Koelhouden.nl

Koelkast zonder vriesvak

Als voor jou een koelgedeelte meer dan voldoende is, kun je nadenken over een koelkast zonder vriesgedeelte. Houd er dan wel rekening mee dat het handig is als je een andere plek hebt waar je eten kunt invriezen, zodat je jezelf niet te veel beperkt. Let ook altijd goed op het energieverbruik, want vooral bij de goedkopere modellen is dit vaak nog erg hoog. Je bent dan met je energiekosten goedkoper uit als je voor een model mét vriesvak kiest. Op deze pagina lees je alles wat je over koelkasten zonder vriesvak moet weten en je vind ook een overzicht met de beste koelkasten zonder vriesvak van 2024!
1

Veripart VPKK701

2

Bosch KSV36VWEP

3

Liebherr TP 1760-23

4

Liebherr TP 1720-22

5

Bosch KSV29VLEP

Laatste update: 25 juni 2024

1

Veripart VPKK701

2

Bosch KSV36VWEP

3

Liebherr TP 1760-23

4

Liebherr TP 1720-22

5

Bosch KSV29VLEP

Laatste update: 25 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Koelkasten zonder vriesvak zijn perfect als je opzoek bent naar extra koelruimte.
  • Een tafelmodel koelkast is het type koelkast zonder vriesvak.
  • Koelkasten zonder vriesvak hebben een grotere netto inhoud.
  • De koelkast zonder vriesvak is de Veripart VPKK701

Wat is een koelkast zonder vriesvak

Koelkasten zonder vriesvak zijn uitermate geschikt voor huishoudens die op zoek zijn naar extra koelruimte, zonder dat ze daarbij ook nog willen kunnen invriezen. In de meeste gevallen betekent dit dat ze al vriezer op een andere plek hebben en alleen nog op zoek zijn naar een simpel model met alleen led verlichting.

Je kunt deze modellen in alle soorten en maten vinden. Bij alle tafelmodellen is de hoogte 85 cm, zodat ze gemakkelijk onder je aanrechtblad met een deur op deur paneel kunnen worden weggewerkt, maar als je meer ruimte nodig hebt zijn er ook vrijstaande koelkasten zonder vriesvak beschikbaar.

Een apart model is de skincare koelkast, deze is heel klein en wordt gebruikt om make up op de juiste manier te bewaren. De Maxxhome mini koelkast wordt bijvoorbeeld speciaal voor dit doel gepromoot. Let bij dit type koelkast wel altijd goed op het energieverbruik, de meeste modellen hebben energieklasse e.

Beste koelkasten zonder vriesvak van 2024    

Wil je een koelkast zonder vriesvak kopen, maar weet je niet wat voor jou de beste keuze is? Wij hebben dit model koelkast uitgebreid voor je getest en veel aanbiedingen met elkaar vergeleken. Daarbij hebben we gekeken naar de totale netto inhoud, het energieverbruik, het geluidsniveau en de prijs-kwaliteit verhouding.

Dit zijn de beste koelkasten zonder vriesvak van 2024:

1

Beste koelkast zonder vriesvak

De Veripart VPKK701 is een energiezuinige tafelmodel koelkast zonder vriesgedeelte. Het is geschikt voor 1-2 personen en heeft luchtcirculatie voor een gelijkmatige koeling. Het heeft verstelbare plateaus en led-verlichting voor gebruiksgemak. Het energieverbruik is gemiddeld, met jaarlijkse energiekosten van ongeveer €29,2.De bouwkwaliteit is betrouwbaar, maar de koelkwaliteit is basisniveau. Het heeft een netto inhoud van 133 liter, wat klein is en geen vriesruimte heeft. Het geluidsniveau is 39 dB, wat als luid wordt beschouwd. Het is niet geschikt voor plaatsing in een schuur of garage vanwege de extreme temperaturen.Helaas heeft het geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor mensen die hun etenswaren langer vers willen houden.
2
De Bosch KSV36VWEP is een vrijstaande 1-deurs koelkast zonder vriesgedeelte. Met een koelinhoud van 346 liter is het geschikt voor huishoudens van 5 personen of meer. De koelkast heeft een vershoudzone om groenten langer vers te houden en zorgt door luchtcirculatie voor gelijkmatige koeling. Het energieverbruik is relatief hoog, wat kan leiden tot hogere energiekosten.De bouwkwaliteit is in de basisklasse, maar de koelkwaliteit is van topklasse. Het geluidsniveau van 39 dB wordt als luid beschouwd, dus het is niet de beste keuze voor wie op zoek is naar een stille koelkast. De koelkast kan in een schuur of garage worden geplaatst, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.Helaas heeft het geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor wie graag verse producten langer wil bewaren.
3
De Liebherr TP 1760-23 is een ruime tafelmodel koelkast met 155 liter koelruimte verdeeld over 3 plateaus. Het heeft 2 groentelades en één deelbaar glasplateau voor grote flessen of verpakkingen. Deze koelkast koelt heel stil met een geluidsniveau van 34 decibel.Het is een vrijstaand tafelmodel koelkast zonder vriesgedeelte, wat een nadeel kan zijn voor gebruikers die behoefte hebben aan een koel-vriescombinatie. Voor mensen die alleen een koelkast nodig hebben, kan dit juist een voordeel zijn omdat het extra ruimte biedt voor het koelen van verse producten. Het heeft een energieklasse E, wat betekent dat het een relatief hoog energieverbruik heeft. De bouw- en koelkwaliteit zijn gemiddeld, maar je kunt er nog steeds lang plezier van hebben.De netto inhoud van 155 liter is geschikt voor 3-4 personen, maar er is mogelijk geen vriesruimte aanwezig. Het geluidsniveau is stil, wat zorgt voor een aangename en rustige omgeving. Het is geschikt voor plaatsing in de schuur of garage, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Het heeft ook een vershoudzone, waardoor je jouw etenswaren langer vers kunt houden.
4
De Liebherr TP-1720-22 is een compacte tafelmodel koelkast zonder vriesgedeelte, geschikt voor 1-2 personen. Met een geluidsniveau van slechts 35 decibel is de koelkast bijna niet hoorbaar. De plateaus zijn verstelbaar en er zijn 2 groentelades voor groente en fruit. De koelkast heeft een energieklasse E, wat betekent dat het een relatief hoog energieverbruik heeft. Met een netto inhoud van 145 liter biedt de koelkast voldoende ruimte voor etenswaren.De bouw- en koelkwaliteit zijn gemiddeld, dus de koelkast zal goed functioneren maar heeft geen hoge kwaliteit. Het geluidsniveau is 35 dB, waardoor de koelkast stil is. De koelkast kan in de schuur of garage geplaatst worden, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Helaas heeft de koelkast geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor het langer vers houden van etenswaren.
5
De Bosch KSV29VLEP is een vrijstaande koelkast zonder vriesgedeelte. Het heeft een FitaVresh lade met instelbare luchtvochtigheid om groente en fruit langer vers te houden. De luchtcirculatie zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de koelkast. Het meegeleverde flessenrek maakt het gemakkelijk om flessen op te bergen. De bouwkwaliteit is van topklasse, waardoor de koelkast langer meegaat. Het energieverbruik is echter relatief hoog, wat kan leiden tot hogere maandelijkse kosten.De koelkwaliteit is efficiënt en effectief, waardoor voedsel langer vers blijft. De netto inhoud van 290 liter biedt voldoende ruimte voor een huishouden van 5 personen of meer. Het geluidsniveau van 39 dB wordt als luid beschouwd, dus het kan opvallen in een open keuken of kleine ruimte. De koelkast is geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.Het ontbreekt echter aan een vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor mensen die veel verse producten willen bewaren.

Voor en nadelen van een koelkast zonder vriesvak

Afhankelijk van de reden waarom je op zoek bent naar een koelkast zonder vriesgedeelte, zijn er verschillende voor- en nadelen. Hier hebben we de meest genoemde voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Koelkasten zonder vriesvak hebben een grotere netto inhoud, omdat je geen ruimte hoeft op te offeren voor het vriesgedeelte. Bij een tafelmodel koelkast betekent dit vaak dat je een extra plankje hebt en bij een vrijstaande koelkast kan het betekenen dat je de hele lengte van het apparaat kunt gebruiken om producten te koelen.

