Koelhouden.nl

Koelkast

Op zoek naar de beste koelkast van 2024? In dit artikel lees je alles over het kopen van de beste koelkasten. Je vindt ze in veel verschillende soorten en maten, waardoor het lastig is om de geschikte koelkast voor jou te kiezen. Wij hebben op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het kopen van jouw nieuwe koelkast, wat de energielabels betekenen en wat voor type koelkast het beste bij jou past.
1

Samsung RB34C605CB1/EF

2

Samsung RB34C605CS9/EF

3

Samsung RB36T602CSA

4

Samsung RB34C605CWW/EF

5

Samsung RB38C705CB1/EF

Laatste update: 19 juli 2024

1

Samsung RB34C605CB1/EF

2

Samsung RB34C605CS9/EF

3

Samsung RB36T602CSA

4

Samsung RB34C605CWW/EF

5

Samsung RB38C705CB1/EF

Laatste update: 19 juli 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Een inbouw koelkast wordt volledig in het ontwerp van je keuken opgenomen.
 • Er zijn zeven verschillende energielabels, waarvan A de meest energiezuinige is.
 • De no-frost functie gaat het ijslaagje in het vriesgedeelte tegen.
 • De koelkast is de Samsung RB34C605CB1/EF

De beste koelkast van 2024

Wij hebben onderzocht wat nou echt de beste koelkasten van 2024 zijn zodat jij volgende zomer kunt genieten van een extra koud biertje en koud water. De beste koelkast moet aan vele eisen voldoen die wij uitgebreid gaan bespreken. Lees verder om erachter te komen wat de best geteste koelkast van 2024 is.

1

Beste koelkast

De Samsung RB34C605CB1/EF is een energiezuinige koel-vriescombinatie met verschillende handige functies. Met de Optimal Fresh+ lade en de Humidity Fresh lade kun je de temperatuur en luchtvochtigheid naar wens instellen. Het apparaat heeft een laag geluidsniveau en is daarom geschikt voor een open keuken.De koel-vriescombinatie heeft een no-frost functie, waardoor ontdooien niet meer nodig is. Het energieverbruik is gemiddeld en de bouw- en koelkwaliteit zijn van topklasse. Met een netto inhoud van 344 liter is de koel-vriescombinatie geschikt voor een huishouden van 3 tot 4 personen. Het geluidsniveau is 35 dB, wat als stil kan worden beschouwd. De koel-vriescombinatie kan ook in de schuur of garage worden geplaatst, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.Daarnaast heeft het apparaat een vershoudzone, waardoor etenswaren langer vers blijven.
2
De Samsung RB34C605CS9/EF is een vrijstaande koel-vriescombinatie met verschillende lades waarmee je de temperatuur en luchtvochtigheid afzonderlijk kunt instellen. Het lage geluidsniveau maakt hem geschikt voor een open keuken en de energieklasse C zorgt voor energiezuinigheid en besparing op de jaarlijkse energiekosten.Dankzij de No Frost technologie hoef je de vriezer nooit meer te ontdooien, wat je tijd en moeite bespaart. Met een netto inhoud van 344 liter is deze koel-vriescombinatie geschikt voor een huishouden van 5 personen of meer. Het geluidsniveau van 35 dB zorgt voor een rustige en stille omgeving. Daarnaast is deze koel-vriescombinatie geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.De vershoudzone zorgt ervoor dat je etenswaren langer vers blijven. Kortom, de Samsung RB34C605CS9/EF is een efficiënte en praktische oplossing voor het bewaren van jouw voedsel.
3
De Samsung RB36T602CSA is een vrijstaande koel-vriescombinatie met een netto inhoud van 365 liter, geschikt voor huishoudens van 3-4 personen. Het koelgedeelte heeft 251 liter en beschikt over 3 deurvakken en 2 plateaus, terwijl het vriesgedeelte 114 liter en 3 vrieslades heeft. Met het No Frost-systeem hoef je de vriezer nooit meer te ontdooien.De koel-vriescombinatie heeft een energieklasse C met een gemiddeld energieverbruik van 166 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 66,4 euro aan energiekosten. De bouwkwaliteit is topklasse en de koelkwaliteit valt in de middenklasse. Het geluidsniveau is 35 dB, waardoor het apparaat als stil kan worden beschouwd. De koel-vriescombinatie is geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.Daarnaast heeft het apparaat een vershoudzone, waardoor verse producten langer vers blijven.
4
De Samsung RB34C605CWW/EF koel-vriescombinatie heeft verschillende functies om jouw etenswaren langer vers te houden. Je kunt de temperatuur afzonderlijk instellen en de luchtvochtigheid aanpassen. Met een geluidsniveau van 35 decibel is de koelkast stil en energiezuinig, wat kosten bespaart.Dankzij de No Frost technologie hoef je de koelkast nooit te ontdooien, wat tijd en moeite bespaart. De koel-vriescombinatie heeft een strak design dat in elke keuken past en biedt voldoende ruimte voor al jouw etenswaren. Met een energieklasse C heeft de koel-vriescombinatie een gemiddeld energieverbruik. De bouw- en koelkwaliteit zijn topklasse, wat betekent dat je kunt rekenen op betrouwbaarheid en een lange levensduur.Met een netto inhoud van 344 liter is de koel-vriescombinatie geschikt voor 3-4 personen. Het geluidsniveau van 35 dB zorgt voor een rustige en stille omgeving. De koel-vriescombinatie is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. De vershoudzone zorgt ervoor dat jouw etenswaren langer vers blijven.
5
De Samsung RB38C705CB1/EF is een vrijstaande koel-vriescombinatie met een netto inhoud van 390 liter. Het heeft aparte temperaturen in de Optimal Fresh+ zone en kan superkoelen en supervriezen. Dankzij No Frost hoef je het vriesgedeelte niet te ontdooien.Met een app op je smartphone kan je de vakantiestand eenvoudig inschakelen. De koel-vriescombinatie heeft een energieklasse C en een geluidsniveau van 35 dB, wat betekent dat het apparaat stil is. Het heeft een topklasse bouw- en koelkwaliteit, waardoor je kunt rekenen op betrouwbaarheid en een lange levensduur.De koel-vriescombinatie is geschikt voor 5 personen of meer en biedt voldoende ruimte voor het bewaren van voedsel en dranken. Het is ook geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Daarnaast heeft het een vershoudzone, waardoor je jouw verse producten langer vers kunt houden.

