Koelhouden.nl

Inbouw vriezer

Inbouw vriezers kunnen zo worden gemonteerd dat ze helemaal opgaan in het design van je keuken, waardoor ze minder opvallen. Er zijn verschillende soorten inbouw vriezers met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de aanschaf van een nieuwe vriezer om in te bouwen.
1

Bosch GUD15ADF0

2

Bosch GIN81AEF0

3

Siemens GU15DADF0

4

AEG ABE812E6NF

Laatste update: 8 juni 2023

1

Bosch GUD15ADF0

2

Bosch GIN81AEF0

3

Siemens GU15DADF0

4

AEG ABE812E6NF

Laatste update: 8 juni 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een inbouw vriezer bouw je in een keuken in.
  • Er zijn 2 typen inbouw vriezers: 'onderbouw' & 'inbouw' vriezers.
  • Een inbouw vriezer gaat op in je interieur.
  • De inbouw vriezer is de Bosch GUD15ADF0

Wat is een inbouw vriezer

Een inbouw vriezer is de meest voorkomende vriezer bij Nederlandse huishoudens. Het hele apparaat wordt weggewerkt in het design van de keuken en pas als je de deur open trekt, zie je de transparante laden met bevroren producten.

Vriezers om in te bouwen kunnen zijn uitgerust met verschillende soorten technieken, zoals No Frost, waarbij de binnenkant van de vriezer droog blijft, waardoor je deze nooit hoeft te ontdooien. Dit is vooral bij een inbouw model erg belangrijk, omdat je deze tijdens het ontdooien niet op een andere plek kan zetten. Met No Frost voorkom je dat al het water uit de vriezer tijdens het ontdooien op de vloer druipt.

Beste inbouw vriezer van 2023            

Is het tijd om je oude vriezer te vervangen en ben je op zoek naar een nieuw model? Zoek dan niet langer verder. Wij hebben namelijk een groot aantal inbouw vriezers getest en met elkaar vergeleken. Hiervoor hebben we gekeken naar de nettocapaciteit vriezer, het geluidsniveau, het energielabel en natuurlijk de prijs-kwaliteitverhouding.

Van energiezuinige inbouw vriezers tot aan modellen met een Low Frost systeem, hier vind je de beste inbouw vriezers van 2023:

Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Is stil
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Niet zuinig
Geen no frost
Bouwkwaliteit -
De Bosch GUD15ADF0 is een tafelmodel vriezer met een inhoud van 98 liter verdeeld over 3 transparante vrieslades. Met de SuperFreezing functie worden producten beschermd tegen ontdooien zodra de vriezer wordt geopend om er nieuwe producten bij te plaatsen. Zo kan jij dus rustig je nieuwe boodschappen inladen in de vriezer. De condensor van de vriezer is afgedekt. Daardoor bespaar je energie en heeft de vrieskast geen onderhoud nodig. Heb je de deur per ongeluk open laten staan, dan geeft hij een geluidssignaal. Zo verspil je nooit onnodig veel energie.
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Niet zuinig
De Bosch GIN81AEF0 is een 177,5 centimeter hoge inbouw vriezer. Met 212 liter inhoud is er genoeg ruimte voor 6 volle shopper boodschappentassen. Doordat de vrieskast is voorzien van No Frost is ijsvorming geen probleem meer. Zo blijft je bevroren fruit ├ęcht bevroren en verandert de smaak niet. De vriezer heeft een geluidsniveau van 36 decibel en is daarmee relatief stil. Je plaatst hem dus gewoon in een open keuken. Dankzij de topklasse bouwkwaliteit gaat deze vriezer extra lang mee.
Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Is stil
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Niet zuinig
Geen no frost
Bouwkwaliteit -
Met de Siemens GU15DADF0 onderbouwvriezer bewaar je de boodschappen van 1 tot 2 personen. Je bouwt het apparaat netjes in onder het aanrecht, waardoor je de vriezer mooi wegwerkt in je keuken. De Siemens vriezer heeft 3 transparante vrieslades waar je al je favoriete diepvriesfruit, bitterballen en pizza's in bewaart. Weet je niet hoelang je je ingevroren zalm of biefstuk kunt bewaren? Op de middelste vrieslade zie je precies hoeveel maanden je alles bewaart. Wanneer je net een nieuwe lading boodschappen hebt gehaald, kies je voor de supervriezen functie. Zo vriest de vriezer je eten snel in op een extra lage temperatuur, waardoor je producten hun vitaminen en smaak behouden.
Voordelen Nadelen
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Niet zuinig
De AEG ABE812E6NF hoef je nooit te ontdooien. Dankzij No Frost heeft deze inbouw vrieskast geen last van ijsvorming. Hierdoor blijven verpakkingen goed leesbaar en ben je geen tijd kwijt aan onderhoud. In totaal heb je 120 liter aan vriesruimte tot je beschikking. Dit is goed genoeg voor 1 tot 2 personen. Ga je de vriezer vullen met verse boodschappen? Zet dan de Frostmatic functie aan. De vriezer draait dan op vol vermogen, zodat je eten zo snel mogelijk invriest. Hiermee voorkom je dat de temperatuur in het vriesgedeelte stijgt. Daarna gaat de vriezer automatisch terug naar zijn normale stand.

