Koelhouden.nl

Smalle vriezer

Een smalle vriezer is ideaal voor als je op zoek bent naar een beetje extra vriesruimte of als je niet genoeg ruimte hebt voor een breder model. Op deze pagina kun je vinden waar je specifiek op moet letten wanneer je een smalle vriezer wil aanschaffen en wat de voor- en nadelen zijn. Natuurlijk hebben we ook de beste smalle vriezers van 2023 voor je verzameld.
1

Veripart VPVR170

2

Veripart VPVR144NF

3

Inventum VK561

4

Whirlpool W55ZM 112 W 2

5

Beko FS166020

Laatste update: 25 september 2023

1

Veripart VPVR170

2

Veripart VPVR144NF

3

Inventum VK561

4

Whirlpool W55ZM 112 W 2

5

Beko FS166020

Laatste update: 25 september 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een smalle vriezer is maximaal 55 cm breed.
  • Een smalle vriezers is vaak een stuk minder prijzig.
  • Een smalle vriezer heeft veel minder invriescapaciteit.
  • De smalle vriezer is de Veripart VPVR170

Wat is een smalle vriezer

Over het algemeen wordt een vriezer van maximaal 55 cm breed gezien als een smalle vriezer. Je hebt daarbij de keuze uit een tafelmodel vriezer die precies onder je aanrecht geplaatst kan worden of een staand model.

Smalle vriezers zijn bijzonder geschikt voor als je wat extra vriesruimte nodig hebt of als je juist een kleine keuken hebt en niet te veel ruimte aan je vrieskast wil verspillen.

Beste smalle vriezer van 2023    

Een smalle diepvriezer is pas echt een toevoeging voor je woning als je ook echt de beste in huis haalt. Om je daarmee alvast een beetje op weg te helpen, hebben wij voor jou een groot aantal smalle vriezers getest en met elkaar vergeleken. Hiervoor keken we naar de energieklasse, het geluidsniveau, de extra functies, de prijs-kwaliteitverhouding en natuurlijk de breedte.

Dit zijn de beste smalle vriezers van 2023:

Voordelen Nadelen
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Niet zuinig
Veel geluid
Bouwkwaliteit -
Met de Veripart VPVR170 deel je de boodschappen van 2 of 3 personen overzichtelijk in. Zo leg je in de lades je favoriete ijsjes en stapel je diepvriespizza's op de 2 plateaus boven in de vrieskast. Dankzij de luchtcirculatie is het overal in de vriezer even koud. En met de afgedekte condensor blijft het rooster stofvrij, zodat het energieverbruik gelijk blijft. Gebruik de supervriezen functie wanneer je de vriezer vult met verse boodschappen. Zo blijft de kwaliteit van je stuk vlees beter. Wanneer de deur per ongeluk openstaat of de stroom uitvalt, geeft het apparaat je een seintje, zodat je altijd op de hoogte bent.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
In de Veripart VPVR144NF heb je genoeg ruimte voor al je vriesproducten. De vriezer is 144 centimeter hoog en heeft een inhoud van 166 liter. Dit maakt de vrieskast geschikt voor een huishouden van 2 tot 4 personen. Gebruik de optie supervriezen, wanneer je veel producten tegelijkertijd in de vriezer legt. Door de tijdelijke temperatuurdaling behouden de producten hun vitamines en smaak. Dankzij de luchtcirculatie is het in elke vrieslade even koel. Het maakt dus niet uit waar je je zak patat neerlegt. Met No Frost is het ontdooien van je vriezer verleden tijd. Dat scheelt jou weer schoonmaken.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Is stil
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Geen no frost
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
De Inventum VK561 vrieskist vriest je diepvriespizza's, -fruit en vlees in. In totaal heb je 99 liter aan vriesruimte, dat is goed voor 3 volle shopper boodschappentassen. Gebruik de bovenste korf zodat je snel bij etenswaren komt die je veel gebruikt. De achterkant van de vriezer is afgedekt, zodat er geen stof op het rooster komt. Je hoeft deze dus niet schoon te maken. De behuizing en deur van de kist zijn voorzien van een metaal met coating, zodat hij goed tegen een stoot kan. Wil je hem in de schuur zetten? Let er dan op dat deze boven de 10 graden Celsius is.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Tafelmodel
Kleine afmeting
Is stil
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Geen no frost
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
Verdeel je boodschappen over de 3 laden van de Whirlpool W55ZM 112 W 2. Doordat de lades transparant zijn, zie je goed waar je doos bitterballen ligt zonder dat je ze hoeft te openen. Dankzij het formaat en de afneembare bovenklep plaats je het apparaat ook onder het aanrecht. Gehaast je boodschappen inladen omdat je producten in de vriezer anders opwarmen, hoeft niet. Supervriezen zorgt ervoor dat de temperatuur van de overige etenswaren niet stijgt wanneer jij je nieuwe boodschappen inlaadt.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Tafelmodel
Kleine afmeting
Is stil
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Geen alarm
Bij de Beko FS166020 heb je geen last van harde geluiden. Dankzij het geluidsniveau van 37 decibel is deze tafelmodel vriezer relatief stil, zodat je ongestoord thuiswerkt. In totaal heb je ruimte voor de diepvriesproducten van 1 of 2 personen. Door het kleine formaat zet je deze vriezer gemakkelijk in een kleine kamer of keuken. Ondertussen vermindert Low Frost de ijsvorming in het apparaat, waardoor je deze slechts 1 of 2 keer ontdooit. Dat scheelt jou weer onderhoud. In de diepe lades stapel je gemakkelijk je favoriete bakken met ijs op. Waar je de rest van je etenswaren neerlegt, maakt dankzij de luchtcirculatie niet uit. Het is namelijk overal in de vriezer even koud.

