Koelhouden.nl

Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast wordt vaak geprezen om de grote inhoud en het gebruiksgemak. Met de water en ijsdispenser heb je altijd binnen een handomdraai een ijskoud drankje. Daar staat wel tegenover dat de koelkasten een heel hoog energieverbruik hebben en niet zomaar in iedere stijl keuken passen. Op deze pagina vind je echt alles wat je over de Amerikaanse koelkast moet weten en kun je vinden welke modellen als beste van 2024 uit de test zijn gekomen!
1

Veripart VPSBS177B

2

Samsung RS68CG885DB1EF

3

Samsung RS66A8101S9

4

Samsung RS66A8101B1/EF

5

Haier HFR5719ENMG

Laatste update: 25 juni 2024

1

Veripart VPSBS177B

2

Samsung RS68CG885DB1EF

3

Samsung RS66A8101S9

4

Samsung RS66A8101B1/EF

5

Haier HFR5719ENMG

Laatste update: 25 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een Amerikaanse koelkast is een vrijstaande koel-vriescombinatie.
  • Het koel- en vriesvak in een Amerikaanse koelkast zijn naast elkaar geplaatst.
  • De meeste Amerikaanse koelkasten hebben handige snufjes zoals een ijsblokjes dispenser en een watertap.
  • De amerikaanse koelkast is de Veripart VPSBS177B

Wat is een Amerikaanse koelkast?

Net als alles in de Verenigde Staten is de Amerikaanse koelkast lekker groot. In tegenstelling tot de koelkasten die wij kennen, zitten het koel- en vriesgedeelte naast elkaar. Soms wordt het hierdoor ook wel een side by side koelkast genoemd.

In Amerikaanse koelkasten kun je ontzetten veel kwijt en vaak zitten er ook handige snufjes zoals een ijsblokjes dispenser en een watertap op. In de laatste jaren zijn de koelkasten ook in Nederland steeds populairder geworden. De gemiddelde inhoud van de koeling van een Amerikaanse koelkast ligt tussen de 385 en 410 liter en het vriesgedeelte heeft een netto inhoud tussen de 75 en 270 liter.

Houd er wel altijd rekening mee dat dit type koelkast een echte eye catcher in je keuken zal zijn. Je kunt er door het formaat en de dubbele deuren niet omheen en niet elke keukenstijl kan dit aan.

Beste Amerikaanse koelkast van 2024    

Wij hebben verschillende Amerikaanse koelkasten getest en met elkaar vergeleken, zodat jij heel gemakkelijk de beste keuze kunt maken. Hiervoor hebben we gekeken naar het energielabel, de inhoud van het vries- en koelgedeelte, het geluidsniveau, de prijs-kwaliteit verhouding en eventuele extra functies.

Dit zijn de beste Amerikaanse koelkasten van 2024:

De Veripart VPSBS177B is een Amerikaanse koelkast met veel ruimte voor boodschappen van 5 personen of meer. Het heeft een luchtcirculatie systeem waardoor het overal even koel is en het vriesgedeelte nooit ontdooid hoeft te worden. De koelkast heeft een vrijstaand design en biedt voldoende ruimte voor al je boodschappen. Het heeft een energieklasse E, wat betekent dat het een relatief hoog energieverbruik heeft. De bouwkwaliteit is topklasse, wat betekent dat de betrouwbaarheid en levensduur hoog zijn.De koelkwaliteit valt in de middenklasse, maar voldoet aan de basisbehoeften van de meeste gebruikers. De netto inhoud van de koelkast is 562 liter, wat ruim voldoende is voor een huishouden van 5 personen of meer. Het geluidsniveau is 39 dB, wat als luid wordt beschouwd. De koelkast is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Helaas heeft het geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor mensen die hun etenswaren langer vers willen houden.
De Samsung RS68CG885DB1EF Amerikaanse koelkast is een vrijstaande koelkast met een water- en ijsdispenser, Smart Conversion systeem en een totale inhoud van 634 liter. Het apparaat heeft een geluidsniveau van 35 decibel, waardoor het relatief stil is. Dankzij de No Frost technologie hoef je de koelkast nooit te ontdooien. De koelkast heeft voldoende ruimte voor al je boodschappen en heeft een strak design dat in elke keuken past.Met een energieklasse D heeft de koelkast een gemiddeld energieverbruik van 281 kWh per jaar. De bouw- en koelkwaliteit van de koelkast zijn redelijk, waardoor je er lang plezier van kunt hebben. Het koelgedeelte heeft een netto inhoud van 409 liter en het vriesgedeelte heeft een netto inhoud van 225 liter. Met een geluidsniveau van 35 dB is de koelkast stil in gebruik. De koelkast is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.Daarnaast heeft de koelkast een vershoudzone om etenswaren langer vers te houden.
De Samsung RS66A8101S9 Amerikaanse koelkast is een vrijstaande koelkast met een vriesgedeelte. Het heeft een inhoud van 652 liter, genoeg voor 5 personen of meer. De koelkast heeft een Digital Inverter Compressor die zorgt voor een stabiele koeltemperatuur en een Twin Cooling Plus systeem om uitdroging van paprika's te voorkomen. Het vriesgedeelte kan ook als extra koelruimte worden gebruikt met behulp van de Smart Conversion functie.De koelkast heeft een energieklasse E, wat betekent dat het een relatief hoog energieverbruik heeft. Het heeft een middenklasse bouw- en koelkwaliteit, wat betrouwbaarheid en een redelijke levensduur biedt. De netto inhoud van de koelkast is 652 liter, met voldoende ruimte in zowel het koel- als vriesgedeelte. Het geluidsniveau is 36 dB, wat als normaal wordt beschouwd. De koelkast is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Het heeft ook een vershoudzone om etenswaren langer vers te houden.
De Samsung RS66A8101B1/EF Amerikaanse koelkast is een vrijstaande koelkast met een vriesgedeelte en No Frost technologie. Hierdoor hoef je de koelkast nooit te ontdooien en blijven diepvriesproducten langer vers. De koelkast biedt voldoende ruimte voor al je boodschappen en heeft een strak design dat in elke keuken past.Het energieverbruik van deze koelkast is relatief hoog, wat kan leiden tot hogere energiekosten. De bouw- en koelkwaliteit van de koelkast zijn van middenklasse niveau, wat betrouwbaarheid en een redelijke levensduur biedt. Met een netto inhoud van 652 liter is de koelkast geschikt voor 5 personen of meer. Het geluidsniveau van de koelkast is normaal en zal je dagelijkse activiteiten niet verstoren.De koelkast is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. De koelkast heeft ook een vershoudzone, waardoor je etenswaren langer vers kunt houden.
De Haier HFR5719ENMG Amerikaanse koelkast is een vrijstaande koelkast met een koelgedeelte van 306 liter en een vriesgedeelte met 2 lades. Het heeft verschillende lades, zoals de MyZone lade en de Quick Cool stand, om groente en fruit langer vers te houden en frisdrank snel te koelen.De koelkast heeft een energieklasse E, wat betekent dat het een relatief hoog energieverbruik heeft. Het heeft echter een topklasse bouw- en koelkwaliteit, waardoor het betrouwbaar en duurzaam is en voedsel optimaal gekoeld wordt. Met een netto inhoud van 446 liter is de koelkast geschikt voor 5 personen of meer. Het geluidsniveau van de koelkast is 37 dB, wat als normaal wordt beschouwd. De koelkast kan ook in de schuur of garage worden geplaatst, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.Helaas heeft de koelkast geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor mensen die hun etenswaren langer vers willen houden.

Voor en nadelen van een Amerikaanse koelkast

Bij een Amerikaanse koelkast is het gemakkelijk om je te focussen op de voordelen van het apparaat. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om zo veel ruimte te hebben en altijd lekker koel water te kunnen drinken. Houd wel rekening met de nadelen van het apparaat, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Voordelen

Het grootste voordeel van deze side by side koelkast is dat je gebruik kunt maken van een hele grote inhoud, wat voornamelijk voor grote gezinnen erg handig kan zijn. Per persoon heb je ongeveer 50 liter inhoud nodig om te koelen en nog eens 30 om te vriezen. Met een gemiddelde inhoud van 400 liter is een Amerikaanse koelkast dus erg geschikt voor gezinnen van meer dan vier personen.

