Koelhouden.nl

Energiezuinige koelkast

Er kunnen tal van redenen zijn dat je op dit moment op zoek bent naar een energiezuinige koelkast. Misschien wil je graag je jaarlijkse energierekening wat omlaag brengen of juist je impact op het milieu verlagen. Bij een nieuwe zuinige koelkast is het energielabel natuurlijk het belangrijkst, met modellen met energieklasse A of B kun je je energiekosten onder de €50 per jaar houden. Hier lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw model en natuurlijk hebben we ook de beste energiezuinige koelkasten van 2023 voor je verzameld.
1

Samsung RB38A7B6AB1/EF

Laatste update: 8 juni 2023

1

Samsung RB38A7B6AB1/EF

Laatste update: 8 juni 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een energiezuinige koelkast heeft energieklasse A of B.
  • Een energiezuinige koelkast verbruikt tussen de 109-129 kWh per jaar.
  • Energiezuinige koelkasten zijn duurder in aanschaf, maar een stuk goedkoper in gebruik.
  • De energiezuinige koelkast is de Samsung RB38A7B6AB1/EF

Wat is een energiezuinige koelkast

Een koelkast kan worden geclassificeerd als energiezuinig met energieklasse A of B. In principe kun je een energiezuinige koel vriescombinatie en vrijstaande koelkast en vriezer met zuinige labels vinden. Alleen de Amerikaanse koelkast verbruikt vaak nog te veel energie om voor een zuinig label in aanmerking te komen.

Energiezuinige koelkasten verbruiken veel minder stroom dan oudere modellen. Hier onder hebben we voor je op een rijtje gezet hoe veel je kunt besparen:

EnergielabelGemiddeld verbruik per jaar
Energielabel A109 kWh
Energielabel B129 kWh
Energielabel C157 kWh
Energielabel D194 kWh
Energielabel E229 kWh
Energielabel F253 kWh

Je ziet dat een koel vriescombinatie met energielabel F meer dan twee keer zo veel verbruikt als een koelkast met energielabel A. De zuinigste koel vriescombinaties kosten je per jaar dus de helft minder aan stroom en energiekosten.

Het kan dus erg lonen om een nieuwe zuinige koelkast aan te schaffen als je nu een model met het minst zuinige energielabel hebt. Jaarlijks scheelt het zo veel geld dat je de aanschafkosten van je nieuwe koelkast binnen een paar jaar terugverdiend.

Beste energiezuinige koelkast van 2023    

Wil je je oude koelkast vervangen door een nieuwe zuinige koelkast? Dan wil je natuurlijk wel meteen de beste in huis halen. Wij hebben de zuinigste koelkasten voor jou getest en met elkaar vergeleken. We keken daarbij naar het model van de koelkast, het totale elektriciteitsverbruik, de bouwkwaliteit en natuurlijk de prijs-kwaliteit verhouding. Dit zijn de beste zuinige koelkasten van 2023:

Voordelen Nadelen
Energiezuinig
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
Je past de vrijstaande Samsung RB38A7B6AB1 koel-vriescombinatie geheel naar eigen wens aan. Zo tover je het vriesgedeelte om naar extra koelruimte in de Convertible Zone, bijvoorbeeld wanneer je een feestje organiseert. De vershoudzone gebruik je als één zone voor al je verse groente. Je maakt hier ook 2 zones van, zodat je runderlappen met een koudere temperatuur bewaart. Dankzij de ruime inhoud heb je plek voor de boodschappen van 5 personen of meer. Met de Metal Cool Plate verlies je geen koude lucht wanneer je iets uit de koelkast pakt. Ondertussen zorgt de Twin Cooling Plus ervoor dat je boodschappen niet uitdrogen, door het koel- en vriessysteem gescheiden te houden. Hierdoor ruikt je diepvriespizza niet naar je restje curry.

Voor en nadelen van een energiezuinige koelkast

Zit je na te denken om je oude koelkast te vervangen voor een model dat meer energiezuinig is? Lees dan hier alle voor- en nadelen:

Voordelen

Nieuwe energiezuinige koelkasten verbruiken nog minder dan de modellen die hiervoor energielabel A+++ hadden. Het grootste voordeel hiervan is natuurlijk de flinke besparing op je energiekosten, jaarlijks scheelt het soms wel de helft.

Energiezuinige koelkasten zijn ook altijd stevig gebouwd, waardoor je ervan uit mag gaan dat het apparaat gemiddeld een langere levensduur heeft. Je betaalt voor de aanschaf net even iets meer, maar dit bedrag verdien je heel gemakkelijk terug via je energiekosten en het feit dat je niet iedere paar jaar een nieuwe koelkast aan hoeft te schaffen.