Afmetingen van een vriezer

De afmetingen van een vriezer zeggen veel over hoe handig het apparaat echt zal zijn. Lees hier per breedte waar je rekening mee moet houden.

Smaller dan 60 cm

De meeste vriezers zijn tussen de 55 cm en 60 cm breed. Deze kun je gemakkelijk in je keuken inbouwen. Vriezers die smaller dan 55 cm breed zijn, worden gezien als smalle vriezers. In een smalle vriezer kun je heel weinig producten kwijt, het is aan te raden om voor een huishouden van 1 á 2 personen ten minste 50 liter netto inhoud te reserveren.

60 tot 70 cm

Een vriezer die tussen de 60 cm en 70 cm breed is, is bovengemiddeld breed. Het voordeel hiervan is dat je wat meer ruimte hebt om je boodschappen op te bergen, maar dat het moeilijker wordt om de vriezer in je keuken in te bouwen.

70 tot 80 cm

Met een breedte tussen de 70 cm en 80 cm heb je een vriezer die erg breed is. De kans is groot dat het een vrieskist is, waarbij je een klep aan de bovenkant hebt. Er zijn ook vrieskasten met deze breedte, maar die zijn minder gemakkelijk te vinden.

Breder dan 80 cm

Wanneer een vriezer meer dan 80 cm breed is, is er een grote kans dat het om een vrieskist gaat. Deze heeft een klep aan de bovenkant en geen lades of andere compartimenten. Je kunt dus gemakkelijk een grote hoeveelheid invriezen.

Voor en nadelen van een smalle vriezer

Voordelen

In principe kun je een smalle vriezer overal plaatsen. Als je in de (bij)keuken net een klein hoekje over hebt, zou je daar gemakkelijk je vriezer in kunnen schuiven. Het enige wat je nodig hebt, is een aansluiting voor elektriciteit.

Daarbij zijn smalle vriezers vaak ook een stuk minder prijzig. Voor ongeveer €150 kun je al een barmodel vriezer met een inhoud van 30 liter kopen.

