Koelhouden.nl

Mini vriezer

Zomaar een paas ijsjes bewaren of neemt die sterke drank te veel ruimte in je gewone vriezer in? Dan is een mini vriezer met een inhoud tussen de 30 liter en 40 liter misschien wel dé oplossing voor jou. Het kan de perfecte aanvulling zijn als je net dat beetje extra vriesruimte nodig hebt of als je juist heel weinig wil invriezen. Op deze pagina vertellen we je alles wat je over de mini vriezer moet weten.
1

Veripart VPMVR50

2

Inventum VR470B

3

Liebherr GX 823-21

Laatste update: 19 juli 2024

1

Veripart VPMVR50

2

Inventum VR470B

3

Liebherr GX 823-21

Laatste update: 19 juli 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een mini vriezer is ongeveer 45 cm hoog.
  • Een mini vriezer heeft een inhoud van ongeveer 30 liter.
  • Een vriezer met minder dan 110 liter inhoud wordt gezien als klein.
  • De mini vriezer is de Veripart VPMVR50

Wat is een mini vriezer

Een mini vriezer is ongeveer 45 cm hoog en heeft een inhoud van ongeveer 30 liter. Je kunt een mini vriezer gemakkelijk gebruiken voor wat extra vriesruimte of om spullen in te vriezen op een plek buiten de keuken.

De meeste huishoudens gebruiken mini vriezers op studentenkamers of voor op de camping. Je kunt er namelijk genoeg etenswaren in kwijt voor een paar dagen. Wanneer je bijvoorbeeld een tafelmodel koelkast hebt zonder vriesvak, kan een mini vriezer een hele goede uitkomst zijn.

Beste mini vriezer van 2024            

Lijkt zo’n compacte vrieskast je wel wat? Dan wil je natuurlijk wel meteen de beste die er is. Gelukkig hebben wij een groot aantal mini vriezers voor je getest en met elkaar vergeleken. We keken daarbij naar de inhoud, het energielabel, het geluidsniveau en de prijs-kwaliteit verhouding.

Hier hebben wij voor jou een selectie gemaakt van de beste mini vriezers van 2024:

1

Beste mini vriezer

Voordelen Nadelen
Goedkoop
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Veel geluid
Geen no frost
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
De Veripart VPMVR50 is een mini vriezer van ongeveer 50 centimeter hoog, waar je de dagelijkse boodschappen voor 1 of 2 personen in bewaart. Handig, voor op de camping of in een kleine studio. Zo bewaar je gemakkelijk een halfje brood, je favoriete ijsjes of de restjes van gisteren. Met de draaiknop onder in de vriezer pas je de temperatuur gemakkelijk aan. Dankzij de afgedekte condensor valt er geen stof op het rooster. Hierdoor blijft het energieverbruik gelijk en ben je minder tijd kwijt aan onderhoud. De draairichting van de deur zit rechts. Heb je deze liever andersom? Dan pas je dit gemakkelijk aan, zodat je zeker weet dat de vriezer in de keuken past.
2
De Inventum VR470B is een compacte mini-vriezer met een inhoud van 31 liter, verdeeld over twee plateaus. Dit apparaat is dus ideaal als je beperkte ruimte hebt maar toch wat extra vriesruimte wilt. De extra ijsblokjeshouder is een leuke bonus. Toch zijn er ook wat kanttekeningen: de vriezer heeft een energieklasse E-label en is niet geschikt voor plaatsing in een schuur of garage. Ook mist het apparaat een anti-ijsvorming functie, waardoor je het een aantal keer per jaar zult moeten ontdooien.

Op het gebied van energieverbruik is de Inventum VR470B niet de meest efficiënte keuze met een jaarverbruik van 147 kWh en geschatte jaarlijkse kosten van 41,16 euro. Desondanks blijft het energieverbruik stabiel dankzij een afgedekte condensor. Voor wie echt energie wil besparen, zijn er betere opties beschikbaar.

