Koelhouden.nl

Koelkast zonder vriesvak

Als voor jou een koelgedeelte meer dan voldoende is, kun je nadenken over een koelkast zonder vriesgedeelte. Houd er dan wel rekening mee dat het handig is als je een andere plek hebt waar je eten kunt invriezen, zodat je jezelf niet te veel beperkt. Let ook altijd goed op het energieverbruik, want vooral bij de goedkopere modellen is dit vaak nog erg hoog. Je bent dan met je energiekosten goedkoper uit als je voor een model mét vriesvak kiest. Op deze pagina lees je alles wat je over koelkasten zonder vriesvak moet weten en je vind ook een overzicht met de beste koelkasten zonder vriesvak van 2023!
1

Liebherr TP 1720-22

2

AEG RKB539F1DX

3

Bosch KSV36AIDP

4

Siemens KS36VAXEP

5

Bosch KTR15NWFA

Laatste update: 25 september 2023

1

Liebherr TP 1720-22

2

AEG RKB539F1DX

3

Bosch KSV36AIDP

4

Siemens KS36VAXEP

5

Bosch KTR15NWFA

Laatste update: 25 september 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Koelkasten zonder vriesvak zijn perfect als je opzoek bent naar extra koelruimte.
  • Een tafelmodel koelkast is het type koelkast zonder vriesvak.
  • Koelkasten zonder vriesvak hebben een grotere netto inhoud.
  • De koelkast zonder vriesvak is de Liebherr TP 1720-22

Wat is een koelkast zonder vriesvak

Koelkasten zonder vriesvak zijn uitermate geschikt voor huishoudens die op zoek zijn naar extra koelruimte, zonder dat ze daarbij ook nog willen kunnen invriezen. In de meeste gevallen betekent dit dat ze al vriezer op een andere plek hebben en alleen nog op zoek zijn naar een simpel model met alleen led verlichting.

Je kunt deze modellen in alle soorten en maten vinden. Bij alle tafelmodellen is de hoogte 85 cm, zodat ze gemakkelijk onder je aanrechtblad met een deur op deur paneel kunnen worden weggewerkt, maar als je meer ruimte nodig hebt zijn er ook vrijstaande koelkasten zonder vriesvak beschikbaar.

Een apart model is de skincare koelkast, deze is heel klein en wordt gebruikt om make up op de juiste manier te bewaren. De Maxxhome mini koelkast wordt bijvoorbeeld speciaal voor dit doel gepromoot. Let bij dit type koelkast wel altijd goed op het energieverbruik, de meeste modellen hebben energieklasse e.

Beste koelkasten zonder vriesvak van 2023    

Wil je een koelkast zonder vriesvak kopen, maar weet je niet wat voor jou de beste keuze is? Wij hebben dit model koelkast uitgebreid voor je getest en veel aanbiedingen met elkaar vergeleken. Daarbij hebben we gekeken naar de totale netto inhoud, het energieverbruik, het geluidsniveau en de prijs-kwaliteit verhouding.

Dit zijn de beste koelkasten zonder vriesvak van 2023:

