Retro koelkast

In de meeste keukens is de koelkast netjes weggewerkt achter een frontpaneel, maar heb je wel eens nagedacht over een koelkast die zo mooi is dat je deze niet hoeft te verbergen? De retro koelkast is dan precies waar je naar op zoek bent! Je kunt dan profiteren van een retro design, met de gemakken van een moderne koelkast. Houd wel rekening met de prijs, deze ligt namelijk iets hoger dan je misschien van een koelkast gewend bent. Op deze pagina lees je alles wat je over retro koelkasten moet weten, zodat je kunt bepalen of het voor jou een goede keuze is!
1

SMEG FAB30RCR5

2

SMEG FAB30LBL5

3

SMEG FAB30RRD5

4

SMEG FAB30LRD5

5

SMEG FAB30RBL5

Laatste update: 12 december 2024

1

SMEG FAB30RCR5

2

SMEG FAB30LBL5

3

SMEG FAB30RRD5

4

SMEG FAB30LRD5

5

SMEG FAB30RBL5

Laatste update: 12 december 2024

Foto van Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een retro koelkast heeft het uiterlijk uit de jaren 50.
  • De technieken van een retro koelkast zijn zo als een moderne koelkast.
  • De prijs van een retro koelkast is vaak iets hoger.
  • De retro koelkast is de SMEG FAB30RCR5

Wat is een retro koelkast

Een retro koelkast heeft het uiterlijk uit de jaren 50, maar aan de binnenkant de technieken van een moderne koelkast, het beste uit beide werelden dus. De vrijstaande koelkast is een echte blikvanger met chromen details en vaak ook een mooie kleur.

Het tijdloze design van een retro koelkast staat ontzettend mooi in iedere keuken en is precies goed als je op zoek bent naar een functionele, maar toch mooie toevoeging aan je keuken. Aan de binnenkant kun je van een retro koelkast hetzelfde verwachten als van een moderne koelkast. De transparante lades zorgen ervoor dat je je groente en fruit op de ideale temperatuur kunt bewaren. Ook heb je vaak een flessenrek en uitneembare plateau’s waarmee je de indeling precies kunt aanpassen aan jouw wensen en voorkeuren.

Beste retro koelkast van 2024    

Lijkt zo’n retro koelkast je wel wat, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? De kans is natuurlijk heel groot dat je te veel afgaat op het uiterlijk en daarbij vergeet om te kijken naar wat echt belangrijk is. Wij hebben voor jou een groot aantal retro koelkasten getest en met elkaar vergeleken. Daarbij keken we ook naar de inhoud koelgedeelte in liter, geluidsniveau, de prijs-kwaliteit verhouding en extra technieken die helpen om je boodschappen langer vers te houden. Dit zijn de beste retro koelkasten van 2024:

De SMEG FAB30RCR5 is een retro koel-vriescombinatie met een stijlvol jaren 50 design en genoeg ruimte voor 3 tot 4 personen. Het apparaat heeft een energieklasse D en een gemiddeld energieverbruik van 156 kWh per jaar. De bouw- en koelkwaliteit van de koel-vriescombinatie zijn middenklasse, wat betekent dat het betrouwbaarheid en een redelijke levensduur biedt.



De netto inhoud van het koelgedeelte is 222 liter en het vriesgedeelte heeft een netto inhoud van 72 liter. Het geluidsniveau van de koel-vriescombinatie is 37 dB, wat als normaal wordt beschouwd. De koel-vriescombinatie is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.



Helaas heeft de koel-vriescombinatie geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor mensen die hun verse producten langer willen bewaren.
De SMEG FAB30LBL5 is een retro koel-vriescombinatie met een jaren 50 design. Hij heeft genoeg ruimte voor 3-4 personen en een Life Plus zone waarin je de temperatuur en luchtvochtigheid kunt bepalen. Het vriesgedeelte is geschikt voor het bewaren van patat en diepvriesfruit. Helaas heeft deze koelkast geen anti-ijsvorming functie, dus moet je het vriesgedeelte 6 keer per jaar ontdooien.



Met een energieklasse D heeft deze koel-vriescombinatie een gemiddeld energieverbruik van 156 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 62,4 euro aan energiekosten. De bouw- en koelkwaliteit zijn middenklasse, dus betrouwbaar en duurzaam. De koelkast koelt gelijkmatig en houdt de temperatuur goed op peil. Met een netto inhoud van 222 liter voor het koelgedeelte en 72 liter voor het vriesgedeelte, is deze koel-vriescombinatie geschikt voor een huishouden van 3-4 personen. Het geluidsniveau is 37 dB, wat normaal is.



