Koelhouden.nl

Grote koelkast

Een grote koelkast kan erg handig zijn als je veel boodschappen of producten met afwijkende afmetingen kwijt wil. Vergeet alleen niet dat een koelkast die goed vol staat optimaal werkt, omdat de koude producten elkaar koud blijven houden en er minder koude lucht kan ontsnappen bij een open deur. Op deze pagina kun je lezen wanneer een grote(re) koelkast bij je past en natuurlijk hebben we ook een overzicht van de beste grote koelkasten van 2023 voor je gemaakt.
1

Samsung RB36T602CSA

2

Samsung RB38A7B6BS9/EF

3

Samsung RB38A7B6BB1/EF

4

Samsung RB38A7B6AB1/EF

5

Haier HB18FGSAAA Easy Access

Laatste update: 9 juni 2023

1

Samsung RB36T602CSA

2

Samsung RB38A7B6BS9/EF

3

Samsung RB38A7B6BB1/EF

4

Samsung RB38A7B6AB1/EF

5

Haier HB18FGSAAA Easy Access

Laatste update: 9 juni 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een grote koelkast heeft een inhoud van 250 liter of meer.
  • Met een grote koelkast heb je meestal aan 1 apparaat genoeg.
  • Een grote koelkast verkoelen kost meer energie.
  • De grote koelkast is de Samsung RB36T602CSA

Wat is een grote koelkast

Grote koelkasten zijn speciaal ontwikkeld voor huishoudens die veel boodschappen hebben of mensen die op zoek zijn naar een koelkast waarin ook producten met afwijkende afmetingen in kunnen. Ook kleine huishoudens die bijvoorbeeld voor de hele week boodschappen doen, kunnen veel profijt hebben van een koelkast die wat groter is.

Wanneer je op zoek bent naar een echt grote koel vriescombinatie, dan kom je al snel uit bij de Amerikaanse koelkast of een vrijstaande koelkast met een inhoud van 250 liter of meer. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je ook veel ruimte in je keuken nodig hebt. Voor een grote inbouw koelkast moet je bijvoorbeeld meerdere keukenkastjes opofferen.

Beste grote koelkasten van 2023    

Alle populaire merken hebben wel een grote(re) koelkast in hun assortiment en daardoor kan het lastig worden om te bepalen wat voor jou de beste keuze is. Wij hebben een groot aantal grote koelkasten getest en met elkaar vergeleken, waarbij we hebben gekeken naar de totale nettocapaciteit, het energielabel, het geluidsniveau en natuurlijk de prijs-kwaliteit verhouding.

Dit zijn de beste grote koelkasten van 2023 voor grote huishoudens:

1

Beste grote koelkast

Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
De Samsung RB36T602CSA is een vrijstaande koelkast met voldoende koel- en vriesruimte voor huishoudens van 3 of 4 personen. Het koelgedeelte van 251 liter ruim je dankzij de 3 deurvakken en 2 plateaus naar eigen wens in. Op het wijnplateau leg je al je favoriete flessen. Door het vlakke oppervlakte passen alle vormen flessen hierop. De koelkast beschikt daarnaast ook over een vriesruimte van 114 liter met 3 vrieslades. Dankzij het No Frost-systeem ontstaat er geen ijsvorming. Het is daarom niet nodig om het vriesgedeelte te ontdooien. Dat scheelt jou weer een vervelend klusje.
2
Voordelen Nadelen
Zuinig
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
Je gebruikt de Convertible Zone van de Samsung RB38A7B6BS9 koel-vriescombinatie als vries- of koelgedeelte. Handig, wanneer je een feestje organiseert en meer koelruimte nodig hebt. De vershoudzone gebruik je als één zone voor je paprika's en bleekselderij. Je deelt deze ook op in 2 zones, zodat je hamburgers in het koude gedeelte bewaart. Dankzij de ruime inhoud bewaar je de boodschappen van 5 gezinsleden of meer. De Metal Cool Plate houdt koude lucht vast wanneer je iets uit de koelkast past, zodat je etenswaren langer vers blijven. Dankzij Twin Cooling Plus komen de geuren uit het koelgedeelte niet bij je ingevroren soep. Hierdoor drogen je boodschappen niet uit. Dankzij energieklasse B betaal je weinig energiekosten per jaar.
3
Voordelen Nadelen
Zuinig
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
Je gebruikt de Convertible Zone van de Samsung RB38A7B6BB1 koel-vriescombinatie als vries- of koelgedeelte. Handig, wanneer je een feestje organiseert en meer koelruimte nodig hebt. De vershoudzone gebruik je als één zone voor je paprika's en bleekselderij. Je deelt deze ook op in 2 zones, zodat je hamburgers in het koude gedeelte bewaart. Dankzij de ruime inhoud bewaar je de boodschappen van 5 gezinsleden of meer. De Metal Cool Plate houdt koude lucht vast wanneer je iets uit de koelkast pakt, zodat je etenswaren langer vers blijven. Dankzij Twin Cooling Plus komen de geuren uit het koelgedeelte niet bij je ingevroren soep. Hierdoor drogen je boodschappen niet uit. Dankzij energieklasse B betaal je weinig energiekosten per jaar.
4
Voordelen Nadelen
Energiezuinig
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
Je past de vrijstaande Samsung RB38A7B6AB1 koel-vriescombinatie geheel naar eigen wens aan. Zo tover je het vriesgedeelte om naar extra koelruimte in de Convertible Zone, bijvoorbeeld wanneer je een feestje organiseert. De vershoudzone gebruik je als één zone voor al je verse groente. Je maakt hier ook 2 zones van, zodat je runderlappen met een koudere temperatuur bewaart. Dankzij de ruime inhoud heb je plek voor de boodschappen van 5 personen of meer. Met de Metal Cool Plate verlies je geen koude lucht wanneer je iets uit de koelkast pakt. Ondertussen zorgt de Twin Cooling Plus ervoor dat je boodschappen niet uitdrogen, door het koel- en vriessysteem gescheiden te houden. Hierdoor ruikt je diepvriespizza niet naar je restje curry.
5
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Veel inhoud
Duur
Niet zuinig
De Haier HB18FGSAAA is een stille Amerikaanse koelkast met genoeg plek voor een huishouden van 5 personen of meer. Deze koelkast heeft een koelruimte van 358 liter en een vriesruimte van 181 liter. Met een geluidsniveau van 37 decibel heb je niet tot nauwelijks last van geluid. Je groenten en fruit houd je langer vers door ze in de vershoudzone te leggen. Sorbetijs, raketjes, diepvriesgroenten en pizza's bewaar je in één van de 2 diepvrieslades. Deze lades zijn uitgerust met een Fresher Pad, zodat je etenswaren sneller invriezen. Hierdoor blijft de smaak en de kwaliteit beter. Met een speciaal uv-licht vormen bacteriën zich minder snel.

Formaten van een koelkast

Heb je echt geen idee van wanneer een koelkast groot is en of jij een groot model nodig hebt? Hier hebben we alle formaten voor je op een rijtje gezet wat je ervan kunt verwachten.

Klein

In een kleine koelkast, ook wel een tafelmodel koelkast genoemd, kun je rekenen op maximaal 150 liter inhoud. Dit is in principe voldoende ruimte voor de boodschappen van een huishouden met 1 tot 2 personen, maar als je graag veel boodschappen voor de hele week doet heb je misschien niet genoeg aan een koelkast met deze inhoud.

Let ook altijd goed op of de koelkast een vriesvak heeft. Als je wel een vriesvak hebt, betekent dit vaak dat je nog ongeveer 30 liter van de totale netto inhoud af moet trekken. Zonder vriesvak moet je ervoor kiezen om een aparte vriezer aan te schaffen of moet je het zonder doen.

De voorkant van de koelkast is tussen de 50 en 60 centimeter breed, de diepte varieert van 48 tot 68 centimeter. Door de hoogte van ongeveer 85 centimeter past de koelkast perfect onder ieder aanrecht.

Normaal

De meeste huishoudens zullen een koel vriescombinatie met een inhoud tussen de 150 en 250 liter hebben. Het koelgedeelte zit dan boven het vriesgedeelte en de breedte koelkast is ongeveer 60 centimeter. Houd rekening met een diepte tussen de 55 en 80 centimeter en de hoogte van een koel vriescombinatie kan oplopen tot wel 190 centimeter.

Bij een 1-deurs koelkast moet je er rekening mee houden dat er geen vriesvak is en dus ook bij dit model zal je een alternatief moeten zoeken om eten in te vriezen. Wanneer je deze koelkast graag als extra wil gebruiken moet je altijd goed controleren of het apparaat zomaar in iedere ruimte geplaatst kan worden. Sommige koelkasten gaan snel stuk als ze in een ruimte onder de 10 graden Celsius worden geplaatst.