Waar let je op bij het kopen van een koelkast

Inbouw of vrijstaand

Voordat je van start gaat met een koelkast kopen is het belangrijk om een keuze te maken tussen een inbouw koelkast of een vrijstaande koelkast. Een inbouw koelkast wordt als het ware in je keuken gebouwd en aangepast op het ontwerp van je keuken. Als je van plan bent om deze koelkast te kopen moet je rekening houden met de afmetingen van de koelkast en welke deur je voor de koelkast wilt hebben. Dit moet allemaal afgestemd worden op de rest van de keuken, het vergt iets meer moeite, maar dan heb je ook wat!

Vrijstaande koelkasten staan, zoals de naam al doet vermoeden, vrij van de rest van de keuken. Het maakt dus niet uit waar de koelkast staat en je hoeft geen rekening te houden met het ontwerp van de rest van je keuken.

Inhoud en indeling

Kies je voor een extra grote koelkast met een aparte vriezer? Of een koelkast met een aparte lade voor de meest verse boodschappen? Of heb je graag een aparte opbergruimte voor vlees en vis? Er zijn allerlei verschillende soorten en maten koelkasten. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe jij de inhoud van jouw koelkast er uit wil laten zien. Sommige koelkasten beschikken zelfs over een flexibele indeling waarbij je de indeling kunt veranderen wanneer je wilt. Zo kun jij je producten op de beste manier bewaren.

Energiezuinige koelkast

De energiezuinigheid van een koelkast wordt bepaald aan de hand van de inhoud en het energielabel. Een koelkast verbruikt ongeveer 100 tot 300 kWh per jaar. Een zuinige koelkast is beter voor het milieu, maar ook beter voor je portemonnee. Zo kan een investering in een zuinige koelkast uiteindelijk erg voordelig zijn.

Prijs

De prijs van een koelkast wordt bepaald door veel verschillende dingen, zoals het model, de grootte, de bouwkwaliteit en het merk. Bij het kopen van een koelkast is het belangrijk om de prijs in de gaten te houden. Je kunt op verschillende websites filters toepassen zodat je direct de opties die bij jouw wensen aansluiten te zien krijgt. Ben je op zoek naar een koelkast met een goede prijs kwaliteit verhouding? Onderaan dit artikel bespreken wij beste koelkasten in verschillende categorieën.

