Koelhouden.nl

Energieverbruik koelkast

Het gemiddelde verbruik van een koelkast ligt rond de 200 kWh per jaar, wat neerkomt op €90 aan jaarlijkse kosten. Natuurlijk is het werkelijke verbruik altijd afhankelijk van het type koelkast, het energielabel, de leeftijd en de manier waarop je de koelkast gebruikt. Lees hier alles over hoe je berekent wat het verbruik van jouw koelkast is en hoe je zo veel mogelijk kunt besparen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Gemiddelde verbruikt een koelkast rond de 200 kWh per jaar.
  • Het energielabel van de koelkast geeft weer hoeveel energie hij verbruikt.
  • Een koelkast met energielabel A verbruikt de minste stroom per jaar.

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

De jaarlijkse kosten voor energie hangen altijd af van het type koelkast dat je hebt. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat grote koelkasten meer energie verbruiken dan kleinere modellen. In dit gedeelte hebben we per model voor je uiteengezet wat je aan jaarlijkse kosten kunt verwachten.

Energieverbruik per model

Het model van een koelkast heeft veel invloed op het jaarlijks verbruik. Het zal je niks verbazen dat grotere koelkasten veel meer energie verbruiken dan een klein tafelmodel koelkast zonder vriesvak.

Uitrekenen wat een koelkast gemiddeld verbruikt is vrij simpel, het apparaat staat als het goed is de hele dag op dezelfde stand aan. Bij andere apparaten zoals een combi magnetron of wasmachine is het gemiddelde stroomverbruik veel minder goed precies af te meten.

Als je op zoek bent naar de meest zuinige koelkast, doe je er goed aan om de onderstaande informatie goed door te nemen.

Alle informatie is gebaseerd op energiekosten van €0,45 per kilowattuur. Om precies te berekenen welk deel op je energierekening voor de koelkast is, kun je altijd het gemiddelde verbruik vermenigvuldigen met de kosten die op jou van toepassing zijn.

Energieverbruik koel-vriescombinatie

De meest zuinige koelvriescombinatie heeft het hoogst haalbare energielabel A en de minst zuinige loopt door tot F:

EnergielabelEnergieverbruik per jaarKosten per jaar
Label A109 kWh€49,-
Label B129 kWh€58,-
Label C157 kWh€71,-
Label D194 kWh€87,-
Label E229 kWh€103,-
Label F253 kWh€114,-

Zoals je ziet worden je jaarlijkse energiekosten meer dan verdubbeld wanneer je voor een model met energielabel F kiest in plaats van een koelkast met energielabel A.

Energieverbruik tafelmodel koelkast

Van alle zuinige koelkasten is het tafelmodel het goedkoopst, maar ook het kleinst. Voor een huishouden van drie personen of meer zal een tafelmodel koelkast waarschijnlijk niet voldoende zijn.

De meest zuinige koelkast van dit moment heeft energielabel D, met een verbruik van 103 kWh, ter waarde van ongeveer €45 per jaar. Bij energielabel D is dat 118 kWh voor €53 en bij energielabel E 136 kWh voor €61. Je jaarlijkse besparing door voor het meest zuinige model te kiezen kan oplopen tot €16.

Energieverbruik 1-deurs koelkast

De meest energiezuinige koelkast met 1 deur heeft energielabel D, wat gelijk staat aan een verbruik van 113 kWh per jaar, waarvoor je ongeveer €50 zal moeten betalen.

Bij energielabel E is het verbruik 130 kWh, wat je €60 per jaar kost. Energielabel F kost je ten slotte €62 voor een verbruik van 139 kWh per uur.

Energieverbruik Amerikaanse koelkast 

De Amerikaanse modellen zijn niet de meest energiezuinige koelkasten. Ze zijn namelijk erg groot en ze hebben vaak veel extra functies die het gebruiksgemak verhogen, zoals een ijsblokjesmaker en een tap voor koud water.

Het zuinigste energielabel voor een Amerikaanse koelkast is C, waarbij je een gemiddeld verbruik van 225 kWh per jaar hebt, dit komt neer op €101 aan jaarlijkse energiekosten.

Energielabel staat voor een jaarlijks verbruik van 269 kWh, wat je ongeveer €121 zal kosten. Bij label E moet je rekening houden met een verbruik van 337 kWh, wat je €152 kost en bij energielabel F is dat zelfs 406 kWh voor €183.

Tips om energie te besparen met jouw koelkast    

Bovenstaande getallen zijn allemaal gebaseerd op het gemiddelde verbruik, maar natuurlijk zijn er altijd nog een aantal andere factoren die invloed hebben op hoe veel jouw koelkast echt verbruikt. Hier vind je een aantal dingen die je kunt doen om het energieverbruik van jouw koelkast tot een minimum te beperken.

In de eerste plaats moet je er altijd voor zorgen dat de koelkast niet te hard hoeft te werken om de warmte af te voeren. Zet de koelkast dus nooit helemaal tegen de muur en zorg er altijd voor dat de achterkant vrij blijft van stof.

