovendien zijn de 4 transparante lades en 2 plateaus ideaal voor het overzichtelijk bewaren van diverse bevroren producten, terwijl de anti-vacuüm hevelgreep het openen van de deur vergemakkelijkt.

Hoewel de Haier H2F-210WE is ingedeeld in energieklasse E, met een jaarlijks energieverbruik van 230 kWh, biedt het een goede balans tussen prestaties en energie-efficiëntie. De vrieskast wordt ook geroemd om zijn topklasse bouwkwaliteit, wat garant staat voor betrouwbaarheid en duurzaamheid. Met een netto inhoud van 226 liter biedt de vriezer voldoende opslagruimte voor de meeste huishoudens, ondanks dat hij een geluidsniveau van 40 dB heeft, wat als luid kan worden beschouwd.

Wat betreft plaatsing, de Haier H2F-210WE is geschikt voor gebruik in een schuur of garage, mits de temperatuur boven de 10 graden blijft. Dit is essentieel om optimale prestaties te garanderen, vooral in koudere maanden.
3
De Liebherr GP 1376-21 is een compacte, vrijstaande vriezer die uitstekend past in kleinere ruimtes zoals studentenkamers en kleine keukens. Een van de belangrijkste voordelen is de Low Frost-technologie, die het ontdooien van het apparaat tot een minimum beperkt. Daarnaast zorgt de goede luchtcirculatie voor een gelijkmatige temperatuur in alle laden, wat handig is bij het opbergen van etenswaren.

Een nadeel van dit model is het energieverbruik. Met een energieklasse E is het niet de meest energie-efficiënte optie en de jaarlijkse kosten worden geschat op €68. Toch kan dit voor sommigen een acceptabel compromis zijn, gezien de andere voordelen zoals de betrouwbare bouwkwaliteit en de veelzijdigheid van het apparaat.

Wat betreft bouwkwaliteit en duurzaamheid scoort de vriezer goed; je kunt een lange levensduur en minder onderhoud verwachten. Het apparaat is zelfs geschikt om in een schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de -15 graden blijft. Over het geluidsniveau hoef je je ook geen zorgen te maken; met 39 dB is dit binnen acceptabele grenzen. Het is een veelzijdige en robuuste vriezer die goed in verschillende omgevingen kan functioneren.
4
De Liebherr GNP 1066-21 is een praktische, vrijstaande tafelmodel vriezer met No Frost-technologie, waardoor je geen tijd en moeite hoeft te besteden aan het ontdooien. Dankzij de gelijkmatige luchtcirculatie in het apparaat hoef je je geen zorgen te maken over waar je jouw voedsel plaatst. De transparante lades en het voedsel blijven ijsvrij, waardoor smaak en kwaliteit behouden blijven. Het is een no-nonsense keuze voor iemand die een functionele vriezer zoekt.

Hoewel het apparaat op zich handig en duurzaam is met een middenklasse bouwkwaliteit, heeft het enkele nadelen als het gaat om energieverbruik en grootte. Het valt in energieklasse E en heeft een jaarlijks energieverbruik van 186 kWh, wat het niet de meest energiezuinige keuze maakt. Bovendien heeft het een netto inhoud van 99 liter, wat het misschien niet ideaal maakt voor grotere gezinnen of als je veel diepvriesproducten wilt bewaren.

Wat betreft geluidsniveau en locatieflexibiliteit scoort de vriezer redelijk. Met een geluidsniveau van 39 dB is het niet te luid en is het geschikt voor plaatsing in de keuken of een andere leefruimte. Het apparaat kan zelfs in een schuur of garage worden geplaatst, mits de temperatuur daar boven de 0 graden blijft. Maar let op, de energie-efficiëntie kan dalen in een onverwarmde ruimte.
5
De Liebherr GP 1213-21 is een compacte vriezer, ideaal voor kleine huishoudens of ruimtes met beperkte oppervlakte zoals een keuken of schuur. Met een hoogte van 88 cm en een inhoud van 98 liter biedt het apparaat voldoende opslagruimte voor 1 tot 2 personen. Een interessante feature is de "supervriezen" functie, die niet alleen de invriestijd van nieuwe producten verkort maar ook energie bespaart. Het geluidsniveau van 39 dB en de jaarlijkse energiekosten van 68 euro zijn beide redelijk.

Qua technologie komt de vriezer met Low Frost, wat betekent dat je het maar twee keer per jaar hoeft te ontdooien. Dit bespaart zowel tijd als energie. Echter, de bouwkwaliteit wordt als 'middenklasse' beschouwd, dus verwacht niet dat het net zo duurzaam is als sommige high-end modellen. Desondanks biedt het een goede betrouwbaarheid voor zijn prijs en specificaties.

