Koelhouden.nl

Zwarte koelkast

Een zwarte koelkast is populairder dan ooit en daardoor is de kans groot dat jij er op dit moment naar op zoek bent. Je kunt kiezen uit een Amerikaanse koelkast of een populaire retro tafelmodel koelkast in de kleur zwart. Vergeet daarbij niet dat zwart niet staat in iedere keuken en dat je vette vingervlekken heel snel zal zien. Op deze pagina kun je alles lezen wat je verder nog over zwarte koelkasten moet weten en natuurlijk hebben we ook de beste zwarte koelkasten van 2024 voor je getest!
1

Samsung RB36T605CB1

2

Samsung RB34T605CB1

3

Bosch KGV36VBEAS

4

Samsung RB38A7B6BB1/EF

5

Samsung RB38A7B6AB1/EF

Laatste update: 19 juli 2024

1

Samsung RB36T605CB1

2

Samsung RB34T605CB1

3

Bosch KGV36VBEAS

4

Samsung RB38A7B6BB1/EF

5

Samsung RB38A7B6AB1/EF

Laatste update: 19 juli 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een zwarte koelkast is een koelkast met een zwarte kleur.
  • Een zwarte koelkast kan veel beter bij je interieur passen.
  • Niet iedere keuken is gebaat bij een koelkast in het zwart.
  • De zwarte koelkast is de Samsung RB36T605CB1

Wat is een zwarte koelkast

Een zwarte koelkast is een hele goede manier om je keuken een boost te geven. De normaal zo saai uitziende witte of rvs koelkasten zijn namelijk een stuk saaier dan een zwart exemplaar. Koelkasten met een zwarte voorkant zijn een echte blikvanger in je keuken en hoeven niet te worden weggewerkt achter een frontpaneel.

Houd er rekening mee dat een zwarte koelkast echt een statement maakt en dat niet iedere keuken dat kan hebben. Kleine keukens ogen door een zwarte koelkast nog kleiner dan ze al zijn. Voor een beetje extra stijl kun je ook eens nadenken over een retro koelkast in het zwart. Heb je een grote keuken en heb je veel ruimte voor je boodschappen nodig? Denk dan eens aan een Amerikaanse koelkast.

Beste zwarte koelkasten van 2024    

Veel merken hebben tegenwoordig een koelkast in de kleur zwart in het assortiment, want de kleur wordt steeds populairder. Natuurlijk wil jij wel de beste zwarte koelkast die er is in huis halen en daarom hebben we voor jou een aantal modellen getest en met elkaar vergeleken. We hebben daarbij gelet op het geluidsniveau, de energieklasse, de prijs-kwaliteit verhouding en extra’s die het gebruiksgemak voor jou kunnen vergroten. Alles om er zeker van te zijn dat jij de juiste keuze kunt maken!

Dit zijn de beste zwarte koelkasten van 2024:

1

Beste zwarte koelkast

De Samsung RB36T605CB1 is een vrijstaande koel-vriescombinatie met genoeg ruimte voor huishoudens van 3 of 4 personen. Het koelgedeelte kan naar eigen wens worden ingedeeld met 3 deurvakken en 2 plateaus, inclusief een wijnplateau voor alle vormen flessen. Het vriesgedeelte van 114 liter heeft 3 vrieslades en hoeft niet ontdooid te worden dankzij het No Frost systeem.Met een energieklasse C heeft deze koelkast een gemiddeld energieverbruik van 166 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 66,4 euro aan energiekosten. De bouwkwaliteit is topklasse en de koelkwaliteit valt in de middenklasse. Met een netto inhoud van 365 liter is deze koel-vriescombinatie geschikt voor 5 personen of meer. Het geluidsniveau is 35 dB, waardoor het apparaat als stil kan worden beschouwd.Het is ook geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, mits de temperatuur boven 10 graden Celsius blijft. Daarnaast heeft het een vershoudzone voor het langer vers houden van verse producten.
2
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
De zwarte Samsung RB34T605CB1 heeft allerlei handige snufjes in huis om jouw boodschappen zo goed mogelijk te bewaren. De Optimal Fresh+ lade heeft 2 apart instelbare zones, zodat je zelf bepaalt of je meer ruimte voor gehakt of wortels maakt. Je kiest dan voor één of 2 temperaturen, zodat je zeker weet dat je vlees en groenten allebei de juiste temperatuur behouden. Je legt je mango's, druiven en bloemkool in de Humidity Fresh lade met instelbare luchtvochtigheid. Zo behouden je boodschappen hun vitamines en blijven ze langer vers. Dit alles doet de koelkast dankzij de inverter motor ook nog eens stil, zodat je geen last hebt van harde geluiden. Daarnaast betaal je met zijn C energieklasse weinig energiekosten per jaar.
3
De Bosch KGV36VBEAS is een vrijstaande koel-vriescombinatie met een zwarte deur en grijze behuizing. Het heeft een VitaFresh vershoudlade met instelbare luchtvochtigheid om etenswaren langer vers te houden. Het vriesgedeelte heeft een BigBox lade voor het invriezen van grote items en een supervriezen functie.Met de Low Frost technologie hoef je het apparaat slechts twee keer per jaar te ontdooien, wat minder onderhoud en tijd bespaart. Het energieverbruik van de koel-vriescombinatie is relatief hoog, met een verhoging van ongeveer 93,2 euro per jaar op de energierekening. De bouwkwaliteit is middenklasse en de koelkwaliteit is basisklasse. De netto inhoud is 308 liter, geschikt voor 3-4 personen. Het geluidsniveau is 39 dB, wat als luid wordt beschouwd.Het apparaat is geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. De koel-vriescombinatie heeft ook een vershoudzone voor het langer vers houden van groente, fruit en vleeswaren.
4
Voordelen Nadelen
Zuinig
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
Je gebruikt de Convertible Zone van de Samsung RB38A7B6BB1 koel-vriescombinatie als vries- of koelgedeelte. Handig, wanneer je een feestje organiseert en meer koelruimte nodig hebt. De vershoudzone gebruik je als één zone voor je paprika's en bleekselderij. Je deelt deze ook op in 2 zones, zodat je hamburgers in het koude gedeelte bewaart. Dankzij de ruime inhoud bewaar je de boodschappen van 5 gezinsleden of meer. De Metal Cool Plate houdt koude lucht vast wanneer je iets uit de koelkast pakt, zodat je etenswaren langer vers blijven. Dankzij Twin Cooling Plus komen de geuren uit het koelgedeelte niet bij je ingevroren soep. Hierdoor drogen je boodschappen niet uit. Dankzij energieklasse B betaal je weinig energiekosten per jaar.
5
Voordelen Nadelen
Energiezuinig
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
Je past de vrijstaande Samsung RB38A7B6AB1 koel-vriescombinatie geheel naar eigen wens aan. Zo tover je het vriesgedeelte om naar extra koelruimte in de Convertible Zone, bijvoorbeeld wanneer je een feestje organiseert. De vershoudzone gebruik je als één zone voor al je verse groente. Je maakt hier ook 2 zones van, zodat je runderlappen met een koudere temperatuur bewaart. Dankzij de ruime inhoud heb je plek voor de boodschappen van 5 personen of meer. Met de Metal Cool Plate verlies je geen koude lucht wanneer je iets uit de koelkast pakt. Ondertussen zorgt de Twin Cooling Plus ervoor dat je boodschappen niet uitdrogen, door het koel- en vriessysteem gescheiden te houden. Hierdoor ruikt je diepvriespizza niet naar je restje curry.

Voor en nadelen van een zwarte koelkast

Weeg voordat je overgaat tot de aankoop van een nieuwe koelkast in het zwart altijd eerst goed de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Voordelen

Zwarte koelkasten kunnen de meest saaie keuken opeens een hele elegante uitstraling geven. De kleur gaat mooi samen met allerlei andere kleuren, wat dacht je bijvoorbeeld van crème en zwart? Met één simpele verandering tover je je keuken om in een stijlvolle ruimte.