1

Beste koelkast zonder vriesvak

Voordelen Nadelen
Tafelmodel
Kleine afmeting
Is stil
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Bouwkwaliteit -
Koelkwaliteit -
Geen alarm
Weinig inhoud
Met de Liebherr TP-1720-22 bewaar je de boodschappen voor 1 tot 2 personen. Dankzij zijn compacte formaat plaats je hem gemakkelijk in een kleinere keuken of studio. Om een zoemend geluid hoef je je ook geen zorgen te maken. Met een geluidsniveau van 35 decibel hoor je nauwelijks dat de koelkast aan staat. Je deelt de koelkast in zoals jij het wil. De plateaus zijn in hoogte verstelbaar, zodat je eenvoudig ruimte creëert wanneer dit nodig is. Je groente en fruit plaats je in de onderste 2 groentelades.
2
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Veel inhoud
Niet zuinig
Bouwkwaliteit -
Koelkwaliteit -
Met de AEG RKB539F1DW maak je je geen zorgen om een tekort aan koelruimte. Met een inhoud van 390 liter is deze koelkast groot genoeg voor het eten van 5 personen of meer. Daarnaast is deze 1-deurs koelkast gemakkelijk in te delen zoals jij dat wilt. Je haalt alle glasplaten en deurvakken namelijk uit de koelkast om ze naar onder of boven te verplaatsen. Zo maak je vliegensvlug ruimte voor een grote taart of een pak soep. Dankzij de DynamicAir technologie blijft de koelkast overal even koud. Zo maakt het niet uit waar je je vleeswaren legt en blijven al je producten langer goed. Ook is de Maxibox groentelade extra groot. Hierdoor bewaar je meer verse kroppen sla en broccoli's.
3
Voordelen Nadelen
Schuur-bestendig
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Veel inhoud
Met een koelinhoud van 346 liter heeft de Bosch KSV36AIDP plek voor de boodschappen van 5 personen of meer. Ondanks de ruime inhoud verbruikt deze D 1-deurs koelkast weinig energie. In de vershoudzone houd je je spitskool en veldsla langer vers. De FreshSense sensoren houden de rest van je boodschappen in de gaten, door de temperatuur constant te houden. Zo voorkom je dat je Griekse yoghurt bederft door temperatuurschommelingen. Je creëert vliegensvlug meer ruimte in de deur door de EasyLift deurvakken omhoog of omlaag te schuiven. Handig wanneer je veel flessen wijn voor een feest wilt koelen. Op de stevige, roestvrijstalen deur komen minder snel vingerafdrukken, zodat de koelkast mooi blijft.
4
Voordelen Nadelen
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Veel inhoud
Niet zuinig
Koelkwaliteit -
De Siemens KS36VAXEP is door de ruime inhoud van 346 liter geschikt voor een huishouden van 5 personen of meer. Je slaat gemakkelijk veel eten in één keer in en bespaart jezelf ritjes naar de supermarkt. In de hyperFresh plus lade met vochtigheidsregeling blijven groente en fruit tot wel 2 keer langer vers. De buitenkant van de 1-deurs koelkast is van roestvrijstaal waar je geen vingerafdrukken op ziet. Hierdoor ziet hij er altijd netjes uit.
5
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Tafelmodel
Kleine afmeting
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Bouwkwaliteit -
Koelkwaliteit -
Geen alarm
Weinig inhoud
Met de Bosch KTR15NWFA heb je dankzij de afgedekte condensor een hoop minder onderhoud. Je voorkomt hiermee dat stof op het rooster vormt, zodat de boel schoon blijft en de koelkast niet onnodig energie verbruikt. Je plaatst deze tafelmodel koelkast gemakkelijk in kleine keukens. Gebruik de transparante groentelade onder in de koelkast voor je broccoli. En krijg je laat op de avond trek? Dan zie je met de led verlichting gelijk waar de dipsauzen staan. Dankzij zijn middenklasse bouwkwaliteit gaat hij langer mee dan een basisklasse koelkast. Je hebt dus lang plezier van je aankoop.

Voor en nadelen van een koelkast zonder vriesvak

Afhankelijk van de reden waarom je op zoek bent naar een koelkast zonder vriesgedeelte, zijn er verschillende voor- en nadelen. Hier hebben we de meest genoemde voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Koelkasten zonder vriesvak hebben een grotere netto inhoud, omdat je geen ruimte hoeft op te offeren voor het vriesgedeelte. Bij een tafelmodel koelkast betekent dit vaak dat je een extra plankje hebt en bij een vrijstaande koelkast kan het betekenen dat je de hele lengte van het apparaat kunt gebruiken om producten te koelen.

