Koelhouden.nl

Koelkast met ijsblokjes

Drink je je drankjes het liefst met ijsblokjes, maar vind je het zo'n gedoe om iedere keer een houder te vullen of om zakken bij de supermarkt te kopen? Dan is een koelkast met ijsblokjesdispenser misschien wel wat voor jou. Bij het uitkiezen van een Amerikaanse koelkast met een dispenser voor een koud glas water of ijsblokjes is het altijd belangrijk dat je kijkt naar de manier waarop het water wordt toegevoerd. Dit kan zijn via de waterleiding, maar ook via een waterreservoir. De laatste is flexibeler, maar moet je wel altijd zelf bijvullen. Op deze pagina vind je waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf van een koelkast waar ijsblokjes uit komen.
1

LG GSXV90MCDE

2

Samsung RS68A884CB1/EF

3

Samsung RS68A8821B1

4

LG GMX945MC9F InstaView Door-in-Door

5

LG GSXV80PZLE

Laatste update: 25 juni 2024

1

LG GSXV90MCDE

2

Samsung RS68A884CB1/EF

3

Samsung RS68A8821B1

4

LG GMX945MC9F InstaView Door-in-Door

5

LG GSXV80PZLE

Laatste update: 25 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Koelkast met ijsblokjes zijn Amerikaanse koelkasten.
  • Je hebt altijd koud water en ijsklontjes.
  • Amerikaanse koelkasten zijn meestal niet energiezuinig.
  • De koelkast met ijsblokjes is de LG GSXV90MCDE

Wat is een koelkast met ijsblokjesdispenser

De meeste Amerikaanse koelkasten zijn uitgerust met een dispenser waar koud water en ijsblokjes uit kunnen komen. Uit de meest luxe uitvoering komt zelfs crushed ice. In de laatste jaren zijn deze modellen steeds populairder geworden, omdat je door de ruime inhoud heel veel boodschappen kwijt kunt.

Inmiddels is er een breed aanbod aan Amerikaanse koelkasten van verschillende merken. Houd er rekening mee dat je de keuze hebt tussen een side by side model waarbij de koelkast en vriezer naast elkaar staan, maar dat er ook een french door is, waarbij de koelkast bovenop de vriezer staat. Het ligt er maar net aan wat je eigen voorkeur is, met een french door met vier deuren zie je met een open deur niet meteen alles wat er in het koelgedeelte ligt, maar je verliest ook minder koude lucht.