Nadelen

Nieuwe koelkasten met een zuinig energielabel zijn helaas vaak wel iets duurder dan de oudere modellen en dat kan als een nadeel worden ervaren. Natuurlijk moet je je daarbij wel bedenken dat je oude koelkast zo veel stroom verbruikt dat je voor die kosten net zo goed een nieuwere koelkast kunt kopen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een energiezuinige koelkast?    

Net als bij het kopen van iedere andere koelkast, zijn er ook bij je zoektocht naar de zuinigste koelkasten een aantal dingen waar je goed op moet letten. Hier hebben we de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet.

Het type energiezuinige koelkast

Kijk altijd of het totale elektriciteitsverbruik redelijk is voor het type koelkast. Een tafelmodel koelkast met jaarlijkse energiekosten van meer dan €50 is nog steeds niet erg zuinig, als je ook een inbouw koel vriescombinatie kunt vinden met een jaarlijks verbruik van €48,60.

Anti-ijsvorming

Bij een koel vriescombinatie die is uitgerust met No Frost is ontdooien verleden tijd. Dat is niet alleen erg handig, maar ook goed voor het energieverbruik. Een ijslaagje van 2 millimeter kan er namelijk al voor zorgen dat het verbruik van energie met 15% toeneemt.

Het merk

Het kan voordelig zijn om veel apparaten van hetzelfde merk te hebben. Zo kun je een Samsung koelvriescombinatie aansluiten op je SmartThings app, waarin je ook je andere slimme apparaten van dit merk kunt terugvinden. Veel merken hebben een vergelijkbare app en veel apparaten van hetzelfde merk zorgen dat het overzichtelijk blijft.

Totale netto inhoud

Een groot huishouden heeft ook een grote koelkast en vriezer nodig en je moet er rekening mee houden dat de jaarlijkse kosten hiervoor ook iets hoger liggen. In een te kleine koelkast kun je waarschijnlijk niet al je boodschappen kwijt. Ga altijd voor een energiezuinige koelkast die bij je past en staar je daarbij niet blind op het verbruik en de bijbehorende kosten.

Veelgestelde vragen over een energiezuinige koelkast

Tot slot behandelen we nog de vragen die door anderen het vaakst worden gesteld over energiezuinige koelkasten. Zo weten we zeker dat je echt alles over dit onderwerp te weten komt!

Wat is de zuinigste koelkast?

De zuinigste koel vriescombinaties hebben energielabel A, wat betekent dat het gemiddelde energieverbruik rond de 109 kWh per jaar ligt.

Wat is een energie zuinige koelkast?

Een energiezuinige koelkast heeft energielabel A, B, C of D. Deze koel vriescombinaties verbruiken zo weinig energie, dat je jaarlijkse kosten lekker laag blijven.

Hoeveel scheelt een zuinige koelkast?

Voor een zuinige A label koel vriescombinatie zijn je jaarlijkse kosten voor energie zeer laag, je betaalt vaak nog minder dan €50.

Wat betekent A+++ koelkast?

Op de oude energielabels werd een zuinige koelkast aangegeven met A+++, maar sinds maart 2021 zijn er nieuwe richtlijnen, waarbij energielabel het hoogst haalbare is.

Een oude koel vriescombinatie met energielabel A+++ kan met de nieuwe richtlijnen opeens een energielabel C hebben. Dit betekent nog steeds dat het apparaat zuinig is, maar met de nieuwe standaarden is er meer ruimte om te groeien bij gekomen.

Wat is het zuinigste energielabel voor een koelkast?

Op dit moment is het zuinigste label voor nieuwe koelkasten energielabel A. Voorheen hadden de zuinigste koelkasten energielabel A+++, maar dat bleek voor de meeste consumenten te ingewikkeld.

Het minst zuinige label op dit moment is F, hierbij is het stroomverbruik het hoogste van allemaal. Je stroomkosten zullen bijna twee keer hoger zijn dan bij een model met label A.

Hoeveel zuiniger is een nieuwe koelkast?

Je oude koelkast vervangen kan een heel goed idee zijn, want het verbruik van nieuwe modellen is in de laatste jaren flink gedaald. Oude koelkasten verbruiken soms tot wel twee keer meer stroom en dat zie je terug in je jaarlijkse energiekosten. Een gemiddeld huishouden kan tot wel de helft lagere energiekosten krijgen door een zuinige koelkast aan te schaffen.

Wat verbruikt een koelkast per uur?

Het is afhankelijk van het energielabel van een koelkast wat het verbruik per uur is. Met een A energielabel is het jaarlijkse verbruik gemiddeld 109 kWh, wat neerkomt op 0,013 kWh per uur. Dit geldt voor normaal gebruik, een open deur kan bijvoorbeeld voor een veel hoger verbruik zorgen.