Groot

De grootste nettocapaciteit koelkast is meer dan 250 liter, sommige Amerikaanse koelkasten hebben zelfs een inhoud die dubbel zo groot is. Bij dit model zitten de koelkast en vriezer naast elkaar, waardoor de breedte kan oplopen tot wel 120 centimeter. De diepte is ongeveer 60 centimeter en de hoogte varieert van 160 tot 190 centimeter.

Nu denk je misschien dat het niet mogelijk is om een grote, energiezuinige koelkast te vinden, maar dat is zeker niet waar. Een Amerikaanse koelkast heeft energieklasse D of energieklasse E, maar je kunt een grote vrijstaande koelkast kopen met energielabel A. Je kunt dus ook veel koel bewaren en invriezen zonder dat je jaarlijks energieverbruik voor hoge kosten zal zorgen.

Voor en nadelen van een grote koelkast

Denk je na over de aanschaf van een grote koelkast, maar weet je nog niet of het ook echt een goed idee is voor jou? Lees dan hier wat de voor- en nadelen van een groter model zijn.

Voordelen

Grote koel vriescombinaties zijn vooral erg handig voor huishoudens die veel koel- en vriesruimte nodig hebben. Tegenwoordig zorgt het ruime assortiment ervoor dat je kunt kiezen uit vrijstaande koelkasten, Amerikaanse koelkasten en zelfs modellen die geschikt zijn voor inbouw. Gedoe met een extra koel vriescombinatie in de schuur of garage is dus verleden tijd.

Nadelen

Het is heel gemakkelijk om een koelkast te kopen die te groot is en dat is erg zonde. Als er maar weinig producten in je koelkast liggen moet het apparaat namelijk harder werken om ervoor te zorgen dat alles goed koud blijft. Ook gaat er gemakkelijk koude lucht verloren iedere keer als je de deur open staat. Controleer van tevoren dus altijd heel goed welk formaat koelkast het beste bij jouw behoeftes en wensen past.

Nog niet alle modellen hebben een energie efficiëntieklasse die gunstig is voor je energierekening. Houd er rekening mee dat alle energiezuinige koelkasten wat duurder in de aanschaf zijn. Dit verdien je als het goed is vanzelf terug doordat je energiekosten lager uitvallen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een grote koelkast?  

Een grote koel vriescombinatie verschilt niet alleen op het gebied van formaat van andere modellen. Dit zijn de eigenschappen waar je extra goed op moet letten:

Anti-ijsvorming

Een open deur zorgt ervoor dat er ijsvorming aan de binnenkant van je koeling kan ontstaan. Je koel vriescombinatie handmatig ontdooien is nooit een leuk klusje, maar bij een grote is dat natuurlijk extra vervelend. Zoek naar een model met No Frost, daarbij weet je zeker dat handmatig ontdooien niet nodig zal zijn. Bij Low Frost hoef je slechts 1 á 2 keer per jaar zelf aan de slag, zonder systeem voor anti-ijsvorming moet je de koelkast 6 keer per jaar ontdooien.

Draairichting deur

Vooral wanneer je op zoek bent naar een retro koelkast moet je er rekening mee houden dat de deurscharnieren maar aan één kant zitten, waardoor je de draairichting van de deur niet kunt veranderen. Ook bij Amerikaanse koelkasten is dit niet te veranderen, let dus altijd goed op welke draairichting deur voor jou het meest handig is.

Veelgestelde vragen over een grote koelkast

Voordat je gaat bekijken we nog even de vragen over de grote koel vries combinatie die het vaakst door andere consumenten worden gesteld.

Hoeveel kost een grote koelkast?

Er zijn grote koelkasten beschikbaar in allerlei prijsklassen, je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Als led verlichting voor jou voldoende is en je niet op zoek bent naar de nieuwste technieken, dan kun je al een geschikt model vinden vanaf €500.

Natuurlijk zijn er ook moderne koelkasten met de allernieuwste technieken en daarvoor moet je uiteraard ook meer betalen. Bekende merken werken aan extra’s die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je boodschappen langer vers blijven Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat een zuinige koelvriescombinatie van groot formaat je ten minste €800 zal kosten.