Qua bouwkwaliteit valt de Inventum VR470B in de basisklasse. Dat betekent dat het apparaat wel enkele jaren mee zal gaan, maar niet gemaakt is van materialen van topkwaliteit. Het geluidsniveau van 41 dB is ook aan de hoge kant, dus als je een stil apparaat wilt, is dit waarschijnlijk niet de beste keuze. Het apparaat is ook niet geschikt voor onverwarmde ruimtes zoals een schuur of garage.
3
De Liebherr GX 823-21 is een mini vriezer die handig is als je weinig ruimte hebt maar toch extra vriesruimte nodig hebt. Met een inhoud van 68 liter, genoeg voor ongeveer twee boodschappentassen vol eten, is hij best ruim voor zijn formaat. Het apparaat heeft twee doorzichtige lades die overzichtelijk zijn en makkelijk te verwijderen. Door het SmartFrost-systeem is ontdooien maar één of twee keer per jaar nodig, wat het onderhoud vergemakkelijkt.

Echter, de vriezer is niet de meest energiezuinige keuze en valt onder energieklasse F. Dat komt neer op jaarlijkse energiekosten van ongeveer €80. Als je een zuinigere vriezer zoekt, is dit misschien niet de beste optie voor je. Maar als extra vriesruimte zijn de kosten mogelijk te rechtvaardigen.

Qua bouwkwaliteit valt het apparaat in de basisklasse, wat betekent dat de levensduur misschien niet zo lang is als die van topklasse modellen. Het apparaat is wel veelzijdig en kan ook in een schuur of garage geplaatst worden, zolang de temperatuur daar boven de -15 graden blijft. Het geluidsniveau van 39 dB is normaal en waarschijnlijk niet storend als je het apparaat in een open keuken of nabije leefruimte plaatst.

Formaten van een vriezer

Het formaat van een vriezer is erg belangrijk. Wanneer je een vriezer koopt die te klein is loop je het risico dat je niet al je producten kunt invriezen, terwijl je met een half lege vriezer weer te veel energie verbruikt.

In dit gedeelte leggen we je uit wat de verschillende formaten van een vriezer zijn en hoe je kunt bepalen welk formaat je nodig hebt.

Klein

Een vriezer met minder dan 110 liter inhoud wordt gezien als klein. Je kunt hierin de boodschappen voor 1 á 2 personen kwijt. Een mini vriezer heeft een inhoud tussen de 30 en 40 liter en is daarmee aanzienlijk kleiner dan een tafelmodel vriezer.

Normaal

Vriezers met een inhoud van 110 tot 250 liter zijn geschikt voor de boodschappen van 3 á 4 personen. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat dit een schatting is. Het werkelijke getal is natuurlijk altijd afhankelijk van hoe veel je wil invriezen. Huishoudens die bijna niks invriezen kunnen soms ook prima uit de voeten met een vriezer van 110 liter.

Groot

Huishoudens die veel invriezen, of hele grote dingen willen invriezen, hebben het meeste baat bij een inhoud van 250 tot 350 liter. Deze vriezers zijn vaak in de vorm van een vrieskist, waarbij je niet in de weg wordt gezeten door lades en plateau’s. Je kunt dus gemakkelijk producten met afwijkende afmetingen invriezen.

Zeer groot

Met een huishouden van 4 personen of meer kan een vriezer met een inhoud van 350 liter of meer een goede oplossing zijn. Bij dit formaat moet je er wel rekening mee houden dat je geen No Frost hebt, daar is het apparaat simpelweg te groot voor. Je kunt er wel meer dan voldoende producten in kwijt, hierdoor is de vriezer ook geschikt voor gebruik in de horeca.

Voor en nadelen van een mini vriezer

Net als alle andere vriezers, heb je ook bij een mini vriezer te maken met specifieke voor- en nadelen. Overweeg deze goed voordat je overgaat tot de aanschaf. Om je hierbij te helpen, hebben wij alvast een overzicht van de meest genoemde voor- en nadelen gemaakt.

Voordelen

Het voordeel van een kleine vriezer is dat je hem veel gemakkelijker op verschillende plekken neer kunt zetten. Van een studentenkamer tot aan een kantoor of de camping, een mini vriezer is uitermate geschikt voor deze plekken.

Een mini vriezer kopen als extra vriezer is ook een goed idee, het kan er voor zorgen dat je net even dat beetje extra vriesruimte hebt om al je producten kwijt te kunnen.

