Koelhouden.nl

Energielabel koelkast

Iedereen die al een tijdje geen nieuw witgoed meer heeft gekocht is er waarschijnlijk niet van op de hoogte dat de energielabels sinds 1 maart 2021 een nieuw jasje hebben. Het nieuwe energielabel koelkast loopt van A tot G, waarbij de meest zuinige koelkasten label A hebben. Op deze pagina leggen we je uit wat er veranderd is en wat je allemaal op het label kunt vinden.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Het energielabel is sinds 1 maart 2021 veranderd.
  • Op het energielabel vind je informatie over het energieverbruik, inhoud & geluidsniveau.
  • Als je op zoek bent naar een zuinige koelkast, moet je op zoek naar een model met energielabel A.

Energielabel koelkasten vernieuwd sinds 1 maart 2021  

Voorheen liepen energielabels van A+++ tot D. De toevoeging van de plusjes was voor veel mensen onduidelijk en daarom is er nu voor gekozen om een nieuw label te maken. De nieuwe labels beginnen bij het zuinige A en lopen door tot het minst zuinige G. Een koelkast die op het oude label een classificering van A+ had, zal nu ongeveer F zijn.

Daarbij heeft het nieuwe label ook ruimte gemaakt om koelkasten nog energiezuiniger te maken. Bij de oude labels hadden veel koelkasten al het meest zuinige niveau bereikt, terwijl een zuinige koelkast met een nieuw energielabel vaak klasse B, C of D heeft.

Dat betekent niet dat het geen energiezuinige koelkast is, ook met energieklasse B kan een koelkast een laag verbruik hebben. De nieuwe energielabels zijn er gewoon zo op ingericht dat er meer ruimte is voor groei in de toekomst.

Het energielabel van een koelkast uitgelegd

Het energielabel wordt bepaald in een testprotest waarbij het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur, het aantal en de grootte van de compartimenten een belangrijke rol spelen.

Op het nieuwe energielabel kun je veel verschillende soorten informatie vinden. Iedereen die het label goed leest kan gemakkelijk een passende koelkast kiezen. Hier hebben de de verschillende onderdelen voor je op een rijtje gezet.

QR-code

Deze code kan iedereen met een smartphone scannen en vervolgens wordt je dan doorgestuurd naar een database van de Europese Unie. Hier staat allerlei niet commerciële informatie over de koelkast, deze kun je gebruiken om de keuze voor de juiste koelkast op te baseren.

Energieklasse

De energieklasse van een koelkast geeft de energie efficiëntie aan met de klassen A t/m G. A is in dit geval de beste energieklasse en de minst zuinige koelkasten worden aangegeven met label G. Naast de gekleurde balken staat een zwarte balk met een letter, dit is de energieklasse van de koelkast.

Energieverbruik

Het jaarlijkse energieverbruik van een koelkast staat in kWh per jaar aangegeven. Dit cijfer is wat minder abstract en daardoor ben je gemakkelijk in staat om het verbruik van verschillende koelkasten met elkaar te vergelijken.

Dit verbruik ligt tussen de 70 kWh en 390 kWh, je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat een Amerikaanse koelkast veel meer energie verbruikt dan een klein tafelmodel. Voor de berekening wordt ervan uit gegaan dat de koelkast elke dag aan staat op een gemiddelde stand.

Inhoud vriesgedeelte

Onder het ijskristal staat een getal in liters, dit geeft de inhoud van het vriesgedeelte aan. Ga voor een model met No Frost, zo weet je zeker dat er geen ijsvorming aan de binnenkant ontstaat, waardoor je ook geen inhoud verliest.

Inhoud koelgedeelte

Naast de inhoud van het vriesgedeelte staat ook altijd aangegeven hoeveel liter de inhoud van het koelgedeelte is. Voor twee personen is een koelkast met een inhoud van 150 liter meer dan genoeg, terwijl drie personen beter een koelkast van 150-250 liter kunnen gebruiken. De grootste koelkasten van 250 liter of meer zijn geschikt voor huishoudens van 5 personen of meer.

Geluidsniveau

Een koelkast maakt altijd een beetje geluid, bij het geluidsniveau kun je zien wat het geluidsniveau in decibel is en welke klasse daar aan gekoppeld wordt. Bij een stille koelkast is het niveau 38 dB of lager, een normaal geluidsniveau is tussen de 39 dB en 40 dB en vanaf 41 dB wordt een koelkast gezien als luid. De kassen zijn ingedeeld van A t/m D, waarbij A weer de meest stille koelkast is.

Wat is het zuinigste energielabel voor een koelkast?            

Als je op zoek bent naar een zuinige koelkast, moet je op zoek naar energielabel A, want deze verbruikt het minste energie.

Energielabel F geeft daarentegen aan dat het verbruik van de koelkast erg hoog is. De meeste koelkasten hebben een energielabel tussen de A en E. Wanneer je echt gebrand bent op het vinden van een koelkast met energielabel A, kan het zijn dat je bepaalde andere wensen moet laten varen.

Veelgestelde vragen over het energielabel van een koelkast

Wil je alles weten wat er over koelkasten en het energielabel bekend is? Lees dan hier welke vragen het meest gesteld worden.

Wat betekent energielabel F bij koelkast?

Energielabel F is de laagste kwalificatie die een koelkast kan krijgen. Dit betekent dat het energieverbruik bij geen andere koelkast nog hoger is.

Je jaarlijkse energiekosten liggen bij een koelkast met energielabel F heel erg hoog en dat weegt niet altijd op tegen de lagere aanschafkosten. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop, je kunt beter kiezen voor een koelkast die wat duurder is in de aanschaf en besparen op je energiekosten.

Wat is beste energielabel voor koelkast?

Energielabel A is het beste, als in dat het het meest zuinige energielabel is. Als je kiest voor een koelkast met energielabel C of D heb je vaak wel iets meer keuze uit verschillende modellen, want niet alle fabrikanten zijn al zo ver in de technologie waarmee je energie kunt besparen.

Een Amerikaanse koelkast is bijvoorbeeld erg leuk als je op zoek bent naar een model met een ijsblokjesmaker, maar het is niet mogelijk om zo’n koelkast met energielabel A te vinden.

Wat verbruikt een koelkast met energielabel F?  

Het minst zuinige energielabel is F, dit geeft aan dat de koelkast veel energie verbruikt. Bij het oude label stond dit gelijk aan label A +. In totaal ligt het verbruik rond de 250 kWh per jaar, wat neerkomt op €114 aan energiekosten per jaar.

Ter vergelijking: een koelkast met energielabel A verbruikt slechts 109 kWh per jaar, wat gelijk staat aan €49 per jaar. In de aanschaf kan een energiezuinig model iets duurder zijn, maar op de lange termijn kun je met een energiezuinige koelkast veel besparen.