Koelhouden.nl

Temperatuur koelkast

Volgens experts is je koelkast instellen op een temperatuur van 4 graden Celsius het beste idee. Bij deze temperatuur blijven etenswaren namelijk het langste goed, want lage temperaturen remmen de ontwikkeling van bacteriën en schimmels. Daarbij verbruikt je koelkast niet te veel energie. Op deze pagina kun je lezen hoe je de temperatuur kunt meten, wat de koelste plek in je koelkast is en waar je welke producten het beste kunt bewaren. Zo verspil je minder voedsel en voorkom je een onnodig hogere energierekening.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • De beste temperatuur voor je koelkast is vastgesteld op 4 graden Celsius.
  • Een hogere temperatuur verhoogt het risico op ziekmakende bacteriën.
  • Bij een lagere temperatuur kan het eten bevriezen en verbruik je te veel stroom.

Wat is de beste koelkast temperatuur

De beste temperatuur voor je koelkast is vastgesteld op 4 graden Celsius. Bij een hogere temperatuur loop je namelijk het risico dat ziekmakende bacteriën zoals de darmbacterie Salmonella of de Listeriabacterie zich ontwikkelen. Deze zijn te vinden op vlees en groenten, maar ook op rauwmelkse zuivelproducten. Bij lage temperaturen neemt de ontwikkeling en vermenigvuldiging van deze bacteriën flink af.

Let op dat je de temperatuur van je koelkast niet te laag instelt, want dit kan ervoor zorgen dat je koelkast meer stroom verbruikt dan nodig is. Ook kunnen sommige delen van de koelkast zo koud worden, dat etenswaren bevriezen. Wanneer je bijvoorbeeld zuivelproducten te koud bewaart, kun je deze vaak meteen weggooien.

Voordelen van koelen op 4 graden Celsius

Wanneer je een koelkast instelt op 4 graden Celsius kun je erop rekenen dat je eten tot wel twee keer langer meegaat en dat is goed voor je portemonnee. Je hoeft dan namelijk minder vaak eten weg te gooien en opnieuw te kopen.

De Listeriabacterie, die voorkomt in producten met rauwe melk, en Salmonella vermenigvuldigen zich bij een temperatuur van 4 graden Celsius ook niet meer. Kou vertraagt de groei en daardoor is het de ideale temperatuur om etenswaren op een gezonde manier te bewaren.

Nadelen van een hoge koelkast temperatuur

Waarschijnlijk kun je wel raden dat je voedsel minder lang mee gaat als de temperatuur van je koelkast te warm afgesteld is. Producten die warmer zijn bederven sneller, omdat de groei van bacteriën en schimmels niet voldoende wordt afgeremd. Uiteindelijk zal je dus veel meer eten weg moeten gooien en dat is zonde.

Verschillende temperatuurzones

Je koelkast is niet altijd overal even koud, maar er zijn verschillende temperatuurzones. In de regel kun je ervan uitgaan dat de bovenste plank van de koelkast gemiddeld 1 a 2 graden Celsius warmer is dan de onderste groentelades. Producten die heel koel bewaard moeten worden kun je dus het beste onderin de koelkast leggen.

Oudere koelkasten hebben hier vaak meer last van dan de nieuwe modellen. Bij nieuwe modellen zit namelijk vaak een techniek ingebouwd die constant lucht door de binnenkant blaast en er zo voor zorgt dat er een gelijkmatige temperatuur ontstaat.

Je kunt het beste testen hoe constant jouw koelkast is door verschillende temperatuurmetingen uit te voeren. Meet de temperatuur in de koelkast vanaf verschillende punten om te achterhalen hoe gelijkmatig jouw koelkast echt is.

Over het algemeen kun je voor het indelen van je koelkast de volgende zones aanhouden:

  1. Zone 1 – bovenste plateau (4-6 °C): alle aangebroken etenswaren, kliekjes, zuivel en eieren

  2. Zone 2 – onderste plateaus (0-4 °C): vlees en vis, frisdranken die goed koel moeten zijn

  3. Zone 3 – vershoudlades (4-6 °C): ongesneden groenten en fruit

  4. Zone 4 – deur van de koelkast (6-8 °C) – saus en frisdranken, eieren en boter

De koelkasttemperatuur meten

Moderne koelkasten hebben vaak een display waarop de temperatuur van de binnenkant staat aangegeven. Helaas wordt hierbij vaak alleen de temperatuur van één punt gemeten en we hebben net geleerd dat de temperatuur niet overal in de koelkast gelijk is.

