Koelhouden.nl

Koelkast met ijsblokjes

Drink je je drankjes het liefst met ijsblokjes, maar vind je het zo'n gedoe om iedere keer een houder te vullen of om zakken bij de supermarkt te kopen? Dan is een koelkast met ijsblokjesdispenser misschien wel wat voor jou. Bij het uitkiezen van een Amerikaanse koelkast met een dispenser voor een koud glas water of ijsblokjes is het altijd belangrijk dat je kijkt naar de manier waarop het water wordt toegevoerd. Dit kan zijn via de waterleiding, maar ook via een waterreservoir. De laatste is flexibeler, maar moet je wel altijd zelf bijvullen. Op deze pagina vind je waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf van een koelkast waar ijsblokjes uit komen.
1

LG GMX844MCKV InstaView Door Cooling

2

LG GSLV51PZXE

3

Samsung RS68A8821B1

4

Samsung RS68A8842B1

5

LG GSJV91MCAE

Laatste update: 8 juni 2023

1

LG GMX844MCKV InstaView Door Cooling

2

LG GSLV51PZXE

3

Samsung RS68A8821B1

4

Samsung RS68A8842B1

5

LG GSJV91MCAE

Laatste update: 8 juni 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Koelkast met ijsblokjes zijn Amerikaanse koelkasten.
  • Je hebt altijd koud water en ijsklontjes.
  • Amerikaanse koelkasten zijn meestal niet energiezuinig.
  • De koelkast met ijsblokjes is de LG GMX844MCKV InstaView Door Cooling

Wat is een koelkast met ijsblokjesdispenser

De meeste Amerikaanse koelkasten zijn uitgerust met een dispenser waar koud water en ijsblokjes uit kunnen komen. Uit de meest luxe uitvoering komt zelfs crushed ice. In de laatste jaren zijn deze modellen steeds populairder geworden, omdat je door de ruime inhoud heel veel boodschappen kwijt kunt.

Inmiddels is er een breed aanbod aan Amerikaanse koelkasten van verschillende merken. Houd er rekening mee dat je de keuze hebt tussen een side by side model waarbij de koelkast en vriezer naast elkaar staan, maar dat er ook een french door is, waarbij de koelkast bovenop de vriezer staat. Het ligt er maar net aan wat je eigen voorkeur is, met een french door met vier deuren zie je met een open deur niet meteen alles wat er in het koelgedeelte ligt, maar je verliest ook minder koude lucht.

