Koelhouden.nl

Goedkope koelkast

Als je op zoek bent naar een goedkope koelkast dan staar je jezelf vaak blind op de prijs. Vergeet niet dat een goedkope koel vriescombinatie vaak sneller aan vervanging toe is en een minder zuinig energielabel heeft. Alles bij elkaar kunnen de kosten voor een goedkope koelkast dus flink oplopen. Op deze pagina kun je lezen wat je kunt verwachten als je op zoek bent naar een koel vriescombinatie met een budget en natuurlijk hebben we ook de beste goedkope koelkasten van 2024 voor je op een rijtje gezet.
1

Veripart VPKV701

2

Veripart VPKK701

3

Veripart VPTMKK852

4

Inventum KK550B

5

Inventum KV550B

Laatste update: 25 juni 2024

1

Veripart VPKV701

2

Veripart VPKK701

3

Veripart VPTMKK852

4

Inventum KK550B

5

Inventum KV550B

Laatste update: 25 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een goedkope koelkast voor 1 persoon kost minder dan €350.
  • Een goedkope koelkast voor 2/3 personen kost tussen de €350-€500.
  • Een goedkope koelkast voor 5+ personen kost minder dan €600.
  • De goedkope koelkast is de Veripart VPKV701

Wat is een goedkope koelkast

Over het algemeen wordt een koelkast met een prijs onder de €350 gezien als een echt goedkope koelkast. Voor dit geld kun je wel alleen de wat kleinere modellen vinden. Deze zijn handig voor huishoudens van 1 persoon of bijvoorbeeld als extra koelkast voor gekoelde drankjes.

Voor een huishouden van meer dan 2 personen moet je er dus rekening mee houden dat je tussen de €350 en €500 kwijt zal zijn voor een goedkope koelkast.

Pas vanaf €500 of meer kun je bijvoorbeeld een LG Amerikaanse koelkast met twee aparte deuren voor het koel- en vriesgedeelte vinden. Zo’n grote koelkast is geschikt voor gezinnen met 5 personen of meer.

Let vooral bij vrijstaande koelkasten goed op het geluidsniveau. Alles tussen de 39 dB en 40 dB wordt gezien als normaal en kun je bijvoorbeeld nog op een studentenkamer neerzetten. Koelkasten die een geluidsniveau boven de 41 dB hebben worden gezien als luid en daarbij bestaat de kans dat ze je ’s nachts wakker houden.

Beste goedkope koelkast van 2024    

In het ruime assortiment van alle bekende merken kan het best lastig zijn om te bepalen wat de beste goedkope koelkast is. Wij hebben voor jou een aantal modellen getest en met elkaar vergeleken en daarbij keken we naar veel meer dan alleen de prijs, maar bijvoorbeeld ook het energielabel, het geluidsniveau, netto liter inhoud en extra’s die bijdragen aan het vers houden van jouw boodschappen.

Dit zijn de beste goedkope koelkasten van 2024:

De Veripart VPKV701 is een energiezuinig tafelmodel koelkast met een vriesvak. Het koelgedeelte heeft gelijkmatige koude luchtcirculatie en verstelbare plateaus om meer ruimte te creëren. Het heeft een energieklasse D en verbruikt ongeveer 110 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 44 euro aan energiekosten.De bouw- en koelkwaliteit zijn gemiddeld, waardoor het betrouwbaar is en je etenswaren op de juiste temperatuur blijven. De netto inhoud is 120 liter, geschikt voor 1-2 personen. Het geluidsniveau is 39 dB, wat als luid wordt beschouwd. Het is niet geschikt voor plaatsing in een schuur of garage vanwege de extreme temperaturen.Helaas heeft het geen vershoudzone, waardoor etenswaren sneller kunnen bederven.
De Veripart VPKK701 is een energiezuinige tafelmodel koelkast zonder vriesgedeelte. Het is geschikt voor 1-2 personen en heeft luchtcirculatie voor een gelijkmatige koeling. Het heeft verstelbare plateaus en led-verlichting voor gebruiksgemak. Het energieverbruik is gemiddeld, met jaarlijkse energiekosten van ongeveer €29,2.De bouwkwaliteit is betrouwbaar, maar de koelkwaliteit is basisniveau. Het heeft een netto inhoud van 133 liter, wat klein is en geen vriesruimte heeft. Het geluidsniveau is 39 dB, wat als luid wordt beschouwd. Het is niet geschikt voor plaatsing in een schuur of garage vanwege de extreme temperaturen.Helaas heeft het geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor mensen die hun etenswaren langer vers willen houden.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Tafelmodel
Kleine afmeting
Niet zuinig
Veel geluid
Niet voor schuur
Bouwkwaliteit -
Koelkwaliteit -
Geen alarm
Weinig inhoud
De Veripart VPTMKK852 is een tafelmodel koelkast voor een huishouden van 1 tot 2 personen. Deel de koelkast in zoals jij dat wilt met 2 verstelbare plateaus en 3 deurvakken. Zo maak je gemakkelijk meer plek voor grote flessen saus of frisdrank. Ook kleinere producten bewaar je eenvoudig in de kleine deurvakken. In het bijgeleverde eierrekje berg je ook je eieren op. De groentela onder in de koelkast is ruim genoeg voor een berg spinazie of meerdere zakken macaronigroente. Bespaar jezelf schoonmaaktaken door de afgedekte condensor aan de achterkant van de koelkast. Zo hoef jij minder te stoffen.
De Inventum KK550B is een zwarte tafelmodel koelkast met ruimte voor boodschappen van 1 of 2 personen. Het heeft 2 legplateaus, 3 deurvakken en een transparante groentelade om je boodschappen overzichtelijk in te delen. De metalen behuizing voorkomt krassen en de afgedekte condensor voorkomt stofophoping.Het is een vrijstaande koelkast zonder vriesgedeelte, wat een nadeel kan zijn voor gebruikers die behoefte hebben aan vriesmogelijkheden. Het heeft geen anti-ijsvorming functie, dus handmatig ontdooien kan nodig zijn. Het energieverbruik is relatief hoog, met jaarlijkse energiekosten van ongeveer 36 euro. De bouw- en koelkwaliteit zijn middenklasse, betrouwbaar maar niet geavanceerd.De netto inhoud is 131 liter, geschikt voor 1-2 personen. Het geluidsniveau is luid en het is niet geschikt voor plaatsing in een schuur of garage. Het heeft geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor het vers houden van voedsel.
De Inventum KV550B is een compacte tafelmodel koelkast met genoeg ruimte voor 1 tot 2 personen. Het heeft een groentela, 2 plateaus en deurvakken voor je boodschappen. Daarnaast heeft het een 16 liter vriesvakje. Helaas heeft deze koelkast geen anti-ijsvorming functie, wat betekent dat je het vriesgedeelte 6 keer per jaar moet ontdooien.Met een energieklasse E heeft deze koelkast een relatief hoog energieverbruik van 142 kWh per jaar, wat je energierekening met ongeveer 63,9 euro per jaar zal verhogen. De bouw- en koelkwaliteit van deze koelkast zijn in de basisklasse, wat invloed kan hebben op de betrouwbaarheid en efficiëntie van het koelsysteem.Met een netto inhoud van 113 liter is deze koelkast geschikt voor 1-2 personen. Het geluidsniveau van 39 dB wordt als luid beschouwd. Deze koelkast is niet geschikt voor plaatsing in de schuur of garage en heeft geen vershoudzone.

Voor en nadelen van een goedkope koelkast

Het klinkt natuurlijk heel verleidelijk om voor een goedkope koelkast te gaan, maar er zijn ook een aantal nadelen waar je goed over moet nadenken. We hebben de voor- en tegenargumenten hier voor je naast elkaar gezet.

Voordelen

Natuurlijk is de prijs het grootste voordeel van een goedkope koel vriescombinatie. Zeker als je veel spullen in één keer moet kopen, bijvoorbeeld bij een verhuizing, is het heel fijn als je kunt besparen op de grote uitgaven.

Daarbij hebben bijna alle populaire merken wel een koel vriescombinatie voor een lagere prijs in hun assortiment. Als je erg merkvast bent kun je dus vaak gewoon een koelkast van jouw voorkeur kopen.

Ook kan een mini koelkast gemakkelijk worden ingezet als extra opbergruimte. Je kunt dan gemakkelijk de boodschappen kwijt die je niet direct nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je een feestje geeft.

Let daarbij wel altijd goed op of het model is geschikt voor een ruimte buiten het huis. Schuurtjes en garages kunnen vaak kouder dan 10 graden worden en niet iedere koel vriescombinatie kan daar goed tegen.

Nadelen

Helaas komt het nogal eens voor dat een goedkope koelkast niet zo’n lange levensduur heeft. De kans is dus groot dat je binnen een paar jaar weer een nieuwe koelkast moet kopen, waardoor je uiteindelijk net zo veel geld kwijt bent als wanneer je in één keer een goede koelkast koopt.

In een keer een goede koelkast kopen kan er ook voor zorgen dat je aanzienlijk bespaart op de energierekening. Het verbruik van de goedkope modellen ligt namelijk vaak nogal hoog, waardoor het kan gebeuren dat je jaarlijks energieverbruik tot wel twee keer hoger is dan bij een zuinig model. Reken van tevoren goed uit wat een koelkast je gaat kosten en hoe goedkoop zo’n koelkast dus echt is.

