Koelhouden.nl

Temperatuur vriezer

Veel mensen weten niet dat de beste temperatuur voor een vriezer -18 graden is. Dit is namelijk omdat er ten tijde van de eerste vriezers werd geloofd dat -10 graden voldoende was. Inmiddels zijn experts tot de conclusie gekomen dat -18 c de beste temperatuur is om voedsel goed te bewaren en tegelijkertijd zo veel mogelijk energie te besparen. Op deze pagina kun je alles lezen over de ideale temperatuur voor je vriezer.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • De beste temperatuur voor je vriezer is vastgesteld op -18 c.
  • Je bespaart energie bij een temperatuur van -18 c.
  • Bij een temperatuur van -18 c heb je minder ijsvorming.

Wat is de beste vriezer temperatuur

De beste temperatuur voor je vriezer is vastgesteld op -18 c, hiermee zorg je ervoor dat je eten goed gekoeld is, terwijl je zo min mogelijk energie verbruikt. Als het verminderen van je energieverbruik hoog op je verlanglijstje staat, zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de koude temperatuur blijft behouden. Zet je diepvries niet naast een apparaat dat warmte afgeeft. Hierdoor moet je vriezer namelijk harder werken om op een bepaalde stand te blijven. Laat warme producten ook eerst tot ten minste kamertemperatuur afkoelen voordat je ze in de vriezer plaatst. Een warmtebron in de vriezer zorgt er namelijk voor dat de vriezer harder moet werken om de temperatuur te behouden. Iedere graad lager is weer meer energie.

Je vriezer regelmatig ontdooien is ook een goede truc om ervoor te zorgen dat de optimale temperatuur behouden blijft. Een ijslaagje van 2 millimeter kan er al voor zorgen dat je vriezer een hoger energieverbruik heeft. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte zit aan de achterkant van de vriezer. Hier wordt namelijk de warme lucht afgegeven en als die niet gemakkelijk weg kan, moet je vriezer meer energie verbruiken dan nodig is. Houd de achterkant ook altijd goed vrij van stof. Tot slot verbruikt een volle vriezer ook minder energie dan een lege vriezer. De minimale temperatuur wordt het beste bewaard als je ongeveer 10% van je vriezer leeg laat. Zorg er wel voor dat je vriezer nog goed dicht kan, anders kan er lucht ontsnappen, wat weer tot een hoge temperatuur kan leiden.

Vriezer temperatuur meten met een thermometer

Bij de meeste vriezers kun je de temperatuur instellen en aflezen van een digitaal display, maar bij oudere modellen is dit niet altijd mogelijk. Je hebt dan alleen een draaiknop met een paar verschillende standen, zonder temperaturen. Om er achter te komen wat de daadwerkelijke temperatuur per stand is, kun je een speciale thermometer gebruiken die je tussen de producten in de vriezer plaatst, bijvoorbeeld twee zakken groenten. Na een paar uur kun je de thermometer er weer uit halen.

Als de temperatuur hoger is dan -18 graden, moet je de knop op je vriezer een stand hoger zetten. Herhaal de meting met de thermometer vervolgens nog eens om te controleren of je nu wel een temperatuur van -18 graden kunt bereiken.

Voordelen van vriezen op 18 graden 

Wil je weten waarom de vriezer precies op 18 c moet worden ingesteld en niet een graad lager of hoger? Lees dan hier wat de voordelen zijn:

Energie besparen      

Wat betreft de kwaliteit van je voedsel kan een vriezer nooit te koud staan. Ingevroren producten bederven bijvoorbeeld niet minder snel als je ze bij -20 graden invriest. Experts hebben lang geleden al bepaald dat -18 graden voor je vriezer de perfecte compromis is tussen goed gekoelde producten en lagere energiekosten.

Om ook echt energie te kunnen besparen, is het nodig dat je de temperatuur in de vriezer zo constant mogelijk houdt. Probeer dus om zo min mogelijk warme producten in te vriezen, want je vriezer moet dan harder werken om de ideale temperatuur te behouden.

Minder ijsvorming

Bij een temperatuur van -18 c heb je minder ijsvorming dan wanneer je vriezer niet op de juiste temperatuur staat. Hierdoor komen er geen ijskristallen op je ingevroren producten en hoef je de vriezer minder vaak te ontdooien.

Je kunt ook voor minder ijsvorming zorgen door de deur niet zo vaak te openen, zo voorkom je dat er warme lucht in de vriezer komt. De lagere temperatuur zorgt er namelijk voor dat deze warme lucht meteen wordt omgezet in ijs.

Veelgestelde vragen over de temperatuur van een vriezer

Om er zeker van te zijn dat je alles weet over de beste temperatuur voor diepvriezers en het verbruik, hebben we hier de meest gestelde vragen voor je verzameld:

Welke temperatuur koelkast en vriezer?

Diepvriesproducten bewaren gaat het beste bij een temperatuur van -18 c. Hiermee kun je al het eten goed bewaren en tegelijkertijd besparen op je energiekosten.

Koelkasten hebben een ideale temperatuur van +4 c. De etenswaren die je op deze temperatuur bewaart gaan tot twee keer langer mee dan wanneer ze buiten de koelkast blijven.

Welke stand moet de diepvries staan?

De meeste vriezers hebben inmiddels een digitale display waarmee je de temperatuur kunt instellen. Heb je dat nog niet? Dan moet je de beste vriezer temperatuur stand bepalen met behulp van een thermometer. Kijk bij elke stand wat de temperatuur is en stel de vriezer kouder of juist warmer af.

Soms kan je ook aan de hand van het aantal sterren naast het icoontje van de ster bepalen hoe koud je vriezer precies is. Iedere vriezer heeft een aantal sterren tussen de 0 en 4 sterren. Bij 0 sterren is de minimale temperatuur niet zo laag en moet je rekening houden met het feit dat je de diepvriezer niet kunt gebruiken om bijvoorbeeld vlees en vis in te vriezen.

Hoe hard vriest een vriezer?

De meeste vriezers kunnen tot wel -30 graden gaan, maar er zijn maar weinig diepvriesproducten die je ook echt op deze temperatuur moet bewaren. Kijk altijd goed op een product wat de aanbevolen temperatuur voor invriezen is, elke graad lager zal ervoor zorgen dat je etenswaren minder lang mee gaan.

Wat is de minst koele plek in de vriezer

Voedsel dat echt heel koud bewaard moet worden, kun je het beste helemaal achterin de vriezer leggen. Daar is het wat kouder dan dichter bij de deur. Het verschil tussen deze twee plekken kan tot wel 4 graden oplopen.