Inbouw koelkast

Ben je op zoek naar een inbouw koelkast? Houd er dan goed rekening je kunt kiezen uit een inbouw- en een onderbouw model. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat je voldoende ruimte in een nis hebt en misschien wat ruimte moet opofferen in de rest van je keuken. Lees hier waarom je moet letten op o.a. het geluidsniveau, de nettocapaciteit en het scharniersysteem en vindt natuurlijk antwoord op de vragen die het meest gesteld worden. Natuurlijk hebben we ook weer de beste inbouw koelkasten van 2024 voor je verzameld!
1

Samsung BRB26705EWW/EF

2

Siemens KI41RNSE0

3

Samsung BRB26713DWW/EF

4

ETNA KVS6102

5

ETNA KCD4178

Laatste update: 29 oktober 2024

1

Samsung BRB26705EWW/EF

2

Siemens KI41RNSE0

3

Samsung BRB26713DWW/EF

4

ETNA KVS6102

5

ETNA KCD4178

Laatste update: 29 oktober 2024

Foto van Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een inbouw koelkast bouw je in een keuken in.
  • Er zijn 2 typen inbouw koelkasten: 'onderbouw' & 'inbouw' koelkasten.
  • Een inbouw koelkast gaat op in je interieur.
  • De inbouw koelkast is de Samsung BRB26705EWW/EF

Wat is een inbouw koelkast

Inbouw koelkasten worden altijd netjes weggewerkt in een nis die wordt afgesloten met een deur die past bij de rest van het design van je keuken. Zo valt de koelkast minder op, wat zeker in kleine keukens voor veel rust kan zorgen.

Koelkasten voor inbouw zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, waardoor er altijd een juiste koelkast zal zijn die qua netto inhoud bij je huishouden past. Binnen de ruime keuze is er ook voldoende variatie op het gebied van prijs, energieklasse en allerlei andere eigenschappen.

Beste inbouw koelkast van 2024    

Je oude koelkast vervangen door een nieuwe? Geen probleem! Hier vind je alle modellen die zijn geschikt voor inbouw en wij hebben ze voor jou getest en met elkaar vergeleken. Hierbij keken we natuurlijk naar de aanwezigheid van extra’s voor het gebruiksgemak, zoals led verlichting en natuurlijk of er een ingebouwde vriezer bij inbegrepen zit.

1

Beste inbouw koelkast

De Samsung BRB26705EWW/EF is een inbouw koel-vriescombinatie met een aanpasbaar interieur, ruime opslagruimte en constante koeltemperatuur. Dankzij het All Around Cooling systeem en No Frost technologie blijven je eten en pizzadozen langer vers zonder ijsophoping. Met de supervriesfunctie kun je ook snel grote hoeveelheden invriezen. Het vriesgedeelte hoef je nooit te ontdooien dankzij de No Frost technologie.



De koelkast heeft een energieklasse E, wat betekent dat het een relatief hoog energieverbruik heeft. De bouw- en koelkwaliteit zijn topklasse, wat betrouwbaarheid en een lange levensduur garandeert. De netto inhoud van de koel-vriescombinatie is 267 liter, geschikt voor een huishouden van 3 tot 4 personen. Het geluidsniveau is 35 dB, waardoor het apparaat als stil kan worden beschouwd. De koel-vriescombinatie is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.



Daarnaast heeft de koel-vriescombinatie een vershoudzone, waardoor je jouw verse producten langer vers kunt houden.
2
De Siemens KI41RNSE0 is een inbouw 1-deurs koelkast zonder vriesgedeelte. Het heeft verstelbare plateaus, een doorzichtige lade en deurvakken voor een optimale indeling. Met een netto inhoud van 204 liter is het geschikt voor een huishouden van 3-4 personen. Het geluidsniveau van 35 dB maakt het een stille koelkast.



Het is geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, zolang de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Helaas heeft het geen vershoudzone, wat een nadeel kan zijn voor mensen die hun etenswaren langer vers willen houden. Het energieverbruik is relatief hoog met een energieklasse E. De bouw- en koelkwaliteit zijn middenklasse, wat betrouwbaarheid en duurzaamheid biedt.