Verschillende soorten inbouw vriezers

Zodra je er zeker van bent dat een inbouw vriezer is waar je naar op zoek bent, moet je er rekening mee houden dat er twee verschillende types zijn. We zullen hier per soort uitleggen wat je precies kunt verwachten.

Inbouw vriezer  

Inbouw vriezers is een verzamelnaam voor iedere vriezer die kan worden ingebouwd. Dit kan onder, maar ook naast je aanrecht zijn. Om een vriezer in te bouwen, moet je je goed bewust zijn van de afmetingen van de nis waar je deze in wil zetten, zo voorkom je dat je een vriezer aanschaft die helemaal niet in je keuken past.

Onderbouw vriezer  

Het verschil tussen onderbouw en inbouw vriezers is dat een onderbouw model altijd onder je aanrechtblad wordt gemonteerd. Een inbouwmodel kan bijvoorbeeld ook 178 cm hoog zijn en naast het aanrechtblad worden ingebouwd. Modellen voor de onderbouw zijn maximaal 88 cm hoog, waardoor ze precies onder je aanrechtblad passen. De onderbouw energieklasse is vaak iets minder goed, omdat kleine vriezers vaak meer energie verbruiken.

Voor en nadelen van een inbouw vriezer

Als je de keuze hebt tussen een inbouw vriezer en een vrijstaand model, is het belangrijk dat je goed overweegt wat de voor- en nadelen van beide keuzes zijn. Zo weet je zeker dat je de keuze zal maken die het beste bij je past.

Voordelen

Wanneer je een inbouw vrieskast met deur op deur systeem hebt, gaat het hele apparaat op in het design van je keuken. Dit is voor het zicht veel mooier dan wanneer je de vriezer ergens in de keuken kan zien staan.

Nadelen

De inbouw vriezer zit vaak op een plek waar je normaal gesproken een keukenkastje zou hebben. Om de inbouw diepvries te kunnen plaatsen, moet je dus wat ruimte in je keuken opofferen. Je kunt daardoor minder andere spullen kwijt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouw vriezer?  

Er is een ruim assortiment aan verschillende inbouw vriezers en voordat je overgaat tot de aankoop, moet je over een aantal dingen goed nadenken. Deze eigenschappen zijn specifiek voor inbouw vriezers:

Het type vriezer

Bij het inbouwen van een vriezer heb je de keuze uit een inbouw tafelmodel vriezer of een inbouw vrieskast. Een tafelmodel is aanzienlijk kleiner en heeft ongeveer vier lades, terwijl een vrieskast tot wel twee keer zo groot kan zijn. Houd rekening met de grootte van je huishouden, per persoon heb je een inhoud van ongeveer 50 liter nodig om alle diepvriesproducten kwijt te kunnen. Voor een grotere vrieskast heb je natuurlijk wel meer ruimte in je keuken nodig.

Het geluidsniveau

Inbouw vriezers die in de keuken worden geplaatst, moeten een geluidsniveau onder de 40 dB hebben. Anders maakt de vriezer te veel lawaai, waardoor je de hele tijd last hebt van het brommende geluid. Als een vriezer aan twee kanten wordt omringd door keukenkastjes of andere apparatuur en een deur op deursysteem heeft, kan dit het geluid een klein beetje dempen, maar het gaat geen wereld van verschil maken.

De afmetingen

Voordat een vriezer gemonteerd kan worden, moet je zeker weten dat je de juiste maten hebt uitgekozen. Een standaard tafelmodel tussen de 88 cm en 90 cm hoog, maar er zijn ook modellen die een meter hoger zijn. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat er aan de achterkant voldoende ruimte overblijft voor de snoeren en de afvoer van warme lucht.

