Wat is een inbouw vriezer
Een inbouw vriezer is de meest voorkomende vriezer bij Nederlandse huishoudens. Het hele apparaat wordt weggewerkt in het design van de keuken en pas als je de deur open trekt, zie je de transparante laden met bevroren producten.
Vriezers om in te bouwen kunnen zijn uitgerust met verschillende soorten technieken, zoals No Frost, waarbij de binnenkant van de vriezer droog blijft, waardoor je deze nooit hoeft te ontdooien. Dit is vooral bij een inbouw model erg belangrijk, omdat je deze tijdens het ontdooien niet op een andere plek kan zetten. Met No Frost voorkom je dat al het water uit de vriezer tijdens het ontdooien op de vloer druipt.
Beste inbouw vriezer van 2024
Is het tijd om je oude vriezer te vervangen en ben je op zoek naar een nieuw model? Zoek dan niet langer verder. Wij hebben namelijk een groot aantal inbouw vriezers getest en met elkaar vergeleken. Hiervoor hebben we gekeken naar de nettocapaciteit vriezer, het geluidsniveau, het energielabel en natuurlijk de prijs-kwaliteitverhouding.
Van energiezuinige inbouw vriezers tot aan modellen met een Low Frost systeem, hier vind je de beste inbouw vriezers van 2024:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Op het gebied van energie-efficiëntie heeft deze vriezer een F-label, wat niet optimaal is voor mensen die zoeken naar een energiezuinig model. Met jaarlijkse energiekosten van ongeveer €90 en een jaarlijks verbruik van 224 kWh, is het niet de meest zuinige optie op de markt. Hoewel er een energiebesparende, afgedekte condensor aanwezig is, zijn er zeker meer energie-efficiënte opties beschikbaar.
Wat bouwkwaliteit betreft, valt de vriezer in de basisklasse. Dit betekent dat de levensduur en duurzaamheid niet uitzonderlijk zijn. Als je dus van plan bent om jarenlang gebruik te maken van je vriezer, zijn er betere keuzes op de markt. Het geluidsniveau van 38 dB is normaal, dus als je een stille vriezer wilt, zijn er stillere opties. Al met al is de Bosch GUD15ADF0 een degelijke, maar niet uitmuntende keuze.
Ondanks zijn sterke punten, kent de vriezer een groot nadeel: hij valt in energieklasse F. Dit komt neer op een jaarlijks energieverbruik van 294 kWh en geschatte jaarlijkse kosten van 118 euro. Dit hoge energieverbruik kan een impact hebben op je maandelijkse rekening, dus het is iets om in overweging te nemen als je bewust bent van energiebesparing.
De bouwkwaliteit is een ander pluspunt van dit model. Hij valt in de categorie 'topklasse', wat betekent dat je een lange levensduur kunt verwachten. De materialen voelen solide aan, en de vriezer lijkt robuust geconstrueerd. Dit maakt het een goede langetermijninvestering. Deze vriezer is ook geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, mits de temperatuur daar boven de 10 graden blijft.
Qua energieverbruik heeft de vriezer een energieklasse F, maar is verrassend efficiënt met een jaarlijks verbruik van 224 kWh. Dit komt neer op een geschatte jaarlijkse energiekost van 90 euro. De bouwkwaliteit is basisklasse, wat betekent dat het voldoet aan de basisbehoeften, terwijl het toch een betrouwbare functionaliteit biedt voor zijn prijspunt. Met een netto inhoud van 106 liter is het apparaat ideaal voor kleinere huishoudens, en het geluidsniveau van 38 dB zorgt voor een rustige werking.
Een ander pluspunt is de veelzijdigheid van de vriezer. Het is namelijk ook geschikt voor plaatsing in schuren of garages, mits de temperatuur boven de 10 graden blijft. Dit maakt het een geweldige keuze voor extra opslag tijdens evenementen of wanneer er meer opslagruimte nodig is buiten de hoofdkeuken.
Hoewel de vriezer enkele voordelen heeft, kent het apparaat ook nadelen. Het heeft een energieklasse E-label, wat inhoudt dat het niet de meest energiezuinige keuze is. Het jaarlijkse energieverbruik bedraagt 176 kWh met geschatte kosten van ongeveer 70 euro per jaar. Ook is de bouwkwaliteit als 'basisklasse' gecategoriseerd, wat betekent dat het apparaat betrouwbaar maar niet gemaakt van premium materialen is.