Over het algemeen is de Siemens KI41RNSE0 een praktische keuze voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige en efficiënte inbouwkoelkast, maar het is belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik en het ontbreken van een vershoudzone.
3
De Samsung BRB26713DWW/EF is een stille inbouw koel-vriescombinatie met een geluidsniveau van 35 dB. Het vlees en vis blijven vers in de vershoudzone bij 0 graden Celsius. Dankzij de No Frost technologie hoef je het vriesgedeelte nooit te ontdooien.



De koelkast heeft een energieklasse D en verbruikt ongeveer 185 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer 74 euro aan energiekosten. De bouw- en koelkwaliteit van de koel-vriescombinatie zijn van topklasse, wat betekent dat je kunt rekenen op betrouwbaarheid en een lange levensduur. De netto inhoud van de koel-vriescombinatie is 264 liter, wat geschikt is voor een huishouden van 3 tot 4 personen. Het geluidsniveau van de koel-vriescombinatie is 35 dB, waardoor je geen last hebt van storende geluiden. De koel-vriescombinatie is ook geschikt om in de schuur of garage te plaatsen, mits de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft.



Tot slot heeft de koel-vriescombinatie een vershoudzone, waardoor je jouw verse producten langer vers kunt houden.
4
De ETNA KVS6102 is een inbouw 1-deurskoelkast met een klein vriesvak bovenin. Het apparaat is stil tijdens gebruik met een geluidsniveau van 38 decibel. De koelkast heeft plateaus en deurvakken voor een overzichtelijke indeling van sauzen, vlees en frisdrank. De groentelade biedt veel ruimte en de led verlichting helpt 's avonds bij het vinden van de dipsauzen.



Het model is speciaal ontworpen om naadloos in jouw keuken te passen en heeft een vriesgedeelte. Het enige nadeel is dat de koelkast geen anti-ijsvorming heeft en ongeveer 6 keer per jaar moet worden ontdooid. De koelkast heeft een energieklasse E en verbruikt 148 kWh per jaar, wat ongeveer 59,2 euro aan energiekosten met zich meebrengt. De bouw- en koelkwaliteit bevinden zich in de basisklasse.



De netto inhoud van de koelkast is 147 liter, geschikt voor 1-2 personen. Het geluidsniveau is 38 dB, wat als normaal wordt beschouwd. De koelkast is niet geschikt voor plaatsing in de schuur of garage en heeft geen vershoudzone.
5
De ETNA KCD4178 is een inbouw koel-vriescombinatie met voldoende ruimte voor 3 tot 4 personen. Het heeft 4 plateaus, een vershoudzone en 3 diepvrieslades. Je kunt gemakkelijk schuiven met de plateaus en de bovenste lade uitschuiven om eenvoudig eten te pakken.



Helaas heeft deze koelkast geen anti-ijsvorming functie, wat betekent dat je het vriesgedeelte 6 keer per jaar moet ontdooien. Met een energieklasse F heeft deze koel-vriescombinatie een relatief hoog energieverbruik van 269 kWh per jaar, wat jouw energiekosten met ongeveer 107,6 euro per jaar verhoogt. De bouwkwaliteit is middenklasse en de koelkwaliteit is basisklasse.



De netto inhoud van het koelgedeelte is groot met 181 liter en het vriesgedeelte heeft een netto inhoud van 68 liter, wat normaal is. Het geluidsniveau is gemiddeld met 38 dB. Deze koel-vriescombinatie is niet geschikt voor plaatsing in de schuur of garage en heeft geen vershoudzone.

Verschillende soorten inbouw koelkasten

Per keuken is het weer verschillend welke apparatuur voor jou het beste werkt. Op het gebied van inbouw heb je een aantal verschillende inbouw koelkasten, die beide weer hun eigen voor- en nadelen hebben.

Inbouw koelkast  

Een inbouw koelkast kan op iedere plek in je keuken worden ingebouwd. Het maakt hierbij niet uit of je op zoek bent naar een model met een grote inhoud die heel hoog is of dat je met een kleine koelkast uit de voeten kunt. Zo lang je de ruimte in je keuken hebt, het apparaat worden ingebouwd.

Er is in iedere winkel een ruim assortiment inbouw koelkasten beschikbaar, waardoor je altijd een model zal vinden dat past bij jouw wensen en behoeftes. Let wel op het verschil tussen inbouw koel vriescombinaties en modellen waarin geen vriesgedeelte zit.