De koelkast kan in de schuur of garage worden geplaatst, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. De vershoudzone zorgt ervoor dat je etenswaren langer vers blijven.
De SMEG FAB30RRD5 is een retro koel-vriescombinatie met een jaren 50 design. Hij biedt genoeg ruimte voor 3 tot 4 personen en heeft een Life Plus zone waarin je zelf de temperatuur en luchtvochtigheid kunt instellen. Het vriesgedeelte bovenin is ideaal voor patat en diepvriesfruit.



Helaas heeft deze koelkast geen anti-ijsvorming functie, dus je moet het vriesgedeelte 6 keer per jaar ontdooien. Met een energieklasse D heeft deze koel-vriescombinatie een gemiddeld energieverbruik. De bouw- en koelkwaliteit zijn middenklasse, wat betekent dat het betrouwbaarheid en een redelijke levensduur biedt. De netto inhoud van het koelgedeelte is groot, met 222 liter, terwijl het vriesgedeelte normaal is met 72 liter. Het geluidsniveau is 37 dB, wat als luid wordt beschouwd.



Deze koel-vriescombinatie is geschikt voor plaatsing in de schuur of garage, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Helaas heeft het geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor het langer bewaren van verse producten.
De SMEG FAB30LRD5 is een retro koel-vriescombinatie met een jaren 50 design. Het biedt genoeg ruimte voor 3-4 personen en heeft een Life Plus zone voor langere houdbaarheid van verse producten. Het vriesgedeelte bovenin is handig voor patat of diepvriesfruit.



Helaas heeft deze koelkast geen anti-ijsvorming functie, dus je moet het vriesgedeelte 6 keer per jaar ontdooien. Het energieverbruik is gemiddeld, met een jaarlijks verbruik van 156 kWh en energiekosten van 62,4 euro. De bouw- en koelkwaliteit zijn middenklasse, wat betrouwbaarheid en een redelijke levensduur biedt. De netto inhoud is 294 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 222 liter en een vriesgedeelte van 72 liter. Het geluidsniveau is normaal, met 37 dB.



De koelkast is geschikt voor plaatsing in de schuur of garage, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Helaas heeft het geen vershoudzone, wat kan leiden tot sneller bederven van verse producten.
De SMEG FAB30RBL5 is een retro koel-vriescombinatie met een jaren 50 design. Hij biedt genoeg ruimte voor een huishouden van 3 tot 4 personen. In de Life Plus zone kun je verse aardbeien langer bewaren en zelf de temperatuur en luchtvochtigheid bepalen. Het vriesgedeelte bovenin is ideaal voor patat of diepvriesfruit.



Helaas heeft deze koelkast geen anti-ijsvorming functie, dus moet je het vriesgedeelte 6 keer per jaar ontdooien. Met een energieklasse D heeft de koel-vriescombinatie een gemiddeld energieverbruik. De bouw- en koelkwaliteit zijn middenklasse, wat betekent dat het betrouwbaarheid en een redelijke levensduur biedt. De netto inhoud van het koelgedeelte is groot, met 222 liter, en het vriesgedeelte heeft een netto inhoud van 72 liter. Het geluidsniveau is normaal, met 37 dB.



De koel-vriescombinatie is geschikt voor plaatsing in de schuur of garage, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. De vershoudzone zorgt ervoor dat jouw verse producten langer vers blijven.

Voor en nadelen van een retro koelkast

Voordat je je blindstaart op het prachtige uiterlijk van een retro koelkast is het belangrijk dat je de voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt. Hier hebben we voor je op een rijtje gezet waar je over na moet denken.

Voordelen

Natuurlijk is het uiterlijk een van de grootste voordelen van een retro koelkast. Je kunt profiteren van een prachtig design, zonder dat je hoeft in te leveren op technologie aan de binnenkant. Iedere keuken krijgt met een retro koelkast meteen een stijlvolle uitstraling.

Ook is de binnenkant van deze koelkasten vaak groot en praktisch ingedeeld, waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken of je al je boodschappen wel kwijt kunt. Door de praktische indeling kun je de koelkast ook gemakkelijk schoonmaken aan de binnenkant.

