Koelhouden.nl

Kleine vriezer

Als je niet voldoende ruimte beschikbaar hebt voor een grote vriezer, maar toch graag voldoende producten wil invriezen, kan een kleine vriezer voor jou een goede optie zijn. Deze modellen zijn ideaal voor
1

Veripart VPVR701

2

AEG ATB68E7NW

3

Inventum VK1122W

4

Veripart VPTMVR85C

5

Veripart VPTMVR852

Laatste update: 19 juli 2024

1

Veripart VPVR701

2

AEG ATB68E7NW

3

Inventum VK1122W

4

Veripart VPTMVR85C

5

Veripart VPTMVR852

Laatste update: 19 juli 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een kleine vriezer is niet hoger is dan 85 cm.
  • Een kleine vriezer is perfect voor 1/2 personen.
  • Een kleine vriezer heeft minder dan 110 liter inhoud.
  • De kleine vriezer is de Veripart VPVR701

Wat is een kleine vriezer?

Een kleine vrieskast heeft een formaat dat niet hoger is dan 85 cm en heeft daardoor ook een relatief kleine inhoud. Veel huishoudens schaffen een extra kleine diepvries aan omdat ze niet genoeg ruimte beschikbaar hebben in het vriesvak van hun tafelmodel koelkast.

Ook huishoudens die bovengemiddeld veel ruimte nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld vaak maaltijden invriezen, kunnen baat hebben bij wat extra vriesruimte. Een vriezer zit namelijk al snel voor als je pizza’s, vers brood, sterke drank en fruit wil invriezen.

Beste kleine vriezer van 2024            

Is een kleine diepvries precies wat je nodig hebt? Dan wil je natuurlijk wel meteen dat je de beste in huis haalt. Wij hebben voor jou verschillende modellen getest en met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we gelet op het vulgewicht, de prijs-kwaliteit verhouding, het geluidsniveau en het energielabel. Vind hier de beste kleine vriezer van 2024:

1

Beste kleine vriezer

De Veripart VPVR701 is een tafelmodel vriezer die een goede balans biedt tussen prijs, energiezuinigheid en opslagcapaciteit. Het heeft een unieke luchtcirculatie functie die zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in de vriezer. Maar met een energielabel van D is het niet de meest energiezuinige keuze. Ook heeft het apparaat geen anti-ijsvorming en valt de bouwkwaliteit in de basisklasse, wat vragen oproept over de levensduur.

Het apparaat is vrijstaand en compact, waardoor het gemakkelijk te plaatsen is in diverse keukenopstellingen. De afgedekte condensor beschermt tegen stofophoping, wat gunstig is voor een stabiel energieverbruik. De inhoud van 85 liter maakt het ideaal voor kleinere huishoudens; je kunt er twee volle boodschappentassen in kwijt.

Op het gebied van energieverbruik zijn de jaarlijkse kosten ongeveer € 52. Dit is niet buitensporig maar ook niet superzuinig. Het geluidsniveau van 40 dB wordt als luid beschouwd, wat een overweging kan zijn als je een stille leefomgeving prefereert. Ten slotte is het apparaat niet geschikt voor plaatsing in een schuur of garage vanwege zijn specificaties.
2
De AEG ATB68E7NW is een tafelmodel vriezer die perfect is voor mensen met beperkte ruimte. Het apparaat is ontworpen voor 1 tot 2 personen en komt met handige functies zoals No Frost en Supervriezen. No Frost zorgt ervoor dat ijsvorming geen issue is, wat tijd en moeite bespaart bij het onderhoud. Echter, het heeft een energieklasse van E, wat betekent dat het niet het meest energie-efficiënte model is. De jaarlijkse energiekosten zijn ongeveer 73 euro.

Het apparaat is vrij compact en daardoor makkelijk te plaatsen in kleine keukens of zelfs in een schuur. Wat het echt onderscheidt van andere modellen is de No Frost-functie, die ontdooien overbodig maakt. De Supervriezen-functie helpt bij het snel invriezen van verse producten zoals zalm of biefstuk, zonder andere items in de vriezer te ontdooien. Toch moet je rekening houden met het energieverbruik, dat jaarlijks rond de 182 kWh ligt.