Onderbouw koelkast

Onderbouw koelkasten worden speciaal gemaakt om onder het aanrecht geplaatst te worden. De maximale hoogte van deze apparaten is 82 centimeter, zodat ze precies onder je aanrechtblad passen. In keukens zonder bovenkastjes of in een kookeiland zijn deze modellen ideaal.

Houd er bij dit model rekening mee dat je relatief weinig ruimte hebt om je boodschappen weg te leggen en dat sommige modellen ook geen vriesgedeelte hebben. Je kunt zo veel mogelijk ruimte benutten door in plaats van een koel vriescombinatie een aparte inbouw vriezer te nemen, zo houdt je meer koelruimte over.

Voor en nadelen van een inbouw koelkast

Voordat je overgaat tot de aankoop van een een inbouw koelkast is het goed om eens na te denken over de verschillende voor- en nadelen die het apparaat kan hebben. Hier hebben we alvast de vaakst genoemde voor je verzameld.

Voordelen

Je kunt een inbouw koelkast helemaal wegwerken in het interieur van je keuken, waardoor het design meer rust krijgt. Voornamelijk in kleine keukens is het heel fijn om voor deur op deur montage te kiezen, waardoor je niet de hele tijd tegen zo’n groot wit of grijs ding aan zit te kijken.

Tijdens het nieuwe inbouw koelkast kopen hoef je je dus ook niet druk te maken over het uiterlijk van het apparaat, een niet zo mooi model kun je gewoon wegwerken achter een deur op deur systeem.

Nadelen

Wat betreft de nadelen moet je niet onderschatten hoe veel ruimte je er voor nodig hebt. Zeker wanneer je wil dat het apparaat op een nette manier in je keuken wordt weggewerkt, moet je altijd ten minste één keukenkastje opofferen.

De afmetingen zijn van tevoren vaak al bepaald, waardoor je ook wordt beperkt in je keuze uit verschillende koelkasten. Soms kan het dus voorkomen dat je een mooi exemplaar hebt gevonden, maar dat je deze moet laten schieten omdat hij simpelweg niet past.

Ook moet je erover nadenken dat je niet zo gemakkelijk bij de achter- en zijkanten kunt komen in gevallen dat er iets stuk is. Even snel controleren of de stekker er bijvoorbeeld nog in zit, is bij een ingebouwde koelkast veel ingewikkelder dan bij een vrijstaand model.

Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouw koelkast?    

Een nieuwe koelkast kopen lijkt misschien een gemakkelijk klusje, maar dat is niet altijd waar. Vooraf moet je goed nadenken over waar je behoefte aan hebt en waar je echt niet op wil bezuinigen. Hier hebben we alvast een aantal eigenschappen voor je op een rijtje gezet:

Nettocapaciteit koelkast

Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over hoeveel ruimte je nodig hebt om al je boodschappen kwijt te kunnen. Kleine huishoudens van 1 tot 2 personen hebben vaak genoeg aan een inhoud van maximaal 150 liter, terwijl je met 3 tot 4 personen een inhoud tussen de 150-250 liter nodig zal hebben. Vanaf 5 personen is het verstandig om naar een inhoud van 250 liter of meer te kijken.

Denk ook na over de inhoud van het vriesvak en of je eventueel bijzondere wensen hebt. Als je bijvoorbeeld vaak veel eten tegelijk maakt en dat wil invriezen, heeft het geen zin om naar een inbouw koel vriescombinatie met een inhoud voor 1 persoon te kijken.

Het geluidsniveau

Omdat het apparaat zit ingebouwd, heb je vaak iets minder last van het geluid. De afscherming aan beide kanten zorgt ervoor dat je het brommen iets minder goed kan horen.

Een koelkast met een geluidsniveau tussen de 35 dB en 38 dB wordt gezien als heel stil, een niveau tussen de 39 dB en 40 dB is normaal en boven de 41 dB kan het apparaat worden gezien als heel luid.

De afmetingen

De meeste inbouw koelkasten hebben een hoogte tussen de 178 cm en 88 cm. Meet van tevoren altijd goed op hoeveel ruimte je in de nis hebt, zodat je zeker weet dat de koelkast er helemaal in past. Houd er rekening mee dat je aan de achterkant een paar centimeter nodig hebt om de snoeren weg te werken en het apparaat voldoende lucht te geven.