Nadelen

Natuurlijk is het nadeel van een kleine vriezer dat je door het compacte formaat ook veel minder invriescapaciteit hebt. Met een gemiddelde netto inhoud tussen de 30 en 70 liter, heb je net iets meer dan voldoende ruimte voor de boodschappen van 1 persoon.

Natuurlijk is dit altijd afhankelijk van hoe veel producten je daadwerkelijk wil invriezen. Er zijn zeker voorbeelden van grotere huishoudens die wel genoeg hebben aan een smalle vriezer. Houd er daarom rekening mee dat je goed moet nadenken over wat voor jou genoeg ruimte is, zo voorkom je dat je een vriezer koopt die te groot of te klein is.

Een vriezer die te vol zit, gaat vaak niet goed dicht en een open deur zorgt ervoor dat er veel kou ontsnapt. Het wordt voor de vriezer dan moeilijk om de minimale temperatuur te behouden en dat kost erg veel energie, waardoor het stroomverbruik aanzienlijk omhoog gaat.

Daarbij is het ook heel moeilijk om kleine vriezers met een deur op deur systeem te vinden. De meeste modellen zijn vrijstaand en kunnen niet worden ingebouwd. Je zal de vriezer dus altijd zien staan.

Ook heb je vaak alleen de keuze uit een kleine vrieskast of een tafelmodel vriezer. Vanwege het model kan je nooit een smalle vrieskist met een deksel aan de bovenkant vinden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een smalle vriezer?  

Een smalle vriezer kan heel handig zijn, maar er zijn wel een aantal eigenschappen waar je goed over moet nadenken. Wij hebben de belangrijkste eigenschappen hier voor je verzameld:

Het aantal sterren

Het aantal sterren op een vriezer geeft aan wat je kunt invriezen. In een 4 sterren vriezer kun je alle producten invriezen, maar in een smalle vriezer met 1 ster kun je alleen ijsblokjes invriezen. De meeste mini vriezers hebben 1 of 2 sterren en zijn daardoor niet altijd geschikt.

De anti-ijsvorming

Vooral wanneer je de smalle vriezer op een plek plaatst waar je hem niet gemakkelijk kunt verplaatsen, is het goed om eens te kijken of er een Low Frost of No Frost systeem is. Hierdoor hoef je de vriezer namelijk minder vaak handmatig te ontdooien en loop je geen risico dat door de ijsvorming de deur open blijft staan. Bij een stroomuitval heb je dan niet dat je hele vloer onder water loopt.

De netto inhoud

Zodra je zoekt op een kleine vriezer krijg je zowel mini vriezers als een tafelmodel vriezer te zijn. De inhoud van de eerste soort is aanzienlijk kleiner dan die van een mini vriezer, waardoor je minder etenswaren kwijt kunt. Vergelijk tafelmodel vriezer met mini vriezer voordat je tot een keuze overgaat. Controleer ook het aantal lades, zodat je een idee hebt van hoeveel je echt kwijt kunt.

De ruimte

Niet iedere vriezer kan zomaar in een onverwarmde ruimte geplaatst worden. Als je het idee hebt om wat extra vriesruimte te creëeren door een smalle vriezer in de garage of schuur te plaatsen, moet je eerst controleren of het apparaat daar wel geschikt voor is. De meeste vriezers gaan namelijk stuk bij temperaturen onder de 0 graden.

Veelgestelde vragen over een smalle vriezer

Voordat je ook echt een smalle vriezer in huis haalt, is het goed om eens te kijken naar de vragen die andere mensen er over stellen. Zo weet je zeker dat je geen detail over het hoofd zal zien!

Wat is de smalste vriezer?

De smalste vriezer is 47 cm breed, ondieper dan 55 cm en ongeveer 50 cm hoog. Bij deze smalle vriezers heb je een netto inhoud van ongeveer 30 liter, wat voldoende is voor een paar producten.

Hoe breed is een diepvries?

Over het algemeen zijn vriezers tussen de 55 cm en 60 cm breed.