De bouwkwaliteit is geclassificeerd als basisklasse, wat betekent dat het apparaat betrouwbaar is maar niet extreem duurzaam. Daarnaast heeft het een netto inhoud van 88 liter, genoeg voor een klein huishouden. Als geluid een belangrijke factor is, dan is het misschien goed om te weten dat dit model een geluidsniveau van 40 dB heeft, wat als luid kan worden beschouwd. Het is ook geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, mits de temperatuur boven de 10 graden blijft.
3
De Inventum VK1122W is een veelzijdige vrieskist die je zowel in de keuken als in een schuur of garage kunt plaatsen. Het apparaat heeft een minimale temperatuur van -15 graden Celsius en een intuïtief display voor eenvoudige bediening. Het is vooral handig voor grotere huishoudens of evenementen dankzij de grote open ruimte en instelbare temperatuur. Echter, het is relatief luid en niet energiezuinig.

Qua stroomverbruik scoort de vrieskist niet goed met een energieklasse van E en een jaarlijkse energierekening van ongeveer €91,60. Dit kan op de lange termijn oplopen, dus hou daar rekening mee bij de aanschaf. De bouwkwaliteit is gecategoriseerd als 'basisklasse', wat betekent dat het apparaat betrouwbaar is maar niet de duurzaamheid en robuustheid van een topklasse model biedt.

De vriezer heeft een netto inhoud van 290 liter, wat hem ideaal maakt voor grote gezinnen of bulkinkopen. Hij heeft ook twee voorraadkorven voor snelle toegang tot veelgebruikte items. Echter, met een geluidsniveau van 43 dB is hij relatief luid, dus als een stille omgeving voor je belangrijk is, is dit misschien niet de beste keuze.
4
De Veripart VPTMVR85C is een compacte tafelmodel vriezer, ideaal voor 1 tot 2 personen of kleinere ruimtes zoals studentenkamers. Met een inhoud van 87 liter en drie doorzichtige vrieslades is het voldoende voor de wekelijkse boodschappen. Hoewel het apparaat geen anti-ijsvormingstechnologie heeft, waardoor je het 6 keer per jaar moet ontdooien, biedt het wel andere handige functies, zoals een draaiknop voor temperatuurinstellingen.

Qua energieverbruik valt het apparaat in energieklasse C, wat redelijk energiezuinig is en een jaarlijkse energierekening van ongeveer 42 euro betekent. Dit maakt het een betaalbare keuze voor kleinere huishoudens. De vriezer heeft ook een bedekte achterkant, waardoor stof zich minder snel ophoopt en het energieverbruik stabiel blijft.

De bouwkwaliteit van het model is basisklasse, wat betekent dat het niet gebouwd is om jaren mee te gaan. Toch voldoet het voor de meeste doeleinden als je op zoek bent naar extra vriesruimte in een kleinere setting. Het apparaat is wat aan de luide kant met een geluidsniveau van 40 dB, maar het is ook geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft. Over het algemeen is het een flexibele en betaalbare optie voor kleinere huishoudens.
5
De Veripart VPTMVR852 tafelmodel vriezer is een praktische keuze voor mensen die beperkte ruimte hebben en boodschappen bewaren voor 1 of 2 personen. Met een inhoud van 95 liter past hij prima in een kleine keuken of studentenkamer. Een nadeel is het ontbreken van anti-ijsvorming, wat betekent dat je de vriezer meerdere keren per jaar moet ontdooien.

Op het gebied van energieverbruik scoort de vriezer minder goed; hij valt onder energieklasse E en verbruikt jaarlijks 164 kWh. Dit komt neer op zo'n €65,6 aan jaarlijkse energiekosten. Als energie-efficiëntie voor je belangrijk is, zijn er betere opties op de markt.

De bouwkwaliteit van het apparaat is basisklasse, wat vragen oproept over de levensduur. Als je op zoek bent naar een duurzamer model, zijn er alternatieven met een hogere bouwkwaliteit. Bovendien is het apparaat niet geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, wat beperkend kan zijn voor mensen met kleinere woningen of appartementen.

Vriezer formaten

Er zijn verschillende formaten kleine vriezers, van tafelmodel vriezers tot aan een mini vriezer. Wat is nu een kleine vriezer en hoe weet je nu welke het beste bij jou en je huishouden past? In dit gedeelte hebben we het voor je uiteengezet aan de hand van de netto inhoud in liters.

Klein

Iedere vriezer met minder dan 110 liter inhoud wordt gezien als geschikt voor een huishouden van 1 á 2 personen. Hierin kun je net wat meer eten kwijt dan in een vriesvak in je koelkast, zonder dat je te veel ruimte op hoeft te offeren.