Let ook op de hoogte van het onderste deurtje als je een inbouw koel vriescombinatie aanschaft. Per type koelkast heb je weer een andere bevestigingsmethode van het deurtje en soms is het paneel dat je al hebt te groot of te klein voor een eventuele tweede deur.

Scharniersysteem

Bij een deur op deur montage wordt de deur van je keuken direct op de deur van het apparaat gemonteerd. Dit systeem is iets steviger en omdat er geen ruimte tussen de deur en de koelkast zit, is het ook iets steviger.

Een sleepdeursysteem heeft voor zowel de koelkast als het frontpaneel aparte scharnieren, waardoor er altijd een stukje open blijft tussen de deur en het paneel. Je koelkastdeur kan daardoor niet altijd helemaal open.

Hoe bouw je een koelkast in?

Zelf een inbouw koelkast inbouwen is zeker te doen, hiervoor moet je de volgende stappen volgen:

  1. Kijk in de handleiding van welk gereedschap je nodig hebt voor de koelkast installatie

  2. Controleer of de deur de juiste kant op draait

  3. Sluit het apparaat aan op de stroomvoorziening

  4. Zet je koelkast een deel in de nis en bevestig de afdekplaten en de strips

  5. Schuif de koelkast in de nis

  6. Zet het apparaat vast

  7. Bevestig het frontpaneel

Veelgestelde vragen over een inbouw koelkast

Tijdens je zoektocht naar de perfecte koelkast is het belangrijk dat je goed nadenkt over de verschillende aspecten van je aankoop. Hier hebben we voor je op een rijtje gezet wat andere mensen graag willen weten over inbouw koelkasten.

Is een inbouw koelkast ook los te gebruiken?

Wanneer je een inbouw koelkast neerzet zonder ombouw, zal de koelkast er echt niet direct mee stoppen. Houd er alleen wel rekening mee dat inbouw koelkasten er aan de buitenkant niet zo fraai uitzien, waardoor het misschien niet de mooiste optie is. Daarbij zijn inbouw koelkasten over het algemeen iets duurder, dus het zal ook veel voordeliger zijn om een vrijstaande koelkast te gebruiken.

Welke maten inbouw koelkast?

De meeste inbouw koelkasten hebben een hoogte van 88 cm, 102 cm, 122 cm of 178 cm. Voor meer specifieke maten heb je vaak minder uitzoek, waardoor er een grote kans is dat je moet kiezen voor een koelkast die niet helemaal aan je wensen voldoet.

Hoe lang gaat een inbouw koelkast mee?

Een goedkope inbouw koelkast gaat over het algemeen iets minder lang mee dan een duurder model dat is uitgerust met de meest geavanceerde technologie. Houd er voor een goedkoop model rekening mee dat het tussen de 6 en 7 jaar mee zal gaan en dat dat bij duurdere koelkasten wel twee keer zo lang kan zijn.

Waarom zijn inbouw koelkasten duurder?

Over het algemeen zijn inbouw koelkasten iets duurder omdat ze extra koeling nodig hebben. De lucht kan niet altijd even goed weg, omdat er minder vrije ruimte rondom het apparaat is. Hiervoor moeten extra technieken worden ingebouwd voor de ventilatie en afgifte van warmte en dat kost nu eenmaal meer geld.

Wat is het verschil tussen inbouw en vrijstaande koelkast?

Een vrijstaande koelkast kan overal in de keuken worden geplaatst, zo lang er maar een optie is om het apparaat aan te sluiten op de stroom. Inbouw koelkasten worden weggewerkt in een nis en soms vervolgens afgedekt met een deurpaneel.

Waar moet je op letten bij kopen inbouw koelkast?

Behalve de kwaliteiten die je belangrijk vindt, zoals led binnenverlichting, het jaarlijks energieverbruik, de ruimte binnenin en het geluidsniveau, is het ook belangrijk dat je let op de afmetingen. Meet die eerst goed op, zodat je kunt kiezen uit de modellen die passen in jouw keuken. Denk ook na over of je een deur op deur systeem wil of liever een sleepsysteem hebt.

Hoeveel ruimte achter inbouw koelkast?

Iedere koelkast moet de warmte kwijt en daarom moet je er altijd rekening mee houden dat er voldoende ventilatieruimte aan de achterkant beschikbaar is. Idealiter zit er ten minste 8 tot 10 centimeter tussen het apparaat en de achterste wand.