Functies

Sommige moderne koelkasten hebben handige functies die het gebruiksgemak vergroten. Hieronder bespreken we de no-frost techniek, of de koelkast geschikt is voor in de schuur, de draairichting van de deur en de soft closing door.

No-frost functie

De no-frost functie van een koelkast of vriezer zorgt ervoor dat er geen ijslaagje meer aan de binnenkant van het apparaat ontstaat. Je hoeft het apparaat niet meer zelf te ontdooien met de no-frost functie. Vochtige lucht wordt van binnenuit opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren. Hierdoor ontstaat er geen ijs maar aan de binnenkant van de vriezer. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.

Geschikt voor schuur

Niet elke koelkast is geschikt om in een schuur geplaatst te worden. Heb jij een mooi plekje over in je schuur voor een nieuwe koelkast, dan is het belangrijk om je hier bewust van te zijn. Een koelkast heeft een minimale omgevingstemperatuur, deze geeft aan of de koelkast in een schuur geplaatst kan worden. Meet de temperatuur van je schuur om te bepalen welke koelkast bij jouw schuur past. Koelkasten die in een schuur worden geplaatst waar het kouders is dan de minimale omgevingstemperatuur ondervinden moeilijkheden met het goed koelen van jouw boodschappen. Als de temperatuur in een schuur bijvoorbeeld onder de minimale omgevingstemperatuur of boven de maximale omgevingstemperatuur komt, zal het voedsel in de koelkast bederven en uiteindelijk het apparaat beschadigen.

Draairichting deur

Voordat je je nieuwe koelkast gaat installeren is het belangrijk om op de draairichting van de deur te letten. Zorg dat de deur op de goede manier wordt geplaatst, zodat hij een comfortabele draairichting heeft. Als de draairichting niet bevalt kun je bij de meeste koelkasten de draairichting veranderen. Lees in de handleiding van jouw koelkast hoe je dit doet.

Soft closing deur

Bij de soft closing deur techniek beschikt de deur van de koelkast over een deurdemper. Wanneer een koelkast beschikt over de soft closing deur techniek sluit de koelkast altijd op een zachte manier en zul je geen last hebben van een dichtslaande deur met een hard geluid.

Het verbruik van een koelkast

De energielabels van koelkasten lopen sinds 2021 van A tot en met G. Hieronder hebben we uitgelegd wat elk energielabel betekent, van energiezuinige koelkasten tot minder zuinige koelkasten.

Energielabel A

Energielabel A is het meest zuinige energielabel en als je een goede koelkast aanschaft met dit label zul je de meest energiezuinigste koelkast hebben.

 1. Gemiddeld verbruik per jaar: 109 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 49 euro
 3. Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met energielabel F): 972 euro

Energielabel B

Het tweede energielabel is energielabel B, dit is ook een zeer zuinig energielabel.

 1. Gemiddeld verbruik per jaar: 129 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 58 euro
 3. Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met energielabel F): 837 euro

Energielabel C

Een koelkast met energielabel C verbruikt het onderstaande:

 1. Gemiddeld verbruik per jaar: 157 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 71 euro
 3. Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met energielabel F): 643 euro

Energielabel D

Koelkasten met energielabel D zijn niet echt meer energiezuinig en verbruiken aardig wat per jaar.

 1. Gemiddeld verbruik per jaar: 194 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 87 euro
 3. Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met energielabel F): 395 euro

Energielabel E

Energielabel E is één van de minder energiezuinige labels.

 1. Gemiddeld verbruik per jaar: 229 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 103 euro
 3. Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met energielabel F): 159 euro

Energielabel F

Een koelkast met energielabel F verbruikt erg veel en is niet energiezuinig.

 1. Gemiddeld verbruik per jaar: 253 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 114 euro
 3. Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met energielabel F): 0 euro

Energielabel G

Energielabel G is het minst energiezuinige label. Een koelkast met energielabel G is een geschikte koelkast als je op de prijs van de koelkast besparen wilt, maar uiteindelijk zul je duurder uit zijn vanwege de energiekosten.

 1. Gemiddeld verbruik per jaar: +-280 kWh
 2. Energiekosten per jaar: 164 euro
 3. Energiebesparing over 15 jaar: 0 euro

Soorten koelkasten

Hieronder hebben we een aantal soorten koelkasten besproken, zoals de beste koel-vriescombinatie, de beste Amerikaanse koelkast, de beste tafelmodel koelkast, de beste inbouw koelkast en de beste vrijstaande koelkast. Hiernaast bestaan er ook nog een aantal andere koelkasten, zoals de mini koelkast en kastmodel koelkast.