Beste koelkast met ijsblokjes van 2024

De LG GSXV90MCDE Amerikaanse koelkast is een vrijstaand model met handige functies zoals een klopsensor om te zien wat erin zit zonder de deur te openen, een zone om de luchtvochtigheid aan te passen en DoorCooling om de koude lucht binnen te houden. Met No Frost technologie hoef je de koelkast nooit te ontdooien. Het heeft een energieklasse E en verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar, wat kan leiden tot hogere energiekosten van ongeveer 140 euro per jaar.De bouw- en koelkwaliteit zijn van middenklasse niveau, betrouwbaar maar niet de meest geavanceerde technologie├źn. De netto inhoud is 635 liter, geschikt voor 5 personen of meer. Het geluidsniveau is normaal met 36 dB. De koelkast is niet geschikt voor extreme temperaturen in de schuur of garage. Helaas heeft het geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor het langer vers houden van verse producten.
De Samsung RS68A884CB1 Amerikaanse koelkast is een energiezuinig model met genoeg ruimte voor 5 personen of meer. Je kunt de koelkast naar wens indelen en het vriesgedeelte gebruiken als extra koelruimte. Het Twin Cooling Plus systeem zorgt ervoor dat je boodschappen vers blijven en met de Metal Cooling blijft de koude lucht binnen.De koelkast heeft een strak design dat in elke keuken past en hoef je nooit te ontdooien dankzij de No Frost technologie. Het energieverbruik van de koelkast is relatief hoog, wat invloed kan hebben op je energierekening. De bouw- en koelkwaliteit van de koelkast zijn van basisklasse, wat betekent dat de betrouwbaarheid en levensduur mogelijk minder hoog zijn.De koelkast heeft een netto inhoud van 635 liter, wat ruim voldoende is voor 5 personen of meer. Het geluidsniveau van de koelkast is laag, waardoor je geen hinderlijke geluiden zult ervaren. De koelkast is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. De koelkast heeft ook een vershoudzone, waardoor je etenswaren langer vers kunt houden.
De Samsung RS68A8821B1 Amerikaanse koelkast is een vrijstaande koelkast met een water- en ijsdispenser, Smart Conversion en No Frost in het vriesgedeelte. Het heeft een strak design dat in elke keuken past en biedt voldoende ruimte voor al je boodschappen.Met een energieklasse E heeft het een relatief hoog energieverbruik, wat je energiekosten met ongeveer 140,4 euro per jaar verhoogt. De bouw- en koelkwaliteit zijn middenklasse, wat betekent dat het betrouwbaarheid en een redelijke levensduur biedt. Met een netto inhoud van 634 liter is het geschikt voor 5 personen of meer. Het geluidsniveau is normaal met 36 dB, wat betekent dat het niet als luidruchtig wordt beschouwd. Het is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.Het heeft ook een vershoudzone om je etenswaren langer vers te houden.
De LG GMX945MC9F InstaView Door-in-Door is een Amerikaanse koelkast met handige functies zoals het kunnen zien van de inhoud door op de deur te kloppen en een energiebesparende door-in-door functie. De koelkast is geschikt voor 5 personen of meer en heeft een deurkoeling en luchtfiltersysteem om etenswaren koel te houden en geuren te elimineren. Het heeft ook een ijs- en waterdispenser.De koelkast heeft een topklasse bouw- en koelkwaliteit, wat betekent dat het betrouwbaar en duurzaam is. Met een netto inhoud van 638 liter is er voldoende ruimte voor al je verse en diepvriesproducten. Het geluidsniveau van 40 dB kan als luid worden ervaren, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plaatsen van de koelkast. De koelkast is niet geschikt voor plaatsing in een schuur of garage vanwege temperatuurfluctuaties en vochtigheid.Helaas heeft de koelkast geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor mensen die hun verse producten langer willen bewaren.
Voordelen Nadelen
Is stil
Open deur alarm
Veel inhoud
Niet zuinig
Met de InstaView van de LG GSXV80PZLE zie je direct wat er in de Amerikaanse koelkast ligt, zonder dat je de deur opent. Klop hiervoor 2 keer op het scherm. Dankzij door-in-door pak je snel een pak sap uit de koelkast. Je opent namelijk een gedeelte van de deur, zodat de koude lucht in de koelkast blijft. In totaal bewaar je de boodschappen van 5 personen of meer. Onderin zit de Fresh Balancer vershoudzone, waar je de luchtvochtigheid gemakkelijk instelt. Zo bewaar je verse aardbeien of spruiten langer. Je tapt met de dispenser gemakkelijk een glas ijskoud water of pak je ijsblokjes voor in je ijskoffie.

Voor en nadelen van een koelkast met ijsblokjesdispenser

De gedachte aan oneindig veel ijsblokjes kan erg verleidelijk zijn, maar vergeet niet om ook rekening te houden met de nadelen. Hier hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Natuurlijk is het allergrootste voordeel aan een Amerikaanse koelkast met dispenser dat je snel ijsblokjes en koud water hebt. Op warme dagen hoef je nooit lang te wachten op verkoeling en je hoeft ook niet zelf moeilijk te doen met het vullen van bakjes.

Je ijsblokjes raken als het goed is nooit op en dat is voornamelijk handig bij feestjes of wanneer je gewoon veel mensen over de vloer hebt. Naast gekoeld water is er soms ook een optie om crushed ice uit het apparaat te halen en dat maakt alles net even een beetje feestelijker.

Nadelen

Helaas is het erg moeilijk om een Amerikaanse koelkast met dispenser te vinden die een goede energieklasse heeft. De meeste modellen hebben energieklasse E en sommige zelfs energieklasse F, wat voor koelkasten de op een na laagste is.

Vergeet ook niet om goed op te meten of het model wel in je keuken past. De breedte koelkast is vaak net iets meer dan 90 centimeter en de diepte vaak meer dan 70 centimeter. Qua hoogte zijn deze koelkasten net als andere modellen ongeveer tussen de 170 en 190 centimeter hoog. Als je op zoek bent naar een Amerikaanse koelkast ter vervanging van je oude koelkast, dan moet je er vaak rekening mee houden dat deze iets verder uit zal steken en dat is niet in iedere keuken even handig.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast met ijsblokjesdispenser?    

