Koelhouden.nl

Smalle koelkast

Een smalle koelkast kan gemakkelijk worden geplaatst in een keuken waar je niet zo veel ruimte over hebt. Je denkt misschien dat je dan moet inleveren op de ruimte, maar niks is minder waar, als je de hoogte in kunt heb je voldoende ruimte om te compenseren voor de breedte. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten voordat je tot de aankoop overgaat en natuurlijk hebben we ook de beste smalle koelkasten van 2023 voor je verzameld!
1

Samsung BRB26602FWW/EF

2

Veripart VPKVC176Z

3

Samsung BRB26705EWW/EF

4

Veripart VPTMKK852

5

Veripart VPKK701

Laatste update: 9 juni 2023

1

Samsung BRB26602FWW/EF

2

Veripart VPKVC176Z

3

Samsung BRB26705EWW/EF

4

Veripart VPTMKK852

5

Veripart VPKK701

Laatste update: 9 juni 2023

Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een smalle koelkast is maximaal 55 centimeter breed.
  • Een smalle koelkast is perfect voor in een kleine keuken.
  • Een smalle koelkast heeft niet direct minder inhoud, hij kan namelijk langer zijn.
  • De smalle koelkast is de Samsung BRB26602FWW/EF

Wat is een smalle koelkast

Smalle koelkasten kunnen gemakkelijker worden weggewerkt in de keukens die niet zo groot zijn. Als je geen grote koelkast kwijt kunt, kun je met een smal en hoog model toch nog flink wat boodschappen kwijt.

Alle koelkasten met een breedte van maximaal 55 centimeter worden gezien als smal en dit kan een tafelmodel koelkast maar ook een inbouw koelkast zijn.

Je hoeft op de totale nettocapaciteit van de koelkast bijna niet in te leveren, want je kan in de hoogte compenseren voor wat je in de breedte mist. Het is dus ook zeker een goede keus voor huishoudens met veel boodschappen.

Beste smalle koelkast van 2023    

De juiste keuze maken als het op een smalle(re) koelkast aankomt is niet altijd even makkelijk. Gelukkig hebben wij alvast een aantal modellen voor je getest en met elkaar vergeleken, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. We keken daarbij niet alleen naar de afmetingen, maar ook naar het energielabel, het geluidsniveau, de verschillende extra functies en natuurlijk de prijs-kwaliteitverhouding. Of je nu op zoek bent naar een Inventum koelvriescombinatie, een Indesit koelvriescombinatie of een model van ieder ander merk, hier vind je de beste smalle koelkasten van het jaar 2023

Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Niet zuinig
De Samsung BRB26602FWW/EF is een inbouw koel-vriescombinatie met een koelinhoud van 193 liter. Dankzij SpaceMax bewaar je gemakkelijk de boodschappen voor 4 personen, zonder dat de koelkast veel ruimte inneemt. Ondertussen houdt het All Around Cooling systeem de koeltemperatuur constant. Hierdoor is het overal in de koelkast even koel en gooi je minder eten weg. Flessen frisdrank en water leg je op het flessenplateau. Hier rollen ze niet weg en nemen ze minimale ruimte in beslag. Het 74 liter ruime vriesgedeelte bestaat uit 2 vriesvakken en één lade en heeft supervriezen. Handig: dankzij No Frost hoef je nooit te ontdooien.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Open deur alarm
Niet zuinig
Niet voor schuur
Bouwkwaliteit -
Koelkwaliteit -
De Veripart VPKVC176Z vul je met de wekelijkse boodschappen van 3 of 4 personen. Waar je de vleeswaren in deze koel-vriescombinatie neerlegt, maakt dankzij de luchtcirculatie niet uit. De koelkast verspreidt de koude lucht door de gehele binnenruimte, zodat het bovenin even koud is als onderin. Ondertussen vermindert Low Frost de ijsvorming, waardoor je slechts 1 of 2 keer per jaar ontdooit. Daarnaast ontstaan er minder ijskristallen op je diepvriespizza. Dankzij het afgedekte condensor blijft het rooster stofvrij en het energieverbruik gelijk. En wanneer de deurrubbers zijn versleten, vervang je deze eenvoudig, zodat de koelkast langer meegaat.
Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Bouwkwaliteit ++
Koelkwaliteit ++
Open deur alarm
Niet zuinig
De Samsung BRB26705EWW deel je in zoals het jou uitkomt. Deze inbouw koel-vriescombinatie heeft SmartSpace deurvakken, waarmee je de indeling van de vakken gemakkelijk aanpast naar jouw wensen. Met SpaceMax bewaar je gemakkelijk de boodschappen van 3 of 4 personen, zonder dat het apparaat veel ruimte in beslag neemt. En dankzij het All Around Cooling systeem blijft de koeltemperatuur constant. Hierdoor gooi je minder eten weg. Maak gebruik van supervriezen om snel grote hoeveelheden in te vriezen. De vriesruimte blijft dan op temperatuur, zodat ingevroren producten niet ontdooien en langer goed blijven. No Frost zorgt ervoor dat jouw pizzadozen in de 3 vrieslades vrij blijven van ijs. Hierdoor hoef je de koel-vriescombinatie niet te ontdooien en blijft deze relatief zuinig.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Tafelmodel
Kleine afmeting
Niet zuinig
Veel geluid
Niet voor schuur
Bouwkwaliteit -
Koelkwaliteit -
Geen alarm
Weinig inhoud
De Veripart VPTMKK852 is een tafelmodel koelkast voor een huishouden van 1 tot 2 personen. Deel de koelkast in zoals jij dat wilt met 2 verstelbare plateaus en 3 deurvakken. Zo maak je gemakkelijk meer plek voor grote flessen saus of frisdrank. Ook kleinere producten bewaar je eenvoudig in de kleine deurvakken. In het bijgeleverde eierrekje berg je ook je eieren op. De groentela onder in de koelkast is ruim genoeg voor een berg spinazie of meerdere zakken macaronigroente. Bespaar jezelf schoonmaaktaken door de afgedekte condensor aan de achterkant van de koelkast. Zo hoef jij minder te stoffen.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Tafelmodel
Kleine afmeting
Niet voor schuur
Koelkwaliteit -
Geen alarm
Weinig inhoud
De Veripart VPKK701 is een relatief energiezuinige tafelmodel koelkast. Je betaalt nog geen € 33,- per jaar aan energiekosten, waardoor je jouw boodschappen energiezuinig bewaart. De koelkast vul je met de boodschappen van 1 of 2 personen. Dankzij de luchtcirculatie maakt het niet uit waar je de vleeswaren of de pesto neerlegt. Het is boven in de koelkast even koud als onderin. De condensor is afgedekt, zodat hier geen stof op valt en jij minder tijd kwijt bent aan onderhoud. Met de verstelbare plateaus creëer je eenvoudig meer ruimte voor een flinke laagjestaart. Wanneer je 's avonds trek krijgt, zie je met de led verlichting gelijk waar de dipsauzen staan.

Verschillende afmetingen koelkast

Smaller dan 55 cm 

Er zijn maar weinig koelkasten die smaller dan 55 centimeter zijn, dus als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast moet je bereid zijn om een aantal van je andere wensen op te geven.

Misschien moet je die leuke retro uitstraling even uit je hoofd zetten en kiezen voor een koelkast die je wel kunt bergen naast je keukenkastjes.

55 tot 60 cm 

Een tafelmodel koelkast is uitermate geschikt om onder je aanrecht te plaatsen en is meestal tussen de 55 centimeter en 60 centimeter breed. De nettocapaciteit koelkast is rond de 150 liter en je hebt vaak drie draagplateaus en één of twee lades om je boodschappen in op te bergen.

Natuurlijk zijn er ook koelkasten van deze breedte in verschillende hoogtes, waarbij het koelgedeelte boven het vriesgedeelte zit. Ook met een groot gezin kun je dan alle boodschappen gemakkelijk kwijt.

60 cm tot 70 cm 

Een standaard koelkast met vriesvak zal tussen de 60 centimeter en 70 centimeter breed zijn. In het ruime assortiment zal je altijd een koelkast kunnen vinden die past bij jouw wensen en behoeftes.

Afhankelijk van de hoogte en de aanwezigheid van een vriesvak zal je kunnen rekenen op een netto inhoud tussen de 150 en 250 liter.

70 tot 80 cm 

Bij deze afmetingen heb je al snel te maken met een vrijstaande koelkast of een inbouw koelkast die de hoogte in gaat. Een tafelmodel zal nooit zo breed zijn.

Je kunt in deze koelkasten genoeg boodschappen kwijt voor een huishouden van 3 tot 4 personen.