Nadelen

Als je op zoek bent naar een energiezuinige vriezer, zal het moeilijk zijn om een geschikte mini vriezer te vinden. De meeste modellen hebben energieklasse f of energieklasse e. Voor de zuinigere modellen moet je vaak flink meer betalen, waardoor het soms gemakkelijker is om een barmodel vriezer te kopen die net iets groter is.

Ook zijn mini vriezers niet altijd uitgerust met de nieuwste technieken. Er is simpelweg niet altijd genoeg ruimte en het past ook niet altijd binnen het budget. Zo moet je het bijvoorbeeld vaak zonder regelbare thermostaat doen en een No Frost systeem is ook geen gegeven.

Waar moet je op letten bij het kopen van een mini vriezer?

 Heb je besloten dat een mini vriezer precies is wat je in je huishouden nodig hebt? Let dan voordat je een keuze maakt goed op deze eigenschappen:

Anti-ijsvorming

Een compacte diepvrieskast met No Frost of Low Frost heeft gladde binnenwanden waardoor er geen ijs aan blijft plakken. Hierdoor is handmatige ontdooiing niet nodig en het is ook beter voor je producten. Daarbij kost een ijslaag van een paar millimeter je toch weer wat ruimte in een vriezer die al niet zo heel groot is, waardoor er minder mini diepvries ruimte overblijft. Daarbij kan ijs ook gaan smelten als er geen stroom is, waardoor er allemaal water op de vloer onder de vriezer terechtkomt.

Het aantal lades

De meeste mini vriezers hebben twee lades, maar als je weinig ruimte hebt, moet je slim zijn. Het is dus handig om te zoeken naar een mini vriezer die je handig kunt indelen. Als je bijvoorbeeld lades uit de vriezer kunt halen om ervoor te zorgen dat alles in de vriezer past, weet je zeker dat al je voedingswaren koud blijven.

Het energielabel

Zeker wanneer je de mini vriezer als aanvulling op je normale vriezer gebruikt, is het goed om op zoek te gaan naar een energiezuinige vriezer. Zo voorkom je dat het wel erg prijzig wordt om wat extra vriesruimte te hebben.

Het geluidsniveau

Een goede mini vriezer heeft een geluidsniveau onder de 40 dB, zodat je het apparaat ook neer kunt zetten in een ruimte buiten je keuken. Wanneer je mini vriezer een geluidsniveau van 41 dB of hoger heeft, kun je het apparaat heel goed horen, waardoor het niet prettig is om deze op bijvoorbeeld een studentenkamer neer te zetten.

De netto inhoud

In een mini vriezer met een inhoud tussen de 30 liter en 34 liter kun je genoeg boodschappen voor één persoon kwijt. Als je iets meer wil invriezen, moet je op zoek naar een mini vriezer met een inhoud van meer dan 34 liter. De maximale grootte voor een mini vriezer ligt rond de 40 liter, daarna kom je al snel uit bij een tafelmodel vriezer.

De afmetingen

Ook en kleine vriezer heeft genoeg ruimte nodig. Als je de vriezer bijvoorbeeld in een kast wil plaatsen, moet je er rekening mee houden dat je ongeveer 50 cm in de hoogte en 45 cm in de breedte nodig hebt om het apparaat te kunnen plaatsen. Houd daarbij ook rekening met de draairichting van de deur van de vriezer, zo voorkom je dat je de deur helemaal niet kunt openen. Bij een kleine diepvries kun je de draairichting namelijk niet altijd aanpassen.

Veelgestelde vragen over een mini vriezer

Een mini vriezer kan precies zijn wat je nodig hebt, maar het is altijd verstandig om je eerst te verdiepen in de vragen die anderen over het apparaat hebben. Hier vind je ze allemaal:

Hoeveel stroom verbruikt een mini vriezer?

Hoe veel stroom een mini vriezer echt verbruikt, hangt natuurlijk altijd af van het energielabel. De meeste mini vriezers hebben energieklasse e, wat gelijk staat aan een verbruik van ongeveer 150 kWh per jaar, wat je ongeveer €50 zal kosten.

Je kunt het exacte verbruik van je mini vriezer altijd vinden op het energielabel. De kosten voor het verbruik kun je vervolgens berekenen door het verbruik te vermenigvuldigen met de prijs van 1 kWh.