Koelkasten waar ijsblokjes uit komen zijn natuurlijk heel bijzonder en daarom moet je op een paar bijzondere eigenschappen letten:

Type koelkast

Een side by side koelkast is als het ware een koelkast en vriezer naast elkaar en bij een french door zit het koelgedeelte boven en het vriesgedeelte onderin. Sommige versies van het laatste type hebben wel vier verschillende deuren, waardoor je nooit helemaal kunt zien welke producten er nog in je koelkast liggen.

Watertoevoer

De ijsdispenser moet natuurlijk van water worden voorzien, dat is iets dat veel mensen nogal eens vergeten. Er is een optie om de koelkast aan te sluiten op de waterleiding, maar er zijn ook modellen waarbij er een waterreservoir in zit. Bij die laatste optie moet je niet vergeten om het water regelmatig bij te vullen, anders werkt de ijs- en waterdispenser niet.

Geluidsniveau

Amerikaanse koelkasten staan erom bekend dat ze meer geluid maken dan andere modellen. Het kost namelijk best wat energie om de enorme inhoud koel te houden en dat kun je horen. Een geluidsniveau onder de 38 dB wordt gezien als stil, 39 dB of 40 dB is normaal en vanaf 41 dB is een koelkast luid.

Totale netto inhoud

Je moet er altijd rekening mee houden dat een uitsparing voor een dispenser betekent dat er aan de binnenkant van de koelkast minder ruimte over is. Meestal zit de dispenser aan de kant van de vriezer, waardoor je dus minder vriesruimte overhoudt. Nog steeds houd je met een Amerikaanse koelkast dan enorm veel ruimte over.

Indeling

Het aantal lades en de manier waarop je deze kunt indelen zijn erg belangrijk voor het bepalen wat voor jou de beste koelkast met ijsblokjesdispenser is. Als je de koelruimte flexibel kunt indelen, weet je namelijk zeker dat je ook boodschappen met bijzondere afmetingen gemakkelijk kwijt zal kunnen.

Anti ijsvorming

Een koelkast ontdooien is sowieso een vervelend werkje, maar een enorme koelkast met uitsparing voor een dispenser schoonmaken is nog veel ingewikkelder. Door voor een model te kiezen met No Frost, weet je zeker dat de multi airflow ervoor zorgt dat er geen ijsvorming kan ontstaan. Handmatig je koelkast ontdooien is hierbij dus niet aan de hand.

Veelgestelde vragen over een koelkast met ijsblokjesdispenser

Tot slot wil je natuurlijk ook weten hoe zo’n koelkast met ijsblokjesdispenser precies werkt. Dat zullen we hier voor je uitleggen.

Hoe werkt een koelkast met ijsblokjes?

Het is eigenlijk heel simpel. Aan de voorkant van je koelkast zit een hendeltje en zodra je daar een glas tegenaan houdt, vallen er ijsblokjes in. Je hoeft de deur van het vriesgedeelte dus niet open te oen en daardoor verlies je geen koude lucht.

De koelkast zorg er altijd voor dat er een voorraadje ijsblokjes aanwezig is, het is afhankelijk van de grootte van de koelkast hoe veel dat er zijn. Houd er rekening mee dat je koelkast ongeveer drie uur nodig heeft om een nieuwe voorraad ijsblokjes aan te leggen. Dit proces kan worden versneld als je een knop voor de functie supervriezen hebt en wordt juist afgeremd als je de vriezer te vaak opent en zo de koude lucht laat ontsnappen.

Vergeet ook niet om de ijsblokjesdispenser regelmatig schoon te maken. De ijsbak kan vaak gewoon uit het apparaat gehaald worden en deze kunt u vervolgens met heet water schoonmaken. Gebruik hiervoor liever geen chemische middelen, want dit kan vervolgens weer in je ijsblokjes terechtkomen.

Vervang ook de filter van de ijsdispenser op het moment dat je merkt dat het ijs niet meer dezelfde vorm of smaak heeft. Je kunt een nieuwe filter vaak kopen bij de fabrikant van je Amerikaanse koelkast.