Nadelen

Niet iedere keuken is gebaat bij een koelkast in het zwart. Keukens die al klein zijn, kunnen door zo’n groot zwart al snel nog kleiner lijken. Daarbij zie je vooral op glimmende zwarte koelkasten heel snel vieze vingerafdrukken, waardoor je iets vaker zal moeten schoonmaken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een zwarte koelkast?

Natuurlijk moet je bij een koelkast in het zwart letten op precies dezelfde dingen als waar je bij een koelkast in iedere andere kleur op moet letten. Hier hebben we de belangrijkste eigenschappen voor je verzameld:

Het type koelkast

Als je op zoek bent naar een koelkast in het zwart heb je veel verschillende keuzes. Een Amerikaanse koelkast, een vrijstaande koelkast, een tafelmodel koelkast of zelfs een mini koelkast. Kies altijd op basis van de grootte van je huishouden, want een lege koelkast moet extra hard werken om alle boodschappen op de juiste temperatuur te houden.

Netto inhoud koelgedeelte

Een tafelmodel koelkast heeft een netto inhoud van ongeveer 150 liter en dat is voldoende voor de boodschappen van 1-2 personen. Vanaf 3 personen is het verstandig om op zoek te gaan naar koel vriescombinaties met een inhoud tot 250 liter. Grote huishoudens hebben het meeste baat bij een Amerikaanse koelkast met een inhoud boven de 300 liter.

De energieklasse

Een koel vriescombinatie met energielabel A verbruikt tot twee keer minder energie dan een model met energielabel F en dat scheelt veel voor je jaarlijkse energiekosten. Het is niet heel gemakkelijk om een energiezuinige koelkast in het zwart te vinden, de meeste koelkasten in het zwart hebben energielabel D of energielabel E.

Het vriesgedeelte

Bij een koelkast met vriesvak kun je ook boodschappen invriezen en dat kan erg handig zijn. Bij een side by side Amerikaanse koelkast zitten het koel- en vriesgedeelte naast elkaar en heb je een grote totale netto inhoud. Een compacte koelkast heeft vaak geen vriesgedeelte en dan moet je op zoek naar een alternatief om je diepvriesproducten te bewaren.

Anti-ijsvorming

Koelkasten gaan langer mee als je ze goed onderhoudt en bij modellen met No Frost is handmatig ontdooien niet meer nodig. Dit scheelt je veel werk en tijd. Low Frost modellen moeten slechts twee keer per jaar ontdooit worden en zonder anti-ijsvorming techniek moet je tot wel zes keer per jaar handmatig je koelkast ontdooien.

Het geluidsniveau

Vooral bij vrijstaande koelkasten is het belangrijk dat je goed oplet wat het geluidsniveau is, want bij een kastmodel koelkast wordt het geluid nog een beetje gedempt door de omgeving. Modellen met een d geluidsniveau onder de 38 dB kunnen worden gezien als stil en deze kunnen prima in een kleine of open keuken staan. Een c geluidsniveau tussen de 39 dB en 40 dB wordt geclassificeerd als normaal, ook hier zal je weinig last van hebben. Koelkasten met een f geluidsniveau van 41 dB of meer zijn luid en daar heb je last van als je erbij in de buurt bent.

Draairichting deur

Voordat je een nieuwe koelkast gaat uitzoeken moet je altijd goed nadenken over welke draairichting deur voor jou het handigst is. Niet alle modellen hebben namelijk de optie om deze aan te passen en voor je het weet zit je vast aan een retro tafelmodel koelkast die niet helemaal open kan op de plek waar je hem wil neerzetten. Dit is een fout die door veel mensen wordt gemaakt.

De breedte koelkast

Gemiddeld hebben koelkasten een breedte van 60 centimeter, maar er zijn altijd modellen die iets breder of juist smaller zijn. Meet altijd goed op hoe veel ruimte je hebt en houd er rekening mee dat je aan de achterkant voldoende ruimte over moet laten om de warme lucht te laten ontsnappen.