Wat betreft flexibiliteit in plaatsing, de vriezer is ook geschikt voor gebruik in een schuur of garage zolang de temperatuur boven de -15 graden Celsius blijft. Hoewel het energielabel E niet het meest efficiënt is, valt het stroomverbruik binnen acceptabele grenzen. Al met al, een solide keuze als je op zoek bent naar een functionele, compacte vriezer zonder al te veel toeters en bellen.

Waar let je op bij het kopen van een vriezer

Inbouw of vrijstaand

Bij het aanschaffen van de juiste vriezer is het belangrijk om van tevoren te bepalen of je een inbouw vriezer of een vrijstaande vriezer wilt. Een inbouw vriezer wordt volledig in je keuken gebouwd met een speciale keukendeur, waardoor het niet opvalt dat er een vrieskast achter deze deur zit. Bij het kopen van een inbouw vriezer is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de afmetingen aangezien de vrieskast perfect in de keuken moet passen.

Een vrijstaande vriezer kun je overal plaatsen waar je maar plek hebt. Er moet alleen een stopcontact in de buurt zijn. Het fijne aan een vrijstaande vriezer is dat hij dus niet per se in de keuken hoeft te staan, maar je hem bijvoorbeeld ook in de bijkeuken kunt plaatsen.

Inhoud en indeling

Het is verstandig om een vriezer uit te kiezen die bij de grootte van je huishouden past. Voor een huishouden van 3 a 4 personen wordt een vrieskast met een inhoud van 110 liter geadviseerd, voor een gezin van vijf personen of meer is minimaal 250 liter nodig. Vriezers hebben verder allerlei verschillende indelingen en het verschilt per persoon welke indeling het best geschikt is. Je kunt bijvoorbeeld 4 vriesvakken en vijf lades kiezen of een aparte ijsblokjesmaker.

Energieklasse

Bij het kopen van een nieuwe vriezer is het belangrijk om ook rekening te houden met de energieklasse. Een vriezer verbruikt veel energie aangezien het apparaat altijd aan staat. De meest energiezuinige vriezer is die met energielabel A. Als je voor een energiezuinige vriezer kiest houd je rekening met het milieu en op de lange termijn ook met je portemonnee. Het kan een grote investering zijn, maar op de lange termijn bespaar je meer energie. Heb je een minder groot budget? Dan kun je ervoor kiezen om voor een goedkopere vrieskast met een lager energielabel te gaan. Je zult er dan op de lange termijn wel meer geld aan kwijt zijn.

Prijs

De prijs is afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het apparaat. Hoewel duurder natuurlijk niet altijd beter betekent, worden duurdere vriezers meestal wel met sterkere materialen gebouwd. Een goedkope vriezer kan betekenen dat je er minder lang meedoet.

Functies

No-frost techniek

De no-frost techniek van een vriezer zorgt ervoor dat je de vriezer niet meer hoeft te laten ontdooien. Bij een vriezer zonder no-frost techniek is het verstandig om dit een paar keer per jaar te doen. De no-frost techniek werkt door de vochtige lucht uit de vriezer op te nemen en deze buiten de vriezer om te laten bevriezen. Hierna wordt de gekoelde lucht weer de vriezer ingeblazen.

Geschikt voor schuur

De meeste vrieskasten zijn niet geschikt om in de schuur te plaatsen. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur. De producten in de vriezer zullen dan ontdooien en bederven. Enkele vriezers zijn hier wel geschikt voor, omdat ze hier speciaal voor zijn gemaakt. Meet van tevoren de temperatuur in je schuur om te kijken of de vrieskast geschikt is om in jouw schuur te plaatsen.

Het verbruik van een vrieskast

Elke vriezer beschikt over een energielabel. De energielabels lopen van C tot en met F, waarbij C het meest energiezuinige label is en F het minst energiezuinige label is. Hieronder hebben wij per energielabel de gemiddelde specificaties opgeschreven.

Energielabel C

Energielabel C is momenteel het meest energiezuinige label voor vriezers.

 1. Energieverbruik per jaar: 110 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 50 euro

Energielabel D

 1. Energieverbruik per jaar: 160 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 70 euro

Energielabel E

 1. Energieverbruik per jaar: 230 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 100 euro

Energielabel F

Energielabel F is het minst energiezuinige label voor vriezers.

 1. Energieverbruik per jaar: 270 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 120 euro

Soorten vriezers

Bij het kopen van een nieuwe vriezer heb je de keuze uit allerlei verschillende soorten en maten vriezers. Om jou een handje te helpen bij het maken van deze keuze hebben wij hieronder een aantal verschillende vriezers besproken.

