Koelhouden.nl

Afmetingen koelkast

Wereldwijd zijn er erg veel populaire merken die zich bezighouden met de productie van koelkasten en daarbij worden verschillende maten aangehouden. Standaard is een tafelmodel koelkast 85 cm hoog, zodat hij precies onder je aanrecht past. De breedte en diepte van dit model is 60 centimeter en in standaardkeukens zijn de nismaten hetzelfde. Pas wel op als je op zoek bent naar een koel vriescombinatie die niet voor inbouw is gemaakt, hierbij kunnen de afmetingen net iets anders zijn. Meten is altijd weten! Op deze pagina kun je alles lezen over de afmetingen koelkast en waar je rekening mee moet houden.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een koelvriescombinatie is tussen de 90-200cm hoog, 55-80cm breed en 50-80cm diep.
  • Een Amerikaanse koelkast is tussen de 150-190cm hoog, 70-120cm breed en 64-78cm diep.
  • Een 1-deurs koelkast is standaard 85cm hoog en tussen de 50-60cm breed & 48-68cm diep.

Wat zijn de afmetingen van een koelkast?

Iedere koelkast heeft weer andere afmetingen. Als je op zoek bent naar een model dat geschikt is voor jouw keuken en huishouden, moet je altijd goed opletten wat de afmetingen zijn. Inbouw koelkasten moeten namelijk precies in een nis passen en een vrijstaande koelkast moet breed en diep genoeg zijn om alle boodschappen van jouw huishouden kwijt te kunnen.

Koel-vriescombinatie afmetingen

Bij een koel vriescombinatie worden een koelkast en vriezer gecombineerd in één apparaat. Hoe hoger de koelkast, hoe meer producten je kwijt zal kunnen. De laagste modellen zijn ongeveer 90 centimeter hoog en de hoogste kunnen meer dan 200 centimeter hoog zijn.

De diepte begint bij 50 centimeter en kan uitlopen tot 80 centimeter. Met de diepte kun je erg veel ruimte winnen als je hebt gekozen voor een koelkast die niet zo breed is. Met de breedte kun je namelijk alle kanten op, deze begint bij 55 centimeter en kan zo breed gaan als 80 centimeter.

Het is afhankelijk van de precieze afmetingen voor welk huishouden de koelkast geschikt is. Lage koelkasten zijn vaak voldoende voor huishoudens van 1 tot 2 personen. Koelkasten tussen de 150 en 180 centimeter zijn goed voor 3 tot 4 personen en alle koelkasten die hoger zijn kunnen worden gebruikt door gezinnen van meer dan 5 personen.

Amerikaanse koelkast afmetingen

De breedte van een Amerikaanse koelkast varieert enorm, er zijn modellen die slechts 70 centimeter breed zijn, maar er zijn ook koelkasten met een breedte van meer dan 120 centimeter.

Wat betreft de diepte moet je er rekening mee houden dat Amerikaanse koelkasten tussen de 64 centimeter en 78 centimeter diep kunnen zijn, de hoogte varieert van 150 centimeter tot 190 centimeter.

Een Amerikaanse koelkast is geschikt voor een huishouden van 5 personen of meer, maar hij kan ook erg handig zijn als je gewoon veel boodschappen hebt of producten met afwijkende afmetingen wil koelen. Ook is de koelkast voorzien van een dispenser voor koud water en ijsblokjes, wat erg handig kan zijn.

Tafelmodel koelkast afmetingen

Tafelmodel koelkasten worden zo gemaakt dat ze altijd precies onder je aanrecht passen. De hoogte is dus standaard 85 centimeter. Wat betreft de diepte kan deze variëren tussen de 48 centimeter en 68 centimeter, afhankelijk van hoe diep je aanrechtblad is.

De breedte is hetzelfde als die van een gemiddeld keukenkastje, tussen de 50 centimeter en 60 centimeter. Je kunt in een koelkast met deze afmetingen de boodschappen voor een huishouden van 1 of 2 personen kwijt.

1-deurs koelkast afmetingen

Een 1-deurs koelkast kan erg groot zijn. De maximale hoogte voor dit type koelkast is 190 centimeter en de minimale hoogte is 90 centimeter. Lagere modellen hebben ook vaak een lagere diepte, rond de 55 centimeter, hogere modellen kunnen tot wel 80 centimeter diep zijn.

De breedte van deze koelkasten heeft wat minder variaties, houd rekening met afmetingen tussen de 54 centimeter en 60 centimeter. Koelkasten met maar één deur hebben niet altijd een vriesvak en als er wel een vriesgedeelte is, is deze vaak heel klein.

