Koelhouden.nl

Grote koelkast

Een grote koelkast kan erg handig zijn als je veel boodschappen of producten met afwijkende afmetingen kwijt wil. Vergeet alleen niet dat een koelkast die goed vol staat optimaal werkt, omdat de koude producten elkaar koud blijven houden en er minder koude lucht kan ontsnappen bij een open deur. Op deze pagina kun je lezen wanneer een grote(re) koelkast bij je past en natuurlijk hebben we ook een overzicht van de beste grote koelkasten van 2024 voor je gemaakt.
1

Samsung RB34C605CS9/EF

2

Samsung RB36T602CSA

3

Samsung RB38C705CB1/EF

4

Samsung RB38C603CWW/EF

5

Samsung RB38C705CSR/EF

Laatste update: 25 juni 2024

1

Samsung RB34C605CS9/EF

2

Samsung RB36T602CSA

3

Samsung RB38C705CB1/EF

4

Samsung RB38C603CWW/EF

5

Samsung RB38C705CSR/EF

Laatste update: 25 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een grote koelkast heeft een inhoud van 250 liter of meer.
  • Met een grote koelkast heb je meestal aan 1 apparaat genoeg.
  • Een grote koelkast verkoelen kost meer energie.
  • De grote koelkast is de Samsung RB34C605CS9/EF

Wat is een grote koelkast

Grote koelkasten zijn speciaal ontwikkeld voor huishoudens die veel boodschappen hebben of mensen die op zoek zijn naar een koelkast waarin ook producten met afwijkende afmetingen in kunnen. Ook kleine huishoudens die bijvoorbeeld voor de hele week boodschappen doen, kunnen veel profijt hebben van een koelkast die wat groter is.

Wanneer je op zoek bent naar een echt grote koel vriescombinatie, dan kom je al snel uit bij de Amerikaanse koelkast of een vrijstaande koelkast met een inhoud van 250 liter of meer. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je ook veel ruimte in je keuken nodig hebt. Voor een grote inbouw koelkast moet je bijvoorbeeld meerdere keukenkastjes opofferen.

Beste grote koelkasten van 2024    

Alle populaire merken hebben wel een grote(re) koelkast in hun assortiment en daardoor kan het lastig worden om te bepalen wat voor jou de beste keuze is. Wij hebben een groot aantal grote koelkasten getest en met elkaar vergeleken, waarbij we hebben gekeken naar de totale nettocapaciteit, het energielabel, het geluidsniveau en natuurlijk de prijs-kwaliteit verhouding.

Dit zijn de beste grote koelkasten van 2024 voor grote huishoudens:

De Samsung RB34C605CS9/EF is een vrijstaande koel-vriescombinatie met verschillende lades waarmee je de temperatuur en luchtvochtigheid afzonderlijk kunt instellen. Het lage geluidsniveau maakt hem geschikt voor een open keuken en de energieklasse C zorgt voor energiezuinigheid en besparing op de jaarlijkse energiekosten.Dankzij de No Frost technologie hoef je de vriezer nooit meer te ontdooien, wat je tijd en moeite bespaart. Met een netto inhoud van 344 liter is deze koel-vriescombinatie geschikt voor een huishouden van 5 personen of meer. Het geluidsniveau van 35 dB zorgt voor een rustige en stille omgeving. Daarnaast is deze koel-vriescombinatie geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.De vershoudzone zorgt ervoor dat je etenswaren langer vers blijven. Kortom, de Samsung RB34C605CS9/EF is een efficiënte en praktische oplossing voor het bewaren van jouw voedsel.
De Samsung RB36T602CSA is een vrijstaande koel-vriescombinatie met een netto inhoud van 365 liter, geschikt voor huishoudens van 3-4 personen. Het koelgedeelte heeft 251 liter en beschikt over 3 deurvakken en 2 plateaus, terwijl het vriesgedeelte 114 liter en 3 vrieslades heeft. Met het No Frost-systeem hoef je de vriezer nooit meer te ontdooien.De koel-vriescombinatie heeft een energieklasse C met een gemiddeld energieverbruik van 166 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 66,4 euro aan energiekosten. De bouwkwaliteit is topklasse en de koelkwaliteit valt in de middenklasse. Het geluidsniveau is 35 dB, waardoor het apparaat als stil kan worden beschouwd. De koel-vriescombinatie is geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.Daarnaast heeft het apparaat een vershoudzone, waardoor verse producten langer vers blijven.
De Samsung RB38C705CB1/EF is een vrijstaande koel-vriescombinatie met een netto inhoud van 390 liter. Het heeft aparte temperaturen in de Optimal Fresh+ zone en kan superkoelen en supervriezen. Dankzij No Frost hoef je het vriesgedeelte niet te ontdooien.Met een app op je smartphone kan je de vakantiestand eenvoudig inschakelen. De koel-vriescombinatie heeft een energieklasse C en een geluidsniveau van 35 dB, wat betekent dat het apparaat stil is. Het heeft een topklasse bouw- en koelkwaliteit, waardoor je kunt rekenen op betrouwbaarheid en een lange levensduur.De koel-vriescombinatie is geschikt voor 5 personen of meer en biedt voldoende ruimte voor het bewaren van voedsel en dranken. Het is ook geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Daarnaast heeft het een vershoudzone, waardoor je jouw verse producten langer vers kunt houden.
De Samsung RB38C603CWW/EF is een vrijstaande koel-vriescombinatie met een netto koelinhoud van 230 liter. De koelkast heeft genoeg ruimte voor de boodschappen van 5 personen of meer. Je kunt je boodschappen verdelen over de 4 plateaus en je groenten en fruit in de vershoudlades leggen. Het vriesgedeelte is aanwezig, waardoor je ook diepvriesproducten kunt bewaren.De koel-vriescombinatie heeft een energieklasse C, wat betekent dat het een gemiddeld energieverbruik heeft. Het heeft een topklasse bouw- en koelkwaliteit, wat betekent dat je kunt rekenen op betrouwbaarheid en een lange levensduur. Met een netto inhoud van 390 liter is deze koel-vriescombinatie geschikt voor 5 personen of meer. Het geluidsniveau is 35 dB, wat betekent dat het apparaat als stil kan worden beschouwd. Het is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven 10 graden Celsius blijft.Het heeft ook een vershoudzone, waardoor je jouw verse producten langer vers kunt houden.
De Samsung RB38C705CSR/EF koel-vriescombinatie is een vrijstaande koelkast met aparte temperaturen voor het koel- en vriesgedeelte. Dankzij de No Frost technologie hoef je de vriezer nooit meer te ontdooien. Met een energieklasse C heeft de koelkast een gemiddeld energieverbruik van 169 kWh per jaar.De bouw- en koelkwaliteit van de koelkast zijn topklasse, wat zorgt voor betrouwbaarheid en een langere levensduur. Met een netto inhoud van 390 liter is de koel-vriescombinatie geschikt voor 5 personen of meer. Het geluidsniveau van 35 dB maakt de koelkast stil en geschikt voor een open keuken of woonkamer. Daarnaast is de koelkast geschikt voor plaatsing in een schuur of garage, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.De koel-vriescombinatie heeft ook een vershoudzone, waardoor verse producten langer vers blijven.

Formaten van een koelkast

Heb je echt geen idee van wanneer een koelkast groot is en of jij een groot model nodig hebt? Hier hebben we alle formaten voor je op een rijtje gezet wat je ervan kunt verwachten.

Klein

In een kleine koelkast, ook wel een tafelmodel koelkast genoemd, kun je rekenen op maximaal 150 liter inhoud. Dit is in principe voldoende ruimte voor de boodschappen van een huishouden met 1 tot 2 personen, maar als je graag veel boodschappen voor de hele week doet heb je misschien niet genoeg aan een koelkast met deze inhoud.

Let ook altijd goed op of de koelkast een vriesvak heeft. Als je wel een vriesvak hebt, betekent dit vaak dat je nog ongeveer 30 liter van de totale netto inhoud af moet trekken. Zonder vriesvak moet je ervoor kiezen om een aparte vriezer aan te schaffen of moet je het zonder doen.

De voorkant van de koelkast is tussen de 50 en 60 centimeter breed, de diepte varieert van 48 tot 68 centimeter. Door de hoogte van ongeveer 85 centimeter past de koelkast perfect onder ieder aanrecht.

Normaal

De meeste huishoudens zullen een koel vriescombinatie met een inhoud tussen de 150 en 250 liter hebben. Het koelgedeelte zit dan boven het vriesgedeelte en de breedte koelkast is ongeveer 60 centimeter. Houd rekening met een diepte tussen de 55 en 80 centimeter en de hoogte van een koel vriescombinatie kan oplopen tot wel 190 centimeter.