Daarnaast heeft de vriezer nog een paar andere kenmerken die het overwegen waard zijn. Het geluidsniveau is slechts 36 dB, wat het tot een stille optie maakt. Je kunt deze vriezer ook in een schuur of garage plaatsen, zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft. Al met al biedt deze vriezer een mix van functionaliteit en gebruiksgemak, maar is misschien niet de meest kostenefficiënte of duurzame optie op de lange termijn.
Toch zijn er ook enkele aandachtspunten. Met een energieklasse E en een jaarlijks verbruik van 182 kWh is dit niet de meest energie-efficiënte optie op de markt. Als je veel waarde hecht aan energiebesparing, zijn er betere alternatieven. Daarnaast is het geluidsniveau van 40 dB aan de hoge kant, wat je mogelijk als storend kunt ervaren afhankelijk van waar de vriezer staat.
Qua capaciteit en flexibiliteit scoort deze vrieskast goed. Met een netto inhoud van 120 liter is het geschikt voor kleinere huishoudens of als aanvullende vriesruimte. Bovendien kun je het apparaat ook in een schuur of garage plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden blijft. Kortom, een solide, maar niet perfecte keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en gebruiksvriendelijke vrieskast.
Verschillende soorten inbouw vriezers
Zodra je er zeker van bent dat een inbouw vriezer is waar je naar op zoek bent, moet je er rekening mee houden dat er twee verschillende types zijn. We zullen hier per soort uitleggen wat je precies kunt verwachten.
Inbouw vriezer
Inbouw vriezers is een verzamelnaam voor iedere vriezer die kan worden ingebouwd. Dit kan onder, maar ook naast je aanrecht zijn. Om een vriezer in te bouwen, moet je je goed bewust zijn van de afmetingen van de nis waar je deze in wil zetten, zo voorkom je dat je een vriezer aanschaft die helemaal niet in je keuken past.
Onderbouw vriezer
Het verschil tussen onderbouw en inbouw vriezers is dat een onderbouw model altijd onder je aanrechtblad wordt gemonteerd. Een inbouwmodel kan bijvoorbeeld ook 178 cm hoog zijn en naast het aanrechtblad worden ingebouwd. Modellen voor de onderbouw zijn maximaal 88 cm hoog, waardoor ze precies onder je aanrechtblad passen. De onderbouw energieklasse is vaak iets minder goed, omdat kleine vriezers vaak meer energie verbruiken.
Voor en nadelen van een inbouw vriezer
Als je de keuze hebt tussen een inbouw vriezer en een vrijstaand model, is het belangrijk dat je goed overweegt wat de voor- en nadelen van beide keuzes zijn. Zo weet je zeker dat je de keuze zal maken die het beste bij je past.
Voordelen
Wanneer je een inbouw vrieskast met deur op deur systeem hebt, gaat het hele apparaat op in het design van je keuken. Dit is voor het zicht veel mooier dan wanneer je de vriezer ergens in de keuken kan zien staan.
Nadelen
De inbouw vriezer zit vaak op een plek waar je normaal gesproken een keukenkastje zou hebben. Om de inbouw diepvries te kunnen plaatsen, moet je dus wat ruimte in je keuken opofferen. Je kunt daardoor minder andere spullen kwijt.
Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouw vriezer?
Er is een ruim assortiment aan verschillende inbouw vriezers en voordat je overgaat tot de aankoop, moet je over een aantal dingen goed nadenken. Deze eigenschappen zijn specifiek voor inbouw vriezers:
Het type vriezer
Bij het inbouwen van een vriezer heb je de keuze uit een inbouw tafelmodel vriezer of een inbouw vrieskast. Een tafelmodel is aanzienlijk kleiner en heeft ongeveer vier lades, terwijl een vrieskast tot wel twee keer zo groot kan zijn. Houd rekening met de grootte van je huishouden, per persoon heb je een inhoud van ongeveer 50 liter nodig om alle diepvriesproducten kwijt te kunnen. Voor een grotere vrieskast heb je natuurlijk wel meer ruimte in je keuken nodig.
Het geluidsniveau
Inbouw vriezers die in de keuken worden geplaatst, moeten een geluidsniveau onder de 40 dB hebben. Anders maakt de vriezer te veel lawaai, waardoor je de hele tijd last hebt van het brommende geluid. Als een vriezer aan twee kanten wordt omringd door keukenkastjes of andere apparatuur en een deur op deursysteem heeft, kan dit het geluid een klein beetje dempen, maar het gaat geen wereld van verschil maken.
De afmetingen
Voordat een vriezer gemonteerd kan worden, moet je zeker weten dat je de juiste maten hebt uitgekozen. Een standaard tafelmodel tussen de 88 cm en 90 cm hoog, maar er zijn ook modellen die een meter hoger zijn. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat er aan de achterkant voldoende ruimte overblijft voor de snoeren en de afvoer van warme lucht.