Koelkast en vriezer set afmetingen

Een set bestaat uit twee losse apparaten die qua uiterlijk en afmetingen goed bij elkaar passen. Ze zijn bedoeld om naast elkaar geplaatst te worden, waardoor het eruit ziet als een Amerikaanse koelkast. Bij elkaar zijn de apparaten ongeveer 120 centimeter breed, 60 centimeter diep en tussen de 160 centimeter en 190 centimeter hoog.

Je kunt er ook voor kiezen om de twee apparaten los van elkaar in de keuken te plaatsen. De lengte en hoogte blijven dan hetzelfde, de breedte moet door twee worden gedeeld. Je zal ongeveer 60 centimeter nodig hebben om één van beide apparaten weg te zetten.

Veelgestelde vragen over de afmetingen van een koelkast

Denk je alles al te weten over de afmetingen van een koelkast? Lees dan nog eens deze vragen die door andere consumenten vaak gesteld worden.

Hoe breed is een normale koelkast?

De breedte van een koelkast is erg afhankelijk van of je een vrijstaande koelkast of een inbouw koelkast hebt. Modellen voor de inbouw zijn vaak 60 centimeter breed, zodat ze in een standaard nis passen, maar een vrijstaand model kan iets breder zijn.

Hoe breed is een normale koelkast?

De breedte van een koelkast is erg afhankelijk van of je een vrijstaande koelkast of een inbouw koelkast hebt. Modellen voor de inbouw zijn vaak 60 centimeter breed, zodat ze in een standaard nis passen, maar een vrijstaand model kan iets breder zijn.

Wat zijn de maten van een inbouw koelkast?

Als je een nieuwe inbouw koelkast wil plaatsen in een bestaande keuken, kun je het beste de maten van de oude inbouw koelkast opmeten. Zo weet je zeker dat het nieuwe model in je keuken past.

Gemiddeld is een onderbouw koelkast ongeveer 60 centimeter breed en 85 cm hoog, deze kleine koelkast past precies onder je aanrecht. De hogere inbouw modellen zijn nog steeds 60 centimeter breed, maar kunnen tot wel 180 centimeter hoog zijn. Qua diepte moet je ook rekening houden met ongeveer 60 centimeter.

Houd er bij inbouw koelkasten ook rekening mee dat het bevestigingssysteem van de deur ook ruimte inneemt. Bij een sleepsysteem, waarbij de deuren tegelijk geopend worden, moet je zeker een paar centimeter extra rekenen aan de voorkant. Een deur op deursystemen heeft minder invloed op de diepte van de koelkast, want hierbij wordt het frontpaneel direct op de deur van je inbouw koelkast gemonteerd.

Wat zijn de afmetingen van een tafelmodel koelkast?

Een tafelmodel koelkast moet natuurlijk goed onder je aanrecht passen en daarom zijn alle modellen standaard 85 centimeter hoog en 60 centimeter diep. De netto inhoud van deze koelkasten is ongeveer 150 liter en je kunt er boodschappen voor 1 tot 2 personen in kwijt.

Hoe breed is een dubbele koelkast?

Vrijstaande koelkasten met twee deuren kunnen tot wel 120 centimeter breed zijn. De verschillende modellen beginnen vanaf een breedte van 80 centimeter en de meeste Amerikaanse koelkasten zijn iets breder dan 90 centimeter.

Welke maten koelkasten zijn er?

Koelkasten zijn er in alle soorten en maten. Een kastmodel koelkast is vaak gemaakt volgens standaard nismaten, met een breedte en diepte van 60 centimeter. Er zijn ook bredere koelkasten, bijvoorbeeld de Amerikaanse koelkast, die gemiddeld 90 centimeter breed zijn en bedoeld zijn om vrijstaand geplaatst te worden.

Als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast is het altijd verstandig om je oude koelkast op te meten, dan weet je meteen naar welke afmetingen je moet zoeken.

Hoeveel ruimte nodig voor een inbouw koelkast?

Bij het inbouwen van een koelkast moet je er rekening mee houden dat het apparaat de warmte goed kwijt kan. Aan de achterkant moet je ten minste 10 centimeter ruimte laten tussen de muur en de koelkast. Dit geldt voor iedere koelkast, sommige mensen denken dat een koelkast met een goede energie efficiëntieklasse minder warmte af hoeven te voeren, maar dat is niet waar. Zo weet je zeker dat je ook voldoende ruimte hebt om de koelkast aan te sluiten op de stroomtoevoer.

Als je een nis voor je nieuwe koelkast bouwt, heb je voor een model van 60 centimeter diep dus een nis met een diepte van 70 centimeter nodig. Aan de zijkanten en bovenkant hoef je niet per se ruimte over te laten. Sommige koelkasten hebben verstelbare pootjes, waarmee je de hoogte kunt aanpassen aan de nis.