Daarbij is het aan te raden om je koelkast en het vriesvak regelmatig te laten ontdooien. Een ijslaag van 2 millimeter kan er al voor zorgen dat het energieverbruik met 10% stijgt. Bij een koelkast met No Frost voorkom je dat je handmatig moet ontdooien en bij Low Frost hoeft dat slechts 1 á 2 keer per jaar.

Zet ook geen dingen in de koelkast die nog warm zijn, want dat zorgt er ook voor dat de koelkast meer stroom verbruikt dan nodig is. Laat restjes altijd eerst afkoelen buiten de koelkast en voorkom zo dat de koelkast extra hard moet werken om de temperatuur laag te houden.

Je kunt ook energie besparen door de koelkast niet te vaak open en dicht te doen. Veel mensen hebben de gewoonte om bijvoorbeeld ook in de koelkast te kijken terwijl ze al weten dat er niks in ligt en daardoor ontsnapt er iedere keer weer koude lucht. Na het sluiten moet de koelkast weer extra hard werken om ervoor te zorgen dat de binnentemperatuur hetzelfde blijft. Zorg er als je gaat koken ook voor dat je in één keer al je benodigdheden pakt, zo voorkom je dat je tussendoor steeds opnieuw de koelkast moet openen. Maak de rubbers met regelmaat schoon, zodat ze het sluiten niet kunnen belemmeren.

Kies ook altijd de juiste uit alle verschillende koelkasten, omdat het zonde is als je meer koel- en vriesruimte hebt dan je gebruikt. Per persoon heb je ongeveer 50 liter in de koeling en nog eens 30 liter in het vriesgedeelte nodig. Een kleine koelkast zal het gemiddelde energieverbruik flink omlaag halen en nog steeds alle boodschappen kunnen koelen. Zet je koelkast goed vol, zodat er zo min mogelijk lucht wordt gekoeld.

Tot slot kun je er ook voor kiezen om de koelkast uit te zetten als je een tijdje helemaal niet thuis bent. Moderne koelkasten hebben een vakantiestand waarbij je het koelgedeelte van de koelkast uitzet, maar de vriezer aan laat staan. Zorg er wel voor dat je de koelkast leeg en goed schoon maakt en altijd de deur een beetje open laat staan, anders loop je het risico dat je bij thuiskomt een stinkende koelkast vol schimmel hebt.

Wanneer zal ik mijn oude koelkast vervangen voor een nieuwe koelkast?    

Helemaal precies te zeggen wanneer het tijd is om je oude koelkast te vervangen voor een nieuwe model is erg moeilijk. Sommige oude koelkasten hebben namelijk ook na jaren nog steeds een prima verbruik en niet alle nieuwe koelkasten hebben per se een veel lager verbruik. Het is dan natuurlijk zonde om een goed functionerende en werkende koelkast weg te gooien.

Je kunt het energieverbruik van je koelkast meten door een zogenaamde energiemeter te gebruiken. Deze steek je in het stopcontact tussen de aansluiting van je koelkast en na 24 uur kun je het gebruik aflezen. Het is niet nodig om de energiemeter het hele jaar door te gebruiken, zo kun je bijvoorbeeld ook eens je oude vaatwasser en andere elektra controleren.

Veelgestelde vragen over het energieverbruik van een koelkast

Door het huidige beleid op het gebied van milieu is het energieverbruik van huishoudelijke apparaten een veelbesproken onderwerp. Iedereen wil natuurlijk een steentje bijdragen aan een beter klimaat door bijvoorbeeld groene stroom te gebruiken. De meeste huishoudens willen ook beter weten hoe hoog het verbruik van verschillende apparaten is. Om je daar alvast een beetje bij te helpen, hebben we hier alles over het verbruik van een koelkast voor je op een rijtje gezet.

Hoeveel kWh verbruikt een koelkast per uur?

Een gemiddelde koelkast verbruikt per uur ongeveer 0,013 kWh. Dit geldt voor een model met energielabel D, er zijn dus altijd verschillende soorten koelkasten die een lager energieverbruik per uur hebben.

Hoeveel KwH vgebruikt een koelkast per dag?

Als je weet dat een koelkast per dag 0,013 kWh verbruikt, kun je uitrekenen dat dat gelijk staat aan ongeveer 0,312 kWh per dag (0,013 x 24). Per dag kost een koelkast je dus 0,312 x 0,045 = €0,14.

Wat verbruikt een koelkast van 20 jaar oud?

Door de jaren heen is er berekend dat koelkasten van 20 jaar oud een gemiddeld energieverbruik hebben van 420 kWh. Dit geldt voor modellen die een label hebben dat gelijk staat aan de huidige energieklasse d, wanneer je een koelkast met energieklasse f hebt, kan het verbruik nog veel hoger zijn.

Wat kost een oude koelkast aan stroom?

Hoe ouder de koelkast, hoe hoger het jaarlijkse energieverbruik zal zijn. Door de jaren heen zullen de verschillende onderdelen namelijk slijten, waardoor ze harder moeten werken om hetzelfde te presteren. In de eerste jaren valt dit nog redelijk mee, maar na 10 jaar zal het verbruik met ongeveer 50 kWh per jaar stijgen.

Met een energieprijs van €0,45 per kWh is dat een jaarlijkse stijging van €22,50 voor je totale energiekosten.