Als een koelkast beschikt over No Frost hoef je deze nooit handmatig te ontdooien, maar helaas zit deze functie alleen inbegrepen bij de wat duurdere modellen. Zonder vriesvak hoef je je geen zorgen te maken over het ontdooien en dat bespaart je veel tijd en moeite.

Nadelen

Natuurlijk is het nadeel van een koelkast zonder vriesvak dat je naar een alternatief moet zoeken voor het invriezen van eten. Dit betekent dat je of een losse vriezer moet aanschaffen of vrede moet sluiten met het feit dat je geen etenswaren kunt invriezen.

Dat laatste kan soms best onhandig zijn, want je kan dan zelfs geen ijsblokjes maken of in de zomer een paar ijsjes bewaren. Denk dus goed na of je echt zonder vriesvak kunt, want je hebt echt niet alleen vriesruimte nodig als je graag diepvriespizza’s eet.

Daarbij denken veel mensen dat een koelkast zonder vriesvak minder duur is in de aanschaf. Dat klinkt heel logisch, want je zou inderdaad verwachten dat je voor minder ook minder hoeft te betalen. Helaas is dat niet altijd waar. Een tafelmodel koelkast kost je nog steeds zeker €200 en voor dat geld kun je ook een model met vriezer vinden. Voor het geld hoef je het dus zeker niet te laten.

Ook is het niet waar dat het energieverbruik van een model zonder vriesvak lager ligt. Je zal veel modellen kunnen vinden met energielabel E of zelfs nog lager. Je jaarlijkse kosten voor energie kunnen met zo’n model oplopen tot meer dan €70.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast zonder vriesvak?    

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je op zoek bent naar een koelkast waar geen vriesvak in zit. Per reden zijn er weer andere eigenschappen waar je extra op moet letten. Lees daarom de onderstaande lijst eens goed door.

Energieklasse

Voornamelijk de koelkasten zonder vriesvak die wat goedkoper zijn hebben vaak nog een onzinnig energielabel. Houd er rekening mee dat een koelkast met energieklasse F tot wel meer dan twee keer verbruikt dan een koelkast met energieklasse A.

Geschikt voor schuur of garage

Als je op zoek bent naar een mini koelkast om wat extra spullen in te bewaren is het goed om te controleren of deze wel overal kan staan. Namelijk niet alle koelkasten kunnen in een ruimte kouder dan 0 graden worden geplaatst. Je loopt dan het risico dat de koelkast niet goed werkt of zelfs meteen stuk gaat.

Geluidsniveau

Bij een compacte koelkast die je bijvoorbeeld op een studentenkamer wil neerzetten is het belangrijk dat je ook het geluidsniveau bekijkt. Modellen met een geluidsniveau boven de 41 dB zijn erg luid en daarom niet geschikt om neer te zetten in een ruimte waar je ook moet slapen.

Set

Voor een inbouw koelkast is het altijd verstandig om te controleren of er ook een set beschikbaar is, zodat je in ieder geval de optie hebt om een losse vriezer in dezelfde stijl te kopen. De twee apparaten sluiten dan qua uiterlijk en afmetingen goed bij elkaar aan, waardoor je ze gemakkelijk in dezelfde keuken kunt plaatsen.

Extra functies

Als je de koelkast koopt met een bepaald doel, moet je altijd kijken of de koelkast bij je wensen aansluit. Stel bijvoorbeeld dat je een koelkast zoekt om de groenten uit je eigen moestuin te bewaren, dan is het handig als er een speciale vershoudzone is. Voor alleen het bewaren van extra gekoelde drankjes hoef je niet in een model met extra functies te investeren, een gegolfde bodem is dan voldoende.

Het uiterlijk

Vrijstaande koelkasten worden niet weggewerkt in een keuken en dan is het wel fijn als je niet tegen zo’n lelijk wit apparaat aan hoeft te kijken. Denk in het geval van een koelkast die je alleen gebruikt voor het bewaren van make up dus eens na over bijvoorbeeld een retro koelkast.