Er zijn ook mini vriezers met een inhoud van ongeveer 30 liter. Deze zijn uitermate geschikt voor op de camping of de slaapkamer. De inhoud is vrij klein, maar je hebt precies genoeg ruimte om een paar maaltijden in te vriezen.

Normaal

Een tafelmodel vriezer heeft een inhoud tussen de 110 en 130 liter. Deze compacte vriezer is laag genoeg om precies onder je aanrechtblad te passen of kan dienst doen als een verlenging ervan. Over het algemeen heb je drie lades of vakken, net als wanneer je een grote koelkast met ingebouwde vriezer hebt.

De meeste huishoudens van 2 á 3 personen hebben meer dan genoeg aan een koelkast met een inhoud van maximaal 130 liter. Heb je extra vriesruimte nodig? Bijvoorbeeld omdat je vaak etensresten wil invriezen? Denk dan eens aan een model van 250 liter.

Deze modellen zijn niet geschikt om onder je aanrecht te plaatsen, omdat ze vaak tussen de 90 cm en 150 cm hoog zijn. Je moet er dus rekening mee houden dat je extra ruimte nodig hebt om de vriezer neer te zetten.

Het aantal lades van een vriezer van 250 liter ligt over het algemeen tussen de 6 en 8. Met drie personen heb je per persoon dus ongeveer twee lades tot je beschikking.

Groot

Een vrieskast van 250 tot 350 liter wordt gezien als groot. Over het algemeen heb je hier met een huishouden van 3 á 4 personen meer dan genoeg aan. Van een compacte vrieskast kan je hierbij niet meer echt spreken, sommige horecazaken gebruiken ook vrieskasten van dit formaat om extra voorraden in op te slaan.

Vanaf dit formaat heb je ook steeds vaker de keuze om voor een vrieskist te gaan. De vriezer staat dan horizontaal en heeft een klep aan de bovenkant. Doordat de klep aan de bovenkant zit, verlies je bij het openen minder kou. Het is dus zeker een zuinige vrieskast, waardoor het een betere optie is voor regelmatig gebruik.

Zeer groot

Vriezers met een inhoud van 350 liter of meer worden bijna alleen maar in de horeca gebruikt. Je kunt er namelijk zo veel in kwijt dat er bijna geen gezinnen hebben die een diepvries van dit formaat echt nodig hebben.

Wanneer je toch op zoek bent naar een vriezer met deze inhoud moet je er rekening mee houden dat je in de hoogste prijsklasse zoekt. Daarbij hebben de modellen ook vaak energielabel E of lager, waardoor je er rekening mee moet houden dat de energiekosten ook oplopen. Ook het geluidsniveau van deze vriezers is vaak wat hoger dan je gewend bent, omdat het veel energie kost om alles goed koud te houden.

Type kleine vriezers

Er zijn verschillende soorten kleine vriezers en als je zeker wil weten dat je de juiste keuze maakt, is het belangrijk dat je het verschil weet.

Houd er altijd rekening mee dat een vriezer veel meer energie verbruikt als hij niet helemaal vol is. Dit komt omdat het apparaat extra hard moet werken om alles koud te houden. Kies dus altijd een type vriezer dat past bij de hoeveelheid die je wil invriezen.

Vriezer tafelmodel

Bij een tafelmodel vriezer kun je erop rekenen dat je een maximale hoogte van 85 cm hebt, waarin je met een huishouden van 2 á 3 personen gemakkelijk uit de voeten kunt. Je plaatst een model van 85 cm gemakkelijk onder of naast je aanrechtblad, waardoor je zo min mogelijk ruimte kwijt bent.

Barmodel vriezer

Vriezers die zijn gemaakt als barmodel worden in de meeste huishoudens niet in de keuken gebruikt. Het is geen volwaardige vriezer en wordt daarom vaak gebruikt als extra aanvulling op een al bestaande vriezer.

Voor hele kleine huishoudens of bijvoorbeeld een studentenkamer of vakantiewoning is een mini vriezer als deze wel weer heel geschikt.

Voor en nadelen van een kleine vriezer

Voordat je besluit om een kleine vriezer aan te schaffen, moet je goed nadenken over wat de voor- en nadelen kunnen zijn. Alleen dan kun je zeker weten dat je de goede keuze maakt.

Voordelen

Veel mensen zien de ruimtebesparing als het grootste voordeel van een kleine vriezer. Zeker als je nooit iets invriest, is het zonde om veel ruimte te verspillen aan een grote vriezer. Een tafelmodel vriezer kan daarbij ook nog eens makkelijk worden weggewerkt onder een aanrechtblad, waardoor hij ook zo goed als uit het zicht staat.