Koel-vriescombinatie

Een koel-vriescombinatie is een koelkast met een apart vriesgedeelte. Meestal bevindt dit vriesgedeelte zich onder het koelgedeelte, maar dit kan ook andersom voorkomen. Elk gedeelte heeft zijn eigen deur. Er zijn koel-vriescombinaties met 1 en 2 thermostaten. Bij een model met 2 thermostaten kun je het koel- en vriesdeel los van elkaar bedienen en instellen. Zo kun je de temperatuur beter regelen. Je kunt de delen ook apart van elkaar aan- en uitzetten. Bij een model met 1 thermostaat kan dit niet. Je schakelt dan de hele koels-vriescombinatie uit.

Bekijk hier de beste koelvriescombinatie van 2024

Amerikaanse koelkast

De Amerikaanse koelkast is een koelkast met alles erop en eraan, een soort slimme koelkast. Vaak hebben deze Amerikaanse koelkasten extra snufjes, zoals een ijsblokjes maker of een extra deurtje waar je de producten die je het meest gebruikt in kunt opbergen. De vriezer en de koelkast zitten bij de Amerikaanse koelkast bovendien naast elkaar in plaats van boven elkaar. Amerikaanse koelkasten zijn extra ruime koelkasten aangezien de beide gedeeltes hun eigen deur hebben. Vandaar dat de Amerikaans koelkast ook wel eens een side-by-side koelkast wordt genoemd. Als je op zoek bent naar een grotere koelkast is de Amerikaanse koelkast zeker een goede optie.

Bekijk hier de beste Amerikaanse koelkast van 2024

Tafelmodel koelkast

De tafelmodel koelkast is een kleine koelkast. De tafelmodel koelkast is een compacte koelkast van ongeveer 85 cm hoog en 60 cm diep. Tafelmodel koelkasten zie je daarom vaak onder het aanrechtblad van de keuken, het compacte formaat past hier perfect onder. Verder is de tafelmodel koelkast met een inhoud van zo’n 120 tot 140 liter perfect voor een huishouden van 1 of 2 personen. Ook bevat de tafelmodel koelkast vaak een vriesvak. Wat belangrijk is om te weten is dat tafelmodel koelkasten warmte afvoeren. Het is daarom belangrijk om altijd voldoende ruimte aan de achterkant van tafelmodel koelkasten te hebben.

Bekijk hier de beste tafelmodel koelkast van 2024

Inbouw koelkast

Een inbouw koelkast is een koelkast die je als het ware in je keuken verwerkt. De koelkast wordt weggewerkt achter een deur die bij de rest van je keuken past. Hierdoor kan het net een normale kastdeur lijken.

Bekijk hier de beste inbouw koelkast van 2024

Vrijstaande koelkast

De naam zegt het eigenlijk al, maar een vrijstaande koelkast staat vrij van de rest van je keuken. Je kunt deze koelkast overal plaatsen, als er maar een stopcontact in de buurt is. Je kunt dit type koelkast dus plaatsen naast je keuken, in de schuur of bijvoorbeeld in de bijkeuken.

Bekijk hier de beste vrijstaande koelkast van 2024

Veelgestelde vragen over een koelkast

Hoe koud moet een koelkast zijn?

Een temperatuur tussen de 3°C en 4°C is het beste voor de veiligheid van je voedsel, en dus je gezondheid. Wanneer de temperatuur in de koelkast hoger is, vermenigvuldigen schimmels en bacteriën zich gemakkelijker. Hierdoor bederven je etenswaren sneller. Zet je de temperatuur lager, dan verspil je onnodige energie. Zorg er dus voor dat de temperatuur tussen de 3°C en 4°C blijft zodat je voedsel vers blijft.

Hoe lang gaat een koelkast mee?

Dit verschilt uiteraard per soort koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere goede koelkasten met een topklasse bouwkwaliteit gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en hebben vaak een levensduur van 15 jaar. De levensduur van een koelkast ligt vooral aan de bouwkwaliteit en het onderhoud van het apparaat.

Hoe werkt een koelkast?

Je verwacht waarschijnlijk dat een koelkast werkt door te koelen, maar niets is minder waar. Een koelkast houdt zichzelf namelijk niet koud door te koelen, maar door het afvoeren van warmte. Het pompt de warme lucht uit de koelkast naar buiten, waardoor er een koudere temperatuur ontstaat in de koelkast.