Vrieskast

De vrieskast is een van de populairste vriezers. Een vrieskast is een staande vriezer met de opening aan de voorkant, vandaar de naam ‘vrieskast’. Je opent de vriezer namelijk echt als een kast. Zo heb je een duidelijk overzicht van alle producten in de vrieskast. Het nadeel van de vrieskast is dat als je de deur voor een tijdje open laat staan er erg veel kou ontsnapt. Hierdoor is de vrieskast niet een erg energiezuinige vriezer.

Bekijk hier de beste vrieskast van 2024

Vrieskist

De vrieskist is in tegenstelling tot de vrieskast een energiezuinige vriezer. De deur van de vrieskist zit namelijk aan de bovenkant van de vriezer. Kou zakt van naar de bodem van e vriezer, waardoor er dus minder kou ontsnapt bij het openen van de vriezer. Een vrieskist heeft een erg grote capaciteit, wat een groot voordeel is van deze vriezer. Een minpuntje van de grote diepvries is dat het minder comfortabel is om producten uit de vriezer te halen. Het is lastiger om ze te pakken aangezien je voorover moet bukken.

Bekijk hier de beste vrieskist van 2024

Inbouw vriezer

Als je niet echt fan bent van het uiterlijk van een vriezer is een inbouw vriezer wellicht een goede optie. Een inbouw vriezer wordt volledig verwerkt in het ontwerp van je keuken door de vriezer achter een keukendeur te plaatsen. Hierdoor zie je van buitenaf niet dat het in een vriezer is, maar heb je wel genoeg ruimte om je producten in te vriezen in je keuken.

Bekijk hier de beste inbouw vriezer van 2024

Vrijstaande vriezer

Een vrijstaande vriezer staat vrij van de rest van je keuken, hierdoor valt de vriezer in vergelijking met de inbouw vriezer meer op. Het voordeel van een vrijstaande vriezer is dat je hem overal kunt plaatsen, als er maar een stopcontact in de buurt is.

Bekijk hier de beste vrijstaande vriezer van 2024

Kleine vriezer

Een kleine vriezer wordt ook wel een mini vriezer genoemd vanwege het compacte formaat. Een kleine vriezer is tot 80 cm hoog en heeft een gemiddelde inhoud van 32 liter. Het formaat is perfect voor naast een wat kleinere koelkast of als je niet veel ruimte ter beschikking hebt. Ook is een kleine vriezer energiezuiniger dan grotere vriezers.

Bekijk hier de beste kleine vriezer van 2024

No Frost vriezer

Een no frost vriezer hoef je nooit te ontdooien omdat het apparaat ijsvorming tegen gaat. Het vriesgedeelte is helemaal ijsvrij doordat de vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt gezogen. Hierdoor ontstaat er geen ijslaag. Een ijslaag kan ervoor zorgen dat je vriezer minder goed werkt en het zorgt voor minder opslagruimte.

Bekijk hier de beste No Frost vriezer van 2024

Veelgestelde vriezer vragen

Hoe koud moet een vriezer zijn?

De optimale temperatuurinstelling van een vriezer is -18°C. Bij deze temperatuur stopt de bacteriegroei en kan voedsel lang worden bewaard. Vriezers zijn vaak nog kouder ingesteld, maar dat is niet nodig. Een lagere temperatuur is namelijk geen garantie dat voedsel langer houdbaar is en het verhoogt bovendien het energieverbruik.

Vriezers werken met een sterrensysteem van 4 sterren in totaal. Een 4-sterren vriezer is het koudst en een 0-sterren vriezer is het minst koud. Hoe meer sterren de vriezer heeft, hoe langer het bevroren product kan worden bewaard.

Hoe lang kun je vlees bewaren in de vriezer?

Het in de vrieskast bewaren van vlees stopt de groei van bacteriën. Hoe lang je het kunt bewaren hangt af van verschillende factoren, zo hangt het af van wat voor soort vlees het is en hoe groot het is. Over het algemeen geldt: hoe groter het stuk vlees, hoe langer de houdbaarheid. Gehakt blijf bijvoorbeeld 2 maanden goed, een massief stuk rundvlees of een stuk kipfilet wel 9 maanden.

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Het ontdooien van je vriezer hoeft niet heel vaak te gebeuren, maar een paar keer per jaar is wel noodzakelijk. Als je dit niet doet zal er meer ijs ontstaan waardoor je minder opslagruimte hebt en de vrieskast uiteindelijk ook minder goed zal werken.

Wanneer mag je een nieuwe vriezer aanzetten?

Het is verstandig om na het plaatsen van je vriezer 4 tot 24 uur te wachten met het gebruiken. De koelvloeistof moet namelijk zakken wat even kan duren. Kijk voor de exacte tijd in de handleiding van de vriezer.