Je doet er dus goed aan om de temperatuur op verschillende plekken van je koelkast op te meten. Dit gaat het beste met een koelkastthermometer. Houd er bij de aankoop meteen rekening mee dat je een exemplaar koopt dat ook temperaturen onder de 0 graden kan meten, zodat je hem ook kunt gebruiken voor het temperatuur meten in je vriezer.

Het werkt het beste als je te temperatuur van de koelkast meet door de thermometer in een product te steken. De temperatuur van iets vasts meten is namelijk veel gemakkelijker dan wanneer je de temperatuur van de bewegende lucht in de koelkast probeert vast te stellen. Wanneer je het geen fris idee vindt om de thermometer bijvoorbeeld in een bak yoghurt te steken, kun je ook een glas water gebruiken.

Natuurlijk is de temperatuur ook afhankelijk van een aantal andere factoren. Hoe vaker je de deur van de koelkast opent, hoe warmer het zal worden. Ook hoe veel producten er in je koelkast staan heeft invloed op de temperatuur. Een volle koelkast blijft gemakkelijker op dezelfde temperatuur dan een koelkast die bijna leeg is.

De koelkasttemperatuur instellen    

Je kunt de temperatuur het beste instellen met behulp van een thermometer. Het is namelijk heel moeilijk om precies te achterhalen welke temperatuur er nu echt gemeten wordt.

De meeste koelkasten hebben inmiddels een display waarop je kunt aangeven hoe koud de koelkast moet zijn. Je kunt dan heel gemakkelijk de ideale temperatuur instellen. Toch is het ook bij deze optie aan te raden om even zelf te meten hoe koud het nu eigenlijk echt is. Over het algemeen zal je eigen meting ongeveer 1 á 2 graden verschillen van wat er op het display aangegeven staat.

Wat oudere koelkasten hebben nog een draaiknop met cijfers tussen de 1 en de 7. Er staat dan in de handleiding van de koelkast welke temperatuur er bij welke stand hoort, hoe hoger de stand, hoe kouder de temperatuur. In het geval van 7 standen is 7 dus het koudste en 1 het meest warm. Ook hierbij doe je er het beste aan om even zelf op te meten bij welke stand het precies 4 graden Celcius in het middenvak is.

Wat is de beste temperatuur voor het vriesvak in de koelkast?

Als je een koel vriescombinatie hebt is het natuurlijk ook goed om te weten wat de beste temperatuur voor het vriesgedeelte is. Volgens experts is dat 18 graden Celcius, op deze temperatuur kun je de perfecte balans vinden tussen het bewaren van je diepvriesproducten en minimaal energieverbruik.

Voor iedereen die nog op zoek is naar een nieuwe koelkast is het goed om te kijken naar een model waarbij er twee gescheiden koelsystemen zijn. De vriezer en koelkast kunnen dan apart van elkaar bedienen en bijvoorbeeld de koeling wel uitzetten, maar de vriezer aan laten. Dat is erg handig om energie te besparen tijdens lange vakanties.

Veelgestelde vragen over de temperatuur van een koelkast

We sluiten af met een aantal vragen die door andere consumenten vaak worden gesteld over de temperatuur van de koelkast. Zo weten we zeker dat je echt alles over de juiste temperatuur te weten zal komen!

Wat is de juiste temperatuur van de koelkast?

Een koelkast die is afgesteld op een temperatuur van 4 graden Celsius zal ervoor zorgen dat je etenswaren het langst houdbaar zijn.

Is 1 of 7 de koudste stand koelkast?

Hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast, in dit geval is 7 dus de koudste stand.

Waar is het minst koud in de koelkast?

De deur van je koelkast is altijd de minst koude zone. Deze wordt namelijk vaak geopend en meteen blootgesteld aan de warmere lucht van buiten de koelkast. Ook zit dit gedeelte het dichts bij de plekken waardoor er tocht kan ontstaan en dat zorgt er ook voor dat kou sneller wordt afgevoerd.