De draairichting deur
Het is heel vervelend als je een nieuwe vriezer hebt gekocht en er thuis pas achter komt dat de deur naar de verkeerde kant open gaat. Niet bij iedere vriezer is de draairichting deur verwisselbaar en dat kan voor vervelende situaties zorgen. Controleer van tevoren dus altijd naar welke kant de deur open kan en via welke kant je er het beste bij kunt.
Hoe bouw je een vriezer in?
Voordat je gaat nadenken over hoe de vriezer gemonteerd kan worden, moet je kijken of je een deur op deur systeem hebt op een sleepdeur. De sleepdeur montage is namelijk net even iets anders. Houd ook altijd de handleiding van je vriezer bij de hand, want sommige stappen kunnen per vriezer verschillend zijn.
Controleer je gereedschap
Iedere klus begint met het juiste gereedschap, zo ook het inbouwen van een nieuwe vriezer. In de meeste gevallen heb je een boormachine, schroevendraaier, rolmaat, steeksleutel en waterpas nodig. Controleer altijd in de handleiding welk gereedschap daarin staat aangegeven.
Controleer de draairichting deur
Voordat je de vriezer in de nis plaatst moet je eerst controleren of de deur de juiste kant op draait. Het is namelijk gemakkelijker om de draairichting aan te passen als het apparaat nog los staat. Hoe je de deur de andere kant op kan laten draaien staat altijd in de handleiding van je vriezer.
Monteer de plastic afdekplaatjes
Je kunt de vriezer nu voor een deel in de nis tillen, maar let op dat je hem nog niet helemaal naar achteren schuift. Voordat je dit doet, moet het plastic afdekplaatje gemonteerd worden. Deze zorgt ervoor dat je vriezer netjes op zijn plek blijft staan. Dit is ook het moment om de afdekstrips aan de zijkanten van de vriezer te plakken. Als alles bevestigd is, kun je de vriezer in de nis schuiven. Zorg er hierbij voor dat de voorkant net zo ver uitsteekt als je keukenkastjes.
Zet de vriezer vast
Als de vriezer op een plek staat waar je er tevreden mee bent, kun je hem vastzetten. Het verschilt sterk per vriezer hoe je dit precies moet doen en daarom moet je voor deze stap altijd de handleiding raadplegen.
Het frontpaneel bevestigen
Bij een vriezer met sleepdeur moet je eerst het geleidesysteem op de voorkant van de vriezer monteren. Als het goed is zitten er hiervoor al gaatjes in de vriezer geboord. Er moet altijd ongeveer 2 centimeter overblijven tussen het laatste stuk van de rails en het einde van de deur, de glijdende verbinding sleept de deur dan precies op zijn plek.
Een deur op deur systeem vergt iets meer meetwerk, de gaten zijn namelijk niet voorgeboord. Je moet zelf opmeten waar de gaten voor jouw specifieke frontpaneel moeten komen zodat de voorkant met de keukenkast verbonden wordt. Raadpleeg de handleiding van je vriezer om te bepalen hoe je dit meet en hoe je het paneel uiteindelijk aan de voorkant van de vriezer hangt.
Veelgestelde vragen over een inbouw vriezer
Wij garanderen je dat je op deze pagina alles kunt vinden wat je over een inbouw vriezer zou willen weten en daarom behandelen we hier de vragen die het meest gesteld worden.
Welke inbouw vriezer is de beste?
Wat voor jou de beste inbouw vriezer is hangt af van een aantal verschillende factoren. In de eerste plaats heb je een model nodig dat in je keuken past. Als je op zoek bent naar een specifieke maat, dan heb je vaak een minder uitgebreide keuze dan wanneer je een standaardmaat nodig hebt. Je kunt dan niet altijd kiezen uit modellen met bijzondere functies zoals softclose deursluiting, led binnenverlichting en anti-vries systemen.
Wat is een inbouw vriezer?
Inbouw vriezers gaan helemaal op in het design van je keuken, waardoor ze niet opvallen. Je bouwt de vriezer in in een nis, waardoor inbouw vriezer werk erg secuur wordt. Zonder de juiste nismaten is het onmogelijk om een vriezer in te bouwen.
Wat is een onderbouw vriezer?
Een onderbouw vriezer heeft altijd een hoogte tussen de 82 cm en 88 cm, waardoor deze precies onder je aanrechtblad past. Het apparaat kan perfect worden weggewerkt in je keuken, waardoor hij niet zo opvalt.