Ook kun je voor een lage prijs niet zomaar iedere koelkast vinden. Een Amerikaanse koelkast is nu eenmaal duurder dan andere modellen en momenteel nog niet verkrijgbaar voor als je een budget hebt.

Tot slot moet je vaak inleveren op technologie. Met een beetje geluk zit er led verlichting in de koelkast, maar je kunt niet rekenen op technieken waarbij altijd de juiste temperatuur in de koeling wordt behouden. Met deze technieken kun je je etenswaren, voornamelijk groente en fruit, veel langer bewaren en hoef je minder snel dingen weg te gooien.

Waar moet je op letten bij het kopen van een goedkope koelkast?    

Het is afhankelijk van de prijs van de koelkast wat je precies mag verwachten over de prestaties. Hier lees je per prijs waar je op kunt rekenen.

Koelkasten tot €350

Voor kleine huishoudens of bijvoorbeeld studentenkamers is een koelkast in de prijsklasse tot €350 prima. Je kunt voor deze prijs namelijk een tafelmodel koelkast of een zogenaamde mini koelkast vinden, waar je boodschappen voor 1 tot 2 personen in kwijt kunt.

Wat betreft technologie kun je bij zo’n goedkope koel vriescombinatie niet te veel verwachten, zo regel je de temperatuurinstellingen bijvoorbeeld via een draaiknop en moet je het apparaat ongeveer zes keer per jaar handmatig ontdooien om ijsvorming te voorkomen. Let ook goed op dat een aantal van deze koelkasten bijvoorbeeld geen vriezer hebben.

Koelkasten tot €400

Voor deze prijs vind je een tafelmodel koelkast met iets meer technologie dan in de vorige prijsklasse, zo kun je bijvoorbeeld modellen met Low Frost vinden, waarbij handmatig ontdooien slechts 1 tot 2 keer per jaar nodig is.

Ook kun je in deze prijsklasse koelkasten met een grote netto inhoud vinden, waarin je boodschappen voor 3 tot 4 personen kwijt kunt.

Koelkasten tot €500

De meeste koelkasten in deze prijsklasse hebben Low Frost, waarbij 1 tot 2 keer per jaar ontdooien meer dan voldoende is. Als je goed zoekt zijn er ook modellen met No Frost te vinden, waarbij handmatig ontdooien helemaal niet aan de orde is.

Er zijn in deze prijsklasse verschillende soorten types beschikbaar, van een vrijstaande koelkast met een grote totale netto inhoud tot aan een compacte koelkast met iets meer technologie.

Koelkasten tot €700

In deze prijsklasse is de kans het grootst dat je koel vriescombinaties met No Frost technologie zal vinden, waardoor handmatig ontdooien voorgoed verleden tijd is. Ook kun je de temperatuur op een led display zelf instellen, waardoor je zeker weet dat jouw boodschappen altijd optimaal worden bewaard.

Ook zijn de eerste Amerikaanse koelkasten verkrijgbaar in deze categorie en ook de kans dat je een energiezuinige koelkast zal vinden is in deze prijsklasse een stuk aannemelijker.

Andere opties

Tegenwoordig zijn er ook bedrijven waarbij je een abonnement kunt afsluiten om een koelkast te huren. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag, waardoor je niet in één keer een enorm bedrag kwijt bent.

Als je zo’n bedrijf hebt gevonden is het altijd verstandig om goed naar de voorwaarden te kijken en uit te rekenen wat het je nu precies kost om zo’n ‘goedkope’ koelkast in huis te halen. Vaak betaal je aan het einde van de rit meer dan de koelkast je kost wanneer je hem zelf koopt.

Ook kun je natuurlijk een tweedehands koelkast aanschaffen. Op die manier kun je vaak een grote nettocapaciteit koelkast vinden voor een aanzienlijk lagere prijs. Tweedehands aankopen kunnen heel goed uitpakken, maar controleer wel goed bij wie je koopt. Anders loop je het risico dat de koelkast misschien toch meer ongemakken heeft dan je is verteld.

Veelgestelde vragen over een goedkope koelkast

Tot slot behandelen we hier de vragen die het vaakst worden gesteld over goedkope koelkasten. Zo weet je zeker dat je alles over deze soort te weten zal komen!

Wat kost een normale koelkast?

Als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast dan wil je natuurlijk weten in wat voor prijsklasse je moet denken. Ga ervan uit dat moderne koelkasten met voldoende ruimte voor de boodschappen van 3-4 personen tussen de €300 en €600 kosten.

Een vrijstaande koelkast is altijd goedkoper dan een inbouw koelkast, houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld een nieuwe keuken ontwerpt met een budget. De breedte koelkast van een vrijstaand model is vaak net te groot om in een nis geplaatst te worden.