80 tot 90 cm 

Voor een koelkast is 80 centimeter tot 90 centimeter vrij breed. Je zal niet snel een model vinden in deze afmetingen omdat het aanzienlijk groter is dan de standaard nismaat.

Er zijn ook Amerikaanse koelkasten die een breedte van ongeveer 80 centimeter hebben, deze kunnen gemakkelijker worden geplaatst in keukens waar net niet genoeg ruimte is voor een standaard groot model.

Breder dan 90 cm 

Een Amerikaanse koelkast is vaak tussen de 90 centimeter en 120 centimeter breed. Hierbij valt niet meer echt te spreken van smal.

Houd er rekening mee dat je voor een koelkast van dit formaat echt veel ruimte in je keuken vrij moet maken. Het koel- en vriesgedeelte zitten naast elkaar, waardoor je een extra ruime koelkast hebt. Alle bekende merken hebben tegenwoordig een Amerikaanse koelkast in hun assortiment, want de populariteit is in de afgelopen jaren flink toegenomen.

Voor en nadelen van een smalle koelkast

Door het kleine formaat hebben deze koelkasten zo hun eigen voor- en nadelen. Lees hier waar je voor de aanschaf goed over na moet denken.

Voordelen

Je kunt een smalle koelkast veel gemakkelijker kwijt in een ruimte die je normaal gezien misschien onbenut zou laten. De meeste koel vriescombinaties zijn tussen de 55 en 90 centimeter breed en daar heb je niks aan als je maar een halve meter de ruimte hebt.

Door een smalle koel vriescombinatie te plaatsen kun je zelfs de allerkleinste keuken nog op een efficiënte manier inrichten.

Ook zijn de smalle koelkasten handig voor kleine huishoudens die niet zo veel koel- en vriesruimte nodig hebben, maar wel graag een hoog model willen. Bijvoorbeeld omdat dit beter aansluit op de rest van de keuken.

Nadelen

Er is op dit moment nog niet zo veel keuze als je op zoek bent naar een koelkast die echt smal is en dat kan ingewikkeld zijn als je op zoek bent naar een specifieke koelkast.

Als je bijvoorbeeld echt graag een retro koelkast met vriesvak wil is de kans groot dat je moet inleveren op andere specificaties zoals de kleur en eventuele functies die het gebruiksgemak vergroten.

De beperkte ruimte kan ook een obstakel zijn, want het smalste model is niet altijd de meest praktische koelkast. Al je etenswaren netjes opbergen is soms en beetje een gepuzzel, waardoor de kans aanwezig is dat je het overzicht gemakkelijk kwijtraakt. Zo weet je bijvoorbeeld niet meer wat er nog achterin ligt. Bij een ruime koelvriescombinatie heb je hier minder snel last van.

Waar moet je op letten bij het kopen van een smalle koelkast?    

De smallere koelkasten zijn nog niet zo heel bekend en daarom weet je misschien niet zo goed waar je op moet letten als je zoekt naar het juiste model. Hier hebben we alvast de belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje gezet:

Het type koelkast

Er zijn smalle koelkasten verkrijgbaar in alle soorten en maten, zo kun je kiezen voor een tafelmodel koelkast die past onder je aanrecht of juist een vrijstaande koelkast die hoog is en zo wat meer ruimte voor je boodschappen creëert. De breedte koelkast zegt niks over de nettocapaciteit koelkast, je kunt nog steeds kiezen voor het type koelkast dat past bij jouw huishouden.

Het energieverbruik

Je denk misschien automatisch dat je jaarlijks energieverbruik bij een smallere koelkast veel lager is, maar dat is niet per se waar. Let dus altijd op het energielabel, want er zijn veel modellen die energielabel E hebben en dus echt veel energie verbruiken. Een energiezuinige koelkast heeft energielabel A, B, C of D. De kosten voor energieklasse F liggen tot wel twee keer hoger dan die voor energieklasse A.

Een vriesvak

Niet iedere kleine koelkast beschikt over een vriesvak en dat kan erg onhandig zijn als je ook wel eens producten koopt die ingevroren moeten worden. Je moet dan een alternatief zoeken en bijvoorbeeld ook nog een losse vriezer aanschaffen.

Anti-ijsvorming

Een mini koelkast met No Frost hoef je nooit handmatig te ontdooien en dat is erg fijn. Wanneer er een ijslaag aan de binnenkant van het koel- of vriesgedeelte zit heb je namelijk nog minder ruimte om je boodschappen op te bergen.