Beste koelkast met ijsblokjes van 2023

1

Beste koelkast met ijsblokjes

Voordelen Nadelen
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Veel inhoud
Duur
Niet zuinig
De functionele LG GMX844MCKV InstaView Door Cooling beschikt over een extra kleine deur aan de voorzijde voor je favoriete boodschappen. Twee klopjes op de deur, en je kijkt dankzij Instaview zo door het transparante glas. Handig, want zo verbruik je niet te veel energie met een open deur. De boodschappen van een gezin met 3 of meer kinderen passen gemakkelijk in de ruime koel- en vriesgedeeltes. Het vriesgedeelte beschikt over No Frost; hierdoor ontstaat er geen ijsvorming en blijft de smaak en structuur van jouw ingevroren producten extra goed behouden. Dankzij de LINEAR Cooling schommelt de temperatuur niet meer dan 0,5 graden, waardoor je etenswaren langer goed blijven.
2
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Veel inhoud
Duur
Niet zuinig
Je zet de LG GSLV51PZXE waar je maar wilt in je keuken. Deze Amerikaanse koelkast heeft een dispenser met een waterreservoir, zodat je niet vastzit aan een aanvoerslang. Je vult dit reservoir regelmatig bij, zodat je altijd een glas ijskoud water of ijsblokjes bij de hand hebt. Achter de 2 deuren heb je genoeg ruimte voor de boodschappen van 5 personen of meer. Je hebt nauwelijks door dat dit apparaat aanstaat. Dankzij het lage geluidsniveau van 36 decibel is deze koelkast relatief stil, zodat je ongestoord een spannende film kijkt. De roestvrijstalen deur kan prima tegen een stoot, zodat de Amerikaanse koelkast mooi blijft en lang meegaat.
3
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
Niet zuinig
Met de antraciete Samsung RS68A8821B1 Amerikaanse koelkast heb je altijd koud water en ijsblokjes bij de hand. Na een rondje hardlopen duw je jouw glas tegen de water- en ijsdispenser voor een snelle verfrissing. Met de Smart Conversion stel je het vriesgedeelte ook in als koelgedeelte. Handig, wanneer je meer ruimte nodig hebt voor verse ingrediƫnten. Laat je een deur per ongeluk half open staan? Geen zorgen, dankzij soft closing gaat de deur automatisch dicht. Het vriesgedeelte heeft No Frost, waardoor ontdooien niet nodig is. Dat scheelt jou tijd en onderhoud.
4
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Groot vriesvak
Veel inhoud
Duur
De antraciete Samsung RS68A8842B1 deel je geheel naar wens in. Zo gebruik je het koelgedeelte als vriesgedeelte, dankzij de Smart Conversion technologie. Handig, wanneer je meer vriesruimte nodig hebt. Zoek je verfrissing na het sporten of op een warme dag? Duw je glas tegen de water- en ijsdispenser voor een glas koud water of ijsblokjes in je cola. Boodschappen bewaar je extra lang in de 2 volledig apart gekoelde ruimtes van het Twin Cooling Plus systeem. Hierdoor drogen je groenten minder snel uit. Op het meegeleverde, flessenrek leg je grote flessen cola of kleine potjes pesto.
5
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Open deur alarm
Veel inhoud
Duur
Niet zuinig
In de LG GSJV91MCAE houd je je eten langer vers. Zo heeft deze Amerikaanse koelkast een vershoudzone, waar je de luchtvochtigheid aanpast met een schuifregelaar. Je bewaart hier aardbeien of witlof langer. Op de rest van de plateaus bewaar je de boodschappen van 5 personen of meer. Dankzij de DoorCooling en Metal Fresh houdt de koelkast de koude lucht beter vast, ook wanneer je de deur opent. Zo gooi je minder eten weg. Met de dispenser tap je gemakkelijk ijsblokjes voor in je cocktail of een glas ijskoud water. Dankzij het waterreservoir zit je niet vast aan een waterslang. Je hebt geen last van harde geluiden tijdens een spannende film, dankzij het relatief lage geluidsniveau van 36 decibel.

Voor en nadelen van een koelkast met ijsblokjesdispenser

De gedachte aan oneindig veel ijsblokjes kan erg verleidelijk zijn, maar vergeet niet om ook rekening te houden met de nadelen. Hier hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Natuurlijk is het allergrootste voordeel aan een Amerikaanse koelkast met dispenser dat je snel ijsblokjes en koud water hebt. Op warme dagen hoef je nooit lang te wachten op verkoeling en je hoeft ook niet zelf moeilijk te doen met het vullen van bakjes.

Je ijsblokjes raken als het goed is nooit op en dat is voornamelijk handig bij feestjes of wanneer je gewoon veel mensen over de vloer hebt. Naast gekoeld water is er soms ook een optie om crushed ice uit het apparaat te halen en dat maakt alles net even een beetje feestelijker.

Nadelen

Helaas is het erg moeilijk om een Amerikaanse koelkast met dispenser te vinden die een goede energieklasse heeft. De meeste modellen hebben energieklasse E en sommige zelfs energieklasse F, wat voor koelkasten de op een na laagste is.

Vergeet ook niet om goed op te meten of het model wel in je keuken past. De breedte koelkast is vaak net iets meer dan 90 centimeter en de diepte vaak meer dan 70 centimeter. Qua hoogte zijn deze koelkasten net als andere modellen ongeveer tussen de 170 en 190 centimeter hoog. Als je op zoek bent naar een Amerikaanse koelkast ter vervanging van je oude koelkast, dan moet je er vaak rekening mee houden dat deze iets verder uit zal steken en dat is niet in iedere keuken even handig.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast met ijsblokjesdispenser?    