Als een koelkast beschikt over No Frost hoef je deze nooit handmatig te ontdooien, maar helaas zit deze functie alleen inbegrepen bij de wat duurdere modellen. Zonder vriesvak hoef je je geen zorgen te maken over het ontdooien en dat bespaart je veel tijd en moeite.

Nadelen

Natuurlijk is het nadeel van een koelkast zonder vriesvak dat je naar een alternatief moet zoeken voor het invriezen van eten. Dit betekent dat je of een losse vriezer moet aanschaffen of vrede moet sluiten met het feit dat je geen etenswaren kunt invriezen.

Dat laatste kan soms best onhandig zijn, want je kan dan zelfs geen ijsblokjes maken of in de zomer een paar ijsjes bewaren. Denk dus goed na of je echt zonder vriesvak kunt, want je hebt echt niet alleen vriesruimte nodig als je graag diepvriespizza’s eet.

Daarbij denken veel mensen dat een koelkast zonder vriesvak minder duur is in de aanschaf. Dat klinkt heel logisch, want je zou inderdaad verwachten dat je voor minder ook minder hoeft te betalen. Helaas is dat niet altijd waar. Een tafelmodel koelkast kost je nog steeds zeker €200 en voor dat geld kun je ook een model met vriezer vinden. Voor het geld hoef je het dus zeker niet te laten.

Ook is het niet waar dat het energieverbruik van een model zonder vriesvak lager ligt. Je zal veel modellen kunnen vinden met energielabel E of zelfs nog lager. Je jaarlijkse kosten voor energie kunnen met zo’n model oplopen tot meer dan €70.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast zonder vriesvak?    

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je op zoek bent naar een koelkast waar geen vriesvak in zit. Per reden zijn er weer andere eigenschappen waar je extra op moet letten. Lees daarom de onderstaande lijst eens goed door.

Energieklasse

Voornamelijk de koelkasten zonder vriesvak die wat goedkoper zijn hebben vaak nog een onzinnig energielabel. Houd er rekening mee dat een koelkast met energieklasse F tot wel meer dan twee keer verbruikt dan een koelkast met energieklasse A.

Geschikt voor schuur of garage

Als je op zoek bent naar een mini koelkast om wat extra spullen in te bewaren is het goed om te controleren of deze wel overal kan staan. Namelijk niet alle koelkasten kunnen in een ruimte kouder dan 0 graden worden geplaatst. Je loopt dan het risico dat de koelkast niet goed werkt of zelfs meteen stuk gaat.

Geluidsniveau

Bij een compacte koelkast die je bijvoorbeeld op een studentenkamer wil neerzetten is het belangrijk dat je ook het geluidsniveau bekijkt. Modellen met een geluidsniveau boven de 41 dB zijn erg luid en daarom niet geschikt om neer te zetten in een ruimte waar je ook moet slapen.

Set

Voor een inbouw koelkast is het altijd verstandig om te controleren of er ook een set beschikbaar is, zodat je in ieder geval de optie hebt om een losse vriezer in dezelfde stijl te kopen. De twee apparaten sluiten dan qua uiterlijk en afmetingen goed bij elkaar aan, waardoor je ze gemakkelijk in dezelfde keuken kunt plaatsen.

Extra functies

Als je de koelkast koopt met een bepaald doel, moet je altijd kijken of de koelkast bij je wensen aansluit. Stel bijvoorbeeld dat je een koelkast zoekt om de groenten uit je eigen moestuin te bewaren, dan is het handig als er een speciale vershoudzone is. Voor alleen het bewaren van extra gekoelde drankjes hoef je niet in een model met extra functies te investeren, een gegolfde bodem is dan voldoende.

Het uiterlijk

Vrijstaande koelkasten worden niet weggewerkt in een keuken en dan is het wel fijn als je niet tegen zo’n lelijk wit apparaat aan hoeft te kijken. Denk in het geval van een koelkast die je alleen gebruikt voor het bewaren van make up dus eens na over bijvoorbeeld een retro koelkast.