Daarbij kunnen mini vriezers ook gemakkelijk op een minder voor de hand liggende plek worden geplaatst, omdat je geen bijzondere aansluiting nodig hebt. Zet er bijvoorbeeld een op een studentenkamer of in de woonkamer naast de bank.

Nadelen

Een veelgenoemd nadeel van een kleine vriezer is dat hij snel vol zit. Vooral mensen die niet goed hebben nagedacht over hoeveel ze willen invriezen lopen tegen dit probleem aan. Bedenk je dus altijd dat je verschillende soorten etenswaren, maar eventueel ook nog elementen voor een koelbox of ijsblokjes wil invriezen.

Verder kan het ook vervelend zijn dat je voor een tafelmodel vriezer altijd wat ruimte in je keuken moet opofferen. Hierdoor kun je minder andere spullen in je keuken kwijt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kleine vriezer?

Een kleine diepvries kopen is lang niet zo gemakkelijk als je misschien zou denken. Als je zeker wil weten dat je uiteindelijk tevreden zal zijn met je aankoop, zijn er een aantal dingen waar je goed over na moet denken. Hier hebben we alvast de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet:

De plek waar je de vriezer wilt neerzetten

Veel mensen vinden het handig om een (extra) vriezer in de schuur of garage te zetten. Je bewaart er dan alleen dingen die je niet zo vaak nodig hebt. Niet iedereen weet dat het niet mogelijk is om zomaar iedere vriezer in een onverwarmde ruimte neer te zetten. Er zijn kleine vriezers die een minimale temperatuur van -15 kunnen verdragen, maar de meeste hebben minimaal 0, 10 of zelfs 16 nodig. Een vriezer die niet in de juiste ruimte staat, gaat veel sneller kapot.

Anti ijsvorming systeem

Een kleine diepvries met een Low Frost of zelfs No Frost systeem heeft minder ijsvorming en dat heeft enkele voordelen. In de eerste plaats hoed je de vriezer minder vaak te ontdooien en ten tweede heb je minder waterschade als de stroom uitvalt en al het ijs aan de binnenkant van de vriezer smelt.

De draairichting deur

Afhankelijk van waar je de vriezer wil plaatsen, moet je altijd rekening houden met de draairichting deur. De meeste modellen gaan standaard naar links open en ze hebben niet allemaal de optie om dit te veranderen. In sommige gevallen zal dit er dus toe leiden dat je zit opgescheept met een vriezer waarvan je de deur niet kunt openen.

Het geluidsniveau

De grootte van een kleine vrieskast heeft niet altijd invloed op hoeveel geluid eruit komt. Er zijn namelijk ook modellen met een geluidsniveau boven de 41 dB, wat als luid wordt gezien. In een kleine keuken is het niet verstandig om deze kleine vriezers te plaatsen, omdat het geluid storend zal zijn.

Veelgestelde vragen over een kleine vriezer

Op deze pagina hebben we al veel verteld over hoe je een goede mini vriezer kan vinden, maar natuurlijk zijn er altijd nog een paar vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen over tafelmodel vriezers.

Wat is de kleinste vriezer?

De kleinste vriezer is een mini vriezer, waarin je ongeveer 30 liter kwijt kunt. Het is niet aan te raden om deze voor de keuken te gebruiken, want er past heel weinig in. Als je de ruimte hebt kun je beter een kleine diepvries voor onder het aanrecht aanschaffen.

Een mini diepvries is wel geschikt voor tijdens een feestje, op de camping of op een studentenkamer.

Hoe zwaar is een kleine vriezer?

De allerkleinste vriezer weegt niet meer dan 15 kg, hierdoor kun je hem gemakkelijk meenemen naar een andere locatie. Een tafelmodel diepvries weegt al snel 30 kg of meer. Hoe groter de vriezer, hoe zwaarder hij zal wegen. Je kunt het gewicht van een grote vriezer vergelijken met dat van een koelkast.

Als je de vriezer moet verplaatsen, is het verstandig om hem altijd eerst leeg te maken. Haal ook altijd de lades eruit, zodat je zo min mogelijk gewicht hebt.

Wat kost een kleine vriezer?

Een mini vriezer kopen kan al vanaf een prijs van €100. Voor een kleine diepvries moet je eerder denken aan een bedrag vanaf €150. Houd er hierbij rekening mee dat je het beste kunt investeren in een energiezuinige vriezer, zodat je ook zo min mogelijk kosten kwijt bent aan het energieverbruik.