Nadelen

De prijs van een retro koelkast is vaak iets hoger dan die van de gemiddelde inbouw koelkast. Je betaalt daarbij voornamelijk voor het uiterlijk. Een koel vriescombinatie van SMEG kost bijvoorbeeld tussen de €1900 en €2200, wat bovengemiddeld veel is voor een koelkast. Voor hetzelfde geld kun je bijvoorbeeld ook een koelkast en vriezer set met Low Frost en een beter energielabel vinden. Je hebt dan voor dezelfde prijs veel meer waar voor je geld.

Veel mensen benoemen ook dat de retro koelkasten iets meer geluid maken dan ze van andere koelkasten gewend zijn. Dit komt voornamelijk doordat de koelkasten vrij staan en het geluid dus niet wordt gedempt door een inbouwkast of omringende apparatuur. Je moet de koelkast namelijk altijd een beetje van de wand af plaatsen, zodat alle warme lucht gemakkelijk kan worden afgevoerd. Het geluid is overigens niet constant, maar af en toe wanneer het apparaat aanslaat.

Vergeet ook niet dat je de buitenkant van de koelkast regelmatig schoon moet maken. Je ziet heel snel vette vingervlekken op het design. Gelukkig gaat schoonmaken wel heel gemakkelijk, je hebt genoeg aan een theedoek en een beetje lauwwarm water.

Waar moet je op letten bij het kopen van een retro koelkast?    

Natuurlijk is het uiterlijk van een retro koelkast erg belangrijk, maar als je het model hebt gevonden dat perfect in jouw interieur past, is het verstandig om ook eens te kijken naar de volgende eigenschappen:

Draairichting deur

Let voor je aankoop altijd goed op of de deur linksdraaiend of dat de deur rechtsdraaiend is, want vaak is dit niet verwisselbaar. Omdat de koel vriescombinatie vaak vrij staat, is het erg onhandig als de deur naar de verkeerde kant opent. Soms kun je dan de deur niet volledig openen.

Vriesgedeelte

Niet alle retro koelkasten hebben ook een vriesgedeelte aan de binnenkant. Dit is voor het gebruiksgemak erg nadelig, omdat je op zoek moet naar een alternatief voor bevroren eten. Zo moet je er bijvoorbeeld nog een losse vriezer bij kopen. Kijk ook goed naar de netto inhoud van het vriesvak, vaak is deze maar heel klein, waardoor je misschien niet genoeg ruimte hebt om al je producten in te vriezen.

Energieklasse

Bij sommige retro koelkasten is de energieklasse nog niet helemaal mee met de tijd, er zijn namelijk nog een aantal modellen met energieklasse E op de markt. Deze worden geclassificeerd als niet zuinig en dat kan veel invloed hebben op je jaarlijkse kosten voor energie. Een koel vriescombinatie met energieklasse E verbruikt tot wel twee keer meer energie dan een koelkast met energieklasse A.

Anti-ijsvorming

Een open deur zorgt ervoor dat er warme lucht in de koelkast komt en het vocht dat daardoor achterblijft kan een laagje ijs aan de binnenkant van het koel- en vriesgedeelte ontstaan. Dit moet je tot 6 keer per jaar handmatig ontdooien om te voorkomen dat de koelkast meer energie verbruikt. Bij koelkasten met No Frost is dit verleden tijd, want bij deze modellen kan er geen ijsvorming ontstaan. De techniek zorgt voor een stabiele temperatuur en dat scheelt je veel tijd en geld.

Veelgestelde vragen over een retro koelkast

Voordat je overgaat tot de aankoop van een retro koelkast lees je nog even de vragen die het vaakst worden gesteld door andere consumenten. Zo weet je zeker dat je alle informatie over de apparaten weet.

Wat is de beste retro koelkast?

Veel mensen zijn dol op de koelkasten van het merk SMEG, omdat zij jarenlang een van de weinige bedrijven zijn geweest die zich bezighielden met het fabriceren van retro koelkasten. Tegenwoordig zijn er veel meer merken die zich laten inspireren door de retro jaren, waardoor de concurrentie veel groter is geworden.

Zo heeft een koel vriescombinatie van SMEG altijd energieklasse D, terwijl andere merken hun beste hebben gedaan om een meer milieuvriendelijke retro koelkast te ontwerpen.

Wat is een retro koelkast?

Een retro koelkast ziet er aan de buitenkant uit alsof hij is gemaakt in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw, maar aan de binnenkant kun je profiteren van alle gemakken van vandaag de dag. Ideaal als je jouw droomkeuken een retro uitstraling wil geven, zonder dat je daarvoor een apparaat met energielabel E aan hoeft te schaffen.