De draairichting deur

Het is heel vervelend als je een nieuwe vriezer hebt gekocht en er thuis pas achter komt dat de deur naar de verkeerde kant open gaat. Niet bij iedere vriezer is de draairichting deur verwisselbaar en dat kan voor vervelende situaties zorgen. Controleer van tevoren dus altijd naar welke kant de deur open kan en via welke kant je er het beste bij kunt.

Hoe bouw je een vriezer in?

Voordat je gaat nadenken over hoe de vriezer gemonteerd kan worden, moet je kijken of je een deur op deur systeem hebt op een sleepdeur. De sleepdeur montage is namelijk net even iets anders. Houd ook altijd de handleiding van je vriezer bij de hand, want sommige stappen kunnen per vriezer verschillend zijn.

Controleer je gereedschap

Iedere klus begint met het juiste gereedschap, zo ook het inbouwen van een nieuwe vriezer. In de meeste gevallen heb je een boormachine, schroevendraaier, rolmaat, steeksleutel en waterpas nodig. Controleer altijd in de handleiding welk gereedschap daarin staat aangegeven.

Controleer de draairichting deur

Voordat je de vriezer in de nis plaatst moet je eerst controleren of de deur de juiste kant op draait. Het is namelijk gemakkelijker om de draairichting aan te passen als het apparaat nog los staat. Hoe je de deur de andere kant op kan laten draaien staat altijd in de handleiding van je vriezer.

Monteer de plastic afdekplaatjes

Je kunt de vriezer nu voor een deel in de nis tillen, maar let op dat je hem nog niet helemaal naar achteren schuift. Voordat je dit doet, moet het plastic afdekplaatje gemonteerd worden. Deze zorgt ervoor dat je vriezer netjes op zijn plek blijft staan. Dit is ook het moment om de afdekstrips aan de zijkanten van de vriezer te plakken. Als alles bevestigd is, kun je de vriezer in de nis schuiven. Zorg er hierbij voor dat de voorkant net zo ver uitsteekt als je keukenkastjes.

Zet de vriezer vast

Als de vriezer op een plek staat waar je er tevreden mee bent, kun je hem vastzetten. Het verschilt sterk per vriezer hoe je dit precies moet doen en daarom moet je voor deze stap altijd de handleiding raadplegen.

Het frontpaneel bevestigen

Bij een vriezer met sleepdeur moet je eerst het geleidesysteem op de voorkant van de vriezer monteren. Als het goed is zitten er hiervoor al gaatjes in de vriezer geboord. Er moet altijd ongeveer 2 centimeter overblijven tussen het laatste stuk van de rails en het einde van de deur, de glijdende verbinding sleept de deur dan precies op zijn plek.

Een deur op deur systeem vergt iets meer meetwerk, de gaten zijn namelijk niet voorgeboord. Je moet zelf opmeten waar de gaten voor jouw specifieke frontpaneel moeten komen zodat de voorkant met de keukenkast verbonden wordt. Raadpleeg de handleiding van je vriezer om te bepalen hoe je dit meet en hoe je het paneel uiteindelijk aan de voorkant van de vriezer hangt.

Veelgestelde vragen over een inbouw vriezer

Wij garanderen je dat je op deze pagina alles kunt vinden wat je over een inbouw vriezer zou willen weten en daarom behandelen we hier de vragen die het meest gesteld worden.

Welke inbouw vriezer is de beste?

Wat voor jou de beste inbouw vriezer is hangt af van een aantal verschillende factoren. In de eerste plaats heb je een model nodig dat in je keuken past. Als je op zoek bent naar een specifieke maat, dan heb je vaak een minder uitgebreide keuze dan wanneer je een standaardmaat nodig hebt. Je kunt dan niet altijd kiezen uit modellen met bijzondere functies zoals softclose deursluiting, led binnenverlichting en anti-vries systemen.

Wat is een inbouw vriezer?

Inbouw vriezers gaan helemaal op in het design van je keuken, waardoor ze niet opvallen. Je bouwt de vriezer in in een nis, waardoor inbouw vriezer werk erg secuur wordt. Zonder de juiste nismaten is het onmogelijk om een vriezer in te bouwen.

Wat is een onderbouw vriezer?

Een onderbouw vriezer heeft altijd een hoogte tussen de 82 cm en 88 cm, waardoor deze precies onder je aanrechtblad past. Het apparaat kan perfect worden weggewerkt in je keuken, waardoor hij niet zo opvalt.