Koelhouden.nl

Waar let je op bij het kopen van een koelvriescombinatie?

Als je weet dat je een koelvriescombinatie wilt kopen, start je met zoeken op internet. Je stuit op een overvloed aan modellen, in verschillende soorten, maten, merken, kleuren en met verschillende extra functies. Modellen lopen erg uiteen, zowel in functie als in prijs. De kwaliteit van een koelvriescombinatie valt op verschillende manieren te beoordelen. We hebben met een aantal experts besloten welke specificaties we het belangrijkste vinden en met een kritische blik de koelvriescombinaties per categorie beoordeeld. Op basis van de specificaties ‘energielabel’, ‘bouwkwaliteit’, ‘koelkwaliteit’, ‘inhoud vries- en koelgedeelte’ en ‘handige opties’ maken we een selectie van de best beoordeelde koelvriescombinaties. Naast deze specificaties lezen we de reviews van 6 verschillende, goed beoordeelde en betrouwbare, verkopende sites door. Hier lezen we informatie van gebruikers en kunnen we beoordelen en deze laten meewegen indien het zeer lovend of juist negatief is. Dit laatste telt mee in een mindere mate, en wordt ook beoordeeld door experts, omdat deze tenslotte verstand hebben van de apparatuur en goed kunnen beoordelen of reviews daadwerkelijk met de kwaliteit van een apparaat te maken hebben of niet. Al met al maken we een selectie van de beste koelvriescombinaties, en hopen we jou hiermee een eind op weg te helpen bij de aankoop van een geschikte koelvriescombinatie.

De bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een koelvriescombinatie is gebaseerd op de levensduur en betrouwbaarheid van een apparaat. Dit wordt beoordeeld aan de hand van meerdere specificaties zoals de motor, het materiaal van de behuizing, het materiaal van de deur, een afgedekte condensor, de minimale en maximale omgevingstemperatuur, de plateaus van veiligheidsglas, deurvakken van veiligheidsglas, extra functies als anti-ijsvorming en de bewaartijd bij stroomuitval. Welke specificaties van toepassing zijn hangt ervan af of een koelvriescombinatie wel of geen inbouw koelvriescombinatie is. Een inbouw koelvriescombinatie heeft minder specificaties, aangezien hier het materiaal van de deur en de behuizing niet van belang is. Om een geschikte vergelijking te maken, vergelijken we koelvriescombinaties binnen de verschillende categorieën. In welke klasse een koelvriescombinatie komt wordt bepaald door de specificaties. Indien een apparaat aan 70% van de specificaties voldoet, spreken we van een topklasse. Bij minimaal 50% van de specificaties maar minder dan 70%, spreken we van een middenklasse. Bij minder dan 50% van de specificaties spreken we van een basisklasse. Deze klasse is bepalend voor de selectie van de beste koelvriescombinaties.

Koelkwaliteit

Hoe goed de koelvriescombinatie is in het bewaren van jou boodschappen hangt af van de koelkwaliteit van het apparaat. Dit wordt beoordeeld op basis van verschillende specificaties en in de volgende klasse ingedeeld: topklasse, middenklasse en basisklasse. De specificaties zijn een inverter compressor, de methode van de luchtcirculatie, een vershoudzone, de functie supervriezen, anti-ijsvorming, de bewaartijd bij stroomuitval, de instelbaarheid van verschillende temperaturen in verschillende delen van de koelvriescombinatie en de koolstoffilter. Indien een apparaat meer dan 70% van de specificaties bevat, valt het in de topklasse. Apparatuur met 50% tot 70% van de specificaties valt in de middelklasse en apparatuur met minder specificaties valt in de basisklasse. In de top 5 bevinden zich alleen koelvriescombinaties met een topklasse.

Energieklasse

De energieklasse is van belang omdat het verbruik van een koelvriescombinatie niet alleen belangrijk is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een energieklasse hoger kan al veel schelen in gebruikerskosten. Zo verbruikt een A+++ koelvriescombinatie slechts de helft van een A+ koelvriescombinatie. Een A+++-20% koelvriescombinatie is weer 20% zuiniger dan een model met een A+++ energielabel. Het energieverbruik wordt bepaald door verschillende specificaties van de koelvriescombinaties, waaronder de materialen en de koelfunctie. Een model met een gunstigere energielabel kan duurder zijn in aanschaf, maar zichzelf op den duur terug verdienen en dus een betere prijs-kwaliteit verhouding hebben. Deze afwegingen zijn gemaakt en op basis van de vergelijking met de energieklasse, de prijs en de andere factoren, hebben we berekend welke modellen de beste prijs-kwaliteit verhouding hebben en ook een zuinig energielabel bevatten.

Inhoud vries- en koelgedeelte

De netto inhoud van het vries en koelgedeelte bepaald hoeveel boodschappen men kwijt kan in de koelvriescombinatie. Of je beter kunt gaan voor een kleiner of een groter model, hangt af van je gezinssituatie. We hebben per categorie bepaald wat de beste koelvriescombinatie is, zodat alle modellen vertegenwoordigd worden in de selectie met beste modellen. Om er achter te komen welk model het beste bij jou situatie past, kun je de keuzehulp op de homepage doen. Je komt er in een paar klikken achter welk model geschikt is zodat je dit kunt toepassen op de top 5 beste koelvriescombinaties.

Handige opties

Handige opties klinkt als overbodige en luxe specificaties waar je extra voor betaald. En dat de aanschafprijs van koelvriescombinaties met deze opties hoger is, is dan ook een feit. Echter is het toch handig om je te beseffen over welke functies dit gaat en of deze niet toch van pas kunnen komen in jou huishouden. Sommige handige opties zitten tegenwoordig op vrijwel alle modellen, zoals een no-frost functie (anti-ijsvorming). Echter zijn er ook veel functies welke nog niet op elk model zitten, maar wel erg handig zijn, zoals een vershoudzone (0-graden of lage of juist hoge luchtvochtigheid), een flessenrek, een inrichting welke heringedeeld kan worden, een soft closing deur, een open deur alarm en een vrieslade. Sommige opties liggen voor de hand en verwacht je in alle modellen, echter is het nuttig dit te controleren als je dit in een koelvriescombinatie zoekt. Veel koelvriescombinaties hebben namelijk niet alle functies, als je hier niet op let kan het zijn dat je een koelvriescombinatie aanschaft voor enkele jaren gebruik, en hier later spijt van krijgt.

Prijs

De prijs van de koelvriescombinatie is de doorslaggevende factor voor de bepaling van de prijs-kwaliteit verhouding. Hoe de kwaliteit bepaald wordt, is in bovenstaande tekst uitgelegd. Echter is het berekenen van de prijs-kwaliteit verhouding niet minder belangrijk. Een goede kwaliteit kost meer in aanschaf, wat een logisch gevolg is van het gebruik van beter en duurzamer materiaal.

Echter, als deze materialen en deze productie ervoor zorgt dat de koelvriescombinatie tweemaal zo lang mee gaat, en de koelvriescombinatie is slechts 20% duurder, is de prijs-kwaliteit verhouding van de duurdere koelvriescombinatie vele malen gunstiger. De prijs wordt opgeschroefd door verschillende specificaties, maar kan door een duurzamer gebruik en lager energielabel weer gunstiger worden. Wat je een koelvriescombinatie waard vindt, is aan jou, maar wij kunnen wel helpen door een team van experts te laten bepalen welke combinatie van specificaties en prijs het meest gunstig is, zodat deze klus al voor je geklaard is.

Picture of Yannick
Yannick

Koel expert sinds 2017