Ook kleinere huishoudens kunnen van de grote koelkasten profiteren, als je bijvoorbeeld veel boodschappen doet of vaak producten van een uitzonderlijk formaat koopt kan een Amerikaanse koelkast erg handig zijn.

Mensen die al een Amerikaanse koelkast hebben prijzen ook de ijs- en water dispenser die in één van de twee deuren zit. Hier kun je altijd direct gekoeld water uit halen. Zij benoemen ook altijd dat het gemakkelijk is om spullen in de koelkast terug te vinden en dat je zo goed als alle soorten boodschappen in de koelkast of vriezer kwijt kunt.

Nadelen

De meeste Amerikaanse koelkasten hebben een hoog energieverbruik, op dit moment is energielabel D de meest zuinige keuze. Niet alleen de grote inhoud, maar ook de water en ijsdispenser zorgen ervoor dat het apparaat meer energie verbruikt dan normale koel vriescombinaties.

In de aanschaf zijn Amerikaanse koelkasten ook vaak iets duurder dan andere modellen. Er zijn wel wat outlet modellen voor een scherpe prijs beschikbaar, maar daarvoor moet je wel goed zoeken.

Ook is het model niet geschikt voor iedere keuken. De buitenkant van de koelkasten zijn zwart of RVS, waardoor ze niet geweldig staan in een keuken met landelijke stijl.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Amerikaanse koelkast?    

Wil je een Amerikaanse koelkast kopen? Lees hier dan eerst goed op welke eigenschappen je goed moet letten.

Antivries systeem

Amerikaanse koelkasten met No Frost hoef je nooit handmatig te ontdooien, want het systeem zorgt ervoor dat er geen ijsvorming ontstaat. Bij een grote koelkast kan dat erg handig zijn, want als je niet meer handmatig hoeft te ontdooien scheelt dat veel werk.

Minibar

Een open deur bij een Amerikaanse koelkast zorgt ervoor dat er erg veel koude lucht verloren gaat. Sommige modellen hebben een extra deurtje waar een minibar achter zit, hier kun je producten bewaren die je vaak pakt. De temperatuur in het koelvak gaat dan niet omhoog. Houd er wel rekening mee dat het net als het waterreservoir veel ruimte in de deuren inneemt.

De energieklasse

Als je op zoek bent naar een energiezuinige koelkast met lage jaarlijkse kosten is de kans klein dat je een geschikte Amerikaanse koelkast zal vinden. De zuinigste klasse is op dit moment C, wat gelijk staat aan een verbruik van 225 kWh. Per klasse loopt het verbruik flink op:

  1. D – 269 kWh

  2. E – 337 kWh

  3. F – 406 kWh

Bij een energieprijs van €0,45 per kWh betaal je per jaar minstens €100 en kan het bij energieklasse F oplopen tot €183, dat is dus een flink verschil.

Veelgestelde vragen over een Amerikaanse koelkast

Wil je echt alles weten over de Amerikaanse koelkast? Lees dan hier wat andere mensen vaak over dit type koelkast vragen.

Wat is de beste Amerikaanse koelkast?

Wat voor jou de beste Amerikaanse koelkast is, hangt af van een aantal factoren. Kijk altijd goed of het ontwerp wel in je keuken past en of je voldoende koel- en vriesruimte hebt.

Hoe lang gaat een Amerikaanse koelkast mee?

De levensduur van een Amerikaanse koelkast hangt af van het model en de bouw. Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat het tussen de 10 en 15 jaar duurt voordat de koelkast aan vervanging toe is. Daarbij is het ook niet altijd nodig om een koelkast meteen volledig te ontvangen, veel merken hebben ook de mogelijkheid om onderdelen te laten vervangen of herstellen.

