Het doel van de koelladen is om vochtige omstandigheden te behouden die groenten en fruit helpen behouden. Maar maak niet de fout om al uw producten samen in een fruit en groente te gooien. Veel vruchten, waaronder appels, perziken, pruimen, peren en meloenen, produceren ethyleen, een chemische stof die ze helpt rijpen. Helaas kan het geproduceerde ethyleen ook de rijping in andere planten bevorderen, waardoor groenten geel, slap of zelfs scheutig worden. Bewaar daarom groenten in een lade en fruit in een andere lade.
Fruit en groenten moeten worden gewassen voor het eten, maar te veel vocht kan voedsel van rijp naar verrot brengen. Het doel is om fruit en groenten te wassen wanneer het uitkomt, maar niet zo lang van tevoren dat ze waarschijnlijk zullen bederven wanneer je ze opeet. Bij het wassen van fruit, kun je extra vocht verwijderen door in een vergiet af te tappen, af te drogen met een papieren handdoekje of een slacentrifuge te gebruiken. Bessen zijn bijzonder kwetsbaar, dus wees voorzichtig en neem ze binnen een dag of twee op en bewaar ze op de bovenste plank van de koelkast. Na het wassen zet je groenten en kruiden in een plastic zak of bak met een stuk keukenrol om overtollig vocht en al het andere op te zuigen in schone (en bij voorkeur heldere) containers. Plaats de containers terug in de laden voor langdurige opslag of op de bovenste plank waar u ze sneller ziet en opeet.