Bij een 1-deurs koelkast moet je er rekening mee houden dat er geen vriesvak is en dus ook bij dit model zal je een alternatief moeten zoeken om eten in te vriezen. Wanneer je deze koelkast graag als extra wil gebruiken moet je altijd goed controleren of het apparaat zomaar in iedere ruimte geplaatst kan worden. Sommige koelkasten gaan snel stuk als ze in een ruimte onder de 10 graden Celsius worden geplaatst.

Groot

De grootste nettocapaciteit koelkast is meer dan 250 liter, sommige Amerikaanse koelkasten hebben zelfs een inhoud die dubbel zo groot is. Bij dit model zitten de koelkast en vriezer naast elkaar, waardoor de breedte kan oplopen tot wel 120 centimeter. De diepte is ongeveer 60 centimeter en de hoogte varieert van 160 tot 190 centimeter.

Nu denk je misschien dat het niet mogelijk is om een grote, energiezuinige koelkast te vinden, maar dat is zeker niet waar. Een Amerikaanse koelkast heeft energieklasse D of energieklasse E, maar je kunt een grote vrijstaande koelkast kopen met energielabel A. Je kunt dus ook veel koel bewaren en invriezen zonder dat je jaarlijks energieverbruik voor hoge kosten zal zorgen.

Voor en nadelen van een grote koelkast

Denk je na over de aanschaf van een grote koelkast, maar weet je nog niet of het ook echt een goed idee is voor jou? Lees dan hier wat de voor- en nadelen van een groter model zijn.

Voordelen

Grote koel vriescombinaties zijn vooral erg handig voor huishoudens die veel koel- en vriesruimte nodig hebben. Tegenwoordig zorgt het ruime assortiment ervoor dat je kunt kiezen uit vrijstaande koelkasten, Amerikaanse koelkasten en zelfs modellen die geschikt zijn voor inbouw. Gedoe met een extra koel vriescombinatie in de schuur of garage is dus verleden tijd.

Nadelen

Het is heel gemakkelijk om een koelkast te kopen die te groot is en dat is erg zonde. Als er maar weinig producten in je koelkast liggen moet het apparaat namelijk harder werken om ervoor te zorgen dat alles goed koud blijft. Ook gaat er gemakkelijk koude lucht verloren iedere keer als je de deur open staat. Controleer van tevoren dus altijd heel goed welk formaat koelkast het beste bij jouw behoeftes en wensen past.

Nog niet alle modellen hebben een energie efficiëntieklasse die gunstig is voor je energierekening. Houd er rekening mee dat alle energiezuinige koelkasten wat duurder in de aanschaf zijn. Dit verdien je als het goed is vanzelf terug doordat je energiekosten lager uitvallen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een grote koelkast?  

Een grote koel vriescombinatie verschilt niet alleen op het gebied van formaat van andere modellen. Dit zijn de eigenschappen waar je extra goed op moet letten:

Anti-ijsvorming

Een open deur zorgt ervoor dat er ijsvorming aan de binnenkant van je koeling kan ontstaan. Je koel vriescombinatie handmatig ontdooien is nooit een leuk klusje, maar bij een grote is dat natuurlijk extra vervelend. Zoek naar een model met No Frost, daarbij weet je zeker dat handmatig ontdooien niet nodig zal zijn. Bij Low Frost hoef je slechts 1 á 2 keer per jaar zelf aan de slag, zonder systeem voor anti-ijsvorming moet je de koelkast 6 keer per jaar ontdooien.

Draairichting deur

Vooral wanneer je op zoek bent naar een retro koelkast moet je er rekening mee houden dat de deurscharnieren maar aan één kant zitten, waardoor je de draairichting van de deur niet kunt veranderen. Ook bij Amerikaanse koelkasten is dit niet te veranderen, let dus altijd goed op welke draairichting deur voor jou het meest handig is.

Veelgestelde vragen over een grote koelkast

Voordat je gaat bekijken we nog even de vragen over de grote koel vries combinatie die het vaakst door andere consumenten worden gesteld.

Hoeveel kost een grote koelkast?

Er zijn grote koelkasten beschikbaar in allerlei prijsklassen, je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Als led verlichting voor jou voldoende is en je niet op zoek bent naar de nieuwste technieken, dan kun je al een geschikt model vinden vanaf €500.

Natuurlijk zijn er ook moderne koelkasten met de allernieuwste technieken en daarvoor moet je uiteraard ook meer betalen. Bekende merken werken aan extra’s die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je boodschappen langer vers blijven Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat een zuinige koelvriescombinatie van groot formaat je ten minste €800 zal kosten.