Koelhouden.nl

Mini koelkast

De mini koelkast is erg handig als je niet veel ruimte nodig hebt, maar de echt kleine modellen zijn vaak al niet voldoende groot genoeg voor een huishouden van één persoon. Wat je er wel mee kunt doen is bijvoorbeeld wat drankjes koud zetten binnen handbereik of onderweg een paar producten koelen. Op deze pagina lees je precies waar een mini koelkast geschikt voor is en waar je op moet letten bij de aankoop. Natuurlijk hebben we ook de beste mini koelkasten van 2024 voor je verzameld!
1

Liebherr TX 1021-22

2

Veripart VPMKK50

3

Beko RSO46WEUN

Laatste update: 23 mei 2024

1

Liebherr TX 1021-22

2

Veripart VPMKK50

3

Beko RSO46WEUN

Laatste update: 23 mei 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een mini koelkast is prefect voor op een kamer, camping of op kantoor.
  • Er zijn 3 typen mini koelkasten: tafelmodel, barmodel & make up koelkast.
  • Een mini koelkast heeft een netto inhoud van minder dan 150 liter.
  • De mini koelkast is de Liebherr TX 1021-22

Wat is een mini koelkast

Je kunt een mini koelkast gebruiken als extra aanvulling op je grote koelkast. Zo zijn de apparaten bijvoorbeeld erg handig voor op een slaap- of studentenkamer, op de camping of op het kantoor.

Voornamelijk de retro mini koelkast is de laatste tijd steeds populairder, omdat deze niet alleen heel handig zijn, maar ook nog eens een leuk design hebben. Een compacte koelkast kan namelijk best uit de toon vallen als deze op een andere plek dan in de keuken staat en een leuk ontwerp maakt dat veel minder storend.

Een fenomeen dat de laatste tijd steeds populairder wordt is de make up koelkast die wordt gebruikt om cosmetica langer te kunnen bewaren. Deze mini koelkasten hebben een veel kleinere inhoud en vaak ook een opvallend ontwerp dat niet zal misstaan in een bad- of slaapkamer.

Beste mini koelkast van 2024    

Je kunt heel veel voordeel hebben van een moderne mini koelkast. Zo bespaar je niet alleen ruimte in je grote koelkast, maar heb je ook altijd wat koude dingen bij de hand. Natuurlijk wil je dan wel meteen de beste mini koelkast en gelukkig hebben wij voor jou een groot aantal getest en met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we gekeken naar het energielabel, het geluidsniveau, de inhoud en natuurlijk de prijs-kwaliteitverhouding.

Dit zijn de beste mini koelkasten van 2024:

Voordelen Nadelen
Is stil
Schuur-bestendig
Niet zuinig
Bouwkwaliteit -
Geen alarm
Weinig inhoud
De Liebherr TX 1021-22 is een handige mini koelkast voor op de camping of in een studentenkamer. Het apparaat heeft een klein vriesvak van 6 liter. Dankzij het lage geluidsniveau van 37 decibel hoor je nauwelijks dat hij aanstaat. De condensor aan de achterkant van de koelkast is afgedekt en hoef je dus niet vrij te houden van stof. Dat scheelt jou weer onderhoud. Door de middenklasse koelkwaliteit, bewaart het apparaat je boodschappen beter dan de gemiddelde mini koelkast. De draairichting van de deur is aan te passen.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Is stil
Niet zuinig
Niet voor schuur
Bouwkwaliteit -
Koelkwaliteit -
Geen alarm
Weinig inhoud
De Veripart VPMKK50 is een mini koelkast die je in een kleine keuken of op de camping gebruikt. Dit model is ongeveer 50 centimeter hoog. Achter de deur bewaar je de dagelijkse boodschappen van 1 of 2 personen. Met de draaiknop pas je de temperatuur in de koelkast gemakkelijk aan. De achterkant is afgedekt, zodat je stof op het rooster voorkomt. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan onderhoud. De draairichting van de deur is rechts. Past dit niet in je keuken? Dan verander je dit gemakkelijk, zodat je het model alsnog in je keuken plaatst.
De Beko RSO46WEUN is een mini koelkast met apart vriesvak, geschikt voor 1-2 personen. Het energieverbruik is hoog, wat resulteert in hogere energiekosten op de lange termijn. De bouw- en koelkwaliteit van deze koelkast zijn van basisklasse, wat betekent dat de betrouwbaarheid en levensduur mogelijk minder hoog zijn.De netto inhoud van de koelkast is 46 liter, wat ideaal is voor kleine huishoudens, maar er is geen vriesruimte aanwezig. Het geluidsniveau is laag, waardoor de koelkast als stil kan worden beschouwd. Helaas is de koelkast niet geschikt om in de schuur of garage te plaatsen vanwege de fluctuerende temperatuur en slechte isolatie. Daarnaast heeft de koelkast geen vershoudzone, wat kan resulteren in sneller bedervende producten.Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een koelkast.

Type mini koelkasten

Het begrip mini koelkast is niet heel goed afgebakend en daardoor moet je goed weten waar je naar op zoek bent, alleen dan weet je zeker dat je met het juiste product thuiskomt.

Tafelmodel

Van alle mini koelkasten is het tafelmodel het grootste. Gemiddeld is het model ongeveer 85 centimeter hoog en 60 centimeter diep en ze hebben een inhoud tussen de 120 en 140 liter.

Voor een huishouden van 1 of 2 personen is een tafelmodel meer dan voldoende. Het vriesvak van deze koelkasten is precies groot genoeg om een brood of twee diepvriespizza’s in te bewaren.