Koelkasten waar ijsblokjes uit komen zijn natuurlijk heel bijzonder en daarom moet je op een paar bijzondere eigenschappen letten:

Type koelkast

Een side by side koelkast is als het ware een koelkast en vriezer naast elkaar en bij een french door zit het koelgedeelte boven en het vriesgedeelte onderin. Sommige versies van het laatste type hebben wel vier verschillende deuren, waardoor je nooit helemaal kunt zien welke producten er nog in je koelkast liggen.

Watertoevoer

De ijsdispenser moet natuurlijk van water worden voorzien, dat is iets dat veel mensen nogal eens vergeten. Er is een optie om de koelkast aan te sluiten op de waterleiding, maar er zijn ook modellen waarbij er een waterreservoir in zit. Bij die laatste optie moet je niet vergeten om het water regelmatig bij te vullen, anders werkt de ijs- en waterdispenser niet.

Geluidsniveau

Amerikaanse koelkasten staan erom bekend dat ze meer geluid maken dan andere modellen. Het kost namelijk best wat energie om de enorme inhoud koel te houden en dat kun je horen. Een geluidsniveau onder de 38 dB wordt gezien als stil, 39 dB of 40 dB is normaal en vanaf 41 dB is een koelkast luid.

Totale netto inhoud

Je moet er altijd rekening mee houden dat een uitsparing voor een dispenser betekent dat er aan de binnenkant van de koelkast minder ruimte over is. Meestal zit de dispenser aan de kant van de vriezer, waardoor je dus minder vriesruimte overhoudt. Nog steeds houd je met een Amerikaanse koelkast dan enorm veel ruimte over.

Indeling

Het aantal lades en de manier waarop je deze kunt indelen zijn erg belangrijk voor het bepalen wat voor jou de beste koelkast met ijsblokjesdispenser is. Als je de koelruimte flexibel kunt indelen, weet je namelijk zeker dat je ook boodschappen met bijzondere afmetingen gemakkelijk kwijt zal kunnen.

Anti ijsvorming

Een koelkast ontdooien is sowieso een vervelend werkje, maar een enorme koelkast met uitsparing voor een dispenser schoonmaken is nog veel ingewikkelder. Door voor een model te kiezen met No Frost, weet je zeker dat de multi airflow ervoor zorgt dat er geen ijsvorming kan ontstaan. Handmatig je koelkast ontdooien is hierbij dus niet aan de hand.

Veelgestelde vragen over een koelkast met ijsblokjesdispenser

Tot slot wil je natuurlijk ook weten hoe zo’n koelkast met ijsblokjesdispenser precies werkt. Dat zullen we hier voor je uitleggen.

Hoe werkt een koelkast met ijsblokjes?

Het is eigenlijk heel simpel. Aan de voorkant van je koelkast zit een hendeltje en zodra je daar een glas tegenaan houdt, vallen er ijsblokjes in. Je hoeft de deur van het vriesgedeelte dus niet open te oen en daardoor verlies je geen koude lucht.

De koelkast zorg er altijd voor dat er een voorraadje ijsblokjes aanwezig is, het is afhankelijk van de grootte van de koelkast hoe veel dat er zijn. Houd er rekening mee dat je koelkast ongeveer drie uur nodig heeft om een nieuwe voorraad ijsblokjes aan te leggen. Dit proces kan worden versneld als je een knop voor de functie supervriezen hebt en wordt juist afgeremd als je de vriezer te vaak opent en zo de koude lucht laat ontsnappen.

Vergeet ook niet om de ijsblokjesdispenser regelmatig schoon te maken. De ijsbak kan vaak gewoon uit het apparaat gehaald worden en deze kunt u vervolgens met heet water schoonmaken. Gebruik hiervoor liever geen chemische middelen, want dit kan vervolgens weer in je ijsblokjes terechtkomen.

Vervang ook de filter van de ijsdispenser op het moment dat je merkt dat het ijs niet meer dezelfde vorm of smaak heeft. Je kunt een nieuwe filter vaak kopen bij de fabrikant van je Amerikaanse koelkast.