Hoe bouw je een Amerikaanse koelkast in?

Bij het inbouwen van een Amerikaanse koelkast moet je er altijd rekening mee houden dat het apparaat aan de achterkant genoeg ruimte heeft om alle warmte kwijt te kunnen. Als dit niet aan de hand is, moet de koelkast extra hard werken om jouw boodschappen koud te houden en daardoor schiet het energieverbruik omhoog.

Experts adviseren om ten minste 5 centimeter, maar bij voorkeur 10 centimeter ruimte tussen de koelkast en de nis te bewaren. Bij je koelkast zit altijd een handleiding waarin de precieze afmetingen te vinden zijn.

Wat is een zuinige Amerikaanse koelkast?

De meest zuinige Amerikaanse koelkast heeft energielabel C, maar het is gemakkelijker om een model met label D of E te vinden. Het is niet altijd zuiniger om je oude koelkast in te ruilen voor een Amerikaans model, let altijd goed op het energieverbruik.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een Amerikaanse koelkast?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je een Amerikaanse koelkast wil kopen, waarvan de belangrijkste eigenschap het energielabel is. Over het algemeen zijn de koelkasten niet zuinig, maar er zit een heel groot verschil tussen energieklasse C en F. Denk goed na over de jaarlijkse kosten voor energie.

Hoeveel ruimte achter Amerikaanse koelkast?

Bij het inbouwen van een Amerikaanse koelkast is het belangrijk dat je ten minste 5 centimeter tussen het apparaat en de muur of nis vrij houdt. Zo kan de koelkast altijd alle warme lucht kwijt en kost het niet te veel moeite om de inhoud op de juiste temperatuur te houden.

Hoeveel liter Amerikaanse koelkast?

Gemiddeld heeft een Amerikaanse koelkast een inhoud tussen de 385 en 410 liter inhoud om te koelen en tussen de 75 en 270 liter om te vriezen. Een ijsblokjes en waterdispenser of minibar zorgt ervoor dat je minder koel- of vriesruimte hebt. Per persoon moet je rekening houden met ongeveer 50 liter koelruimte en nog eens 30 liter vriesruimte.

Hoe werkt de Amerikaanse koelkast?

In principe werkt een Amerikaanse koelkast hetzelfde als andere koelkasten, alleen staan het koel- en vriesgedeelte naast elkaar in plaats van op elkaar, hierdoor worden ze ook wel side by side koelkasten genoemd.

Hoe sluit je een Amerikaanse koelkast aan?

Het aansluiten van een Amerikaanse koelkast werkt net iets anders dan bij en gewone koelkast, omdat je vaak ook de dispenser voor water en ijsblokjes moet aansluiten. Sommige modellen hebben een waterreservoir dat je eruit kunt halen en zelf kunt vullen, maar er zijn ook koelkasten die op de waterkraan moeten worden aangesloten. Voordat je de dispenser gebruikt, moet je deze een aantal keer goed doorspoelen. Ga net zo lang door totdat er helder water uit komt.

Kan een Amerikaanse koelkast tegen de muur?

Net als bij andere koelkasten kan ook een Amerikaanse koelkast niet tegen de muur geplaatst worden. Het apparaat moet altijd de warme lucht kwijt kunnen, anders wordt het veel moeilijker om de temperatuur aan de binnenkant gelijk te houden. Niet alleen zal je veel meer energie verbruiken dan nodig is, de kans dat de koelkast stuk gaat is ook aanzienlijk groter.

Hoe groot is een Amerikaanse koelkast?

De hoogte van een Amerikaanse koelkast varieert tussen de 150 en 180 cm, met een breedte tussen de 70 en 100 cm. Wat betreft de diepte moet je rekening houden met een afmeting tussen de 64 en 78 cm.

Wat is het voordeel van een Amerikaanse koelkast?

Behalve de grote inhoud, zijn er ook nog een aantal andere praktische voordelen van een Amerikaanse koelkast. Zo kun je bijvoorbeeld altijd lekker koud water drinken met behulp van de water- en ijs dispenser.