Barmodel koelkast

Een barmodel koelkast is een wat kleiner model dat door het compacte formaat bijzonder geschikt is om een paar kleine dingen in te bewaren. Dit soort koelkast vind je vaak in hotelkamers of als extra koelkast in de bijkeuken of garage.

De functie van dit model is voornamelijk als extra. Het is niet aan te raden om deze koelkast als enige in je huis te hebben, de kans dat je al je boodschappen erin kwijt zal kunnen is namelijk heel klein.

Make up koelkast

De laatste tijd is ook de make up koelkast of skincare koelkast erg in trek. Deze zijn iets kleiner van formaat en speciaal bedoeld om bepaalde soorten make up in te bewaren. Je make up blijft namelijk langer houdbaar als deze bij een lage temperatuur wordt bewaard. Ook is het veel beter voor je huid om make up te gebruiken die koud is. Alleen maar voordelen dus!

Gemiddeld heeft een make up koelkast een netto inhoud van 4 liter en kan de temperatuur worden ingesteld tussen de 4 en 40 graden Celsius. De mini koelkast is dus niet altijd ook geschikt om etenswaren in te bewaren.

Koelkast formaten

Mini koelkasten zijn beschikbaar in verschillende formaten en het is handig om te weten wat je met ieder formaat kunt. We hebben hier per inhoud voor je uiteengezet waar je op kunt rekenen.

Klein

Een mini koelkast met een netto inhoud van minder dan 150 liter zijn voornamelijk geschikt om een paar kleine dingen in te bewaren. Wanneer je op zoek bent naar een koelkast om de boodschappen in te bewaren, zal je er al snel achter komen dat je aan een model van dit formaat niet genoeg zal hebben. Je kunt er wel make up of koude drankjes in bewaren.

Normaal

In een koelkast met een netto inhoud tussen de 150 en 250 liter kun je de boodschappen voor een huishouden van 3 tot 4 personen bewaren. Het model is al best groot en zal vaak een enkele deur hebben, waarbij het koelgedeelte boven het vriesvak zit.

Groot

Grote huishoudens van 5 personen of meer hebben een grote koelkas met een inhoud van ten minste 250 liter nodig. Hierin kun je comfortabel alle boodschappen kwijt. Houd er rekening mee dat de koelkast hoog en/of breed zal zijn en dat je er voldoende ruimte voor vrij moet maken.

Voor en nadelen van een kleine koelkast

Kleine koelkasten kunnen erg handig zijn, maar je moet nooit vergeten dat er ook nadelen aan kunnen kleven. Hier hebben we voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden.

Voordelen

Je kunt een kleine koelkast overal neerzetten. Als je graag een paar blikjes koud wil zetten op je studentenkamer of als je ook op de camping graag een paar producten echt koel wil houden.

Een ander voordeel is dat de koelkasten ook heel goedkoop zijn om aan te schaffen. Voor een paar tientjes heb je al een koelkast om gekoelde drankjes in te bewaren.

Nadelen

Bij een mini koelkast zal je bovengemiddeld vaak tegen het probleem aanlopen dat je niet alles kwijt kunt door de beperkte ruimte. Voor je het weet zit de koelkast vol of heb je een product waarvan de afmetingen net iets te groot zijn.

Er zijn tal van situaties te benoemen waarbij je niet genoeg zal hebben aan een mini koelkast en toch moet uitwijken een grote koelkast.

Waar moet je op letten bij het kopen van een mini koelkast?    

Wil je een mini koelkast kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten, of je nu op zoek bent naar een koeling voor je make up of een goede koelkast voor een huishouden van één persoon. Denk dan eerst goed na over de onderstaande eigenschappen:

Soort deur

Iedere keer dat je een mini koelkast open trekt, verlies je erg veel koude lucht en daarom kun je het maar beter niet te vaak doen. Bij een koelkast met een glazen deur zie je precies wat er allemaal in staat en hoef je nooit zonder reden de deur te openen. Met een omkeerbare deur kun je de koelkast altijd op een andere plek zetten, zonder dat je je er zorgen over hoeft te maken dat het deurtje niet open kan.

Geluidsniveau

Voornamelijk als je het apparaat op je slaapkamer wil plaatsen is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een stille mini koelkast. De geïntegreerde ventilator kan in sommige gevallen erg veel geluid maken en dat kan je ’s nachts wakker houden. Kies voor een geluidsniveau van 38 dB of minder.

Energieverbruik

Kleine koelkasten verbruiken in vergelijking met de wat grotere modellen veel meer energie. Als je op zoek bent naar een goede mini koelkast die je altijd aan kunt laten staan, is het dus van belang dat je goed kijkt naar het energielabel, zo voorkom je dat je per jaar €100 extra betaalt om die paar blikjes of je make up te koelen.

Veelgestelde vragen over een mini koelkast

Of je nu op zoek bent naar een koelkastje waarin je even snel wat drankjes kunt koelen of een koelkast voor een klein gezin, het is altijd belangrijk dat je je verdiept in de productspecificaties. Hier vind je wat andere mensen graag over de kleine koelkast willen weten.

Hoe duur is een mini koelkast?

Wat betreft de prijs kun je het bij een mini koelkast zo gek maken als je zelf wil. De populaire Maxxhome mini koelkast in retro uitvoering kost bijna €400, maar er zijn ook modellen die slechts €100 kosten. Houd er rekening mee dat je voor een goed tafelmodel ongeveer €150 kwijt zal zijn

Hoe noem je een kleine koelkast?

Er zijn verschillende benamingen voor een kleine koelkast, van barmodel koelkast tot aan tafelmodel of mini koelkast. Er zijn geen officiële termen als het aankomt op de afmetingen of netto inhoud van de apparaten.